Joop

Weer een nacht vol geweld in Frankrijk, toerisme-industrie vreest gevolgen rellen

  •  
01-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11228 keer bekeken
  •  

Voor de vierde opeenvolgende avond en nacht is er in Frankrijk sprake van een golf geweldsuitbarstingen. Het geweld, van brandstichtingen tot plunderingen, is een reactie op het doelbewust doodschieten van een tiener door een politieagent tijdens een verkeerscontrole dinsdag in Nanterre, een voorstad van Parijs. 

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verklaarde dat het geweld wel "minder intens" was dan eerder. NRC schrijft:

Er werden volgens Darmanin 471 arrestaties verricht, vergeleken met 917 de nacht ervoor. Het was onder meer onrustig in Marseille, Lyon, Toulouse, Lille en in Parijs, waar Nahel M., een 17-jarige van Algerijnse afkomst, dinsdag werd neergeschoten in de buitenwijk Nanterre. Sindsdien zijn gebouwen en voertuigen in brand gestoken en winkels geplunderd. De Franse autoriteiten zetten 45.000 politiemensen in en gebruikten pantserwagens. Eerder op de dag vroeg de Franse regering lokale autoriteiten in heel Frankrijk om het bus- en tramverkeer vanaf 21.00 uur stil te leggen. Enkele grote publieke evenementen werden geannuleerd.

De toerisme-industrie begint zich inmiddels zorgen te maken. Niet alleen worden er hotel- en restaurantreserveringen geannuleerd, er wordt ook gevreesd voor de lange termijn. Volgens een woordvoerder van de werkgeversorganisatie worden er elke dag vernielingen, plunderingen en brandstichtingen gemeld, ook bij restaurants en hotels.

De Franse toerismebranche is mede afhankelijk van een gestage stroom bezoekers uit Azië. Die was opgedroogd tijdens corona maar begon net weer op gang te komen. Op die groep maken de beelden van de rellen groet indruk, ook omdat ze die minder goed in een context kunnen plaatsen. Een woordvoerder van de hotelbranche verklaart: "Aziatische toeristen, die erg bezorgd zijn voor hun veiligheid, zullen niet aarzelen hun reis af te gelasten."

Er worden ook zorgen geuit over de Olympische Spelen die volgend jaar in Parijs plaatsvinden, en nog wel in Saint-Denis, een van de wijken waar het onrustig is. Geen ander land ter wereld trekt zoveel toeristen als Frankrijk en Parijs is de meest bezochte stad.

President Emmanuel Macron heeft getracht de onrust te bezweren met een tv-toespraak, een geëigend middel in Frankrijk. Zo wist president De Gaulle in 1968 op het nippertje het succes van de mei-revolutie te stoppen. In 2005 hield Chirac een tv-toespraak om de rust te doen weerkeren nadat de politie twee tieners de dood in had gejaagd. Het Franse digitale mediakanaal Brut constateerde dat Macron zich van vrijwel dezelfde woorden en argumenten bediende als zijn voorganger.

Ook anderen roepen op tot kalmte, zoals Kylian Mbappé, aanvoerder van het nationale voetbalelftal. Niet alleen de rellen worden breed veroordeeld maar ook het welig tierende racisme bij de politie.

Op sociale media circuleren hallucinante beelden van het geweld, zowel afkomstig van relschoppers als van de politie die zelfs tegen kinderen grof geweld gebruikt. De Franse politievakbonden spreken van "een strijd tegen ongedierte", een verklaring die olie op het vuur kan gooien. Franse conservatieve krachten willen dat Macron de noodtoestand afkondigt zodat de repressie vak worden opgevoerd.

Nahel, de tiener die door een motoragent werd doodgeschoten, wordt zaterdag begraven. De nabestaanden hebben de media gevraagd de plechtigheid te mijden. Een crowdfund-actie voor de verdachte agent had vrijdag meer geld opgehaald dan die voor het slachtoffer. De agent zit momenteel vast.

In Angers, een stad in het midwesten van Frankrijk trok een extreemrechtse knokploeg met honkbalknuppels door de straten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 22:57

Kennelijk zijn er hier op JOOP nogal wat mensen die het een goede zaak vinden als de politie verkeersovertreders standrechtelijk executeert. Ik heb een idee. Stel naast de Nederlandse snelwegen flitspalen op die geen foto maken als iemand te hard rijdt, maar een kogel afschieten door de voorruit van de bestuurder. Daar zullen hier op JOOP, ongetwijfeld veel mensen het hartgrondig mee eens zijn. Want die rijden zelf nooit te hard en als je niet wilt worden doodgeschoten, dan moet je gewoon niet te hard rijden.

6 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander2 jul. 2023 - 10:43

Er zit nogal een verschil tussen te hard rijden en door rijden als je door de politie wordt aangehouden. Ik heb ook een idee. Als Molly Veenstra een keer problemen heeft met relschoppers dan hoeft de politie hem niet te helpen. Meneer Veenstra heeft zoveel empathie voor relschoppers dat hij hulp van de politie niet nodig heeft.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jul. 2023 - 12:13

@gewoon - 'Meneer Veenstra heeft zoveel empathie voor relschoppers.. ' Eigenlijk geloof ik dat u bedoelt dat ik sympathie heb voor relschoppers. Dat is misvatting. Nergens heb ik gezegd dat ik sympathie heb voor relschoppers. Voor relschoppers koester ik absoluut geen sympathie. Net zo min als ik sympathie koester voor de muizen in mijn voorraadkast. Maar ik begrijp wel dat muizen aangetrokken worden als ik te lui ben om mijn voedselresten op te ruimen. Net zo als ik begrijp dat je op den duur rellen krijgt, als de politie tientallen jaren lang, mensen met een kleurtje systematisch vernedert en lichamelijk mishandelt.

ChefSache
ChefSache2 jul. 2023 - 13:32

@molly ' Net zo als ik begrijp dat je op den duur rellen krijgt, als de politie tientallen jaren lang, mensen met een kleurtje systematisch vernedert en lichamelijk mishandelt. ' Wat een onzin, het zijn geen dieren die alleen uit impulsen kunnen handelen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jul. 2023 - 21:51

@Chef - 'het zijn geen dieren...' U heeft een naïef, achterhaald, 19e eeuws mensbeeld. In de eerste plaats zijn mensen zijn wél dieren. Het belangrijkste verschil met dieren is dat menselijk gedrag te manipuleren is door een verhaal. Als dat een positief verhaal is, zijn mensen tot werkelijk grootse dingen in staat. Je kunt mensen echter ook in een negatief verhaal laten geloven, maar dat blijft niet zonder gevolgen. De jongeren die hier massaal in opstand komen is hun hele leven voorgehouden dat ze niets waard zijn en niet in Frankrijk thuis horen. De Franse staat, vooral de politie, gedraagt zich als hun vijand en wordt hierin gesteund door een groot deel van de Franse bevolking. Dat heeft een vernietigende invloed op het karakter en gedrag van deze jongeren. Ze gedragen zich monsterlijk, maar bedenk wel dat de Franse staat dit monster zelf heeft gecreëerd.

ChefSache
ChefSache3 jul. 2023 - 7:42

@molly 'Ze gedragen zich monsterlijk, maar bedenk wel dat de Franse staat dit monster zelf heeft gecreëerd. ' Uw reactie staat bol met het racisme der lage verwachtingen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra3 jul. 2023 - 12:02

Als u nog steeds gelooft dat ik probeer het gedrag van de relschoppers te vergoelijken, heeft u er niets van begrepen.

Mirzas
Mirzas1 jul. 2023 - 18:28

Extreem rechts is een extreem gevaar. Die mannen met de knuppels in het filmpje hier, de vondst in Oostenrijk, de waarschuwende berichten in Nederland. Er is veel meer dan we in het dagelijks leven zien. En reden tot grote zorg. Wat de politie betreft denk ik dat mensen op straat verharden door wat ze tegenkomen en als vanzelf rechtser worden. Vloeken in de kerk misschien, maar kan het ook niet zo zijn dat agenten regelmatig geestelijke gezondheidszorg nodig hebben voor hun werk om niet te verdwalen in verharding en een veranderend mensbeeld? Zoals een politieman laatst zei: als je op straat steeds geconfronteerd wordt met bepaalde typen personen dan verhard en verrechts je als vanzelf. Net als de jongeren uit bijvoorbeeld de banlieues verharden en naar geweld grijpen door hoe zij benaderd worden. En dan dus extreem rechts dat zich steeds weer weet te groeperen en hergroeperen. En als opruiende vuurstokers kansen grijpen als ze zich voordoen. La guerre civile. Laten we hopen dat het daar niet helemaal op uitdraait.

1 Reactie
ChefSache
ChefSache1 jul. 2023 - 19:50

Vicieuze cirkel.

EenMening3
EenMening31 jul. 2023 - 17:27

Als we de situatie in Nederland vergelijken met die in Sverige en la douce France, hebben wij het hier beter gedaan dan in Zweden en veel beter dan in Frankrijk. Polderen is stroperig en gaat vaak erg traag, maar is per saldo nog niet zo gek. Frankrijk is een sterk gecentraliseerde staat die vanuit Parijs bestuurd wordt. De regering heeft via de prefecten een sterke grip op de 96 departementen. De Franse politie treedt vaak keihard en agressief op, daarbij vergeleken is de Nederlandse politie nogal gemoedelijk. De Gendarmerie Nationale valt onder het ministerie van defensie en is vooral aanwezig op het platteland en in kleinere plaatsen, de Police Nationale valt onder binnenlandse zaken neemt de steden voor zijn rekening. Frankrijk is een prima vakantieland maar je kunt veel beter in Nederland wonen.

1 Reactie
De gewone nederlander
De gewone nederlander2 jul. 2023 - 10:44

Maar hier zijn ook rellen geweest hoor. Niet in deze omvang. Maar dat wil niet zeggen dat het hier niet kan gebeuren.

Noordermeer2
Noordermeer21 jul. 2023 - 16:45

Ach, ze vinden een paar keer per jaar wel een aanleiding om te rellen en plunderen daar. Of het nou dit is, het verhogen van de pensioenleeftijd of Marokko wat de kwartfinale bij het WK wint. Zwoele zomeravond , vuurwerk en gratis boodschappen. Super voor hun. Dat ze daarbij andermans spullen slopen zal ze een zorg zijn.

4 Reacties
BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 17:51

ik weet niet of je het door hebt maar er is een jongen van 17 vermoord door de racistische politie aldaar.

Mirzas
Mirzas1 jul. 2023 - 18:37

Inderdaad, een paar kinderen meer of minder dood of in elkaar slaan is natuurlijk minder relevant dan respect voor andermans spullen. Want daaraan herken je het echte tuig. Met je 'ach'.

Noordermeer2
Noordermeer21 jul. 2023 - 23:14

Ik denk dat u beiden meer onthikt bent door deze zaak, dan die schoffies, die vanavond en eerdere avonden liepen te rellen en plunderen. Kijk ‘ns naar die filmpjes. Die jongens zijn niet boos, maar doen dit voor de lol, voor de kick. Ze rennen dolenthousiast naar zo’n winkel als er eentje met een auto naar binnen is gereden en jatten alles wat ze kunnen. Ze dansen op auto’s en steken ze lachend in de fik. Welcome to the real world.

Mirzas
Mirzas2 jul. 2023 - 17:10

Ja die jongeren heb je er ook tussen. En als je zelfemaakte oogkleppen op hebt kun je dat als de echte wereld zien. De echte is wat genuanceerder. Maar blijf daar maar vandaan.

Mathijsco
Mathijsco1 jul. 2023 - 16:25

Het is een lastige kwestie. De Franse Algerijnen zijn de erfenis van Franse colonisering. Daar moet je (tot op zekere hoogte uiteraard) mee dealen en een weg mee zien te vinden. Dat is denk ik niet goed gebeurd: Chirac liet alles maar zoals het was, Sarkozy deed helemaal niks en deze Macron zet de poorten wagenwijd open zodat er nog eens migratieproblematiek bij gaat komen in de voorsteden.

Mark Huysman
Mark Huysman1 jul. 2023 - 15:34

De rellen raken natuurlijk ook doelen die helemaal niks met het racistische politie-geweld te maken hebben. Uiteraard is het beter als alle energie gericht wordt op de onderdrukkende instituties van de Franse staat. Maar het zou nog veel slechter zijn geweest als er helemaal geen reactie was geweest. Dan zou de moordenaar waarschijnlijk nog vrij rond lopen en dan was Macron niet gedwongen geweest om te zeggen dat de moord ‘onacceptabel’ is. Het is te hopen dat de opstand een meer georganiseerd karakter gaat krijgen. Ik begrijp dat verschillende linkse organisaties daar aan werken.

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 13:56

Het geweld vanuit de, vooral Noord-Afrikaanse, gemeenschap in Frankrijk vind ik compleet gerechtvaardigd. Dit is precies wat extreme verrechtsing bij vooral uitvoerende overheidsinstanties veroorzaakt in een land: onderdrukking, racisme, vervolging van etnische minderheden. Als de moordende agent in kwestie geen zware straf krijgt, dan wordt het alleen maar erger. Zie ook de moordende agenten in de VS en de gevolgen daarvan. Het bange, overwegend witte volk kiest dan al gauw voor extreemrechts in de politiek, dus gaat t van kwaad tot erger. Misschien is dit allemaal wel een gevolg van een overbevolkte wereld i.c.m. groeiende ongelijkheid. De klimaatverandering is daarbij olie op het vuur.

8 Reacties
Jax Teller
Jax Teller1 jul. 2023 - 14:18

Jij vindt het geweld gerechtvaardigd. Veelzeggend.

Bert van der Neut
Bert van der Neut1 jul. 2023 - 15:54

Heel apart. Een bus met toeristen aanvallen. Een bibliotheek plat branden. Winkels van middenstanders plunderen. Allemaal gerechtvaardigd volgens Andreas4. Je vindt het vast niet erg als is dat een achterlijke mening vind.

Ger Meesters
Ger Meesters1 jul. 2023 - 16:01

Een gewelddadige tegenreactie door voor zichzelf opkomende burgers tegen dit voorspelbaar opportunistisch plunderende en vernielzuchtige tuig, in de meeste gevallen gekenmerkt door een status van veelplegers, vind ik compleet gerechtvaardigd. Het racisme is bekend voorop dat van hen en niet alleen tegenover blanken.

EUpiet
EUpiet1 jul. 2023 - 16:07

Misschien is het u nog niet opgevallen maar in Frankrijk heeft extreem rechts gelukkig nog nooit geregeerd. Wel sociaal economisch rechts zoals Macron (D66 figuur) of Sarkozy (VVD graaier). En nep links zoals Hollande. Een soort van PvdA. Dus deze rellen zijn rellen tegen wat nogal eufemistisch uitgedrukt wordt het gematigde midden. Wat ook niets anders is dan wat opportunistische luitjes die de macht voor eigenbelang gebruiken. Maar dan nog, u acht het juist dat winkels, auto's gebouwen , bibliotheken geplunderd worden vanwege onvrede tegen politici die nu juist beweren de strijd tegen racisme hoog in het vaandel te hebben staan?

chillipepper
chillipepper1 jul. 2023 - 16:19

Bijzonder om het rellen, vernielen, gebouwen in de fik zetten en plunderen zoals je zegt compleet gerechtvaardigd te vinden. Die mensen wiens eigendommen nu naar de knoppen gaan hebben niets te maken met de aanwezige frustratie. Dit zorgt alleen voor nog meer polarisatie, escalatie en onbegrip.

Marcus A.2
Marcus A.21 jul. 2023 - 16:46

"Het geweld vanuit de, vooral Noord-Afrikaanse, gemeenschap in Frankrijk vind ik compleet gerechtvaardigd." Mooie ben jij. Zolang het maar niet jouw auto of jouw zaak is die in vlammen op gaat zeker. Toetsenbordheld.

ChefSache
ChefSache1 jul. 2023 - 19:51

'Het geweld vanuit de, vooral Noord-Afrikaanse, gemeenschap in Frankrijk vind ik compleet gerechtvaardigd. ' Doe niet alsof het wilden zijn die alleen uit impulsen kunnen handelen, het racisme druipt er vanaf. Bah.

Fortuna2
Fortuna22 jul. 2023 - 15:49

En als Hollandse boeren gaan rellen? Racisme van de lage verwachtingen. "Racistische politie", hoewel anekdotisch, kan ik je uit eerste hand vertellen dat er bij mij in de gesegregeerde achterstandswijken tijdens de Corona-crisis veel meer door de vingers werd gezien (politie maakt een gezellig praatje tijdens een straatbarbecue met 20 man) dan als ik met familie een dag later in een wat homogener autochtone buurt met z'n drieën over straat liep (boete).

Miss Piggy
Miss Piggy1 jul. 2023 - 13:23

De waarheid (zover ik die ken) over dit verschrikkelijke incident en de grote rellen is genuanceerder en grijzer dan de meesten hier posten. Van Nederlandse journalisten in Frankrijk heb ik een vrij compleet verhaal gekregen. Ja, aan de ene kant heb je een politie-apparaat dat keihard optreedt en weinig dialoog uberhaupt heeft met deze gemeenschappen. Daarnaast een Franse overheid die sinds de rellen van 2005 nog niet heel veel geleerd heeft. Er is nauwelijks verbetering in kansenongelijkheid, sociale mobiliteit. Nog steeds heerst er bij de Franse politieke elite een combinatie van onwetendheid of onverschilligheid hierover. En dan heb je de flats in de banlieus zelf, veelal in handen van particuliere partijen die nauwelijks investeren in onderhoud of veiligheid. Daar tegenover heb je de bewoners van deze wijken die zich terecht niet gehoord voelen. Maar waar ook een groot gedeelte zich bewust van de Franse samenleving afkeert. Een haat koestert tegen wat Frans, wit, westers is, weinig ambitie toont of maar enige neiging om je eigen lot te verbeteren. En daarnaast heerst er ook een gigantisch rabiaat antisemitisme. Check de vele incidenten maar waar Joodse Fransen zijn gemolesteerd, aangevallen of slachtoffer geworden van gruwelijke moorden en aanslagen. Het is steeds dezelfde giftige cocktail daar, waar bij een dergelijk verschrikkelijk voorval weer dezelfde soort rellen plaatsvinden.

5 Reacties
Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:00

"Een haat koestert tegen wat Frans, wit, westers is, weinig ambitie toont of maar enige neiging om je eigen lot te verbeteren." En hoe zou dat komen, denk je...? Let op: extreemrechts heeft daar een standaard berucht antwoord op, ik hoop niet dat je zoiets wilt opvoeren.

VeganHarrie
VeganHarrie1 jul. 2023 - 15:09

Moet van twee kanten komen, Andreas. Sommigen krijgen in de moskee te horen dat ze beter niet met ongelovigen om kunnen gaan, zou dat helpen?

Mark Huysman
Mark Huysman1 jul. 2023 - 15:14

[Daar tegenover heb je de bewoners van deze wijken die zich terecht niet gehoord voelen. Maar waar ook een groot gedeelte zich bewust van de Franse samenleving afkeert. Een haat koestert tegen wat Frans, wit, westers is…] Ik snap die ‘maar’ niet. Het tweede komt toch voort uit het eerste? Als je niet gehoord wordt en je krijgt nauwelijks kansen en je wordt continu met racistisch beleid geconfronteerd, dan is het toch logisch dat je je van de samenleving afkeert?

Miss Piggy
Miss Piggy1 jul. 2023 - 16:16

@ Andreas4 Dat is wel een erg makkelijke manier om hier tegen aan te kijken. In de banlieus is er simpelweg een haat of minachting ten opzichte van de Franse cultuur waar Al Bundy jaloers op zou zijn. De oorzaak ligt zeker niet alleen aan het racisme of onverschilligheid aan Franse kant, maar ook bij deze bevolkingsgroepen zelf.

Fortuna2
Fortuna22 jul. 2023 - 15:51

@Mark Huysman genoeg Molukkers waar ik het ontzetten goed mee kan vinden en binnen hun gemeenschap geen enkel die mij veroordeelt om mijn blanke huid, ondanks alles wat Nederland hen geflikt heeft.

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 jul. 2023 - 13:07

Wacht even, het was toch Rusland dat op het punt van desintegratie stond? ;-)

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 12:29

Het is de maatschappij die rechts krijgt door de rechtse maatschappijinrichting en telkens voor gewaarschuwd wordt. Dat het contraproductief is blijkt uit dit soort voorbeelden (die zullen verergeren bij volharding). Het perspectief is duidelijk: uiteindelijk is maar een klein deel 'veilig' achter in de eigen gated community omdat dat alleen deze grenzen te beveiligen zijn. En dan krijgt rechts de midden amerikaanse maatschappij. En ik wil niet ontkennen dat er op rechts mensen zijn die er lol aan hebben om de consequenties van die maatschappij invulling te geven en verlekkerd zullen toekijken hoe degene die 'relevant' willen blijven de uitvoering ter hand zullen nemen.... maar ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen die zich nu als rechts zien dat perspectief als niet verlokkelijk zien. Al was het maar omdat dat 'duur' is. Maar de meeste weten dat ook zij aan de 'verkeerde' kant van de streep zullen eindigen. En dan is het te laat. #IetsMetWederkeringheid. Ach.. misschien vergroot ik wel uit. Maar feit is dat rechts de maatschappij krijgt waar ze altijd voor gewaarschuwd is en waar ze zelf ook het slachtoffer van zijn. Het voltrekt rechts voor de ogen. Maar we kennen de reactie: meer van hetzelfde. Want... die ander.

6 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.21 jul. 2023 - 16:54

Wat zit je toch over 'rechts' de hele tijd. Verdiep je eens in Frankrijk, Frankrijk is lang niet alleen rechts en is dat lang niet altijd geweest. Die verrechtsing is iets van de laatste jaren, maar dat zie je echt overal in Europa, tot in Zweden aan toe.

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 17:44

Is iets van de laatste jaren. Dat is het commentaar van iemand die ook Biden links vind. En niet ziet dat in Nederland al decennia sprake is van rechts en verrechtsend beleid. Waarom denk jij überhaupt dat jij meer zicht hebt op de Franse -of Nederlandse- politiek en dat ik dat heb? Je laat telkenmale het tegengestelde zien.

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 17:46

Maar blijf vooral doen wat je altijd al deed. Met je geloof in de hand weet je ook wat je voor je zelf persoonlijk oogst.

BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 18:29

Marcus, een racistische politie is een rechts iets.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 22:39

@Marcus - 'Verdiep je eens in Frankrijk, Frankrijk is lang niet alleen rechts ' enz Verdiep je zelf eens in Frankrijk. Tijdens de oorlog heeft het Vichy-regime buitengewoon hartelijk samengewerkt met de Duitse bezetter. Het 'verzet' kwam voornamelijk voort uit nationalistische overwegingen, bepaald niet uit antifascistische overwegingen. Na de oorlog, toen de koloniale uitbuiting uit de mode raakte bleef het Frankrijk van de voormalig 'verzetsheld' de Gaulle hier krampachtig aan vasthouden. Frankrijk heeft de twijfelachtige eer de eerste Europese naoorlogse fascistische partij in het parlement te hebben, en maken goede kans binnen niet al te lange tijd een fascistische president te mogen inhuldigen. De Franse politie is reeds tientallen jaren zeer bedreven in het stiekum mishandelen en vernederen van alles wat ze tegenkomen met een ongewenste politieke mening of in Frankrijk ongewenste huidskleur. Het zogenaamde 'links' Frankrijk is vooral naar binnen gericht. Meer geld voor Franse arbeiders en lekker vroeg met pensioen. Aan een 'internationale solidariteit' heeft links Frankrijk een broertje dood. Daar kun je geen pastiche voor kopen. Niet dat Nederlanders zo veel beter zijn, overigens. Alles wat ik hier op heb gesomd is net zo goed van toepassing op ons mooie vaderland en andere landen in Europa. Wij zijn gewoon wat langzamer, wat slomer met ons rechts-radicalisme. Frankrijk staat voorop. Al meer dan honderd jaar. Heb ik het al gehad over de affaire Dreyfus?

Fortuna2
Fortuna22 jul. 2023 - 15:54

Links-rechts Zwart-wit Man-vrouw Autochtoon-allochtoon Goed-kwaad 0-1 Lekker-simpel

Ewout Pool
Ewout Pool1 jul. 2023 - 12:07

Hmm, volgens mij zijn diegene die letterlijk olie op het vuur gooien in dit geval niet de agenten….

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 12:46

Degene die olie op het gooiden waren degene die deze maatschappijinrichting voorstonden en voor de consequenties van het gedachtegoed gewaarschuwd waren. Degene die de olie op het vuur gooiden en er voor gewaarschuwd werden laten nu de agenten de kooltjes uit het vuur halen omdat ze niet willen erkennen dat het zoals -o.a. door links- voorspeld verloopt en blijven vasthouden aan meer van hetzelfde. ------- Laat ik duidelijk zijn. Je kunt deze ongeregeldheden -hoe verklaarbaar ook- niet laten voortduren zonder ingrijpen. Maar je kunt ook niet ingrijpen zonder de verklaarbaarheid te adresseren. En dat is wel wat er al weer gebeurd. Met als gevolg dat het klimaat onleefbaarder wordt. Ook voor rechts. Dom. Dat meer van hetzelfde. Midden Amerika als perspectief.

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:10

Hmm, goedkoop whataboutism van E.P. Letterlijk gezien klopt het, maar waarom zou je iets dat zo voor de hand ligt dan hier posten? Mocro-bashen = grappig of zo?? Het Franse (overduidelijk) extreemrechtse politiekorps heeft voor de zoveelste keer het kruitvat aangestoken: eerst 'pang!' en dus 'BOEM!'

ChefSache
ChefSache1 jul. 2023 - 20:59

@andreas 'Het Franse (overduidelijk) extreemrechtse politiekorps heeft voor de zoveelste keer het kruitvat aangestoken: eerst 'pang!' en dus 'BOEM!' ' Wint Frankrijk het WK = rellen, verliest Frankrijk het WK = rellen. In Brussel precies dezelfde praktijken.

Ewout Pool
Ewout Pool2 jul. 2023 - 7:33

Beste Andreas4, Dank voor uw reactie. Van een what-aboutism zou pas sprake zijn als ik er iets bijhaalde wat niets met de zaak te maken heeft. Dat lijkt me niet het geval. Uw insinuaties dat dit “Mocro-bashen” mijnerzijds zou zijn zijn voor uw rekening.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 jul. 2023 - 11:47

In China zijn blijkbaar momenteel de filmpjes trending van een bus met 41 bange Chinese toeristen die in Marseille wordt aangevallen door relschoppers. Daar kan inderdaad geen reclame campagne tegenop.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 12:53

@Albos Als je in een rechtse samenleving toerisme wil dan zul je de toeristische gebieden uiteindelijk moeten bewaken als gated community. Er zijn voorbeelden hiervan over de hele wereld te vinden. Dat zal dan ook wel in frankrijk de volgende stap zijn. Niet dat het zal uitmaken. Want ook in dat soort gebieden willen alleen de geestverwanten op bezoek en bij iedere rechtse maatschappijinrichting zijn degene die profiteren (en een vakantie kunnen veroorloven) gewoon numeriek te verwaarlozen. Maar wees niet bevreesd. Door de klimaatverandering komt a little bit of sunshine sowieso je kant op.

FlipVla
FlipVla1 jul. 2023 - 11:11

Er is géén sprake van een golf van geweldsuitbarstingen, maar dit zijn protesten. https://www.nu.nl/buitenland/6270423/ruim-1300-mensen-aangehouden-in-frankrijk-bij-protesten-na-dood-franse-tiener.html

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 jul. 2023 - 10:41

"ook omdat ze die minder goed in een context kunnen plaatsen", dat valt inderdaad niet mee voor de Aziatische monoculturen. Datzelfde kun je zeggen voor Oost-Europa, waar gisteren de Poolse premier nog refereerde naar de rellen en zei het verplichte verdelen van vluchtelingen binnen de EU niet te zullen gaan uitvoeren. Veel mensen in West-Europa (zeker buiten de stad) zien deze beelden en zullen nog wat rechtser gaan stemmen. Eigenlijk is het ook niet uit te leggen. Plunderen, bibliotheken affikken, politiemensen in coma slaan, holocaust monument vernielen, etc, etc. En dan zullen er nog mensen zijn die vinden dat we er begrip voor moeten opbrengen, want deze mensen zijn zielig.

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 13:32

@albos Er is je ontzettend vaak verteld dat de gevolgen van een asociale ideologie een asociale samenleving zijn. Er is je ontzettend vaak verteld wat de gevolgen van een een asociale samenleving zijn voor wat betreft de mogelijkheden om iets van eigenbelang na te streven voor degene die alle middelen en perspectief ontnomen zijn. Het is wel degelijk uit te leggen. En het was je al uitgelegd. Vooraf. En ook toen begrijp jij het al. Jij wel. Niet al diegene die je misleid hebt met je retoriek en zo meegekregen hebt om het eigen vonnis te tekenen. Het is niet uit te leggen... pffff..... Je wist het al of je had het kunnen weten. Je antwoord zal zijn: meer van hetzelfde. En de waarschuwingen dat dit niet zo slim is ga je weer negeren.

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:24

"En dan zullen er nog mensen zijn die vinden dat we er begrip voor moeten opbrengen, want deze mensen zijn zielig." Als je hiervoor geen begrip kunt opbrengen, snap je niet hoe een maatschappij in elkaar zit, hoe mensen kunnen reageren als ze onderdrukt worden, extra kans lopen doodgeschoten te worden. Jouw reactie, @sunshine, getuigt van extreem onbegrip, 'struisvogelgedrag', extreemrechtse angst, een beschermde witte leefomgeving die dreigt in te storten, PVV-blindheid. Dat vind ik dan weer zielig.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 jul. 2023 - 14:27

@MG, kun je ook een niet asociale samenleving benoemen die zo veel mensen opvangt en zoveel sociale vangnetten kent. West-Europa is blijkbaar af voor jou, dus ik ben benieuwd? Of bestaat jouw Utopia gewoon niet?

Marcus A.2
Marcus A.21 jul. 2023 - 16:56

@mg "Er is je ontzettend vaak verteld dat de gevolgen van een asociale ideologie een asociale samenleving zijn." Ben eigenlijk wel benieuwd, waar heeft een sociale ideologie geleid tot een sociale samenleving? Het klinkt natuurlijk logisch, maar heb je een voorbeeld?

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 17:52

@albos Vangnetten die niet meer doen dan in leven houden hebben niets te maken met medemenselijkheid of de de verdeling van de welvaart maar zijn alleen gericht op het voorkomen van onrust en onlust en gerechtvaardigde strijd om ook zinvol te kunnen en mogen leven. Dat zijn jou vangnetten @albos. En ze zijn onvoldoende. Dat blijkt. Ze hebben voor de segregatie gezorgd en zijn de oorzaak van de huidige onlusten. En je was er telkenmale voor gewaarschuwd. @marcus Blijf jij vooral doen wat jij al deed. Jou geloof staat de oog voor een oog en tand voor een tand toe. Dat wordt niet vergeten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 jul. 2023 - 17:56

@andreas, ik zal nooit begrip kunnen opbrengen voor het in coma slaan van andere mensen, het afbranden van bibliotheken, het plunderen van winkels en inmiddels ook woonhuizen, het belagen van bussen, met gestolen auto's en bussen gaan joyriden, etc, etc. En voor de rest verzin je er weer een hoop bij om je eigen extreme mening enig te kunnen opschrijven.

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 18:00

@marcus In Nederland. Tussen de plm 50 en 30 jaar geleden. In Europa. Tussen de plm 50 en 30 jaar geleden. Totdat jij en je geestverwanten de verworvenheden al eigen prestatie (recht) gingen zien terwijl jullie de werkende gedachte erachter bij het grofvuil zette en aannam dat sociaal iets is wat naar je toe moet komen en niet iets is wat je bent. Wat er dus niet meer is en ook niet meer terugkomt. Maar in deze geïndividualiseerde samenleving zijn er mensen die uitgaan van universele principes als mensenrechten en er zijn mensen die niet verder kunnen kijken dan korte termijn eigen belang. Jij behoort tot de laatste groep. Maar @marcus zelfs als je zoals jou vind dat er nooit geweest is ben ik verbaasd dat je het verwerpt.

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 20:51

@albos Ik kan er ook geen begrip voor opbrengen maar wel begrijpen dat het zo nu eenmaal werkt. Help mee de samenleving anders in te richten. Want continue geen begrip opbrengen (Hoe terecht ook) met de bijbehorende standaard reactie gaat het probleem niet oplossen. Integendeel.

Fortuna2
Fortuna22 jul. 2023 - 15:57

@Andreas4 Als jij geen begrip kunt opbrengen voor het garen dat "extreemrechts" hierbij spint, snap je zelf niet hoe de maatschappij in elkaar zit.

Adaestuo
Adaestuo1 jul. 2023 - 10:31

Overal in Frankrijk wemelt het nu van de dag en nacht van de politieagentjes, maar waar extreemrechtse knokploegen opduiken is de politie echter vreemd genoeg afwezig. Of toch helemaal niet vreemd, het ligt meer in de lijn der verwachting dat de politie daar alles van weet omdat ze er de sturende hand achter zijn. 'Some of those that work forces, are the same that burn crosses.' Maak van 'some' maar all.

3 Reacties
Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands1 jul. 2023 - 12:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:31

@Adaestuo: Ik ben bang dat je helemaal gelijk hebt. Gewelddadige extreemrechtse krachten in onder meer leger en politiekorps worden steeds duidelijker, steken steeds meer de kop op, niet alleen in Frankrijk. Natuurlijk leggen die de schuld bij immigranten, dat is lekker makkelijk want die hebben de schijn al tegen en behoren veelal tot de onvermogende onderklasse.

Fortuna2
Fortuna22 jul. 2023 - 15:59

Heb genoeg zwarte of anderkleurigen agenten in video's van de afgelopen dagen langs zien komen. Die zullen ook wel bij "alle politieagenten zitten bij de KKK" horen.

Ger Meesters
Ger Meesters1 jul. 2023 - 10:16

Direct na het dodelijk schieten door de agent is er een onderzoek ingesteld en zal hij als hij fout zat daarvoor verantwoordelijkheid moeten afleggen. De autoriteiten hebben dus precies dat gedaan wat ze moeten doen. Bij wat er tot het schieten aan deze gebeurtenissen vooraf ging is de betrokken agenten ook al helemaal niets te verwijten. Er werd om gerechtvaardigde redenen gepoogd de jongeman aan te houden. Vanwege duidelijk levensgevaar voor de agenten tegenover de in de auto met lopende motor dreigend op hen in wegrijdende jongeman hielden ze hem onder schot hem bezwerend dat niet te doen omdat ze zich anders gedwongen zagen zo op hem te schieten dat verder levensgevaar voor hen voorkomen werd. Als de jongeman dan ondanks dat ervoor kiest zeer gevaarlijk voor de agenten hard weg te willen rijden is er geen ruimte meer voor een waarschuwingsschot of een herhaling van woorden. Tragisch maar allemaal eenvoudig waar. Dat de jongeman een voorbeeld is van een klein deel is van een besliste oververtegenwoordiging van een groep die bekend staat om veel overlast en crimineel gedrag die in reactie nu alweer een aanleiding hebben gevonden om te rellen, vernielen, en niet onverwacht opportunistisch winkels leeg te plunderen verdient geen enkel begrip maar juist keiharde overtuigende aanpak. Geboren slachtoffers, zoals gretig geclaimd, zijn het niet. Vraag het maar veel meer anderen dan hen met een zelfde achtergrond, die zich vanuit zwakke sociale milieus wel hebben opgewerkt.

5 Reacties
Khalid3
Khalid31 jul. 2023 - 11:27

Blijkbaar heb jij de ''executie'' beelden niet gezien. De agent heeft in zijn verklaring gelogen dat hij in gevaar was en dankzij de videobeelden is hij ontmaskerd als leugenaar. De agenten stonden naast de auto en niet voor de auto. Met getrokken pistool bedreigde hij de jongen dood te schieten en hij heeft zijn daad uitgevoerd als een ''beul''. Dat de jongen wegreed kan te maken hebben met paniek of hij drukte per ongeluk op gas in plaats van rem uit paniek. Er zijn genoeg scenarios die onderzocht moet worden maar jij hebt blijkbaar de jongen al veroordeeld aan de hand van zijn kleurtje en als bewoner van een ''banlieu''. ''Dat de jongeman een voorbeeld is van een klein deel is van een besliste oververtegenwoordiging van een groep die bekend staat om veel overlast en crimineel gedrag'' De jongen had geen strafblad, hij volgde opleiding tot electricien, hij was bezorger bij een lokale restaurant. Niet elke gekleurde jongen in achterstandswijk is een crimineel maar vanuit jouw opmerking kan ik wel concluderen dat jij de zaak bekijkt vanuit je gekleurde bril.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 jul. 2023 - 11:32

'gedwongen' geschoten? Jij bent gek. Zou dat zo zijn dan is het een drieging tot moord voor de moord. Die jongen is vermoord.

Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2023 - 13:55

Ger Meesters; Ik wil niet zeggen dat jouw reactie een grote leugen is maar de waarheid ziet er heel anders uit! Hoe? Dat ga ik jouw niet vertellen maar misschien is het handig de Franse taal te leren en de diverse Franse dagbladen van verschillende politieke richtingen te lezen. Daar staan de dingen veel genuanceerder in dan jij hier doet voorkomen. En jij niet alleen!

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:38

"Bij wat er tot het schieten aan deze gebeurtenissen vooraf ging is de betrokken agenten ook al helemaal niets te verwijten." Hoe weet jij dat als het onderzoek naar de moord door de agent nog moet beginnen?? Je beweert van alles dat nog lang niet is bewezen. "Allemaal eenvoudig waar" durf je dan nog te zeggen. Ben je toevallig het alter ego van Geert Wilders of zo?

Ger Meesters
Ger Meesters1 jul. 2023 - 16:07

Ik stel dus nergens dat de agent goed zat maar schrijf integendeel dat er onmiddellijk een onderzoek is ingesteld waarbij mogelijk doodslag niet uitgesloten is. Blijft het feit dat de jongen eenvoudig had moeten meewerken aan de poging tot arrestatie. De agenten ervoeren hem in zijn auto met draaiende motor als levensgevaarlijk. Of dat terecht was is onderwerp van onderzoek maar zeker is dat hij met agenten rond zijn auto wegscheurde.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 9:55

Dat deze rellen zouden plaatsvinden was al tientallen jaren duidelijk. Uit verhalen van vrienden van mij uit Frankrijk, weet ik dat jongeren met een kleurtje of afwijkende kleding al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw stelselmatig worden mishandeld door de Franse politie. Het doodschieten van een 17-jarige jongen die niets had misdaan, was dan ook geen incident. De Franse politie is al tientallen jaren een bolwerk van racisme en discriminatie. Daar is nooit krachtig tegen opgetreden en helaas heeft deze mentaliteit zich over andere politiediensten in Europa verspreidt. Ook de Nederlandse politie is hiermee geïnfecteerd geraakt. Het gevolg hiervan is dat jongeren met een kleurtje ervaringen opdoen waardoor ze een enorme hekel krijgen aan de politie. Hoe gevaarlijk het is als zien we nu in Frankrijk. Dit is een voorbode van wat ons in Nederland te wachten staat als ook de Nederlandse overheid er niet alles aan doet om racisme en discriminatie binnen de politie te bestrijden. Hoe belangrijk dit is lijkt de overheid echter in het geheel niet te beseffen. Vanwege het verbod op hoofddoekjes zullen veel jongeren met een islamitische achtergrond afgeschrikt worden om een carrière te beginnen bij de Nederlandse politie. Het hadden juist déze jongens en meisjes kunnen zijn die onlusten in kansarme wijken op een effectieve en geweldloze manier in een vroeg stadium hadden kunnen neutraliseren. Het hoofddoekjesverbod is dan ook een gemiste kans.

13 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst1 jul. 2023 - 10:14

Wat volgt op hoofddoekjes bij de politie? Punkkapsels, tulbanden van de Sikhs, keppeltjes op Sabbath, piercings en tattoos in het gezicht? Want iedereen is volgens de wet gelijk en mag zijn gelijk bij de rechter opeisen. Maar de politie is dan wel fijn inclusief en divers of niet soms?

VeganHarrie
VeganHarrie1 jul. 2023 - 10:24

Dit soort rellen heb ja al vele jaren regelmatig in Frankrijk. Resultaat van segregatie in de samenleving, grote groepen die niet bij de rest willen horen.

ChefSache
ChefSache1 jul. 2023 - 11:12

'Het hadden juist déze jongens en meisjes kunnen zijn die onlusten in kansarme wijken op een effectieve en geweldloze manier in een vroeg stadium hadden kunnen neutraliseren.' Wensdenken. En begrijp ik nu goed dat je pleit voor islamitische agenten in wijken waar voornamelijke islamitische mensen wonen? Zie je zelf niet in hoe gestoord dat is? Wat is het volgende? Joodse agenten voor Joodse buurten? Molukse agenten voor Molukse buurten? 'Dat deze rellen zouden plaatsvinden was al tientallen jaren duidelijk. ' Rellen en Frankrijk gaan hand in hand, net zoals stakingen.

Gaitj
Gaitj1 jul. 2023 - 11:40

Waarom denkt u dat de 17-jarige niets had misdaan? Het begint er al mee dat hij helemaal geen auto mag besturen zonder rijbewijs.

EenMening3
EenMening31 jul. 2023 - 12:15

Dit is wat er gebeurt als de overheid zich terugtrekt uit bepaalde delen van de maatschappij en er no-go areas ontstaan. Je krijgt dan anarchie en mensen gaan doen wat goed is in hun eigen ogen. Als dit nog verder uit de hand loopt en de overheid de zaken niet meer onder controle krijgt, loop je het risico dat mensen zelf gaan proberen de orde te herstellen. Dan wordt het pas echt link. Dat moet koste wast kost voorkomen worden. Het is nu aan politie om de orde te herstellen. Lukt dat niet dan zal de president waarschijnlijk de noodtoestand uitroepen.

Khalid3
Khalid31 jul. 2023 - 12:18

Wir sind Pabst@ De Nederlandse politie roept jaren dat ze weerspiegeling van de samenleving willen maar het zijn allemaal loze woorden? In Nieuw-Zeeland heb je agenten met getatoerde gezichten, in Engeland heb je agentes met hoofddoek en in de VS heb je ook agentes met hoofddoek. In Zweden is hoofddoek ook toegestaan voor agentes.

ChefSache
ChefSache1 jul. 2023 - 16:50

@khalid Waar wil je naar toe? Want als ik jouw reacties er op na lees zie ik dat je erg pro-Islam bent, en dat mag: maar dan moet je wel eerlijk zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 23:00

@Gaitj - Dus het standrechtelijk executeren van een verkeersovertreder vindt u een goed idee?

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 23:03

@Pabst - ' Maar de politie is dan wel fijn inclusief en divers of niet soms? ' Mij gaat het er om dat de politie effectief is. En als je dat voor elkaar kunt krijgen met zo iets eenvoudigs als een hoofddoekje, dan moet je die kans aangrijpen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 23:06

@Harrie - 'grote groepen die niet bij de rest willen horen.' Andersom. Het probleem van Frankrijk is dat de rest - zeg maar rustig de meerderheid- niet wil dat grote groepen bij hén horen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 jul. 2023 - 23:16

@Chef - 'En begrijp ik nu goed dat je pleit voor islamitische agenten in wijken waar voornamelijke islamitische mensen wonen?' Waar ik voor pleit is dat islamitische mensen niet worden geweerd uit het politiewerk. Dat is wat er nu in de praktijk gebeurt en nee, niet alleen vanwege dat hoofddoekje. De Nederlandse politie wordt helaas, beheerst door een racistisch virus. Dat maakt de Nederlandse politie ineffectief, vooral in de probleemwijken.

ChefSache
ChefSache2 jul. 2023 - 11:05

@molly ' Waar ik voor pleit is dat islamitische mensen niet worden geweerd uit het politiewerk.' Wat een onzin, Islamitische mensen kunnen gewoon solliciteren bij de politie; ze moeten alleen zelf de afweging maken wat ze belangrijker vinden: religie of werk. En als religie belangrijker is dan werk dan denk ik dat het sowieso beter is dat die mensen niet bij de politie werken, of ze nu joods, islamitisch of christelijk zijn. ' Dat maakt de Nederlandse politie ineffectief, vooral in de probleemwijken.' Nog meer onzin, de politie is de politie en de burger heeft te luisteren naar de politie; of het nu een witte, zwarte, joodse, islamitische of christelijke agent is. Er vanuit gaan dat Islamitische jongeren ook alleen maar luisteren naar Islamitische agenten is ook te bespottelijk voor woorden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jul. 2023 - 12:50

@Chef - 'Er vanuit gaan dat Islamitische jongeren ook alleen maar luisteren naar Islamitische agenten is ook te bespottelijk voor woorden.' Het is lastig discussieren met mensen die je de hele tijd dingen in de mond leggen die je nooit beweert hebt. Wil je het eigenlijk wel begrijpen? 'Islamitische mensen kunnen gewoon solliciteren bij de politie' Ik heb eens een gesprek gehad met een Turkse jongen die op de politieschool had gezeten. Plichtsgetrouw, capabel, was beslist een uitstekende agent geworden. De reden dat hij met zijn opleiding was gestopt: racisme. Systematische tegenwerking, steken onder water, opmerkingen die zogenaamd als grapje waren bedoelt, enzovoort. Hij zag bij de politie geen toekomst voor zichzelf.

Bert van der Neut
Bert van der Neut1 jul. 2023 - 9:23

Dit geweld is alleen maar gericht op de Franse maatschappij. Relschoppers samen met Antifa tuig slopen hele binnensteden op dit moment. Het heeft helemaal niets meer met de dood van de jongen in Nanterre te maken. Het is rellen om het rellen.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2023 - 14:23

Antifa? Jij bent niet goed bij je hoofd. Ik had eigenlijk niet anders verwacht van een overtuigd extreem rechts persoon!

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:51

Wie noem jij "tuig"? Ik reken mezelf tot (niet prakkiserend) Antifa, dus links en tegen fascistisch gedachtegoed. Ik noem jou toch ook niet 'fascistisch toetsenbord-tuig' of zo? Hou het een beetje netjes zeg! Je weet helemaal niks en braakt wat uit vanuit je onderbuik. Probeer eerst 's wat maatschappelijk inzicht te verwerven.

Radio-Head
Radio-Head1 jul. 2023 - 9:15

De bureau en technocratische benadering van West Europese leiders in de laatste decennium is irrationeel, en daarmee een dogmatische geloofsovertuiging, want alleen de ratio is juist irrationeel. Mensen die waarschuwden met de hand op hun hart voor mogelijke desastreuse gevolgen voor de toekomst, werden door een werkelijke naïviteit, overmoed, of vanwege het behoud door de Macht weggezet, zoals mensen die waarschuwen tegen Instituties omdat ze de (mogelijke) gevolgen (her)kennen en naar buiten brengen bijna altijd worden weggezet of belachelijk gemaakt. De Macron, Merkels, Ruttes of Samson van deze wereld don,t care, ze komen er toch bijna altijd wel mee weg. Het was gewoon wat nevenschade, het hoort er "gewoon" bij roepen ze, en gaan vervolgens op in het niets. "Karma Police Arrest this man He talks in maths He buzzes like a fridge He's like a detuned radio." Radiohead~Karma Police~van het album "OK Computer" https://www.youtube.com/watch?v=1uYWYWPc9HU Uit "De Wereld als Markt en Strijd" van Michel Houellebecq. Gesprek hoofdpersoon met een afdelingshoofd. "Op een keer hadden we het over cultuur. Hij zei~ en in zeker zin geloofde hij het echt~ dat de toenemende informatiestromen in de samenleving op zichzelf een goede zaak waren. Dat niets anders was dan de mogelijke wisselende koppelingen tussen individuen, projecten, instanties en diensten tot stand te brengen." "Met een aan vastenstoffen mechanica ontleende metafoor noemde hij die keuzen vrijheidsniveaus." 😶

Rooje Miggy
Rooje Miggy1 jul. 2023 - 8:56

De trieste aangelegenheid van Nahel wordt misbruikt door gemaskerde bendes die rellen, plunderen. Totale anarchie streven ze na waarin iedereen zal verliezen. Waanzin.

1 Reactie
Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 14:55

"De trieste aangelegenheid van Nahel" Het is een trieste aangelegenheid die de hele maatschappij aangaat, snap je dat niet? Lont in het kruitvat.

KritischKijken
KritischKijken1 jul. 2023 - 8:36

En toch.... zien we hier tussen de regels door een soort van 'logisch begrip' voor deze volstrekt hysterische uitspattingen. Alsof het toch echt normaal is dat wanneer iemand door wil rijden na een aanhouding, en er iemand doodgeschoten wordt, dat je dan heel Frankrijk mag plunderen. De kolonie Frankrijk.

3 Reacties
Adaestuo
Adaestuo1 jul. 2023 - 10:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Adaestuo
Adaestuo1 jul. 2023 - 12:50

@KritischKijken 1 jul. 2023 - 10:36 'De kolonie Frankrijk.' Toe maar zeg. Dat soort woordgebruik is zeer populair bij extreemrechtse mensen die de grote vervanging theorie (the great replacement theory) verkondigen/aanhangen. Dat daarvoor ruimte is op deze website...

Andreas4
Andreas41 jul. 2023 - 15:04

@KK Jij vindt het niet logisch, vanuit je veilige welvarende NL en onderbuik. Wat zich nu in Frankrijk voordoet is - blijkbaar! - heel menselijk, verklaarbaar en dus logisch, ongeacht wat jij ervan vindt. Mensen die wel begrip voor deze situatie hebben, zoals ik, hebben - ook blijkbaar - wat meer maatschappelijk inzicht. Beetje kennis van (massa)psychologie, causaliteit, maatschappelijke verbanden, historie etc kan ook helpen.