Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omtzigt is in elk geval over één ding duidelijk: geen coalitie samen met de PVV

  •  
15-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4331 keer bekeken
  •  
ANP-478856684

Pieter Omtzigt mag dan maar weinig prijsgeven over welke koers hij inhoudelijk wil voeren met zijn nieuwe partij NSC en wie zijn premierskandidaat is, over één ding is hij wel heel stellig: hij zal geen kabinet vormen met de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Omtzigt gezegd tegen RTL Nieuws. NSC is momenteel na de VVD de grootste in de peilingen en een coalitie zonder de partij van Omtzigt lijkt nauwelijks denkbaar.

"Je kan als partij alleen een regering vormen met partijen die zich houden aan de klassieke grondrechten", zegt Omtzigt tegen RTL. En dat sluit de PVV dus uit. RTL Nieuws meldt:

Want in het PVV-verkiezingsprogramma staat dat de partij tegen islamitische scholen, moskeeën en de Koran is. Omtzigt wijst erop dat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst, die in de grondwet staat. De PVV zou zich daarom niet aan de grondrechten houden.

Geert Wilders zelf wil na twintig jaar aan het pluche kleven wel eens in een kabinet zitten, in plaats van dat alleen te gedogen zoals hij tijdens het eerste kabinet-Rutte kortstondig deed. Om dat voor elkaar te krijgen doet hij voorkomen alsof hij gematigder is geworden, hoewel dat uit niets van het PVV-partijprogramma blijkt. Wel heeft hij gezegd bereid te zijn “concessies te doen” met betrekking tot zijn islamstandpunten. Dat leidde alvast tot grote woede van het toch al permanent verontwaardigde en nu BBB-stemmende PVV-Kamerlid Harm Beertema.

In 2010 vormde de VVD van Mark Rutte samen met het CDA onder leiding van Maxime Verhagen een minderheidskabinet dat werd gedoogd door de PVV. Pieter Omtzigt, toen nog Kamerlid voor het CDA, had destijds al grote bezwaren tegen die samenwerking, vooral omdat de PVV de vrijheid van godsdienst niet respecteert en moslims daarvan wil uitsluiten.

Uit de nieuwste peiling van Ipsos blijkt dat het NSC van Omtzigt ten opzichte van een week geleden 4 virtuele zetels minder heeft. Dat heeft er volgens het peilingbureau mee te maken dat Omtzigt zich maar nauwelijks uit wil spreken. Met 25 virtuele zetels over ziet de partij de VVD met 27 gepeilde zetels langszij komen. Hierna volgen GroenLinks-PvdA en de PVV met respectievelijk 23 en 20 zetels.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 nov. 2023 - 0:06

Als ik dit clipje bekijk, https://www.youtube.com/watch?v=Q7eDlNypTYk&ab_channel=BertBrandsma en het afzet tegen: "Het punt van Omtzigt: als er geen trucs waren toegepast en de wet gewoon was ingediend, dan had feedback van de Kamer, de Raad van State en de Belastingdienst dit fiasco kunnen voorkomen. Omtzigt wil het daarom onmogelijk maken voor de regering om geld uit te geven zonder toestemming vooraf. Hoe zit het dan met noodgevallen? ‘Dan vergadert het parlement maar een keer op zaterdag.’ Omtzigt lijkt de kritische blik van de Tweede Kamer in dit verhaal wel wat te overschatten. Zo voerde de oppositie de druk op om juist sneller en (nog) royaler te compenseren. De beslissing die werd genomen in het Catshuis leek dan ook verdacht veel op de motie van PvdA’er Henk Nijboer, die op steun van vrijwel de hele oppositie kon rekenen (behalve SGP en FVD)." komt hier vandaan. https://decorrespondent.nl/14747/omtzigt-wil-de-democratie-vernieuwen-mooi-en-daarna/b54cd1b2-66e3-0d41-3d93-aff8b10f19f4 een sterk staaltje demagogie en verantwoordelijkheid ontlopen, alsof Pieter van z'n verleden verlost is, heel duister.

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 7:18

Wat erg dat de BBB bij monde van Van der Plas, Omtzigt bekritiseert dat hij niet open wil staan voor Wilders = de PVV. Wat impliceert dat zij dat wel wil. Ik zou dat bv ook wel willen, open staan voor de PVV, maar dan zal Wilders wel eerst examen moeten doen en laten zien dat hij werkelijk afziet van veel van de, in mijn en dan in zijn ogen ook, achterlijke standpunten en uitspraken die hij deed.

Frits Jansen
Frits Jansen16 nov. 2023 - 6:42

Dat Wilders zo rechts is is het ergste niet, maar hij is populist en onbetrouwbaar. Populisten zijn oneerlijk. Wilders maakt ons al 20 jaar bang voor moslims, terwijl moslims bijv. uit Bosnië en Albanië nooit met een hoofddoek rondlopen. Dat hij destijds de gedoogconstructie met e VVD liet knappen komt doordat hij geen toestemming kreeg van zijn schimmige Amerikaanse sponsors.

pahan
pahan16 nov. 2023 - 6:12

Wilders doet wat hij zijn hele carrière mensen verweten heeft. Gelukkig kan zijn agenda niet makkelijk verborgen worden.

Palipka
Palipka16 nov. 2023 - 5:56

De vvd weer de grootste? Na 13 jaar maatschappelijke destructie? Laten we ons collectief diep gaan schamen.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr316 nov. 2023 - 9:53

Niet te bevatten hè... Bizar gewoon.

Willem van der Decken
Willem van der Decken16 nov. 2023 - 5:56

Ik kan me nog een partij herinneren die bij recente tweede kamer verkiezingen flink won, en toen de CU uitsloot, omdat ze een coalitie met een links struikelblok er in wilden. Hoe liep dat ook alweer af?

MichielV2
MichielV216 nov. 2023 - 5:34

Ondertussen spreekt hij een voorkeur uit voor een kabinet met Jawohl21. De man is geen knip voor de neus waard.

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 3:27

Overigens: zelfs op dit punt begin ik toch wat te twijfelen aan Omtzigts standvastigheid. We zullen zien.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr316 nov. 2023 - 9:54

Olav, je gaat toch niet op hem stemmen, dus dan maakt het ook niet uit of je over hem gaat twijfelen...

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 3:22

Op deze foto ziet Wilders er uit als een giechelende kabouter. Het is, dat we beter weten.....

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2023 - 21:21

De vraag is of hij dat nog steeds vindt. De draai van Wilders is nogal ongeloofwaardig. Het zou hetzelfde zijn als Yesilgöz zou zeggen dat ze vanaf nu geen liberale partij meer zijn. Er is maar een reden om PVV te stemmen, omdat je xenofoob bent. Wat Omtzigt betreft, mocht hij verder verlies willen tegenhouden, dan kunnen we binnenkort de zoveelste draai verwachten, hij houdt de optie voor samenwerking met de PVV toch open. Niet echt maar net als Yesilgöz louter voor de bühne.

Jonathan2
Jonathan215 nov. 2023 - 20:32

Ik twijfelde nog, maar toen ik vernam dat Gerard Joling het land zou verlaten als Franske premier wordt, was de keuze snel gemaakt. Dat wordt Franske voor mij.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew16 nov. 2023 - 0:51

Volgens mij heb jij nooit getwijfeld.

Satya
Satya15 nov. 2023 - 19:42

Dat spreekt iig voor Omtzigt. Wilders heeft ervoor gezorgd dat een politicus die belooft minder joden te regelen daar mee weg zal komen. Wilders is een groot gevaar dat niet vrij rond hoort te lopen, leer van Rwanda ipv alleen te haten. Wilders hoort zijn beveiliging zelf te verzorgen, Wilders zaait haat, de oogst daarvan is aan hem. De kosten van die vrucht dus ook. Het is beledigend dat de haat die hij richting mij aanwakkert ook nog eens geld kost voor mij.

10 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 nov. 2023 - 21:44

Rwanda die oorlog voert tegen Hutus in de Congo.

EricDonkaew
EricDonkaew16 nov. 2023 - 0:50

Er zijn in Nederland tegenwoordig heel veel mensen die beveiliging krijgen, we leven immers niet meer in de tijd van Drees sr. Voor Wilders een uitzondering maken is discriminatie. Jij neemt het volgens mij niet zo nauw met de rechtsstaat en de democratie en hoopt kennelijk stiekem dat een politicus wordt omgebracht. Ik vind dat een derdewereldmentaliteit.

haarklover
haarklover16 nov. 2023 - 6:50

Wilders zaait haat, en de straf die hij zou moeten krijgen is dat tv-programma's hem niet meer uit zouden nodigen, en de kiezers hem zouden uitlachen. Dat hij bedreigd wordt is een schande. (dat andere politici ook bedreigd worden, is ook een schande). Het zijn de bedreigers die u geld kosten.

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 7:22

Satya Feitelijk is Wilders daar niet mee weggekomen, met zijn uitspraak. Het feit dat hij wel schuldig was maar niet bestraft werd, doet daar wat mij betreft weinig aan af of toe.

Satya
Satya16 nov. 2023 - 8:48

"Rwanda die oorlog voert tegen Hutus in de Congo." Op dit moment proberen extremistische hutu genocide op Tutsi te plegen in Congo. Ik heb de beelden van steniging hier gedeeld.

Satya
Satya16 nov. 2023 - 8:53

"Jij neemt het volgens mij niet zo nauw met de rechtsstaat en de democratie en hoopt kennelijk stiekem dat een politicus wordt omgebracht." De rechtsstaat en democratie heeft onschuldige burgers laten stikken toen ze Fortuyn zijn gang liet gaan. Jij bent degene met een derde wereld mentaliteit, kennelijk hoop jij op etnische zuiveringen.

Satya
Satya16 nov. 2023 - 8:55

"Het zijn de bedreigers die u geld kosten." Wilders bedreigd honderd duizenden geboren Nederlanders. Dat dat is toegestaan is een aanfluiting in een democratische rechtsstaat.

Satya
Satya16 nov. 2023 - 8:56

Zanb Te ingewikkeld ik begrijp je niet.

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 15:51

Satya Dit stelt u: "Wilders heeft ervoor gezorgd dat een politicus die belooft minder joden te regelen daar mee weg zal komen." en dat klopt niet. Wilders is daar voor veroordeeld, voor zijn 'minder Marokkanen' uitspraak. Dat betekent juist dat de weg dus niet vrij is voor andere politici om iets vergelijkbaars te beweren. Laat staan om er mee weg te komen.

Satya
Satya17 nov. 2023 - 5:26

Zandb Wilders is voor groepsbelediging veroordeeld. Zijn straf was erg laag, er is geen drempel gelegd. Ik hoop echt dat de rechtsstaat zichzelf corrigeert als dit over joden gaat maar vrees dat daar geen ruimte meer voor is.