Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN AMRO ontmoedigt opname contant geld met wijziging tarieven

23-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60422 keer bekeken
  •  
telmachine euro geld biljetten 1127
ABN AMRO gaat vanaf 1 juni kosten rekenen als een klant in een jaar tijd meer dan 10.000 euro contant opneemt. Nu kunnen klanten nog tot 10.000 euro per dag uit de muur halen.
Wie die grens binnen een jaar overschrijdt, moet daarna 5 euro per een transactie betalen. Daarnaast wordt een half procent van het opgenomen bedrag in rekening genomen.

Lagere grens voor studenten en minderjarigen

Studenten kunnen vanaf de zomer nog minder kosteloos opnemen. Voor hen gelden de tarieven als ze in een jaar tijd meer dan 6000 euro hebben gepind. Minderjarigen komen de betaalgrens al tegen als ze meer dan 2000 euro willen pinnen.
In een reportage van Kassa uit 2019 is te zien dat betalen met munten en biljetten steeds vaker ontmoedigt wordt. Niet iedereen is daar blij mee. Zo gebruiken veel consumenten contant geld als hulpmiddel bij het budgetteren en vinden ouderen het lastig om met pinpas te betalen. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid maakt een gebrek aan contant geld ons bovendien te afhankelijk van commerciële banken.

Witwasschandaal

ABN AMRO zegt met deze maatregel bij te dragen aan 'het bestrijden van financiële criminaliteit, zoals fraude en witwassen.' De aankondiging is uitgerekend in de week dat de bank zwaar onder vuur ligt vanwege een witwasschandaal. Maandag werd bekend dat de bank een schikking van 480 miljoen euro is overeengekomen met het OM omdat het onvoldoende heeft gedaan aan witwaspraktijken.

Wurgkredieten

Ook in Kassa's dossier over wurgkredieten speelt ABN AMRO een hoofdrol. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de bank te veel rente rekent over doorlopende kredieten. Daardoor lukt het duizenden ondernemers en klanten nauwelijks om hun lening af te lossen. In maart oordeelde het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid) dat ABN AMRO de rente moet terugbetalen. De bank is niet van plan dat te doen.
Bronnen: ABN AMRO, Het Financieele Dagblad, Openbaar Ministerie, Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

agapon1951
agapon19519 mei 2021 - 17:22

De vraag is waar zijn die criminelen??? Of je wordt opgelicht door de banken, verzekeringsmaatschappijen, door het rijk = belastingdienst (b.v. belastingvrij sparen waar achter wel belasting over betaald). Indien er gerechtszaken aangemeld worden, worden deze niet gehonoreerd aangezien deze dan net niet in het pakket van de verzekeraars past welke heel goed weten wat risico mee draagt en wat niet, met gevolg onbetaalbaar = dus een rechtsstaat (uitspraak Grappenhaus) waar ik mij niet in kan vinden. Als dat nog niet genoeg is moet je constant op je hoede wezen voor internet criminelen, waarbij als je merkt dat er een poging wordt gedaan geen aangifte kunt doen vanwege dat het niet daadwerkelijk gebeurd is. Je vrouw laten belasteren door een Marokkaan als zijnde een kutwijf (70 jaar) en de bek dicht moest houden bij een waarschuwing van haar niet een ruimte te betreden waar op dat moment geopereerd werd en dicht bijkwam vanwege de corona. Bij aangifte werd hier niets mee gedaan onder het mom dat ze wel wat beters te doen hadden. Ja ja we leven in een democratie die beheerd wordt door het kapitaal en niet wat Jan modaal overkomt. Dexia 27 jaar verder, Robina 15 jaar verder. ID bank 10 jaar verder enz allen gaan over de scheef waarbij een gewone oplichter allang achter de tralies had verdwenen - of toch soms niet??? Robina - sluit miljoenen weg - de directeur V.d. Heyde wordt met sissertje gestraft - notarissen alleen een waarschuwing - ID-bank (belangen-verstrengelingen) gaat weer jaren duren. Deze kapitalistische maatschappij is niet zo veilig als zij zich voor doet Woekerpolissen om maar even mee af te sluiten.

D.w Nijmegen
D.w Nijmegen30 apr. 2021 - 15:23

Waar slaat dit op de bank hooren.onze te helpen om on geld makeijker te krijgen en de distrbut ee van te regel maar anno 2021 word iedereen. Verplicht nog is exsta te gaan betaal aan de bank word tikd dat we allenmaal weer gewoon onze loon handje cintantje krijgen en zelf beslis of we het op de bank wilen heben weg met die macht posists van de banken en de macht weer terug naar het volk

Eddy8
Eddy829 apr. 2021 - 14:19

Eerst moeten de banken overeind worden gehouden door de regering, vervolgens krijgen we geen rente meer op ons EIGEN geld en nu dit... Ze krijgen net een mega boete en dan dit flikken, boeven zijn het. Een boete omdat je je eigen zuurverdiende geld contant op wil nemen, hoe verzin je het. Bij ons is dit de druppel, exit abn

Mitch Slav
Mitch Slav28 apr. 2021 - 14:30

Unbelievable from ABN-AMRO, what disrespect for honest customers, do we have to pay the price for whitewashing? I am considering moving to another bank, all my assets, and insurances.

harmsen
harmsen28 apr. 2021 - 11:04

"Ook in Kassa's dossier over wurgkredieten speelt ABN Amro een hoofdrol. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de bank te veel rente rekent over doorlopende kredieten. Daardoor lukt het duizenden ondernemers en klanten nauwelijks om hun lening af te lossen. In maart oordeelde het KiFiD dat ABN Amro de rente moet terugbetalen. De bank is niet van plan dat te doen." Als zij iets moeten doen dan vertikken ze het. De klant mag het gelag betalen. Het is net als met onze regering en de toeslagenaffaire. De burger is de klos. Wanneer houdt dit eens op? Met Sint Juttemis!!!

TMonsanto
TMonsanto26 apr. 2021 - 17:53

Ik wil toch even iets kwijt. Ik erger me kapot aan Fidan Ekiz, met haar gelach iedere keer en van die stomme vragen er steeds tussendoor. Nu ook weer bij Herman Finkers. Hoop dat ze snel vervangen wordt , vind het geen aanwinst. En dan iedere keer diezelfde afsluiting, weinig creatief.

DAS13
DAS1326 apr. 2021 - 11:58

Ik heb momenteel liever contant geld ivm budgettering. Maar contant geld uitgeven in corona tijd is niet eens zo gemakkelijk. Nee meneer wij nemen geen contant aan want corona. Mijn vaste antwoord/vraag is dan of ze het al hebben gehoord over die grote corona uitbraak onder kassapersoneel? Nee dat hebben wij nog niet gehoord meneer, is dan het antwoord. En dan antwoord ik, klopt want die is er ook niet. Blijkbaar verspreid covid zich niet via contanten. En de banken lichten ons al genoeg op. Kom je geld brengen bij een bank betaal je na een aantal stortingen boete. En iedereen accepteert het. Wat s de supermarkt het zelfde zou doen? Sorry maar u heeft nu al voor de zesde keer van onze diensten gebruik gemaakt en ons betaald voor goederen, nu komen er extra kosten bij. Of bij de bakker, nee dat brood kost nu geen €2,49 maar €3,09 want €0,50 transactie kosten. En dat terwijl het storten, en zo ook het opnemen, gebeurt bij een automaat. Je voert je pas in, je pincode, stopt er geld in of haalt het eruit. En na X keer moet je meer (boete) betalen. Ik heb ook (nog) ABNAMRO maar ga vanmiddag direct maar eens de voorwaarden van de andere banken vergelijken. Criminelen zijn het die banken en wij (te) makke schapen.

Lindara
Lindara26 apr. 2021 - 6:51

Dus omdat de bank een boete krijgt gaan ze t geld terughalen van mensen waar nog geeneens bewezen van is dat ze geld witwassen Ed . Bent nog altijd onschuldig tot tegendeel bewezen. Dan hadden ze zelf moeten voorkomen t gebeurde. En normale procedure voor een bank bij witwassen incidenten zodra ontdekt word is ook gelijk geld terug overmaken aan slachtoffers. En zelfs ongemerkt blijft gaat t geld gelijk na andere rekeningen . Dus ze hebben hier zelf schuld aan zoals rechter dus ook bepaald heeft dan mogen ze niet langzaam beetje bij beetje hun boete via anderen terug collecteren .

C123
C12326 apr. 2021 - 3:10

Ik heb het liefste contant geld In de hand.. Al een paar keer gehad dat het pasje weigert.. Meerdere malen een nieuw pasje.. als vaker storing aan de betaal automaat in de winkel gehad.. Gewoon contant geld, dan kun je altijd gewoon betalen zonder moeilijkheden ! Als we extra voor contant geld moeten betalen dan maar naar de volgende bank.. het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Doei ABN hallo Rabo ☺️ Voor sommige mensen werkt trouwens contant beter dan digitaal geld.. ze moeten zien wat ze in de hand hebben om te beseffen wat ze uit te geven hebben.

mousie1955
mousie195525 apr. 2021 - 10:48

Te gek voor woorden, als eerlijke burger die hard werkt voor z'n centjes op de bank wordt ons nu deze beperking opgelegd, hoop dat jullie hier ook op TV weer aandacht aan besteden en kijken wat de mogelijkheden zijn voor ons klanten om dit te iet te doen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!