Kassa

ABN AMRO zet ondernemer in coronatijd klem met wurgkrediet

27-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4427 keer bekeken
  •  
Honderden ondernemers verkeren in zware financiële problemen omdat het ze door teruglopende inkomsten niet meer lukt om de torenhoge rentes over hun ondernemerskrediet te betalen. ABN AMRO heeft een tijdelijke rentestop aangeboden vanwege de coronacrisis, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Het gaat om al jaren lopende ondernemerskredieten die door deskundigen ‘wurgkredieten’ worden genoemd.  
Dit blijkt uit klachten die bij Kassa en de organisatie Shureluck, die ondernemers bijstaat, binnenkomen. Ondernemers geven aan dat ABN AMRO de rente-afschrijvingen gewoon door laat gaan, omdat de rente in een later stadium ‘nu eenmaal toch betaald moet worden’. Als de vordering uit handen is gegeven aan een incassobureau krijgen ABN AMRO klanten te horen dat zij om deze reden geen gebruik kunnen maken van de uitstelregeling. De rentestop van de bank gold voor de periode april tot en met september.

Kassa besteedt hier vanavond uitgebreid aandacht aan.

Rente veel te hoog

Uit onderzoek van Kassa en Shureluck blijkt dat de rente die ABN AMRO rekent veel te hoog is. Veel ondernemers geven aan hierdoor onder bijstandsniveau terecht te komen. Aflossen lukt al helemaal niet waardoor ze al soms al meer dan twintig jaar vastzitten aan dit wurgkrediet.  
De rente die ondernemers betalen, bedraagt vanaf 2008, 10,5 procent, en blijft vanaf dat moment onverminderd hoog. ‘Omdat de Europese Centrale Bank de marktrente vanaf 2008 juist fors verlaagde, had ABN AMRO dat ook moeten doen’, stelt directeur Frank Jansen van Shureluck.
In plaats daarvan kiest de bank ervoor om de opslag die ondernemers betalen vanaf 2008 juist fors te verhogen. Deze kostenopslag en winstmarge maakt deel uit van de berekende rente. ‘Terwijl de marktrente daalde, liet ABN AMRO de kosten- en winstmarge synchroon stijgen’, aldus Jansen.’ De bank verdient daarmee 1,5 miljard euro per jaar extra. Dat loopt in twaalf jaar tijd op naar 18 miljard euro.’

De bank laat na klanten te informeren over de hoogte van deze kosten, terwijl ze dat volgens haar eigen voorwaarden wel zou moeten doen. Het enige wat de klant te zien krijgt op zijn rekeningafschriften is een rentepercentage zonder onderbouwing.

Procedure tegen bank

Shureluck staat inmiddels ruim 400 ondernemers bij die door ABN AMRO in de problemen terecht zijn gekomen. De organisatie heeft het advocatenkantoor Birkway ingeschakeld om een procedure tegen de bank te starten om de teveel betaalde rente terug te eisen van de bank. Advocaat Michiel van Eersel heeft goede hoop de procedure te winnen. "ABN AMRO heeft geen goede verklaring voor haar rentebeleid en heeft heel wat uit te leggen."
ABN AMRO kwam eerder in opspraak vanwege de hoge rentes op consumptief krediet waarover nu een klacht in behandeling is bij de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Vooruitlopend op die uitspraak maakte Consumentenbond Claimservice onlangs bekend de mogelijkheid van een miljoenenclaim te onderzoeken.

'Ondernemerskredieten niet vergelijkbaar met consumentenkredieten'

Opmerkelijk genoeg kunnen ondernemers met een geschil over oudere overeenkomsten niet terecht bij het Kifid voor laagdrempelige geschillenbeslechting. Dat komt omdat de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering pas in juli 2018 in werking is getreden.

ABN AMRO geeft aan dat de rente op ondernemerskredieten niet vergelijkbaar is met de rente op consumentenkredieten. Wie problemen heeft met de rentebetalingen moet contact opnemen met de bank om tot een oplossing te komen. Klik hier voor hun volledige reactie.

Aanmelden bij Shureluck

Heb jij ook een ondernemerskrediet en denk jij dat je je teveel hebt betaald? Klik dan hier en en meld je aan bij Shureluck. Houd ons ook op de hoogte want wij houden natuurlijk graag de vinger aan de pols. Mail naar kassa@bnnvara.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

adriek
adriek28 feb. 2021 - 18:21

De tijd dat banken diensten verleenden en daar geld voor rekenden ligt lang achter ons. Banken hebben zich onmisbaar gemaakt en maken grif misbruik van hun positie. De dienstverlening brokkelt af, de kosten stijgen net als de winsten (die naar het buitenland verdwijnen) en de aandeelhouders zijn de lachende derden.

anduril
anduril28 feb. 2021 - 16:27

Zo kennen we de ABN-AMRO weer. Altijd in het nadeel van de klant, hand ophouden als ze in een crisis belanden en jaarlijks fors stijgende kosten. Het wordt tijd dat de banken aan de ketting worden gelegd en er paal en perk wordt gesteld aan hun 'verdien'model.

Erik88
Erik8828 feb. 2021 - 10:34

Goed dat Kassa hier aandacht aan besteed. ABNAmro is een log instituut. Maken graag reclame dat zij ondernemers steunen in deze moeilijke tijd. Maar in de praktijk doen ze precies het tegenovergestelde. De bank verdient 1,5 miljard extra. Dus de bank zuigt het MKB leeg. Mensen die keihard werken voor hun geld. Een bank dient dienstbaar te zijn. Ze zijn 10 jaar gered met ons belastingdienst. Maar het zijn dezelfde mensen gebleven en gaan dus op oude voet verder. Keihard en keihard beleid, geen enkel gehoor. Blijkt ook uit de rapportage. En de politiek vind het best.

1 Reactie
adriek
adriek28 feb. 2021 - 18:24

Brave (ex)politici zijn van harte welkom als commissaris of in een ander veel te goed betaald nietsnutten-baantje. Een commissariaat kost, als je serieus je rapporten bestudeert, veertig tot tachtig uur per jaar en levert veertig tot tachtig mille op. Duizend euro per uur...

Ernest O
Ernest O27 feb. 2021 - 18:53

Hoe zou abnamro reageren als spaarders massal hun spaartegoeden bij abnamro opnemen, hun beleggingsportefeuilles overdragen naar andere banken enz. Deze bank verdient zo’n actie als ze zich zo opstellen t.o.v. kleine zelfstandige ondernemers die een onvervangbaar bestanddel zijn van de motor van onze economie!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!