Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Vogelgriep gevaarlijk voor huisdieren: ‘Houd hond aan de lijn’

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
Onderzoek naar vogelgriep door kooiker Teun de Vaal

© OUD ALBLAS - Kooiker Teun de Vaal bemonstert een eend met een wattenstaafje met keel- en cloaca-swap. Voor onderzoek naar vogelgriep stuurt de kooiker de monsters een paar keer per week naar

De vogelgriep heeft in Nederland al geleid tot besmettingen onder vossen en een enkele bunzing. De dierenambulance in Amsterdam waarschuwt nu dat ook huisdieren als honden en katten gevaar lopen. In gebieden met veel vogels is het dan ook zaak om je hond goed in de gaten te houden, zegt Xandra Asselbergs tegen AT5.
"Wat je moet doen is zorgen dat je hond aan de lijn is in parken en natuurgebieden waar watervogels leven. Zodat ze geen poep van ganzen of zwanen kunnen eten, en ook geen ziek dier kunnen pakken."
Besmette vogels hebben makkelijk te herkennen symptomen. “Ze zijn een beetje wankelig, een beetje snotterig en aan de schijterij”, aldus Meriam Scholten van de dierenambulance Amsterdam. De vogels kunnen niet meer vliegen, vallen vaak en draaien rondjes, ook met hun nek. Ook een met vogelgriep besmette bunzing die begin dit jaar werd gevonden op Goeree-Overflakkee, draaide voortdurend met haar hoofd. Roofdieren raken met het virus geïnfecteerd als ze besmette wilde vogels eten.
De vogelgriep kan een bedreiging vormen voor alle zoogdieren, en dus ook mensen. Wandelaars in natuurgebieden doen er daarom verstandig aan om het contact met zieke of dode watervogels te vermijden.
Maandag werden er uitbraken met de vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijven in Grootschermer (Noord-Holland) en Willemstad (Noord-Brabant).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

spelregeltoerist
spelregeltoerist25 jan. 2022 - 7:51

De ecologische voetafdruk van honden is enorm, daarom moet de hondenbelasting in dit land algemeen worden ingevoerd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt25 jan. 2022 - 10:47

Ben zelf hondeneigenaar, maar daar ben ik voor. Vreemd genoeg heeft mijn gemeente de hondenbelasting net afgeschaft. Ik had graag gezien dat ze die in stand hadden gehouden. En OOK kattenbelasting hadden ingevoerd. Daar lopen er ruim een miljoen meer van in Nederland. En richten veel meer schade aan.

nikita72
nikita7224 jan. 2022 - 14:20

En zwemmen is nu waarschijnlijk ook riskant. (zwemmen is niet populair in de winter, maar er zijn vast mensen die het doen, met een neopreenpak)

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas24 jan. 2022 - 15:15

Ik zwem gewoon in een zwembroek in de winter, maar momenteel even niet gezien de vervuiling in de Westerschelde.

adriek
adriek24 jan. 2022 - 15:46

Veel mensen zullen niet zwemmen, maar een beetje hond blijft zijn rondjes doen zolang het water niet te hard is. :)

rvb2
rvb224 jan. 2022 - 14:07

hond aan de lijn, kat binnen houden (of ook aan de lijn)