Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD hoopt op kabinet met racistische PVV, nepliberalen dolblij met ‘constructieve’ Wilders

  •  
16-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14174 keer bekeken
  •  
yesilgozwilders

Nu de VVD en de PVV stijgen in de peilingen, dreigt een bruinrechts kabinet dichterbij te komen. “Bij de VVD zeggen ze het nog niet hardop, maar in die partij zijn ze dolblij met de constructieve opstelling van Wilders”, analyseert politiek verslaggever Fons Lambie van RTL Nieuws.

Na het mislukte experiment met de gedoogsteun van Wilders in Rutte-I blokkeerde VVD-leider Rutte jarenlang nieuwe regeringsdeelname van de racistische partij. Maar nu Dilan Yeşilgöz de scepter zwaait bij de VVD, sluiten de fopliberalen een coalitie met de PVV niet langer uit.

De zogenaamd constructieve toon die Wilders deze verkiezingscampagne aanslaat, valt in de smaak bij de VVD. Slechts een enkel oud Kamerlid laat weten samenwerking met de rechtsstaathaters van de PVV niet te zien zitten.

Pieter Omtzigt, wiens steun nodig zou zijn voor een uiterst rechts kabinet, ziet een coalitie met de PVV niet zitten, zo heeft hij herhaaldelijk laten weten. Caroline van der Plas, die kabinetsdeelname van de PVV wél ziet zitten, verklaarde woensdag bij Sven op 1 dat ze wil gaan bemiddelen tussen Omtzigt en Wilders. “Ik vind dat je er open voor moet staan.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (131)

JoostJK
JoostJK17 nov. 2023 - 16:26

Denkend aan "de VVD" zie ik altijd Henk Kamp voor me. In Henk Kamp komt alles samen dat ik verafschuw aan politici: Kwezeligheid, Betweterigheid, Wantrouwen tegenover alles en iedereen , Leugenachtigheid, selectief Geheugenverlies en veel Dedain, vooral dat. Helaas is het van nul belang wat ik vind en vrees ik voor het ergste ( i.e. een Ultarechts Kabinet met Henk Kamp als minister van Binnenlandse Zaken ) Ooit stemde ik een partij die 1 keer meedeed aan de 2e kamerverkiezingen "De Partij Ter Liquidatie van Nederland" programmapunt : Verkoop Nederland aan Saoedie-Arabie, en verdeel de opbrengst over alle inwoners van Nederland. Mooie tijd was dat, voorzover ik me kan herinneren. En LOESJE, heb ik ook wel eens op gestemd.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer17 nov. 2023 - 19:45

Loesje hoort niet in het stemhokje. Ze hoort overal elders in het land frank en vrij zichtbaar te zijn, van billboard tot toiletruimte. En online. Al heeft ze intussen al de eerbiedwaardige middelbare leeftijd van 40 jaar bereikt.

JoostJK
JoostJK17 nov. 2023 - 20:00

@Olav Helemaal mee eens hoor. Maar Loesje deed 1 keer mee aan de landelijke verkiezingen, en toen heb ik er op gestemd... Ook namens mij : LOESJE! , gefeliciteerd!

Mostafa
Mostafa17 nov. 2023 - 14:57

Lekker dan, de echte Hollanders hebben nooit Wilders geaccepteerd als partner in de regering. Nu een Nederlandse vrouw van Turkse afkomst accepteert wel de Nederlander van Indo. afkomst Wilders als regeringspartner ?! Een ding is zeker : de Nederlandse moslims zijn ook net zo trots op Nederland zoals Wilders, alleen ''we'' respecteren de Nederlandse Grondwet en hij niet. Duidelijk.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 nov. 2023 - 14:07

Dit is alleen mogelijk als Omtzigt zwicht tijdens de formatieonderhandelingen. Die kans is redelijk groot. Wat mij betreft laat ze. Laat links oppositie gaan voeren. Timmermans bracht niet wat hij had moeten brengen. Ik heb geen enkel debat gevolgd, de foto's vertelden genoeg. Op de vraag wie past niet in dit plaatje, kwam ik steevast bij Timmermans uit. Jammer, want het linkse programma kwam op meerdere fronten als beste naar voren. Klaver en Kuiken waren wat mij betreft betere kandidaten geweest, zij passen wel in het plaatje. Het is een flinke misrekening van de PvdA. Maar wat ik zei, de oppositie is geen slechte plek om stemmen te verzamelen voor de volgende keer. Ik denk niet dat de rechtse coalitie er erg lang zit.

3 Reacties
Gentleman
Gentleman17 nov. 2023 - 19:07

Dus als ik u goed begrijp stemt u op het poppetje in plaats van op een goed programma. Ik had ook liever Klaver of Kuiken gezien maar dat verandert niets aan het programma toch.

Olav Meijer
Olav Meijer17 nov. 2023 - 19:52

Toch schijnt Timmermans bij de jongere leeftijdsgroepen wel populair te zijn. Je weet nooit wat een eindspurt brengt. (Denk aan Kaag in 2021)

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 nov. 2023 - 20:39

Gentleman, ik verklaar Timmermans onvermogen om de grootste te worden aan zijn rol.als buitenstaander op elk vlak. Timmermans staat alleen, politiek en als persoon. Ik stem op een poppetje en daarmee op het programma van mijn keuze. Zo zit ons kiessysteem in elkaar. Olav, klopt. Er kan alles gebeuren en gelukkig zijn er veel jongeren die het idealisme hoog houden. Toch heb ik een katerig gevoel overgehouden aan Timmermans optredens. Ik denk dat hij de beste politicus en bestuurder van het stel is. Maar hij past er niet goed in. Het stel bestaat uit omhoog gevallen populisten, een afvallige en saaie boekhouder en iemand die daar terecht is gekomen omdat de Zadelhofs van deze wereld er miljoenen voor neer telden. Iemand zonder enig politiek benul of visie, die haar woorden ingefluisterd krijgt. Dat is denk ik de reden waarom Timmermans hier niet tussen past. Hij zit op een veel hoger niveau. De anderen zijn marktkooplui, hij is zeg maar directeur van de supermarkt.

Willem D2
Willem D217 nov. 2023 - 12:38

De boodschap is: stem niet op rechts. Blijkbaar heeft links gewoon geen goed verhaal dat de boodschap is: stem op links. Marketingtechnisch is het ook drama wat links doet. Een negatieve boodschap op thema’s die maar een beperkt deel van de kiezers belangrijk vindt. Als rechtse stemmer denk ik dan “Stoor je vijand niet als ze bezig zijn met fouten te maken”, maar blijf me echt verbazen hoe links de mensen naar rechts blaast. 20 - 25 zetels op de 150 voor de enige links partij van betekenis, kom op dan doe je toch echt iets niet goed.

Frits Jansen
Frits Jansen17 nov. 2023 - 7:05

Ik herhaal het: het probleem van Wilders is niet dat hij zo rechts is, maar dat hij een populist is die ons bang wil maken voor migranten en ons knollen voor citroenen verkoopt. Verder sordt hij gestuurd door duistere machten, misschien wel door Poetin of anders door schimmige Amerikaanse clubs. Waarom liet hij Rutte-I plotseling klappen? Omdat hij uit de VS geen toestemming kreeg om door te gaan. Dilan Dinges is ook niet eerlijk. Ze verbergt dat ze een moslima is met een dubbel paspoort. Ik heb niets tegen dubbele paspoorten maar Wilders valt compleet van zijn geloof af als hij dat zou gedogen. De PVV heeft een paar goede Kamerleden zoals Fleur Agema maar ook notoire engerds zoals Dion Graus en Gidi Markoszower. Enfin, als een vrijage van de VVD met de PVV leidt tot minder VVD stemmen is dat welkom. Als ze een partij nodig hebben voor een meerderheid komt toch weer het doodgewaande CDA in beeld, wat die Bontenbal levert een indrukwekkende prestatie. Liever het CDA dan de christenterroristen van de CU

2 Reacties
hamar2
hamar217 nov. 2023 - 11:43

Dilan heeft geen dubbel paspoort dus u praat een beetje onzin. en hoezo verbergt ze dat ze moslima is? Ze moet van u perse een hoofddoekje dragen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2023 - 11:15

Of Yeşilgöz nog gelovig is zou je haar moeten vragen. Ze heeft alevitische roots. Alevieten worden tot de rekkelijken gerekend. De nadruk wordt gelegd op individuele geloofsbeleving.

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 20:00

[Pieter Omtzigt, wiens steun nodig zou zijn voor een uiterst rechts kabinet, ziet een coalitie met de PVV niet zitten,.....] Nou, ik geef geen cent voor de standvastigheid van deze aartsweifelaar. Hij sorteert inmiddels duidelijk voor op een (extreem) rechts kabinet. Dus niet alleen de VVD als grootste fractie, maar ook NSC als grootste is inmiddels slecht nieuws. Alleen een forse eindsprint van PvdA/GL kan nog een rampzalige ontwikkeling voorkomen. En al roepen nog zo veel dat die partij eigenlijk ook neoliberaal is en niets geleerd zou hebben van deelname aan het kabinet Rutte II, het is altijd nog beter dan wat nu dreigt te gebeuren.

JoostJK
JoostJK16 nov. 2023 - 19:29

Tussen onze tranen door Gaan wij de komende jaren vooral Heeel veel Lachen

Deugkeizer
Deugkeizer16 nov. 2023 - 19:26

Ik hoop toch echt niet dat Yesilgöz de eerste vrouwelijke premier wordt. Kan dat echt niet hebben na Rutte. Deze vrouw is nog erger die kan de dag nog verkopen terwijl het nacht is. Volgens mij heet ze overal lak aan behalve zichzelf. Een dwangmatige overtuiger met een ambitieuze staat van dienst. Al is dit wel het soort modelvrouw van niet Nederlandse afkomst die men graag ziet in Nederland. Nou we kunnen over een week zeggen dat we hem/haar eindeljk geschapen hebben uit een onrein hart!

MichielV2
MichielV216 nov. 2023 - 16:23

Radicaal rechts hoopt op kabinet met radicaal rechts.*

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 nov. 2023 - 15:18

NSC, BBB, VVD, JA21, CDA gaat prima samen. Al naar gelang je standpunten ga je dan proletarisch winkelen bij de PVV of PvdA/GL en D66. En afh vd uitslag heb je de marge partijen nog over. Maar die zijn blij met een aalmoes, alsmede een PvdD (die hebben we ook nog) Dat worden zware jaren voor links

8 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander16 nov. 2023 - 15:45

Ik kan best goed leven met deze oplossing. Al vraag ik af waarom JA21 en vooral het CDA nodig zijn. Gelet op het aantal zetels in de peiling kan deze optie ook prima zonder deze partijen.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 16:54

Wilders zei over Yesilgoz het volgende. https://www.telegraaf.nl/nieuws/294945926/wilders-deze-week-bespreek-ik-met-yesilgoz-tweet-over-afkomst Ik zie een aantal mensen hier boos worden dat Timmermans dus Omtzigt en Yesilgoz schoffeert. Wat is dit dan? Dit is dus de reden dat ik Wilders uitermate onfatsoenlijk noem. En zijn aanhang ook bij deze, want die neemt er geen afstand van. Wat zijn we voor een radicaal rechts land geworden als deze uitspraak alleen al niet genoeg is om iemand voor eeuwig en altijd te diskwalificeren? Dit staat ook haaks op het betoog van u. Waar zijn die mensen die van links eisen afstand te nemen van Hamas en van het communisme? Waarom nemen die mensen geen afstand van Wilders? Waar zijn die mensen die linkse realisten bashen? Ook mij. En dit maar laten passeren. Waar is de morele verontwaardiging? De boosheid? Wilders zegt in die tweet eigenlijk dat Yesilgoz hem dood wil hebben. Lager en dieper kan je niet zakken. Ik zou nooit meer met iemand willen samenwerken die dat suggereert. Yesilgoz had Wilders voor eeuwig moeten laten wegrotten in de oppositie. Normaal moet de inhoud leidend zijn. Maar als iemand je zo'n extreem onfatsoenlijk mes in je rug steekt dan moet je er niet mee willen regeren. Die hele "gematigde" Wilders is een totale act. Dat mensen nog in die sprookjes van die leugenaar trappen. Schaam me soms diep voor een deel van het Nederlandse electoraat. En ook voor welke kant Nederland opgaat. Dan maar een "verliezer". Op 22 nov.

JoostJK
JoostJK16 nov. 2023 - 17:42

"Dat worden zware jaren voor links" Lachuuu man....je kan niet wachten tot je een uniformpje krijgt zeker, met een naamplaatje, en bijpassende pet....en elke dag een promotie En de belofte dat je "je eigen koelkast" krijgt , zonder vieze dingen erin, en met rare namen erop. "Zware Jaren" is nog zacht uitgedrukt! Links gaat HELSE jaren doormaken, Hels , zeg ik je! En dat zal pas het begin zijn. gnagnagna....

Frits Jansen
Frits Jansen17 nov. 2023 - 7:15

@Sonic2: Wilders heeft altijd beweerd dat een gematigde Islam niet bestaat, en dat de moslims die dat toch beweren de allerergsten zijn want stiekeme leugenaars. Dat argument wordt nu een boemerang, want de realiteit is dat een gematigde Wilders niet bestaat, en dat hij een aartsleugenaar is als hij dat toch beweert. De eerste indruk is altijd de beste. Toen ik Wilders in 1998 voor het eerst in de Kamer zag dacht ik: wat is dit voor een griezel? Ik hoop op een nijvere journalist die de duistere verbindingen van Wilders blootlegt. Waarom heeft hij nooit openheid willen geven over zijn financiers? In andere landen zou hij daarvoor zijn veroordeeld, want de kiezer moet ervan uit kunnen gaan dat Kamerleden hun stem niet gebruiken om griezelige buitenlandse mogendheden te dienen. Laat Floortje Dessing snel een paradijselijk onbewoond tropisch eiland zoeken waar Wilders veilig met pensioen kan. Wilders is nu 60, compleet over de datum.

GMatth52
GMatth5217 nov. 2023 - 17:53

JoostJK 16 nov. 2023 - 18:42 ""Dat worden zware jaren voor links" (...) "Zware Jaren" is nog zacht uitgedrukt! Links gaat HELSE jaren doormaken, Hels , zeg ik je! En dat zal pas het begin zijn. (...) " Om met de kritische journalist Peter Breedveld te spreken: Nederland is nog maar een kuthaartje van het fascisme verwijderd. Links kan het zich niet veroorloven om "in de oppositie" stemmen te vergaren 'voor een nieuwe ronde'. Het zal hard vechten worden. PvdA en helaas ook Groen Links hebben niets van hard vechten tegen het opkomende rechts-extremisme willen weten. De PvdA sowieso niet, omdat zij onder Rutte II de opkomst van het fascisme heeft gefaciliteerd. Maar de fatsoenlijke tegenspraak van Jesse Klaver tegen Wilders haatspraak tegen Tunuhan Kuzu van Denk ("U bent het gif van deze samenleving" zei 'Blondie' tegen hem) volstond niet. Klaver verdedigde Kuzu, maar het was niet genoeg. Het is niet genoeg om de rechtsstaat en fatsoenlijke omgangsvormen tegen een fascist als Wilders te verdedigen. Het fascisme moet actief bestreden worden. Van de PvdA viel niets te verwachten: die heeft met het afbraakbeleid onder Rutte II het opkomend fascisme alleen maar gefaciliteerd. GroenLinks had nog een resterend gehalte van fatsoen en rechtsstatelijk denken, bijvoorbeeld met het vluchtelingenvraagstuk. Klaver haakte, volkomen terecht, af bij de formatie van Rutte III in 2017. En hij wist dat goed te verwoorden. Dat was in orde, maar het was niet genoeg.

Gentleman
Gentleman17 nov. 2023 - 19:00

Nee, het worden zware jaren voor iedereen, de lonen wordt niet verhoogd, de belastingen wel. Er zal fors bezuinigd worden op sociale voorzieningen en de zorg, ziekenhuizen zullen gesloten worden. Bedrijven zullen weer een forse belastingverlaging en daarbovenop subsidies krijgen, enz, enz

JoostJK
JoostJK17 nov. 2023 - 20:35

@GMatth52 Peter Breedveld (Frontaalnaakt.nl ) kan wat mij betreft niet genoeg gelezen, en begrepen worden .

hgroen2
hgroen218 nov. 2023 - 10:02

Het worden zware jaren voor heel nederland. Bij een rechts kabinet wordt het afbraakbeleid van de afgelopen jaren gewoon voortgezet. Dus de energieprijzen gaan omhoog, geen verhoging van uitkeringen, woningprobleem wordt niet opgelost, we krijgen peperdure kerncentrales die decennialang het budget onder druk zetten, toeslagenaffaire wordt niet opgelost, verdere verhoging van je zorgpremie etcetc Rechtse mensen zijn erg goed in stemmen tegen hun eigen belang in, alleen maar om Links dwars te zitten. domheid regeert in Nederland

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 nov. 2023 - 15:11

Een bruinrechts kabinet met een MP van Turkse afkomt, hoe ironisch

9 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 15:29

Raymond En wat precies zou daar ironisch aan zijn? Dat iemand van Turkse afkomst weinig met een bruinrechtse regering op zou moeten hebben?

Herr Vorragend
Herr Vorragend16 nov. 2023 - 15:56

hoe ironisch Alle immigranten waren toch links-liberale tandartsen? By the way; in Turkije zelf hebben ze al 20 jaar een bruin-rechtse regering.

linksert
linksert16 nov. 2023 - 16:04

De grijze wolven is de grootste fascistische organisatie in Europa.

LaBou
LaBou 16 nov. 2023 - 17:19

Kom op zandb, haar familie is min of meer voor een dergelijk regime gevlucht.

Sententia
Sententia16 nov. 2023 - 17:53

Als de afkomst van zélfs de premier er blijkbaar niet toe doet, zal het wel meevallen met dat bruinrechtse. Ironisch zou zijn als de premier een jihadistische moslim was.

Deugkeizer
Deugkeizer16 nov. 2023 - 19:28

Tja dat doet whitewashing met je. Ik had graag een vrouw gezien zoals prinses Marijnissen maar vertrouw deze voor geen cent. Ze heeft een stem van een heks uit Wicked.

itsme3
itsme316 nov. 2023 - 19:50

@zandb Mevrouw Yesilgoz is niet van Turkse afkomst, maar van Koerdische afkomst, de aartsvijand van de Turken.

Dehnus
Dehnus17 nov. 2023 - 13:23

Nee hoor, fasciscme is een instinct van de mens. Net zoals pesten en racisme (eigenlijk allemaal het zelfde). En dat komt ook in Turkije voor (Kijk maar naar de heer Erdogan). Mensen vinden het zelf maar veel te leuk dat ze anderen een hak kunnen zetten, ook al kost het ze zelf en hun kinderen de dagelijkse boterham. En dat weten de sociopaten die beroeps politici zijn. Die krijgen betaalt door de grote lobby groepen, en gebruiken de onderbuik om aan de macht te blijven. En de Nederlander blijft er maar in trappen. Alles om de buurman dwars te zitten en leedvermaak te hebben, terwijl ze mogen zwaaien met het al om bekende Nederlandse vingertje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2023 - 11:19

Koerd & aleviet van komaf. Al helemaal impopulair in Turkije.

Peterrr3
Peterrr316 nov. 2023 - 13:39

Gelukkig is Omtzigt verstandig en gaat hij niet met die twee partijen in zee. VVD en PVV samen halen nog geen 50 zetels. Waar moeten ze de rest van de zetels dan vandaan halen? Voor een links kabinet heeft PvdA/GL toch echt Omtzigt nodig. Dus ik zou wat minder tegen hem aan gaan schoppen.

2 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander16 nov. 2023 - 15:47

PvdA/GL heeft heel wat meer dan Omtzigt nodig. Ze hebben minimaal ook de VVD nodig of het wordt een kabinet van 9 partijen. Dan wens ik ze succes... Het einde van Omtzigt gaat dan net zo snel als zijn begin.

Kuifje3
Kuifje316 nov. 2023 - 17:50

@Peter: Omtzigt en vdPlas gaan na de verkiezingen samen bepalen met wie ze gaan regeren lijkt het. BBB en VL zullen zeker niet samen regeren. De komende maximaal vier jaar gaan vrij zeker over rechts wat wellicht ook zonder de PVV een meerderheid kan krijgen.

JoostJK
JoostJK16 nov. 2023 - 13:11

Alle boze Nederlanders die "helemaar klaar zijn met Nederland" en dreigden te vertrekken, kunnen hun koffers en grote idealen weer uitpakken. Er komen betere tijden!! De foto bij het artikel laat zien wie dit land weer "gaaf" gaan makken. Vooral het gezicht van toekomstig minister Chris Stoffer maakt duidelijk dat het allemaal goed komt. En volgend jaar wordt Donald Trump gewoon weer president van de VS. Dan gaat de mist pas echt verdwijnen.

Valentijn de B
Valentijn de B16 nov. 2023 - 12:54

Je kan veel insinueren over de VVD maar niet dat ze gek zijn. Waarom zouden ze in hemelsnaam de voorkeur geven aan een lastige samenwerking met de PVV in de wetenschap dat er een PvdA/GL elite is die (weer) staat te springen om een pluche zetel te bemachtigen? Een kabinet met de PvdA/GL roept bij de VVD ongetwijfeld zoete herinnering op aan de geoliede samenwerking met de ''progressieven'' in Rutte2 nadat de PVV gedoger de stekker uit Rutte1 had getrokken omdat het te a-sociaal werd. Zonder mitsen en maren is Rutte2 van PvdA/VVD immers het meest a-sociale linkslullende rechtse bezuinigingskabinet na WO2. Zet daarbij PvdA Timmermans (weer) als minister op buitenlandse zaken. Lekker veel luxe vliegreisjes en in de kijker met de groten der aarde etc. Maar wel iemand erbij zetten om te waarschuwen als diplomaten weer berichten dat er risico is dat in navolging van uit de lucht geknalde gevechtsvliegtuigen die de eigen bevolking bombarderen ook burgervliegtuigen gevaar lopen. Een keer MH17 is al te veel.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 13:50

Valentijn Typisch. Een totaal nietszeggende reactie die duidelijk maakt dat u de weg kwijt bent vanwege uw eigenstzelfste cynisme.

DaanOuwens
DaanOuwens17 nov. 2023 - 13:27

@ Kees Jij schrijft: dat er risico is dat in navolging van uit de lucht geknalde gevechtsvliegtuigen die de eigen bevolking bombarderen ook burgervliegtuigen gevaar lopen. Een keer MH17 is al te veel. De MH17 is neergeschoten in opdracht van jouw idool Poetin. Timmermans had daar niets mee te maken. Timmermans is wel een van de weinigen die Russische diplomaten aansprak op hun leugenachtig gedrag. Gezien het feit dat jij zo ongeveer teksten schrijft met dezelfde strekking als de Russische leugens snap ik je afkeer voor Timmermans wel.

Willem D2
Willem D216 nov. 2023 - 12:17

Ik zou nooit een auto gaan kopen met de meeste reageerders hier. Hoe meer opties je als koper hebt, hoe meer je kan uitonderhandelen voor de auto die je echt wil.

1 Reactie
JoostJK
JoostJK17 nov. 2023 - 21:54

@ Willem D2 Er is onder de "meeste reageerders hier" - ik neem voor het gemak even aan dat je iedereen bedoelt die niet vals speelt, en WEL iets van betekenis post - ook geen enkele behoefte om met jou een auto te gaan kopen.

Break on through
Break on through16 nov. 2023 - 11:55

Kabinet Judaskus (Bruin II) gaat echt heel vroegtijdig stranden, als het er al komt. Voor Pieter Omtzigt is de grondwet en de rechtstaat duidelijk zwaarwegender dan ongelijk welk kabinet. En laat dat nou net iets zijn waar de ongeloofwaardige Wilders en zijn discipelen van haat echt heel weinig mee hebben. Alles bij de PVV is in strijdt met de grondwet, realiseer je dat heel goed. Geen wonder dus dat de VVD met ze in zee wil natuurlijk.... Maar goed, ik zal eens kijken of we misschien op zolder in een oude verteerde doos nog ergens een stoffig kopietje van Mein Kampf hebben liggen. Want dat zou wel eens van pas kunnen komen de komende 12 bruine jaren.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 14:37

"Maar goed, ik zal eens kijken of we misschien op zolder in een oude verteerde doos nog ergens een stoffig kopietje van Mein Kampf hebben liggen. Want dat zou wel eens van pas kunnen komen de komende 12 bruine jaren. " Dan zou ik vooral niet op partijen als DENK of Bij1 stemmen, want die willen juist datgene uitvoeren omdat ze een bepaalde leus steunen. Niet mijn keus overigens.

jandebakker
jandebakker16 nov. 2023 - 11:35

Volgens mij wordt hier een speletje gespeeld. Hou de deur naar Wilders open en je hebt extra opties die je later met anderen kan uitruillen tijdens de coalitie onderhandelingen.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 13:52

jan Maar wat als het niet zo is? Hebt u dan een verkeerde keuze gemaakt?

jandebakker
jandebakker16 nov. 2023 - 14:30

@ZandB Ik ben niet voornemend om op de VVd of de PVV te stemmen (en heb dat ook nog nooit gedaan). Of het wel of niet zo is maakt dus niets uit voor mijn keuze aankomende verkiezingen

itsme3
itsme316 nov. 2023 - 11:21

Het zal een moeilijke formatie worden nu GLPvdA dreigt ingehaald te worden door de PVV en als vierde partij te eindigen. Een coalitie over links wordt dan bijna onmogelijk, tenzij Timmermans sloten water bij de (nucleaire) wijn doet. Overigens, nergens zegt Omtzigt dat hij PVV uitsluit. Alleen dat hij bij de huidige standpunten van PVV moeilijkheden ziet bij het samen vormen van een kabinet. En we weten hoe dat soort dingen gaan als de verkiezingen voorbij zijn.

4 Reacties
Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 13:23

De nr.2 van NSC zegt hardop dat een coalitie met de PVV bijna niet te doen is. Als u mij niet gelooft. https://wnl.tv/2023/11/06/nummer-twee-van-nsc-nicolien-van-vroonhoven-coalitie-met-pvv-bijna-niet-te-doen/ Omtzigt is over weinig zaken duidelijk, maar zijn afkeer tegen de PVV heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Het is niet zo zekerheid als veel PVV fanboys en fangirls hier altijd willen overkomen. Dat verpakken ze natuurlijk altijd onder Timmermans en links kritiek. Ze snappen ook wel dat ze zich dood moeten schamen voor hun heimelijke sympathie voor een PVV kabinet. Overigens was de PVV de 2e partij van Nederland in 2017. En de VVD ging er niet mee regeren. Geen idee waarop u dus baseert dat omdat de PVV VL zou passeren( nog een vraagteken) dan een linkse coalitie onmogelijk wordt. En als de PVV 3e wordt dan is dat ook geen garantie op mee regeren. Zie 2012 en 2021. De weerzin tegen de PVV gaat bij Omtzigt al een jaar of tien terug. Dus dat dit nu iets is waar hij makkelijk afstand van doet. U doet nogal aan wensdenken. Over een "rechts" kabinet. Het is maar waar je van wil dromen.

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 13:54

itsme Kortom: Geen PVV en NSC kiezen.

itsme3
itsme316 nov. 2023 - 14:44

@Sonic "bijna niet te doen" Het is precies die formulering waarin hem het venijn zit. "U doet nogal aan wensdenken." Het is geen wensdenken, maar een constatering. NSC, VVD en GL-PvdA gaan waarschijnlijk geen meerderheid krijgen. Welke partij zou deze drie moeten aanvullen? D66 en CU hebben zichzelf onmogelijk gemaakt en alle andere alternatieven zitten aan de rechterkant. Bovendien, Timmermans heeft uitgebreid lopen verkondigen dat hij niet in een kabinet wil met de VVD.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 20:29

@ Itsme3 Wat u en vele mensen hier doen is van kieren hele grote open deuren maken. U maakt van bijna niet te doen alsof NSC bij Wilders op schoot zit. U maakt van Yesilgoz die geen kiezer wil uitsluiten dat de VVD in een paring is met de PVV. En u maakt van de optie die BBB het noemt alsof het ideale partners zijn. Ik zeg niet dat de PVV niet in een regering komt. Alleen het idee dat het in kannen en kruiken is dat is bizar.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 nov. 2023 - 11:20

Welke VVDer heeft dat gezegt, dat ze dat op een kabinet met de PVV hopen? Juist, geen een. Het zal wel campagne tijd zijn met dat gehalte dingen die niet zijn.

Erik de Boelder
Erik de Boelder16 nov. 2023 - 11:18

De PVV is een anti-islamitische georiënteerde partij en daarmee, net als vroeger zovele progressieve partijen dat zo tegenover de christelijke kerk waren, niet racistisch. Ik kan vele voorbeelden geven waar de progressieven zich bij hun anti-kerkelijke inspanningen zich regelmatig bewust behoorlijk aanstootgevend en choquerend uitten. Dat komt nog steeds voor. Als je je later dan matigt, mede omdat betreffende religie en haar aanhang ook gematigder wordt, is er niets mis met je.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 14:06

Erik De PVV is in niets te vergelijken met hoe ooit links probeerde om de invloed van de godsdienst op het dagelijks leven te beperken. Nooit zijn is het christelijk geloof als zodanig bestreden. Wie christen, jood of moslim wil zijn die kan dat gewoon, wat links betreft. Natuurlijk zal er wel ergens een linkerd te vinden zijn die onaardige dingen heeft gezegd of gedaan maar nooit heeft het links 'in het algemeen' zich in Nederland stelselmatig zulke discriminerende voorstellen, zoals die regelmatig vanuit de PVV tot ons komen, veroorloofd. Wie weet, lukt het u de volgende keer, onder weer een andere naam natuurlijk, eens: De aanhouder zit nooit zonder werk.

linksert
linksert16 nov. 2023 - 16:06

Minder Marokkanen is islamkritiek?

Ben  Liberaal
Ben Liberaal16 nov. 2023 - 9:48

''VVD hoopt op kabinet met racistische PVV, nepliberalen dolblij met ‘constructieve’ Wilders'''... Stelling klopt als een bus en -stand van zaken momenteel- ca 30% van stemgerechtigden in Nederland denkt daar krek hetzelfde over. Nu nog een 3e partij erbij en de Koning terug van vacatie en de formatie kan ruim voor de Kerst een feit zijn

3 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening16 nov. 2023 - 11:22

SGP?

LaBou
LaBou 16 nov. 2023 - 11:45

Je bent het dus mee eens dat je "nepliberaal" genoemd wordt. Al 2isten wij dat al lang natuurlijk.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 13:24

LOL. Formatie die ruim voor de kerst een feit is. Tussen de VVD en de PVV. Ik was hier gevierendeeld als ik zo'n voorspelling zou doen. Maar u staat klaarblijkelijk aan de "goede kant" voor velen hier. Hilarische voorspelling. Dat gaat natuurlijk nooit uitkomen. De formatie gaat 100% zeker het kalenderjaar 2024 in.

Van Tax
Van Tax16 nov. 2023 - 8:56

Wilders laat al zijn openlijke islamkritiek vallen om te kunnen meeregeren. Puur voor de discussie en los van de drijfveren van Wilders : Als overtuigd atheïst ben ik van mening dat je altijd op alle religies "kritiek" moet kunnen hebben. Daar is niks racistisch aan maar meer een kwestie van gezond verstand.

14 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2023 - 9:53

@ Van Tax Jij schrijft: Als overtuigd atheïst ben ik van mening dat je altijd op alle religies "kritiek" moet kunnen hebben. Ik ben ook atheïst en ik vind kritiek op alle religies de grootste onzin. Het valt ook niet te leveren zonder discriminatie of racisme. Godsdienst zit vol individuele keuzes. Maar het is ook zinloos. Religie kritiek betekent dat je het sprookjesboek of de verhalen van een geloof serieus moet nemen. Dat kan niet als je atheïst bent. Alleen gelovigen zelf kunnen hun geloof vernieuwen en aanpassen aan de tijd. Zij kunnen vaststellen of hun teksten anders begrepen moeten worden in de huidige tijd. En daar besteden ze heel veel tijd aan, zonder veel voortgang overigens, maar dat is hun probleem. Wat atheïsten en anderen wel kunnen doen is gedrag van individuele gelovigen of groepen gelovigen toetsen aan gangbare normen. Dan kan je heel goed een moslims die homo's haat een primitief mens noemen of een christen die protesteert bij een abortuskliniek een bemoeizuchtige dictator. Maar kritiek leveren op hun geloof is zinloos. Zij zullen zich, de moslim en de christen, moeten voegen naar de gangbare normen. En dan worden trouwens de moslims hier toch meer wettelijke beperkingen opgelegd dan de christenen.

Gio Servas
Gio Servas16 nov. 2023 - 10:02

@DaanOuwens, vertel? Welke wettelijke beperkingen gelden er meer voor de Islam dan voor het Christendom?

jandebakker
jandebakker16 nov. 2023 - 11:06

@Daan ouwens U schrijft: " Zij zullen zich, de moslim en de christen, moeten voegen naar de gangbare normen. En dan worden trouwens de moslims hier toch meer wettelijke beperkingen opgelegd dan de christenen. " Zijn er voorbeelden van wettelijke beperkingen die zich specifiek wel of niet richten op moslims cq. Christenen. Of bedoelt u te zeggen dat moslims meer beperkingen tegenkomen omdat er vanuit de Islam meer gebruiken, regels en of opvattingen zijn die in strijd zijn met "de ganbare normen". Het is mij namelijk niet helemaal duidelijk wat u bedoelt

Satya
Satya16 nov. 2023 - 11:07

Leg mij eens uit hoe beloven minder Marokkanen te regelen religiekritiek is en niet gewoon etnische zuiveringen beloven. Heb je een voorbeeld van religiekritiek van Wilders?

Gio Servas
Gio Servas16 nov. 2023 - 13:18

@Satya, het is duidelijk dat jij nog niets met etnische zuiveringen te maken hebt gehad, anders had je deze opmerking nooit durven maken.

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2023 - 13:49

@ Gio Servas Jij schrijft: vertel? Welke wettelijke beperkingen gelden er meer voor de Islam dan voor het Christendom? Het dragen van een hoofddoekje. Christenen mogen wel symbolen van hun geloof dragen, zoals een kruisje.

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2023 - 13:51

@ jandebakker Jij schrijft: Zijn er voorbeelden van wettelijke beperkingen die zich specifiek wel of niet richten op moslims cq. Christenen. Of bedoelt u te zeggen dat moslims meer beperkingen tegenkomen omdat er vanuit de Islam meer gebruiken, regels en of opvattingen zijn die in strijd zijn met "de ganbare normen". Beiden, want wet en regelgeving is nu eenmaal grotendeels gebaseerd op wet en regelgeving. Maar een voorbeeld van een wettelijke bepaling is het hoofddoekje vs het kruisje.

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2023 - 13:55

@ Gio Servas Jij schrijft: @Satya, het is duidelijk dat jij nog niets met etnische zuiveringen te maken hebt gehad, anders had je deze opmerking nooit durven maken. De aankondiging van Wilders was een aankondiging van een etnische zuivering. Kennelijk heb jij nog nooit nagedacht over wat een dergelijke aankondiging betekent voor mensen die niet tot de gewenste en dominanten groep behoren. Toch eens proberen. Denk bijvoorbeeld aan het omvolken. De gehele autochtone Nederlandse bevolking vervangen door allerlei mensen van buitenaf. Een punt van zorg bij extreem rechts. Hoe voel jij je bij een toekomst waarin al jouw buren niet meer wit zijn? Dan maak jij het in gedachten mee. Hoe voelt dat? Als jezelf ongewenst bent?

Van Tax
Van Tax16 nov. 2023 - 13:56

@daan @ gio Je zou kunnen denken aan een verbod op ritueel slachten, maar ook stellen dat een groot deel van de sharia regelrecht indruist tegen de grondwet

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 14:09

Van Tax Als kritiek op joden zou betekenen, dat die minder rechten moeten krijgen - want een noodzakelijk gevaar - dan andere mensen, dan snapt zelfs u wat daar fout aan is en waarom de PVV niet deugt.

jandebakker
jandebakker16 nov. 2023 - 14:38

@Daan Ouwens. Goed punt! Ik denk echter dat u in deze de hoofddoek beter kunt vergelijken met de verplichte rok voor reformatorische vrouwen. Het dragen van een kruisje is naar mijn weten namelijk geen religeuze verplichting en regels maken geen onderscheid tussen kruisjes, halve manen of davidssterren.

Sententia
Sententia16 nov. 2023 - 18:55

@DaanOuwens, als religie een volkomen persoonlijk en intuïtief iets was, zou ik je misschien gelijk geven wat betreft disciminatie en racisme, maar in de praktijk is vrijwel altijd sprake van georganiseerde religie. Die is in de meeste gevallen aangeleerd of beter gezegd: door de strot geduwd. En wat de wáre religie is, wordt meestal gedicteerd door 'hoeders van het geloof' en als je daar van afwijkt (individuele keuzes), wordt dat meestal, om het eufemistisch te zeggen, niet gewaardeerd door de geloofsgemeenschap. De westerse, individualistische houding, ook t.a.v. religie, zie je helaas nog nauwelijks in islamitische geloofsgemeenschappen. Als atheïst lever je kritiek op religie, júíst omdat gelovigen die zo serieus nemen. Alles met macht, en daar is zeker sprake van bij georganiseerde religie, moet bekritiseerd (kunnen) worden.

DaanOuwens
DaanOuwens17 nov. 2023 - 8:14

@ jandebakker Jij schrijft: Het dragen van een kruisje is naar mijn weten namelijk geen religeuze verplichting Het dragen van een hoofddoek ook niet. Er zijn moslims die vinden dat het een religieuze verplichting is. Maar er zijn er ook die dat niet vinden. Daarom zou je het als samenleving ook een vrije keuze moeten laten zijn. Mensen leggen zichzelf vanuit hun geloof de meest merkwaardige zaken op.

DaanOuwens
DaanOuwens17 nov. 2023 - 8:21

@ Sententia Jij schrijft: De westerse, individualistische houding, ook t.a.v. religie, zie je helaas nog nauwelijks in islamitische geloofsgemeenschappen. Logies want het individualisme is een typisch aspect van de westerse samenleving. En dat heeft ook effect op de manier waarop mensen geloven. Maar dat zegt dus nogal weinig over de islam of het christendom. Er zijn ook westerse christelijke stromingen die mensen en vaak jongeren door de stront worden gewrongen. Dus linksom of rechtsom snijdt jouw kritiek geen hout. Verder kan een geloof ook een maatschappelijk bindmiddel zijn. De onverzekerde biblebelt christenen kunnen bij groot leed met financiële consequenties altijd rekenen op financiële steun van de gemeenschap. Op zich is dat positief, de andere kant van die medaille is inderdaad dat de groepsnormen opgelegd worden. Volgens mij moet je ook maar vergeten dat het westerse individualisme overal ter wereld de oplossingen is voor de problemen aldaar.

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 nov. 2023 - 8:53

Wat voor keus heeft de VVD anders? Ze hebben het kabinet laten vallen omdat het migratiebeleid niet streng genoeg is. Timmermans heeft al aangegeven niet voor een strengmigratiebeleid te zijn. Dit wil alleen dingen via Europa regelen en is voor gezinshereniging. Dan kun je daar als VVD toch niet mee samenwerken? Dan kom je wel erg ongeloofwaardig over. Wilders geeft aan dat de punten waar de andere moeite mee hebben voor hem geen prioriteit zijn. Mooi toch, kunnen ze samen werken aan een streng migratiebeleid. Precies wat een meerderheid van de Nederlanders wil.

11 Reacties
Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 10:25

De zoektocht naar een "streng" asielbeleid zal binnen de kortste keren stuk lopen op verdragen. Dat weet u zelf ook wel en dat weten de PVV en ook VVD net zo goed. Dat de kiezers aan die kant zo dom zijn om er in te trappen is wel bijzonder. En voor de rest kan je zelfs met Verenigd Links en ook met SGP en JA21 tot een strenger asielbeleid komen. Gewoon stevig onderhandelen. Als Timmermans aan de onderhandelingstafel meer immigranten wilt, zeg je als VVD zijnde gewoon NEE. Voor de rest maakt u geen reclame voor u zelf om blij te zijn met een ultra rechts ramp kabinet.

TheBigLebowski
TheBigLebowski16 nov. 2023 - 10:33

Nederland is een migratieland en we hebben mensen van buiten hard nodig. Als je dat niet bevalt, ga dan zelf lekker naar Finland ofzo. Ik word zo moe van dit soort mensen.

Karingin
Karingin16 nov. 2023 - 11:34

De realiteit is dat al die nu al behoorlijk strenge maatregelen tegen migratie gewoon níet werken, het lokt alleen maar meer ellende uit. Je ziet het overal, in Italië, Spanje, Griekenland, VS, GB.... Dodelijk vermoeiend om dit steeds maar weer uit te moeten leggen, de cijfers spreken voor zich. Maar ook wie een beetje inzicht heeft in de menselijke aard, snapt dat mensen zich niet laten tegenhouden als ze niets meer te verliezen hebben, of als hun familie verhongert. Er is geen snelle, makkelijke oplossing, maar de onmenselijkheid van het huidige beleid in vrijwel de hele wereld is een grof schandaal. En als je denkt dat je het nationaal wel even kan regelen dan ben je helemaal zo dom als het achtereind van een varken

Willem D2
Willem D216 nov. 2023 - 12:20

@Coenbroertjeliefhebber Hoe meer de culturele achtergrond van een immigrant verschilt met het gastland, hoe kleiner de bijdrage aan dat gastland. Dus een Fin, zal meer bijdragen dan een Japanner......

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 14:47

"De zoektocht naar een "streng" asielbeleid zal binnen de kortste keren stuk lopen op verdragen." Det hoeft helemaal niet. Wet- en regelgeving kan men aanpassen. Ditzelfde geldt voor verdragen. Links heeft hier zelf een kans laten liggen om zichzelf te profileren door de status quo te willen blijven handhaven tegen beter weten in lijkt het wel. Dat ziet men bijvoorbeeld door de problemen die in Ter Apel of Budel worden ervaren door buurtbewoners. Dat was deze week nog eens belicht door Van der Plas bij Khalid en Sophie. Meermaals is hier gevraagd naar wat dan de concrete oplossing is en dan wordt er hier niet thuis gegeven. Dan noem ik nu een vorm van niet medemenselijkheid. Erg jammer overigens.

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 nov. 2023 - 14:58

@ TheBigLebowski [Als je dat niet bevalt, ga dan zelf lekker naar Finland ofzo. Ik word zo moe van dit soort mensen.] Gelukkig leven we in een democratisch land en is TheBigLebowski slecht een klein stemmetje. Ik zou zeggen ga zelf lekker naar Finland en als je hier moe van wordt kun je beter wat anders gaan doen.

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 nov. 2023 - 15:39

@sonic [Als Timmermans aan de onderhandelingstafel meer immigranten wilt, zeg je als VVD zijnde gewoon NEE. ] Nou dat heeft goed gewerkt afgelopen kabinetten met ChristenUnie en D66. [De zoektocht naar een "streng" asielbeleid zal binnen de kortste keren stuk lopen op verdragen.] Ook in Europa begint het tij te keren. De Scandinavische landen zijn al voor een streng migratiebeleid. In Duitsland beginnen ze in te zien dat grote hoeveelheden migranten voor spanningen zorgt. Moet je eens kijken hoe snel verdragen aangepast kunnen worden als het nodig is....

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 nov. 2023 - 15:41

@ Karingin [En als je denkt dat je het nationaal wel even kan regelen dan ben je helemaal zo dom als het achtereind van een varken] Het lukt landen zoals Hongarije en Polen toch aardig goed. Hoe verklaar jij dat dan?

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 20:32

@ de Gewone Nederlander Zeg gewoon net zoals een aantal andere( die ik niet eens bij naam WIL noemen) hier dat je een ultra rechts kabinet wil. Zeg dat gewoon. En zeg gewoon dat je alles daar aan het toe redeneren ben. Ook een kabinet met de zeer onfatsoenlijke PVV er in zal tegen die verdragen aanlopen. En tegen de coalitie werkelijkheid.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 20:35

@ IHAG Ik zie geen enkele "rechtse" oplossing. Het enige wat ik zie( en van nog wat PVV vriendjes) is het wegzetten en schofferen van Sonic. Voor de rest zie ik helemaal nergens een uitvoerbare oplossing op immigratie. Waarvoor je niet de grondwet en talloze verdragen moet schenden. En voor de rest. Ga eens een links verkiezingsprogramma lezen. Want je weet totaal niet waar je over praat. Je verdiept je in geen enkel links programma. En neem je PVV vriendjes op deze site mee als jullie dat programma gaan lezen. Want die snappen en begrijpen er ook niets van

De gewone nederlander
De gewone nederlander17 nov. 2023 - 9:18

@ Sonic [Zeg dat gewoon, dat je een ultrarechts kabinet wil....] Ik bepaal zelf wel wat ik zeg. En ja, ik ben voorstander van een rechts kabinet, net als een ruime meerderheid van Nederland. [Ook een kabinet met de zeer onfatsoenlijke PVV er in zal tegen die verdragen aanlopen. En tegen de coalitie werkelijkheid. ] Mooi dan hoef jij, net als sommige andere hier, je niet meer zo druk te maken om een rechts kabinet. Ik zou zeggen: ontspan, ga er lekker voor zitten en laat het gebeuren. Wie weet bevalt het rechtse kabinet zo goed, dat straks ook jij, net als de meerheid van Nederland, voorstander van een rechts kabinet bent.

EenMening4
EenMening416 nov. 2023 - 8:51

Samenwerken met Putinversteher G. Wilders is erg dom en onverstandig. We zijn weer terug bij het vroegere Driestromenland met liberalen, sociaaldemocraten en CDA 2.0. CDA 2.0 kan, net als vroeger, over links én over rechts en zit daardoor weer in het centrum van de macht. De PvdA heeft met GL het paard van Troje binnengehaald: megalomane klimaatplannen, hoge belastingen, anti-Israël, woke etc. Daarbij komt dat Frans T. niet zo'n goede keus is gebleken.

2 Reacties
CarolusMartellus
CarolusMartellus16 nov. 2023 - 9:28

CDA 2.0, wat was de slogan ook al weer? Over rechts als het kan, over links als het moet.

Gerygrr
Gerygrr16 nov. 2023 - 12:34

Het gesprek van Joost Eerdmans met Frans Timmermans gezien? De argumenten van Joost, puur Russisch geïnspireerde rem op alle groene duurzame plannen zodat we economisch afhankelijk blijven van hun fossiele voorraden had Timmermans beter kunnen pareren met : de temperatuurstijging, die wij veroorzaken is 0,00 enz. is uiteraard niet relevant. Wat we nu geleerd hebben over klimaatverandering is dat je de extremen ziet, die de mensheid niet kan overleven. Kijk niet naar het gemiddelde! En wat gestimuleerd moet worden: laat bewoners zelf meedelen in de winst van verduurzamingsprojecten. Niet de commerciële energiemaatschappijen.

EenMening4
EenMening416 nov. 2023 - 8:39

Het is hoogst onverstandig om met de PVV samen te werken. Wilders is een Putinversteher. VL lijkt me een betere keuze, zeker als ze de nodige concessies doen. Links is klein geworden in Nederland, hen past een bescheiden opstelling.

4 Reacties
Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 10:10

PVV en ook NSC past ook bescheidenheid. Zullen allebei niet in een kabinet komen zonder de VVD. In Nederland moet je nodig zijn voor een meerderheid. Ik verwijs naar de CU in afgelopen kabinetten. Als Timmermans nodig is voor een meerderheid dan past juist een onbescheiden opstelling.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 14:49

"Als Timmermans nodig is voor een meerderheid dan past juist een onbescheiden opstelling. " Nou daar heeft Timmermans geen problemen mee. Als er nou één voorbeeld van een onbescheiden politicus is dan is hij het wel. En laat hij nou niet zien wat hij voor niet-links Nederland van meerwaarde voor hun kan zijn. Of is hij wil hij geen premier zijn van 'alle' Nederlanders. Dat was Rutte in ieder geval een stuk meer.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 21:03

@IHAG Ik denk dat u in de war bent met onfatsoenlijke narcisten zoals Wilders en Baudet. Wilders die hardop zei dat Yesilgoz hem onder de zoden had willen laten liggen. Wanneer gaat u eens afstand doen van die onfatsoenlijke uitspraak? En met u alle "rechtse" reageerders hier. Tot die tijd is elk oordeel over een andere politicus hypocriet. Of het nu om DENK of BIJ 1 gaat. Of over Timmermans. Eerst afstand doen van die uitspraak

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 22:19

Welke onfatsoenelijke uitspraak? Bedoel je die leus over een rivier en een zee. Daar nam ik vroeger al aanstoot aan. Die zou ik dus nooit willen gebruiken. Voor de rest weer geen inhoudelijke reactie. Kennelijk heb ik een punt.

BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug16 nov. 2023 - 8:17

VVD érs zijn verkopers, die verkopen je ijs op de noordpool en terrasverwarmers in Sahara. Het boeit ze niet wat ze beloven of het uitvoerbaar, waar en/of ethisch is. Als die stemmen maar binnen worden gehaald daarna komen de smoesjes en de leugens maar dat is het meer en deel van de kiezers toch zo weer vergeten

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr16 nov. 2023 - 12:40

Precies! Wanneer stoppen we met voetballen in de woestijn? Brussel en Straatsburg afwisselend om te vergaderen met het parlement. Laat zien, dat je meedenkt met gewone mensen. Ze hebben een geschiedenis met loze beloften. Eerst het zuur en dan het zoet. Het zoet werd alleen maar zuurder. Erger nog, de echte kennis is vervangen door complotten.

Deugkeizer
Deugkeizer16 nov. 2023 - 19:31

Ik geloof ook niet dat ze zoveel zetels hebben volgens mij saboteren ze al jaren de polls en de verkiezingen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 nov. 2023 - 8:14

Natuurlijk is de VVD dolblij met een 'constructieve' Wilders, dat geeft ze namelijk een extra troef in de onderhandelingen met Timmermans over een eventuele nieuwe coalitie. VL zal wat extra concessies moeten doen willen ze plaatsnemen in het volgende midden kabinet.

8 Reacties
Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 10:34

Dat is "rechts" wensdenken. Als de optie met de PVV als eerste aan de beurt komt en mislukt( niet ondenkbaar met de voorlopige weigering van NSC) dan biedt dat juist PvdA/GroenLinks een goede onderhandelingspositie.

jandebakker
jandebakker16 nov. 2023 - 11:29

@Sonic2 Dat hangt denk ik af van de mate waarin het mislukt. Vechten ze elkaar de tent uit, dan heeft Gl/Pvda een goede positie. Krijgen ze het niet voor elkaar omdat de Pvv teveel compromisen verwacht, dan heeft de Gl/Pvda een zwakke postie. Want dan kan Gl/Pvda geen eisen stellen die hoger ligen als de eisen van de PVV

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 12:39

@ Jandebakker Voor VVD/BBB en NSC zou een eventueel afhaken van de PVV een geschenk zijn. Het zou Wilders definitief 100% onbekwaam maken voor welk pluche dan ook. Yesilgoz en ook van der Plas willen vooral de stemmen van de PVV aanhangers. Vooral bij Yesilgoz zag je in het Radio debat al hoe diep haar irritatie zat over Wilders. Het is wat ik al zei allemaal wensdenken van de comment sectie hier. Die voor 70% uit PVV'ers bestaat. Vandaar dat het niveau in de comment sectie ook zo daalt. Lijkt me veel logischer dat de PVV 1 kans krijgt in de formatie. Als Wilders die weer eens( voor de verandering) verprutst zal er door worden geschakeld naar links en het midden. En dat is niet omdat ik het uit mijn duim zuig. Dat patroon zag je ook al onder Rutte. Wilders verprutste het in 2012 en dat heeft hij 11 jaar lang geweten ook. Dus waar u vandaan haalt dat Wilders straks na een mislukte formatie nog een kans krijgt is mij een raadsel. Enorme blunder van de VVD om de PVV uit hun zelf veroorzaakte isolement te halen. Nu hoeft Wilders wat zalvende woorden te zeggen en hij komt al gematigd over. Voor de rest moet VL gewoon met haar huidige zetel aantal serieus worden genomen door andere partijen. Geen idee waarom velen hier vinden dat de zeer onfatsoenlijke PVV wel in een coalitie moet komen. En dat VL met meer zetels in peilingen maar genegeerd mag worden. Doodeng gedachtengoed. In dit door en door verrotte ultra rechtse land

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 14:55

"Enorme blunder van de VVD om de PVV uit hun zelf veroorzaakte isolement te halen." Welk isolement? Zij zien vooral kansen om (eindelijk) beleid uit te voeren omdat links dat tegenhield. Vandaar ook Rutte-IV ermee was opgehouden. "Voor de rest moet VL gewoon met haar huidige zetel aantal serieus worden genomen door andere partijen." Waarom zou deze partij meer serieus moeten worden genomen dan andere grote partijen. Een coalitie vormen gaat immers toch met partijen waarbij je da kans groot acht tot overeenstemming kan komen om bepaald beleid uit te voeren. "Doodeng gedachtengoed. In dit door en door verrotte ultra rechtse land" Wat is jouw alternatief? Hoe ga jij stemmers overtuigen om een andere keuze te maken? OF tellen die stemmers niet meer mee? Hoe past dat in de Nederlandse democratisch stelsel?

jandebakker
jandebakker16 nov. 2023 - 14:58

@Sonic2 "Dus waar u vandaan haalt dat Wilders straks na een mislukte formatie nog een kans krijgt is mij een raadsel" Het is voor mij ook een raadsel waar u vandaan haalt dat ik dit presenteer als een vaststaand gegeven 😉 Ik geef alleen aan dat de onderhandelingen op meerdere manieren kunnen stuk lopen Uw scenario dat , als pvv en vvd er niet uitkomen, VL automatisch een goede positie heeft is slechts één van de mogelijke opties in het komende formatie spel. Sterker nog de VVD heeft er juist alle baat bij om de optie tot PVV open te houden als zij besluiten om met andere partijen te onderhandelen. Dit geeft namelijk een sterkere onderhandelings positie. Uiteraard is hetzelfde natuurlijk ook van toepassing op het open houden van een coalitie met VL tijdens het onderhandelen met o.a. de PVV. " En dat VL met meer zetels in peilingen maar genegeerd mag worden." Dit klinkt wel heel erg als al die PVV'ers die al jaren klagen dat het ondemocratisch is als de 2e/3e partij niet in de coalitie zit.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 21:07

@Ik heb altijd Ongelijk Het kabinet Rutte 4 viel alleen om electorale en opportunistische redenen. En de enige reden dat de VVD de zeer onfatsoenlijke PVV niet uitsluit is omdat Yesilgoz "rechts" wil overkomen. En alleen kan winnen door een soort PVV light te worden. Anders stemmen ultra rechtse reageerders zoals u gewoon weer PVV. Geen enkele partij wil voor zijn plezier met die club van Wilders samenwerken. En misschien zou je je kunnen afvragen waarom de PVV zo beetje door het gehele spectrum gehaat is. Waarom zou dat zijn? En voor de rest kan uw mening en van nog wat "rechtse" reageerders mij gestolen worden.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 21:13

@ JandeBakker In tegenstelling tot het factfree wensdenken van heel wat ultra rechtse reageerders hier( die een heel fout "rechts" kabinet willen) zit er mij wel een achtergrond achter. Omtzigt zei vandaag nog dat hij niet met de PVV wilde regeren. Dus hoe mensen een "rechts" kabinet bij elkaar kunnen verzinnen en daar ook nog likes voor kunnen krijgen. Het is mij een raadsel. Daarna heb je de Omtzigt variant. JA21 moet eerst maar eens in de kamer komen. En de SGP in de regering. Meerdere partijen verwerpen ook de minderheid variant die Omtzigt wilde. Dus dat VL er bij komt is wel degelijke mogelijk. En dat het wel eens NSC kan worden samen met links is mogelijk. Ik zeg niet waarschijnlijk, maar als alle opties niet kunnen is dat mogelijk ja. Als Omtzigt woord houdt dan is er dus helemaal geen extra troef voor de VVD.

jandebakker
jandebakker17 nov. 2023 - 10:40

@Sonic, Ik schrijf ook niet dat VL er niet bij komt. Ik zeg alleen dat er straks heel wat scenarios mogelijk zijn. (Een repliek dietuiteraard ook van toepassing is op mensen die er vanuit gaan dst de PVV een hele sterke positie heeft)

Palipka
Palipka16 nov. 2023 - 8:03

Misschien maar goed. Dan kan de destructie van de afgelopen 13 jaar in een versnelling. Misschien dat er daarna weer ruimte komt voor gezond verstand. Jammer alleen dat de zwakkeren en kwetsbaren dit gaan voelen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 8:55

"Misschien dat er daarna weer ruimte komt voor gezond verstand. " Je bedoelt jouw hoop op een linkse coalitie?

Rene712
Rene71216 nov. 2023 - 9:31

@Palipka Is dit wishfull thinking van uw zijde? Na de val van het kabinet van Rutte 4 en enige tijd later het aanstellen van de stemmentrekker Frans Timmermans wist menigeen hier ook al zeker: links zou een eclatante overwinning behalen op 22 november 2023.....

Jonathan2
Jonathan216 nov. 2023 - 7:51

Dat vele gluiperige asociale hufters van de VVD geen moeite zouden hebben racistische fascist, had ik je ook wel kunnen vertellen.

1 Reactie
itsme3
itsme316 nov. 2023 - 19:57

Kijkt u uit dat u zich niet verslikt.

Mirzas
Mirzas16 nov. 2023 - 7:48

Gunstig. Wie weet is NSC met VL dan toch weer terug op tafel.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 8:56

Hoe zie je dat voor je? Hebben ze dan een meerderheid in het parlement om besluiten te kunnen nemen?

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 12:45

@ IHAG Een verkiezingsuitslag biedt altijd meerdere opties. Je hoeft geen grote politieke kenner te zijn om te weten dat als je voor de PVV stemt dat de PVV niet goed ligt bij andere partijen. Dat zo'n formatie kan mislukken is een behoorlijk risico en bijna elke "rechtse" coalitie is fragiel en kwetsbaar omdat mensen zo dom zijn om maar PVV te blijven stemmen of nog idioter op Forum. Als je JA21 stemt heb je dat probleem niet. Of een coalitie met NSC/VVD/BBB en PvDA/GroenLinks lukt is geen zekerheid. Als je weet dat er verschillen zijn tussen alle partijen. En dus kan het daarna met NSC over links gaan. Als JA21 op 20 zetels nu had gestaan, had ik nu al de handdoek gegooid. En had dat ook aan links geadviseerd. Want dan was het een soort van een feit. Dan was het over en klaar. Maar nep "rechts" is zo stom om Wilders groot te maken. Wilders kan nog niet eens ruzie voorkomen in zijn eigen beweging. Ik voorspel een val al in 2024 of 2025 als NSC/VVD en BBB zo onvoorstelbaar dom zijn om met de PVV in zee te gaan. Vooral NSC zal als CDA 2.0 totaal verscheurd raken als ze met Wilders gaan regeren. Ben daarom ook niet tegen zo'n "rechts" kabinet Het zal elke dag uw nickname weinig eer aan doen. Want u zult elke dag ongelijk krijgen. Laat "rechts" maar in elkaar donderen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 15:00

"En dus kan het daarna met NSC over links gaan. " wat heeft links NSC dan te bieden? Nieuwe wijn in oude zakken? Daar hebben ze links niet voor nodig want dat zijn ze zelf al. Om bepaald beleid door te voeren op het gebied van democratische vernieuwing? Dat zie ik met links eerder niet dan wel gebeuren. Kijk maar hoe D66 in dat onderwerp gedraaid is de afgelopen jaren toen ze erachter kwamen dat kiezers een andere dan door hen gewenste keuze maakten. Of denk maar over de positie van het Koninklijk Huis. Vroeger was links republikeins, tegenwoordig juist niet meer. Dus in dat opzicht zal er vanuit links weinig vernieuwing te verwachten, iets waar NSC zich op laat voorstaan.

develhunt
develhunt16 nov. 2023 - 7:26

Het Timmermans effect waar heel links Nederland op hoopte blijft volledig uit, men ging er bijna als vanzelfsprekend vanuit dat Timmermans Links Nederland weer op de kaart zou zetten, maar zo simpel is het allang niet meer, de PvdA stemmer van weleer de, oorspronkelijke achterban, zit al jaren bij de pvv omdat ze zich daar meer gezien en gehoord voelen, links is afgedwaald van de gewone hardwerkende man en heeft hen blijkbaar niets meer te bieden, Nederland is geen links land meer, links is klein geworden hoewel ze dat zelf niet inzien, en daar kan een Timmermans niet aan doen of veranderen.

12 Reacties
CarolusMartellus
CarolusMartellus16 nov. 2023 - 8:00

Timmermans effect veroorzaakt juist samenwerking op de gehele rechts flank. Zelfs indien nodig, neusgaten dichtknijpend, met de PVV. Het GL smaldeel in PvdA/GL zorgt ervoor dat de PvdA in het keurslijf blijft en niet alles overboord zet voor een coalitie met VVV cs. Het zorgt er tevens voor dat de combi GLPvdA onappetijtelijk is voor een coalitie noodzakelijk getalsmatig rechts. GL zorgt voor een rechte rug bij PvdA maar gelijk ook een risico voor “ aan de kant staan” terwijl centrum- rechts-hard rechts hierop anticiperend al samenwerkt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 8:57

Maar waar zien we dan nog de PvdA terugkomen in het GL/PvdA deel ,behalve dat Timmermans oorspronkelijk van de PvdA is?

Satya
Satya16 nov. 2023 - 9:00

Etnische zuiveringen binnen handbereik.

Backtobasics
Backtobasics16 nov. 2023 - 9:05

Veel populaire media sturen mensen bewust of onbewust naar rechts, met en in verkiezingstijd gaat er nog een schepje bovenop. Veel mensen in de media, en politiek verslaggevers zijn zelf ook grootverdieners( kijk maar naar loonschalen) en die hebben geen belang bij een linkse regering.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 9:58

"Veel populaire media sturen mensen bewust of onbewust naar rechts" Wat versta je in deze onder, populaire media? Is Joop niet populair genoeg?

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 10:15

Ik verwijs slechts naar een peiling van gisteren. De VVD had 27 zetels daar en PvdA/ GL hadden er 23. Kan dus ook 25-25 zijn. Met foutenmarge in het achterhoofd. Wat u doet Develhunt is wensdenken. Voor de rest komt nep rechts helemaal niet voor de oorspronkelijke achterban op van links. Maar "rechts" heeft de framing oorlog gewonnen. Ze kunnen beter liegen. En ze hebben de perceptie aan hun kant. Nederland is vooral een bekrompen land geworden. Vol met mensen die vallen voor demagogie, leugens en sprookjes. En daarom zal er na 22 november een "rechtse" meerderheid uitrollen. Of er ook een "rechts" kabinet komt, waag ik te betwijfelen. Onvoorstelbaar trouwens dit soort reacties. Dat er mensen zijn die blij zijn met zo'n kabinet. Hoe diep moet je je dan schamen

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 10:19

@ Carolus Het is juist Wilders( en ook Baudet) geweest die met zijn zeer destructieve houding 12 jaar lang midden kabinetten heeft mogelijk gemaakt. En voor de rest zit niet iedereen in de Joop comment sectie bubbel. Waar "rechtse" reageerders domineren. Het idee van de dreiging van een "rechts" kabinet is dat mensen Timmermans stemmen. Dat is het patroon wat je in sommige media ziet. Voorkom een ultra rechts kabinet en stem op Timmermans. Als "rechts" uit echte democraten bestaat dan halen ze Timmermans en Verenigd Links het kabinet in.

itsme3
itsme316 nov. 2023 - 11:25

GL-PvdA is verworden tot een elite-partij. Volgens I&O heeft 64% van de stemmers een HBO of Universitaire opleiding gevolgd. Vermoedelijk ligt dat zelfs hoger dan bij de VVD.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2023 - 11:43

"Het idee van de dreiging van een "rechts" kabinet is dat mensen Timmermans stemmen. Dat is het patroon wat je in sommige media ziet. Voorkom een ultra rechts kabinet en stem op Timmermans." Je bedoelt, stem op Samson of Kaag om Rutte uit het torentje te houden, of eerder stem op Bos om Balkenende uit het torentje te houden. We weten allemaal hoe dat uiteindelijk uitpakte voor die kiezers. En wat betreft een coalitie met Timmermans. Dan moet Timmermans de andere partijen echt wat te bieden hebben qua standpunten. Vraag is of dat voor zijn achterban wel te behappen zal zijn. Kijkend naar de reacties op zijn standpunt over een bepaalde leus die hij afgelopen zondagochtend op televisie verkondigde, vraag ik mij af of dat voor die partij een haalbare optie zal zijn. Dus Timmermans kan wel afgeven op NCS of VVD want dat doet het altijd goed bij de achterban, maar als hij een coalitie wil vormen heeft hij ze toch nodig. Dus wat gaat Timmermans hen bieden?

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 12:31

@ IHAG Het lijkt me meer dat u PVV betoog meer op Wilders slaat. Laat Wilders zich eerst eens de komende dagen focussen op niet VVD en NSC schofferen. Dat is voor de onfatsoenlijke Wilders al moeilijk genoeg. Het is goed om even in herinnering te brengen dat VVD/ BBB/PVV op 30 zetels in de eerste kamer komen. NSC heeft in ieder geval tot 2027 GEEN zetels in de eerste kamer. Goed mogelijk dat veel van die plannen dus gaan sneuvelen in de eerste kamer. Dat vergeten al die ultra rechtse reageerders hier. Dat een ultra rechts kabinet( waar ook u zo voorstander van bent) nu ook niet echt makkelijk is. En niet voor de hand ligt. Ik denk dat de Omtzigt variant met SGP en JA21 zeer goed denkbaar is. Ik zie NSC er niet met PVV uitkomen. En ook zie ik BBB er moeilijk uitkomen met GL/PvdA. Dat zal dus lastig worden. Overigens sluit Yesilgoz geen kiezer uit. Wil BBB het als optie openhouden. En ziet NSC het heel lastig worden om met de PVV in 1 kabinet te komen. Daar maken al die ultra rechtse reageerders hier van dat de kansen voor Timmermans zijn verkeken. Hahaha Wat een volk. En voor de rest laat u zich net als vele hier louter leiden door een blinde( slecht beargumenteerde) haat richting Timmermans. En dat leidt tot vooral wensdenken.

Sonic2
Sonic216 nov. 2023 - 12:50

Als ultra rechts op deze site niet zo in een bubbel had gezeten, hadden ze zelf ook wel kunnen bedenken dat er best een kans is dat PvdA/ GL stijgt in de laatste week. Kanne zinspeelde daar ook op. Sommige "rechtse" reageerders hier vinden mij al erg, maar dan ken je D66 en VOLT kiezers nog niet. Die passeren mij op dat front nog linksom. Ik kan nog iets aardigs zeggen over Wilders zijn katten. En dat ik het naar vind dat hij bedreigd wordt. D66 en VOLT kiezers HATEN de PVV. En zijn ook echt geneigd om daar naar te gaan handelen. Zou me nog niet rijk rekenen met het "verlies" van Timmermans. Als je het PVV betoog van Develhunt leest dan denk je dat VL de hoogte heeft gehaald van het CDA. Maar VL staat op WINST.

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 20:26

@ CarolusMartellus: [Timmermans effect veroorzaakt juist samenwerking op de gehele rechts flank. Zelfs indien nodig, neusgaten dichtknijpend, met de PVV.] Treffend gezegd. Een duidelijk waar te nemen effect. @ Backtobasics: [Veel populaire media sturen mensen bewust of onbewust naar rechts....] Ik denk dat dit niet zo "onbewust"is. Het is tenenkrommend hoezeer de MSM Wilders weer ineens serieus nemen nu hij van die opportunistische paaipraatjes houdt.