Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zoogdieren raken besmet met vogelgriepvirus, ook mensen lopen risico

  •  
03-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
735 keer bekeken
  •  
ANP-442689674

Zoogdieren raken ook besmet met het vogelgriepvirus. Dat blijkt uit cijfers die Trouw heeft ingezien. Dit betekent dat ook mensen het risico lopen om het virus op te lopen. In zoogdieren kan namelijk een variant ontwikkelen waar mensen vatbaarder voor zijn. "Op termijn kan dit een risico zijn voor de mens", aldus viroloog Thijs Kuiken.

Een bunzing, een das en een otter zijn de afgelopen jaar besmet geraakt met het virus. Dit is volgens Kuiken slechts het topje van de ijsberg. "De cijfers tonen in elk geval dat een groot aantal zoogdieren vatbaar is en dat besmetting regelmatig voorkomt.’’

Hoewel het virus, volgens Kuiken, oorspronkelijk in de pluimvee-industrie is begonnen, worden sinds een aantal jaar wereldwijd ook wilde vogels besmet. Hierdoor is het moeilijk om het virus onder controle te krijgen. Zoogdieren raken op hun beurt weer besmet doordat ze besmette vogels eten.

Bij mensen ligt dit anders. "Mensen raken niet besmet door het eten van besmette dieren, maar doordat ze in aanraking komen met besmette vogels", zegt Kuiken. In Europa komt het volgens hem minder voor dan in landen als China, waar kippen levend worden verkocht op de markt en ter plaatse worden geslacht. ‘’Daar komt besmetting voor’’, aldus Kuiken.

De verspreiding van het virus kan tegengehouden worden met het vaccineren van pluimvee. Op sommige plekken wordt dat al gedaan en ook in Europa is dit het plan. "De kans dat het virus overspringt naar mensen wordt daardoor ook kleiner."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

omaoeverloos
omaoeverloos3 jan. 2023 - 15:35

Mooie Nomen est Omen, die gaat bij de verzameling. Viroloog Thijs Kuiken; vogelgriepdeskundige.

Markzelluf
Markzelluf3 jan. 2023 - 14:51

In het artikel wordt zonder bronvermelding gesteld dat het virus in de pluimvee-industrie is ontstaan. Daar is volgens mij geen enkel bewijs voor. Alle bronnen die ik ken geven Azië als werelddeel waar het virus is ontstaan en wilde vogels als belangrijkste verspreiders. Zie bijvoorbeeld: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/zeven-vragen-over-vogelgriep/ Er zijn overigens al lang gevallen bekend waarin het virus oversprong op mensen, zoals op een inmiddels overleden dierenarts. Bio-industrie, zeker de minst diervriendelijke variant, zorgt juist voor minder besmetting dan bij pluimvee dat extensief wordt gehouden en vrij levende dieren verspreiden het helemaal snel

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 18:07

"Onderzoek aan wilde eenden heeft laten zien dat trekvogels geen vogelgriep brengen maar het in Nederland oplopen.[3] Het uitrijden van kippenmest op graslanden waar wilde vogels fourageren kan daarvan een oorzaak zijn. Deze bevindingen worden ondersteund door de resultaten van een langlopend onderzoek in België" https://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelgriep