Kassa

ABN AMRO probeert via rechtszaak onder miljoenenclaim uit te komen

  •  
06-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4085 keer bekeken
  •  
abn amro 1127

ABN AMRO hoopt via de civiele rechter te ontkomen aan een kredietclaim van Consumentenbond Claimservice. De procedure van de wederpartij wordt opmerkelijk genoeg betaald door de bank. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa dat hier vanavond uitgebreid aandacht aan besteedt.

De rechter moet zich via deze weg opnieuw buigen over de vraag of de bank een woekerrente heeft berekend over haar doorlopende kredieten, zoals deze week bleek uit een uitspraak van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Volgens Consumentenbond Claimservice hebben circa 80.000 ABN AMRO-klanten zo’n krediet. En daar komen de betaalrekeningen nog bij waarop mensen rood stonden tegen een te hoge rente. De totale schadelast loopt in de miljoenen euro’s.

"Opmerkelijk"

De betreffende klant wordt vertegenwoordigd door een advocaat van Sieben Advocaten. Deze klant heeft naar schatting 9000 euro te veel rente op roodstaan betaald, blijkt uit berekeningen die Stichting Geldbelangen maakte voor Kassa. De klant kan niet bij het Kifid terecht, omdat hij zijn klacht daar in 2016 heeft ingetrokken. Volgens het reglement van het Kifid kun je dan niet opnieuw een klacht indienen.

Advocaat financieel recht Harm Jan Tulp (Yspeert advocaten) noemt het een opmerkelijke gang van zaken dat ABN AMRO deze procedure betaalt. "Dit doet de bank alleen als zij een heel groot belang heeft. Het is niet verboden, maar het roept wel vragen op. Een gratis lunch bestaat niet en het is de vraag wat de bank voor dit cadeautje terug wil hebben. Als er geen openheid over de voorwaarden wordt gegeven, wekt dat de schijn dat deze klant voor het karretje van de bank wordt gespannen."

Ook als de klant in het gelijk wordt gesteld, kan de bank in beroep gaan en het geschil uitvechten tot aan de Hoge Raad. "Mogelijk wil de bank wachten met compenseren totdat er een duidelijke uitspraak is gedaan. Dat zou in slechtste geval nog wel tien of twaalf jaar kunnen duren."

Directeur Stef Smit van Consumentenbond Claimservice zegt dit een bijzondere gang van zaken te vinden en stevig met de bank te willen onderhandelen. "Wij hopen nog steeds dat het lukt om de bank via bemiddeling tot compensatie te bewegen."

Compensatie

Bij het Kifid zullen ABN AMRO-klanten met een kredietklacht volgens de uitgezette lijn van de Commissie Beroep worden behandeld. Indien blijkt dat mensen te veel rente hebben betaald, moet de bank via deze weg mensen compenseren. Maar dan moet elke klacht wel eerst individueel worden behandeld. Wie zijn klacht niet goed motiveert, kan een compensatie mislopen.

Reactie ABN AMRO

ABN AMRO bevestigt dat zij de proces- en advocaatkosten van de klant zal vergoeden vanwege het principiële karakter van de zaak voor de bank. De bank benadrukt dat partijen bepaalde procedurele afspraken hebben gemaakt, maar dat ABN AMRO in de zaak verder geen invloed heeft op de inhoudelijke behandeling en in te nemen standpunten door (de advocaat van) de klant. Deze afspraak zou een aantal weken voor de uitspraak van het Kifid gemaakt zijn. De volledige reactie is hier te lezen.

Bekijk het fragment hieronder terug.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Bvdh62
Bvdh627 mrt. 2021 - 23:13

Ik heb tot voor kort NIETS af kunnen lossen op mijn Prive Limiet Plus van €30.000 dat ik ben aangegaan in 2004. In totaal hebben we naar schatting tussen de €55.000 en €60.000 aan rente betaald. Vorig jaar kregen we ineens bericht dat de regels eenzijdig waren veranderd en dat we nu voortaan verplicht moesten gaan aflossen (opnamebedrag wordt sindsdien steeds verlaagd). Ik heb 1 of 2 maanden terug me ingeschreven bij de claim stichting en vind het wel onbegrijpelijk dat ik van hen geen enkel bericht kreeg over de uitspraak in beroep, en dat ik fat 'toevallig ' via een uitzending van Kassa moet vernemen. Een mail van de stichting naar iedereen die zich heeft aangemeld lijkt me toch niet teveel gevraagd?

1 Reactie
Fred Weidema
Fred Weidema15 mrt. 2021 - 10:51

Beste Bvdh62, Ook ik heb vanaf 2006 een Prive Limiet Plus bij ABN Amro. Zelfs terwijl het mijn dagelijks werk is om gedupeerden individueel bij te staan in woekerpolisprocedures tegen verzekeraars, was bij mij het besef niet goed doorgedrongen hoe ik benadeeld was door de bank. Na het lezen van de uitspraak van de Commissie van Beroep van het KiFiD van 3 Maart jongstleden nr. 2021-0015 ben ik mij gaan verdiepen in de cijfers. Het blijkt dat ik in 15 jaar tijd circa 11.500,- aan rente heb betaald waarvan 3.500,- onrechtmatig. Mijn klaagschrift ligt bij ABN Amro en indien niet tot een vergelijk wordt gekomen ben ik over 6 weken ontvankelijk bij het KiFiD. Ik kan helpen, zuiver op no cure no pay basis.

Swissmade
Swissmade6 mrt. 2021 - 20:39

Goed verhaal wel jammer dat de link voor de claim kan vinden. Zoeken dus. Ik heb ook zo een wurg credit gehad en ben nog steeds aan het aflossen via de schuldhulpverlening van de gemeente.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!