Joop

Rellen in Nanterre en andere Franse steden na doodschieten tiener door politie

  •  
29-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4303 keer bekeken
  •  

In de Parijse voorstad Nanterre en een reeks andere Franse steden, waaronder Lille op 75 kilometer van de Nederlandse grens, zijn er vannacht rellen geweest. Tweeduizend agenten van de oproerpolitie vuurden onder meer traangas af op jongeren die vuilnisbakken en voertuigen in brand staken. In Fresnes bij Parijs werd een gevangenis bestormd, een aanval die door de politie werd afgeslagen. Elders werd een gemeentehuis in brand gestoken. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verklaarde dat er 150 arrestaties zijn verricht.

De rellen volgen nadat dinsdag een agent een 17-jarige tiener doodschoot bij een verkeerscontrole. Er wordt gesproken van een executie omdat de agent tevoren aankondigde dat hij Nahel, die zich niet wilde laten arresteren, door het hoofd zou schieten.

De politie verklaarde aanvankelijk dat de jongen met een auto op agenten was ingereden en er sprake was van noodweer maar uit videobeelden bleek al snel dat die toedracht verzonnen was. Naar de agent is een onderzoek geopend. Hij is lid van de motorbrigade, een politie-onderdeel dat vaker in opspraak raakt wegens gebruik van buitensporig geweld.

Het doodschieten van de tiener wordt breed veroordeeld. De Franse president Emmanuel Macron heeft een crisisbijeenkomst georganiseerd. Hij noemde de dood van de jongen ‘onvergeeflijk’. Een bezoek van premier Elisabeth Borne aan de stad Roche-sur-Yon is afgelast vanwege de gespannen situatie. In 2007 leidde de harteloze en polariserende reactie van toenmalig minister Sarkozy op het doodschieten van twee jongens tot wekenlange rellen in heel Frankrijk waarbij onder meer duizenden auto’s in brand werden gestoken. Hij noemde de slachtoffers ‘tuig’. Sarkozy, die later president werd, is inmiddels zelf wegens fraude veroordeeld.

De moeder van het slachtoffer heeft opgeroepen tot een witte mars, donderdagmiddag in Nanterre.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Onwaar
Onwaar1 jul. 2023 - 0:54

De jongen was al 15 keer met de politie in aanraking geweest en had een strafblad van hier tot ginder wat niet weg neemt dat de politie niet moet schieten. Maar de politie tegenwoordig zo gespannen denk nom maar aan die politieman die een boerenjongens bijna doodschoot op zijn tractor.

1 Reactie
Fabian4
Fabian41 jul. 2023 - 8:05

Dit geweld heeft ook helemaal niets te maken met de dood van die jongen. Het verschil tussen aanleiding en oorzaak. De oorzaak is het bestaan van een paralelle samenleving waar mensen de staat niet als gezag erkennen en hun eigen (andere) normen en waarden hebben. Waar men een groot gebrek heeft aan zelfreflecterend vermogen en waar voor gebroken gezinnen level in armoede. Waar drugs en criminaliteit de overhand heeft en mensen in overlevingsmodus zijn. Wat mij betreft is dit te vergelijken met de rellen rondom de dood van Floyd in de US. De oplossing? Is lastig. Dit speelt al zo lang dat je het niet eenvoudig en snel kunt oplossen. De staat heeft een rol, maar is zeker niet als enige schuldig. De verdeling rijk en arm heeft een rol, maar deze jongeren hebben een verkapt wereldbeeld waar ze denken zonder hard te werken rijk kunnen worden (drugshandel) en waar geweld verheerlijkt wordt. Die jongen heeft het niet verdiend, maar een lievertje (zoals zijn familie wil laten doen geloven) was het zeker niet. Wat was er gebeurd als hij iemand had doodgereden?

Joop  den Uil
Joop den Uil29 jun. 2023 - 19:55

stel dat het slachtoffer 45 jaar was; zou de commotie dan t zelfde zijn ??

pahan
pahan29 jun. 2023 - 18:01

Het aanklagen van de agent en de zalvende woorden van de politiek zijn alleen maar bedoeld om escalatie te voorkomen, en doen niets met de onderliggende problemen. Het broeit en borrelt in de wijken, en niemand lijkt ook maar het begin van een oplossing te zien. Dit zit diep, heeft een lange geschiedenis en het eind lijkt nog lang niet in zicht. Dat loop je op met beleid dat tweederangsburgers creëert.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 19:14

amen.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 16:54

De betreffende agent is ondertussen gearresteerd op verdenking van Moord.

9 Reacties
Jozias2
Jozias229 jun. 2023 - 17:45

@brother Op verdenking van doodslag volgens de meeste media.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 18:22

Dat lieg je jozias, waarom doe je dat?

Jozias2
Jozias229 jun. 2023 - 18:48

@brother Ik n plaats van mensen gelijk te beschuldigen te liegen zou je ook zelf even kunnen googelen. NOS: “Hij zit vast op verdenking van doodslag.” https://nos.nl/artikel/2480806-protestmars-doodgeschoten-franse-jongen-loopt-uit-op-rellen Volkskrant: “ De openbaar aanklager van Nanterre kondigde donderdag aan te onderzoeken of de agent, die in bewaring zit, zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag door schuld.” https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/protestmars-voor-doodgeschoten-franse-jongen-loopt-uit-op-rellen-40-duizend-agenten-en-gendarmes-paraat~ba7850ce/

ProblemSolved
ProblemSolved29 jun. 2023 - 18:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 23:35

Voluntary homicide, ladies and gentlemen, is iets anders dan voluntary manslaughter. Anyway, het was een politionele moord. Dat ontkennen blijft walgelijk.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 23:38

Problem, waarom link jij naar een rapport over de rellen die er nadien zijn uitgebroken? Het gaat hier over een justitiële moord. Die jongen is dood.

VeganHarrie
VeganHarrie30 jun. 2023 - 6:27

De Franse kranten hebben het over 'en examen pour homicide volontaire', oftewel verdacht van doodslag.

Jozias2
Jozias230 jun. 2023 - 9:58

@bronther Je zegt : “ Voluntary homicide, ladies and gentlemen, is iets anders dan voluntary manslaughter.” Nee hoor. Homicide kent twee varianten: murder (moord) en manslaughter (doodslag). Dat er over homicide wordt gesproken is niet automatisch moord.

michellekepen
michellekepen1 jul. 2023 - 7:47

BrotherV: [ "De betreffende agent is ondertussen gearresteerd op verdenking van Moord" ] Jozias2: [ "Op verdenking van doodslag volgens de meeste media"] BrotherV: [ "Dat lieg je jozias, waarom doe je dat? "] Niet alleen mag jij misinformatie verspreiden. Maar vervolgens beschuldig je iemand ook nog onterecht van liegen. En zijn er ook nog drie mensen die jouw misinfo liken. Misinfo, waarvan intussen zo duidelijk is dat onwaar is, dat de term desinfo de (jouw) lading beter dekt....

Grijs gebied
Grijs gebied29 jun. 2023 - 14:06

De jongen zat compleet fout. De agent zat zowaar nóg meer fout. De mensen die rellen zitten ook heel fout. Allemaal verliezers. Wederom. Ps. Is er trouwens niemand die het gek vindt dat een 17-jarige jongen blijkbaar moeiteloos een peperdure auto kan huren en er vrolijk in kan rondrijden?

5 Reacties
BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 15:46

Die jongen probeerde waarschijnlijk te vluchten voor zijn executie.

Khalid3
Khalid329 jun. 2023 - 16:37

Een peperdure auto huren kan je al voor 150 euro per dag huren en je dient minimaal 18 jaar te zijn met 1 jaar rijbewijservaring. Dus als ik een keer een luxe auto huur dan verdien ik volgens jou label verdachte ''buitenlander'' . De jongen reed in een Seat en misschien mocht de jongen wel eventjes rondje rijden van een bekende. Niet elke tiener in achterstandswijken is een crimineel. De jongen had geen strafblad, hij was bezig met een opleiding voor electricien, zijn bijbaantje was fietsbezorger bij een lokale restaurant en hij zat bij een sportvereniging. Hij was een ordinaire tiener die helaas verkeerde agent tegenkwam die zijn leven beeindigde.

Olav Meijer
Olav Meijer30 jun. 2023 - 0:09

@ Grijs gebied: [Is er trouwens niemand die het gek vindt dat een 17-jarige jongen blijkbaar moeiteloos een peperdure auto kan huren en er vrolijk in kan rondrijden?] Dat is helemaal niet relevant voor waar het hier echt om gaat.

Grijs gebied
Grijs gebied30 jun. 2023 - 7:21

@Olav Dat is het zeer zeker wel! Hij is aan het joyriden. Want met 17 jaar heb je geen rijbewijs. Dat hij werd staande gehouden is dus volkomen terecht. Vervolgens geeft hij een dot gas, terwijl de agent op de motorkap leunt. Dat is simpelweg poging doodslag. (de reactie daarop is volkomen fout natuurlijk, begrijp me niet verkeerd). Feit blijft dat de jongen terecht werd staande gehouden. Hij deed iets illegaal (rijden zonder rijbewijs). Een kennis van mij is enkele jaren geleden doodgereden door een minderjarige joyrider. Dergelijke personen moeten ze levenslang opsluiten naar mijn idee. @Khalid 1) Het was een Mercedes, geen Seat. 2) U zegt het zelf, 18 jaar en minimaal 1 jaar rijbewijservaring. Deze jongen was 17. Dus geen rijbewijs en geen rijervaring.

michellekepen
michellekepen1 jul. 2023 - 16:32

Khalid3: "De jongen reed in een Seat" "De jongen had geen strafblad" "Hij was een ordinaire tiener" - Mercedes A-Class AMG - had een hele reeks aan contacten met de politie en zelfs rechters. O.a. vanwege valse kentekenplaten, geen verzekering etc. Vorige week nog gedrag, waarvoor hij zich in september bij de jeugdrechter had moeten verantwoorden..... Waarom deze hele reeks van misinfo? Doet zelfs aan desinfo denken.

Rooje Miggy
Rooje Miggy29 jun. 2023 - 12:19

Dus je wordt onder schot gehouden door de politie en dan wegscheuren met agent nog op de auto? Triest. En nu alle politie agenten bekogelen met stenen en motov cocktails…rellen om het rellen, eigen rechter spelen. Alleen maar verliezers hier.

14 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 jun. 2023 - 13:31

De agent zat niet op de auto. De agent stond naast de auto. Daar zijn bewijzen van.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 13:43

"Dus je wordt onder schot gehouden door de politie en dan wegscheuren met agent nog op de auto?" Dat lieg je!

Jozias2
Jozias229 jun. 2023 - 16:08

@vuurrood De agent hing half over de motorkap. We weten niet water daarvoor heeft plaatsgevonden. We weten niet waterdoorlatend verdachte is gezegd. We weten niet of dragend zich bedreigd voelde, we weten niet of er is geschoten ter aanhouding, we weten niet of er sprake was van een ongewild schot. Fijn dat u uw oordelen al klaar heeft.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 17:03

Jozias, het franse OM trekt heel andere conclusies dan U. De agent zit vast op verdenking van moord. Dat het moord was is ets wat iedereen kan aflezen van de beelden. Dat de agent half over de motorkap hing, wat niet blijkt uit de beelden, zou dat het alleen maar bedreigender gemaakt hebben voor het slachtoffer en een reflex tot vluchten bevorderen. U moet zich werkelijk kapot schamen dat u deze ijskoude liquidatie gewoon loopt te verdedigen.

MG1968-2
MG1968-229 jun. 2023 - 17:13

@jozias Jij weet nog niet.

Jozias2
Jozias229 jun. 2023 - 17:42

@brother Het Franse om trekt helemaal geen andere conclusies. Ik zeg dat we onvoldoende weten om conclusies te trekken. Dat moet onderzocht worden en op basis daarvan kan de rechter concluderen of er sprake was van dood door schuld, doodslag of een ongeval, Waar baseert u dat hij vast zit op verdenking van moord? Ik lees alleen over doodslag. “Dat de agent half over de motorkap hing, wat niet blijkt uit de beelden, zou dat het alleen maar bedreigender gemaakt hebben voor het slachtoffer en een reflex tot vluchten bevorderen.” Onzin, op de beelden zie je duidelijk dat een agent met zijn linkerzij op de motorkap hangt en bij het wegrijden een meter wordt meegenomen door de auto. We weten niet wat zich vooraf heeft afgespeeld. Maar als er een agent met getrokken wapen voor je staat heb je de instructies op te volgen. Het is nooit een reden om weg te rijden.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 19:17

Je blijft gewoon je leugens herhalen. Ondertussen is de racistische moordenaar aangeklaagd voor moord.

Jozias2
Jozias229 jun. 2023 - 20:13

@brother Prima om van mening te verschillen maar ik onderbouw mijn mening tenminste met argumenten. Jij komt hier niet verder dan tientallen reacties waarin je stelt dat de ander liegt zonder enige onderbouwing. Beetje kleuterschool niveau: welles/ nietes.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 23:40

"Ik zeg dat we onvoldoende weten om conclusies te trekken." Waarom zouden we dit soort bullshit serieus moeten nemen?

Olav Meijer
Olav Meijer30 jun. 2023 - 0:06

@ Jozias: [....kan de rechter concluderen of er sprake was van dood door schuld, doodslag of een ongeval,.....] "Een ongeval!" Dit is gewoon belachelijk. Als je serieus naar de beelden kijkt en het geluid beluistert, is het overduidelijk dat na een dreigement van voor de kop schieten -N.B. bij een aanhouding naar aanleiding van verkeersovertredingen!- inderdaad wordt geschoten, en dat geen agent wordt aangereden. Op z'n minst is dus sprake van doodslag. Je probeert met theoretisch geleuter de gebeurtenis te bagatelliseren.

Grijs gebied
Grijs gebied30 jun. 2023 - 7:23

@vuurrood De agent leunt absoluut wél op de motorkap. Bekijk de beelden zou ik zeggen. Het was in eerste aanzet simpelweg poging doodslag, waarop de agent volkomen fout reageert.

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 7:44

Miggy Kijk eens goed naar de foto en pas uw reactie dan maar aan. Dan praten we verder.

Vuurrood
Vuurrood30 jun. 2023 - 9:31

Jozias2: Zoals gebruikelijk bij jou gewoon trollengeneuzel.

Jozias2
Jozias230 jun. 2023 - 11:06

@olav Ja we weten te weinig om dat uit te sluiten. We weten niet of de agent die de bedreiging uitte ook de agent was die schoot. Waarom werd het vuurwapen gericht. Hij was al eerder weggereden maar wat is er daarvoor gedaan of gezegd? Heeft hij anderen in gevaar gebracht toen hij op de vlucht was, de motoragent afgesneden waardoor er levensgevaar was? Een waarschuwing van vuurwapen gebruik is heel normaal. (Stop of Ik schiet) , het taalgebruik is hier wat plastischer. We weten niet of door het slachtoffer bedreigingen zijn geuit (ik rij je dood). En als de agent zijn vinger aan de trekker heeft dan kan er een knijp reactie zijn om het moment dat de bestuurder wegrijd en hij eerst wordt meegesleurd. Kortom er zijn verschillende scenario’s mogelijk die de verschillende uitkomsten kunnen hebben.

Jax Teller
Jax Teller29 jun. 2023 - 10:31

Waarom zou je, wanneer je de agent in kwestie dit aanrekent, vervolgens brandweerlieden bestoken met mortieren en zwaar vuurwerk, auto's van willekeurige burgers in de hens steken en de boel vernielen? Voor mij het bewijs dat dit niet gaat om racisme, maar om cultureel en sociaal ontspoorde wijken. Racisme is alleen de kapstok om het aan op te hangen.

9 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 jun. 2023 - 13:40

Het gaat om tientallen jaren sociaal achtergestelde wijken! Wijken waar alles door de diverse regeringen is wegbezuinigd. Wijken waarvan de bewoners bij sollicitaties voor werk systematisch werden en worden gediscrimineerd vanwege afkomst, huidskleur of alleen maar omdat ze in de verkeerde wijk wonen! En laat dat nu net racisme heten. Ook jij hebt geen flauwe notie van oorzaak en gevolg. Ga, als je toch een mening wil vormen, gewoon eens naar zo'n wijk en spreek met de bewoners. Of dacht jij dat al die bewoners achter de huidige en vorige rellen staan? Die bewoners zijn echter wel slachtoffer van de politieke mores. Dit gebeurt al generatie lang, de uitzichtloosheid van de jongeren in die wijken. Dit zie je in Nederland ook gewoon gebeuren!

Satya
Satya29 jun. 2023 - 14:28

"Voor mij het bewijs dat dit niet gaat om racisme, maar om cultureel en sociaal ontspoorde wijken. Racisme is alleen de kapstok om het aan op te hangen. " Dit komt voort uit racisme, net als de rellen in south central los Angeles daaruit voortkwam. Ben je weleens in zo'n wijk geweest Jax? Dat is het gevolg van jaren op achterstand gehouden mensen. Daarnaast een maatschappij waar bezit en luxe als succes worden beschouwd ipv geluk.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 15:02

" Voor mij het bewijs dat dit niet gaat om racisme" Dat geloofde je toch al niet toch? Dat die agent zei "ga terug naar Afrika" is voor jou niet relevant natuurlijk. Ongeloofelijk hoe jij een standrechtelijke executie van een 17 jarig jongetje geen probleem vindt. Is dat omdat het slachtoffer gekleurd was?

Rutger Groot
Rutger Groot29 jun. 2023 - 15:14

Lekker makkelijk Vuurrood, met geen woord rep je hier over het gebrek aan opvoeding en de verantwoordelijkheid van de ouders / opvoeders van deze kinderen. Ook allemaal slachtoffers? Natuurlijk niet: dit geeft heel confronterend weer dat er een groot gebrek aan moreel besef en opvoeding leeft in deze wijken.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 16:13

"dat er een groot gebrek aan moreel besef en opvoeding leeft" Pure projectie.

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 17:04

Mortieren met granaten? Hoeveel dode hulpverleners zijn er gevallen?

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 7:48

Jax Wat voor de een het bewijs is, dat dit niets met het opkomen tegen racisme te maken heeft, is voor de ander het bewijs dat u racistisch denkt. Voor de goede orde: Voor beide is wat te zeggen.

Vuurrood
Vuurrood30 jun. 2023 - 9:37

Rutger Groot: De standaard rechtse smoes. Opvoeden van jeugdigen en jong volwassenen is niet alleen een taak van opvoeders/ouders etc. Rond het 12e levensjaar komt bij opvoeden ook de maatschappij in beeld. Welke kansen bied de Franse maatschappij aan jongeren in achterstandswijken? Nauwelijks! Hoeveel ondersteuning bied de Franse maatschappij aan bewoners van achterstandswijken? Nauwelijks. We kunnen er gerust van uitgaan dat in de Franse maatschappij onderhuids racisme welig tiert!

Fortuna2
Fortuna21 jul. 2023 - 9:48

@Vuurrood "De jongen had geen strafblad, hij was bezig met een opleiding voor electricien, zijn bijbaantje was fietsbezorger bij een lokale restaurant en hij zat bij een sportvereniging." vs. "Welke kansen bied de Franse maatschappij aan jongeren in achterstandswijken? Nauwelijks!" Je kunt je anti-Europese propaganda beter eerst mooi rond hebben voordat je het verspreid.

Ger Meesters
Ger Meesters29 jun. 2023 - 10:13

Maar goed dat de politie destijds niet raak schoot bij die 16-jarige boerenjongen waar niet eens een poging werd gedaan hem te arresteren, er geen sprake van was dat hij agenten gevaarlijk omver reed, en hij gewoon vrij vertrok op de trekker, maar ze toch gericht op hem schoten.

7 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jun. 2023 - 10:20

Goed dat je hierover begint, geen trekkers bij demonstraties dus,

JoostdeF
JoostdeF29 jun. 2023 - 10:50

Ja heel fijn. Het is ook fijn dat hij niet over een agent is heen gereden. Ook fijn dat die fietser in Groningen dat stalen hek net niet op zijn hoofd kreeg toen een boer het nodig vond om dat hek met zijn trekker ondersteboven te rijden. Laten we hopen dat er vandaag geen ongelukken gebeuren omdat de boeren weer met de trekkers de snelweg zijn opgegaan.

Vuurrood
Vuurrood29 jun. 2023 - 13:41

Ze? Schoten? Stel je wat beter op de hoogte!

BrotherV
BrotherV29 jun. 2023 - 15:02

demagogische onzin en dat weet je.

Adaestuo
Adaestuo29 jun. 2023 - 15:17

@Ger Meesters 29 jun. 2023 - 12:13 Zo bont als dat jij en je politieke soortgenoten het maken met het mystificeren van gebeurtenissen gaat ondertussen al zo ver dat naar alle waarschijnlijkheid zelfs de redactie van de Völkischer Beobachter daar nog ethische bezwaren tegen zou hebben aangevoerd. Het was de actie van een enkele politie agent tijdens die hectische situatie en al spoedig daags daarna heeft de betreffende korpsleiding al laten weten dat die hysterische dombo fout heeft gehandeld.

Zandb
Zandb30 jun. 2023 - 7:51

Ger Ook hier probeert u de zaak te vertroebelen. Inderdaad was het toen 'maar goed' dat de agent miste. Maar wat een kotsmisselijkmakende vaststelling!

Fortuna2
Fortuna21 jul. 2023 - 9:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."