Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vogelgriep maakt nieuw slachtoffer: meisje (11) overleden

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2086 keer bekeken
  •  
cambodjah5n1

Een 11-jarig meisje in Cambodja is overleden aan de vogelgriep (H5N1). Ze werd vorige week donderdag ziek en overleed woensdag. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Mensen die in de provincie Prey Veng wonen waar het meisje vandaan kwam, krijgen het advies om uit de buurt te blijven van dode en zieke vogels. De minister van Volksgezondheid Mam Bunheng waarschuwt dat kinderen veel risico lopen als ze eieren rapen, kippenhokken schoonmaken of spelen met vogels, schrijft persbureau AP.

De zorgen over het gevaar dat het vogelgriepvirus H5N1 vormt, zijn recent flink toegenomen. Afgelopen herfst waarde de vogelgriep rond op een nertsenfokkerij in de buurt van het Spaanse Santiago de Compostela. De zoogdieren hadden elkaar besmet. Mocht het virus vaker zo muteren dat het makkelijk van het ene op het andere zoogdier overspringt, dan kan het virus ook een enorm gevaar voor de mens gaan vormen.

Bij mensen lijken de symptomen van de vogelgriep aanvankelijk op die van een andere griep. Patiënten hebben koorts en spierpijn en moeten hoesten. De kans om aan een besmetting te overlijden is groot: bij de tot nu toe bekende gevallen meer 50 procent. De 870 besmettingen die de afgelopen decennia bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO werden gemeld, leidden tot 457 sterfgevallen.

In Nederland zijn de afgelopen jaren onder meer vossen, bunzings, een das en een otter besmet geraakt met de vogelgriep.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.