Joop

Politieagent Nanterre gearresteerd en verdacht van moord

  •  
29-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2082 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-06-27 om 20.30.16

De agent die in de Parijse voorstad Nanterre een 17-jarige jongen doodschoot, is opgepakt. Hij wordt verdacht van moord. De openbaar aanklager stelt na een eerste onderzoek dat “er niet was voldaan aan de voorwaarden om het wapen te gebruiken”.

Op videobeelden is te zien hoe de agent de jongen onder schot hield. “Zwijg, anders schiet ik je dood”, beet de agent de tiener toe. Vlak daarna bracht hij zijn dreigement ten uitvoer. Volgens de politie had de jongen de verkeersregels overtreden en weigerde hij zijn auto aan de kant te zetten.

Na de moord op de tiener braken er rellen uit in Parijs en in een reeks andere steden. Donderdag vond in Nanterre een vreedzame mars plaats die werd geleid door de moeder van de doodgeschoten jongen. Nadat de politie traangas afschoot op de demonstranten, ontstonden er opnieuw ongeregeldheden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 1:59

https://nos.nl/artikel/2480556-politie-tasert-jongen-16-na-inbraak-in-almere-waar-hij-niks-mee-te-maken-had

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen30 jun. 2023 - 21:36

Wie wil kennisnemen van een filmische sfeertekening van een vergelijkbare situatie - compleet met tal van verwijzingen naar onderliggende multi-etnische en sociaal-economische aspecten die ook nu weer relevant blijken - die aanschouwe de Franse film La Haine uit 1995. Tien jaar later ontbrandde de sociale onrust wederom en ook toen bleek weer, dat sinds 1995 niets veranderd was in de sociale structuur van de Franse maatschappij. Veel van deze kenmerken zijn overigens rechtstreeks te herleiden tot de tijd van het kolonialisme (Nrd Afrika en ZO Azië) en het daaropvolgende wrede dekolonisatieproces. Diezelfde racistische en fascistische tendensen waren mede de oorzaak van het zgn. Bloedbad van Parijs (1961), waarbij de politie tientallen protesterende Frans-Algerijnse burgers afslachtte. Maar men kan ook stellen, dat deze verderfelijke mentaliteit al kon worden afgelezen uit het Vichy bewind, waarin Franse autoriteiten een cynisch verlengstuk vormden van het nazi-regime. Weliswaar wordt door experts gewezen op het feit, dat - in tegenstelling tot elders in Europa - de Franse politie hoofdzakelijk is gericht op het Beschermen van de Macht (zoals bijv. bleek tijdens de opstand van de witte burgers in de gele vestjes) en niet op het dienen van de totale bevolking, maar in deze casus lijken racistische overtuigingen binnen de politie toch veruit dominant te zijn. Dat alles hangt weer nauw samen met de racistische onderstroom binnen m.n. 'het witte deel' van de Franse populatie.

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 jun. 2023 - 11:57

De agent wordt niet verdacht van moord maar van doodslag. Voluntary homicide wordt hier verkeerd vertaald.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst30 jun. 2023 - 11:37

In Nederland schiet de politie op een jongeman op een tractor. Als dit dodelijk was geweest hadden alle straten in de grote steden toch ook in de fik gestaan?

3 Reacties
BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 14:18

Dat was geen liquidatie maar een bange agent. Rechtszaak komt nog. apels/peren.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst30 jun. 2023 - 16:33

@ broer v Je kunt als agent ook per ongeluk raak schieten! En dat dit in Frankrijk een liquidatie was bepalen de commentertjes hier niet maar de Franse rechter. Met je ongefundeerde vooroordeel ben je alleen maar aan het polariseren maar dat zal wel je opzet zijn.

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 18:02

Pabst Deze twee zaken zijn niet te vergelijken, omdat de context al enorm verschilde maar waarin ook van totaal andere feiten sprake was. Dat er onlusten zouden zijn gekomen als...... Tja. Er zijn wel eens mensen die bij zijn met een stok om te slaan.

Joop  den Uil
Joop den Uil30 jun. 2023 - 9:46

Twee mogelijkheden: 1. Agent wordt vrijgesproken van elke blaam en krijgt genoegdoening/excuses, 2. Agent is schuldig verklaard, krijgt ontslag en wordt bedreigd. In beide gevallen genoeg redenen voor rellen, opstootjes en plunderingen. Op lange termijn? Politie krijgt meer bevoegdheden en ''burger'' verenigt zich in oproergroepen. Deze attitude slaat vervolgens over op andere europese landen.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst30 jun. 2023 - 9:34

Maar waarom moet alles nu opeens kapot gemaakt worden? Kunnen de rellende jongeren niet eerst even het recht zijn beloop laten?

PamVlam
PamVlam30 jun. 2023 - 7:17

Nu maar afwachten welke sancties door EU, VN, VS worden toegepast tegen de Franse regering. Zoals gebruikelijk bij rellen van deze omvang in andere landen. En kunnen we nog wel met goed fatsoen naar Frankrijk op vakantie. Ik denk van niet.

2 Reacties
Sam V
Sam V30 jun. 2023 - 10:03

@ PamVlam Noem eens een voorbeeld van een land dat sancties kreeg vanwege rellen? Ik ken wel veel landen waar sancties opgelegd werden door acties van de regeringen, niet vanwege de rellen. Of bedoelt u een negatief reisadvies? Ik zou gewoon naar Frankrijk gaan, zolang u niet naar de banlieues van Parijs en andere grote steden gaat. In het geval u angstig bent dan.

PamVlam
PamVlam30 jun. 2023 - 16:47

Sam Rellen ontstaan meestal door (verkeerde) acties van regeringen/overheden. Misschien bedoel je dat ook. Van de rijksoverheid site. Welke sancties legt de EU op aan Iran? De EU legt om verschillende redenen sancties op aan Iran. Op 17 oktober 2022 heeft de EU – mede op initiatief van Nederland – voor het eerst sinds de protesten in Iran nieuwe mensenrechtensancties ingevoerd in reactie op de dood van Mahsa Amini en het (dodelijk) geweld tegen vreedzame demonstranten. Sindsdien zijn op 14 november 2022, 12 december 2022, 23 januari 2023, 20 februari en 20 maart 2023 extra mensenrechtensancties aangenomen, waardoor inmiddels in totaal 238 personen en entiteiten onder het EU-Iran mensenrechtensanctieregime zijn gesanctioneerd.

Grijs gebied
Grijs gebied30 jun. 2023 - 7:10

Tja, ik zie toch écht dat de agent op de motorkap leunt (weliswaar met getrokken wapen, maar dan zal dan ook wel aanleiding voor zijn. Ze lopen daar niet voor niets met helmen en automatische geweren rond!) De jongen rijdt vervolgens weg, waardoor de agent mee had kunnen worden gesleurd = poging doodslag. Ales wat volgt is te triest voor woorden. Het schieten, het overlijden, de rellen... Feit is wel, veilig is het daar niet. Als agenten worden gearresteerd wanneer ze optreden (op welke manier dan ook) krijg je straks wel dat agenten helemaal niet meer optreden. Denk dat we dat niet moeten willen.

4 Reacties
Certa
Certa30 jun. 2023 - 11:15

Er was inderdaad aanleiding voor. De jongen komt met 17 jaar al 15 keer voor in strafzaken. En is heeft in korte tijd 5 keer een stopteken van de politie genegeerd. https://www.europe1.fr/faits-divers/info-europe-1-mort-de-nahel-ladolescent-connu-pour-15-mentions-au-fichier-des-antecedents-judiciaires-4191433 Dat is geen reden om iemand dood te schieten, maar wel tot extra maatregelen bij aanhouding. De kans dat jij er weer vandoor zou gaan was groot.

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 18:07

Grijs gebied Die agent heeft dan wel heel goed z'n best gedaan om en meegesleurd te worden en ook nog gericht te schieten. Dat hij aankondigde dat hij hem door het hoofd zou schieten. Dat speelt voor u misschien geen rol, gezien het feit hoe gezagsgetrouw u zich opstelt, maar voor zover ik kan beoordelen lijkt me die aankondiging relevanter dan de dreiging die van de bestuurder uitging.

BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 2:03

Die aankondiging maakt het moord. Hoezeer ze het ook ontkennen.

VeganHarrie
VeganHarrie1 jul. 2023 - 6:18

Broertje kent de wet niet, en maakt nu maar zijn eigen rechtsregels om maar geen ongelijk te hoeven toegeven als hij er weer eens naast zit. Een hele enge en starre extremist.

van Putten
van Putten30 jun. 2023 - 5:14

Rustig aan Brother. Bij moord is er sprake van een voorbedachte rade en moet er dus een vooropgezet planning zijn om iemand te doden. Lijkt me in dit geval niet. Doodslag (iemand met opzet doden zonder voorbedachte rade) is het zeker wel.

8 Reacties
BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 14:19

Als je aankondigt iemand dood te gaan schieten, en je doet het vervolgens is het moord.

van Putten
van Putten30 jun. 2023 - 16:25

Nee hoor, het gaat oa om de tijd tussen de intentie om te doden en het doden zelf. Niet om de intentie op zich want die is er bij zowel moord als bij doodslag. Misschien moeten jij en je onderbuik zich even verdiepen in het verschil.

Jozias2
Jozias230 jun. 2023 - 17:23

@brother Dat is veel te kort door de bocht. Misschien eerst eens kennis opdoen ipv zomaar wat roepen?

VeganHarrie
VeganHarrie30 jun. 2023 - 17:51

Maar goed dat broertje geen rechter is, die stuurde iedereen naar de guillotine.

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 18:09

van Putten Tja. Je bent agent of je bent dat niet. Het lijkt mij, in ieder geval voor een agent behoorlijk voorbedacht als je aankondigt dat je wie je staande houdt door het hoofd gaat schieten en je doet dat ook nog eens.

BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 2:05

"Nee hoor, het gaat oa om de tijd tussen de intentie om te doden en het doden zelf. " 2 seconden is genoeg om het moord te maken, maar veel succes met het verdedigen van deze executie.

van Putten
van Putten1 jul. 2023 - 6:48

Ik verdedig helemaal niks maar gelukkig gaat hier een rechter naar kijken en is het niet aan jou (of mij) om hier zonder alle beschikbare feiten een oordeel over te vellen.

Jozias2
Jozias21 jul. 2023 - 8:14

@brother Het gaat niet enkel om de tijd. Het gaat om het overwegende, er rustig over nadenken en bewust zijn van en overwegende de gevolgen en het dan toch doen. In de adrenaline van een achtervolging, hectiek van het moment en in reactie op het wegrijden kun je daar waarschijnlijk niet over spreken. “De wetgever heeft het begrip niet in de wet gedefinieerd, maar uit de wetsgeschiedenis blijkt dat het voorbedachten rade "wijst op een moment van kalm overleg, van bedaard nadenken voorafgaand aan de uitvoering; “

Pogingtotratio
Pogingtotratio29 jun. 2023 - 21:18

Brother V: Jozias 2 legt alleen maar iets uit, geeft duidelijk van zijn afschuw van het gebeuren. Dan zeggen dat hij zijn ogen uit zijn kop moet schamen is niet alleen lomp, maar gezien de strekking van zijn bijdrage ook nog dom.

4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood30 jun. 2023 - 9:59

Poging: Jozias2 legt helemal niets uit. Jozias2 is de vleesgeworden geen mening hebben zodat ik mij nergens aan stoot figuur. Wat er ook gebeurt, Jozias2 vindt ergens in de diepe krochten van de regeltjes wel iets wat de daad rechtvardigd!

BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 14:21

Jozias speelt altijd advocaat van de duivel.

Jozias2
Jozias230 jun. 2023 - 14:39

@vuurrood Ik heb wel degelijk een mening. Ik ben van mening dat het Franse OM alle feiten en omstandigheden goed moet onderzoeken en op basis daarvan al dan niet een onafhankelijk rechter moet vragen om daarover te oordelen. Ik ben ook van mening dat al die toetsenbord ridders die zonder alle feiten te kennen al roepen dat het moord, racisme is en dat de agent per definitie schuldig is veel te voorbarig zijn met het trekken van conclusies en niet zoveel verschillen met de middeleeuwse volkswoede op het marktplein bij openbare terechtstellingen.

BrotherV
BrotherV1 jul. 2023 - 2:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias229 jun. 2023 - 17:27

Ik hoop dat ze naast moord ook doodslag en dood door schuld ten laste leggen anders is er een grote kans dat deze agent vrijuit gaat. Dit artikel is gebaseerd op een Brits artikel waarin wordt gesproken waarin het woord homicide wordt gebruikt. Dat kent echter twee vormen: doodslag en moord. Moord zal het waarschijnlijk niet zijn.

10 Reacties
BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 18:51

ik schiet je dood roepen en het daarna ook daadwerkelijk doen is gewoon moord. Je moet je de ogen uit je kop schamen.

Thuiszitter
Thuiszitter29 jun. 2023 - 21:35

Brother V , je weet het verschil tussen moord en doodslag ? In onze wetgeving is dit voorval eerder doodslag , de voorbedachte rade zal een punt van discussie zijn. Jozias2 Het Franse en het Nederlandse strafrecht zijn bijna niet met elkaar te vergelijken. De ervaring is dat de Franse rechter veel sneller dan de Nederlandse rechter tot een bewezenverklaring komt en ook nog eens strengere straffen oplegt.

VeganHarrie
VeganHarrie30 jun. 2023 - 6:21

De Franse kranten hebben het over 'en examen pour homicide volontaire', oftewel verdacht van doodslag. Wat denk ik wel klopt met de eerste indruk van het filmpje: slachtoffer wordt onder schot gehouden door een agent die op de motorkap leunt, er wordt gas gegeven, in een fractie van een seconde schiet de agent.

Rutger Groot
Rutger Groot30 jun. 2023 - 6:51

Brother in plaats vanuit je onderbuik reageren kun je wellicht ook ff wat lezen over het verschil tussen moord en doodslag, want dat is nogal een verschil. Ook in dit geval van de onnodige dood van een jonge man is nuance op z'n plaats....

Grijs gebied
Grijs gebied30 jun. 2023 - 7:12

@brother Waarom denk je dat agenten daar met helmen en automatische wapens patrouilleren? Omdat het een fijne, gezellige buurt is? Daarbij rijdt de jongen weg, terwijl de agent op de motorkap leunt. Dát is al poging tot doodslag. Het schieten is vervolgens faliekant misgegaan, maar kun je uitleggen als noodweer. Elke andere uitspraak van u is absurd. Ga anders zelf daar de orde handhaven. Kijken hoe effectief u bent en hoelang u het volhoudt.

Vuurrood
Vuurrood30 jun. 2023 - 10:01

Grijs Gebied: Jouw reactie stroomt over van voor ingenomenheid. Jij bent waarschijnlijk nog nooit in Nanterre geweest.

Certa
Certa30 jun. 2023 - 12:52

Vuurrood, wat een onzin. Lees hier even wat meer informatie. Een strafblad met 15 zaken (op die leeftijd). Een 1 jaar 5x geweigerd te stoppen voor de politie. https://www.europe1.fr/faits-divers/info-europe-1-mort-de-nahel-ladolescent-connu-pour-15-mentions-au-fichier-des-antecedents-judiciaires-4191433 Begrijp je nu waarom de politie er zo uitgerust bijloopt?

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 jun. 2023 - 17:23

Vuurrood, is nog nooit in Nanterre geweest dat blijkt wel. Nanterre heeft een redelijk goed gedeelte, daar staat de universiteit. Maar ook een enorm slecht gedeelte waar je in de avond niet over straat kan. Ik heb er gewerkt en mijn vrouwelijke collega’s mochten alleen onder begeleiding naar de auto of het openbaar vervoer.

VeganHarrie
VeganHarrie30 jun. 2023 - 17:53

Vuurrood heeft hele andere ervaringen, die staat elke zomer op de camping in Nanterre, helemaal nooit ergens last van gehad, dus is er niks aan de hand daar.

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 18:12

Grijs gebied Ik weet niet of je met dat soort vragen erg ver komt: Waarom denkt u dat ik met een mes bewapend naar het café ga. Denkt u dat ik dat zou doen, als het niet nodig was? Of.... Waarom denkt u dat de trein niet snel zal komen, ze zullen die rails daar heus niet voor niets neergelegd hebben.