Joop

VN zet Rusland uit Mensenrechtenraad

  •    •  
07-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1889 keer bekeken
  •  
ANP-445759607

Rusland is door de Verenigde Naties geschorst als lid van de Mensenrechtenraad. Daar werd donderdagmiddag over gestemd. 93 landen stemden voor, 24 tegen en nog eens 58 onthielden zich van stemming. Volgens de VN-resolutie die de schorsing mogelijk maakt, kan dat gebeuren wanneer “een lid van de Raad zich schuldig maakt aan grove en systematische schendingen van mensenrechten”. 

Om Rusland uit de Raad te zetten, was het nodig dat twee derde van de Algemene Vergadering voor zou stemmen. “Rusland mag geen machtspositie bekleden binnen een orgaan dat tot doel heeft – dat expliciet tot doel heeft – het naleven van de mensenrechten te bevorderen. Dat is niet alleen het toppunt van hypocrisie, het is gevaarlijk,’ aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield. 

De Russische VN-ambassadeur probeerde voorafgaand aan de stemming de VN nog te bewegen vooral tegen te stemmen. Volgens hem zou het schorsen van Rusland “een gevaarlijk precedent” scheppen. Hij beschuldigde Oekraïne, dat had gevraagd om de schorsing, van “extreem theatrale toneelstukjes” en hebben de beschuldigingen in de resolutie “niets te maken met de werkelijke situatie op de grond”. 

Naarmate de oorlog in Oekraïne voortduurt, komen er steeds meer bewijzen boven water dat Rusland zich op grote schaal schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. In de omgeving van Kyiv zijn meerdere dorpen waarbij de Russische troepen burgers massaal hebben geëxecuteerd, sommigen met de handen op de rug gebonden. Ook worden op grote schaal ziekenhuizen gebombardeerd. De zuidelijke stad Marioepol is grotendeels verwoest na onophoudelijke beschietingen. Zeker 130.000 burgers zitten er in de val met een ernstig tekort aan voedsel en water, omdat het Russische leger niet toestaat dat zij worden geëvacueerd. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 apr. 2022 - 9:24

En terecht. Nu weer het bericht dat een treinstation (Kramatorsk) is gebombardeerd waar vanuit mensen aan het evacueren waren. Tientallen burgerdoden (waaronder kinderen) en veel meer gewonden.

Hansje6
Hansje68 apr. 2022 - 9:13

Aha, de papieren tijgers van de VN hebben weer hele dappere woorden gesproken vanuit hun zeer goedbetaalde 'safe spaces'. Flink hoor. Zolang China en Cuba nog deel uit maken van dezelfde raad, en andere landen die de mensenrechten ook niet hoog in het vaandel hebben staan (Saudi Arabie bijvoorbeeld) in andere commissies mogen deelnemen, blijft de VN geen knip voor de neus waard. Overigens, wel "leuk" om te zien welke landen tegen deze motie hebben gestemd....

FredD2
FredD28 apr. 2022 - 5:24

Het wordt een keer tijd dat we de Russen een lesje gaan leren. Dat lesje is dat alleen wij mensenrechten op grote schaal mogen schenden en er mee weg kunnen komen. Ik zal het nog even uitleggen voor de simpele mensen hier, want die denken dat ik pro-Russisch ben. Dat ben ik dus niet. Ik ben anti-geweld. Of het nu het vermoorden is van een paar duizend burgers in de Ukraine of het vermoorden van honderdenduizenden kinderen in Irak, ik heb daar heel erg veel moeite mee. Zo heb ik het ook erg moeilijk dat we alleen maar achter de daders aanzitten van de moordpartijen in de Ukraine en dat we de daders van moorden in o.a. Irak maar gewoon met rust laten. Zo begrijp ik ook niet waarom zo weinig mensen de spiegel zien die ons nu wordt voorgehouden.

7 Reacties
Frans Akkermans
Frans Akkermans8 apr. 2022 - 8:07

U probeert een keuze te ontlopen en schone handen te houden in dit conflict met 'ik veroordeel alle geweld, alle mensenrechtenschendingen' . Maar kijk ook eens in de historische spiegel. Duitsland en Rusland vallen in 1939 Polen binnen en verdelen dat land tussen hen beiden. Met geweld grenzen wijzigen. Frankrijk en het VK veroordelen deze agressie en verklaren Duitsland de oorlog. Fout volgens uw redenering. Frankrijk en de VK maar ook Nederland zijn immers koloniale rijken, gegrondvest op verovering met geweld, racistisch bovendien en hebben dus geen recht van spreken. Laat ze eerst maar eens een einde maken aan de onderdrukking en het geweld in hun overzeese gebiedsdelen.

Berend22
Berend228 apr. 2022 - 8:28

Het is natuurlijk bijzonder hypocriet om Rusland uit de raad te zetten terwijl je leden die dezelfde ellende hebben begaan gewoon er in houdt. Behalve hypocriet is het ook erg onverstandig omdat we geweld tegen burgers op deze manier eerder ondersteunen dan tegengaan Dus idd veroordeel geweld en oorlogs misdaden onafhankelijk van wie ze pleegt, anders gaat onze geloofwaardigheid weg en luistert er niemand meer naar ons.

DaanOuwens
DaanOuwens8 apr. 2022 - 8:38

@ FredD2 Jij schrijft: Ik ben anti-geweld. Of het nu het vermoorden is van een paar duizend burgers in de Ukraine of het vermoorden van honderdenduizenden kinderen in Irak, ik heb daar heel erg veel moeite mee. Er zijn geen honderdduizenden kinderen vermoord in Irak. Er zijn wel duizenden en vermoedelijk tienduizenden mensen vermoord in Oekraïne. Dus dat jij er moeite mee hebt is nogal ongeloofwaardig. Je maakt je druk om slachtoffers en daders die niet bestaan en de misdrijven die ook jou niet ontgaan kunnen zijn doen je niets. Je verhaal is hetzelfde verhaal waarmee Rusland zijn eigen misdaden probeert te ontkennen of te bagatelliseren. Je bent weinig geloofwaardig in jouw motivatie.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 apr. 2022 - 10:23

De geschiedenis zit vol met erge dingen. Maar alleen jij gebruikt liegen over die geschiedenis als excuus om vooral niet tegen dit erge ding nu te zijn.

Gerygrr
Gerygrr8 apr. 2022 - 11:55

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Irakoorlog Zoek de overeenkomsten en de verschillen! Wij Nederlandse sukkels trapten in het Amerikaanse Republikeinse verhaal van Bush! De partij van Trump, van de oliebelangen…… Het was zogenaamd een oorlog tegen de terroristen van de aanslagen van 9/11. Geen oorlog van Staat tegen Staat. Poetin is al het kwaad van de wereld geconcentreerd in 1 hardvochtige dictator. Hij gaat niemand sparen!

DaanOuwens
DaanOuwens8 apr. 2022 - 17:54

@ Berend22 Jij schrijft: anders gaat onze geloofwaardigheid weg en luistert er niemand meer naar ons. https://nos.nl/artikel/2424401-dit-weten-we-over-raketaanval-in-kramatorsk-stad-van-groot-strategisch-belang Gezien jouw tekst en dit linkje ben jij dus ongeloofwaardig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 apr. 2022 - 11:48

Het is geen wedstrijd. Hoeveel mensen zijn gedood en gewond in Irak sinds de invasie van de Verenigde Staten in 2003 is onbekend. Het Watson Institute van de Brown University schat dat er tussen 184.382 en 207.156 burgers zijn omgekomen door direct oorlogsgerelateerd geweld veroorzaakt door de VS, hun bondgenoten, het Iraakse leger & politie, en oppositie troepen vanaf het moment van de invasie tot oktober 2019. Hoeveel Oekraiense burgers er in deze oorlog gaan omkomen is onbekend. Op 5 april stond de teller op 1.480. De oorlog is nog niet voorbij.

sameoldshit
sameoldshit8 apr. 2022 - 0:17

Ik heb er niets meer mee. Ooit was voor mij de VN het hoogst haalbare, nastrevenswaardige. Maar dat is nu ook dood. We zijn aan de goden overgeleverd en ik denk niet dat we er nog iets aan kunnen doen. Blijf links! Ga voor een toekomst voor je kinderen.

Ranonkel2
Ranonkel27 apr. 2022 - 23:06

De vn is wel vaker hypocriet. Saudi-Arabië als lid van hun VN-vrouwenrechtencommissie bijvoorbeeld. Rusland in de Mensenrechtenraad past wat dat betreft prima.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 apr. 2022 - 22:06

Rusland had zelfs gedreigd dat ze stappen zou ondernemen tegen landen die zich onthielden van stemmen. Zoals India. Ik kan zo gauw niet vinden wat China deed.

gerryj
gerryj7 apr. 2022 - 17:56

Eindelijk wordt Rusland daar eens aangepakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2022 - 17:31

Tijd voor de terugtocht naar Moskou of wordt dat riskant?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2022 - 17:31

Tijd voor de terugtocht naar Moskou of wordt dat riskant?

Lentegenoegen
Lentegenoegen7 apr. 2022 - 17:13

Dus de situatie op de grond is, volgens die afzichtelijke jembek van een ambassadeur dat de burgers de soldaten binnenhalen met bloemen en feest? Mariupol was gewoon een heel gezellige bevrijdingsbarbecue? Wat een ziek stuk vreten is dat!

Greendutch
Greendutch7 apr. 2022 - 16:53

en ook uit alle andere wereldraden moet Rusland gezet worden, niet alleen vanwege het geweld maat ook omdat zij andere democratieën bedreigen als die zelfstandig willen kiezen voor toetreding tot organisaties. dat is nl direct een bedreiging naar ons allen die in een democratie leven

Sam V
Sam V7 apr. 2022 - 16:39

Er zouden weinig landen in de raad zitten als het alleen landen mogen zijn die de mensenrechten naleven. Hypocriet is het altijd geweest en nu ook nog politiek misbruikt. Jammer.

6 Reacties
Karingin
Karingin7 apr. 2022 - 20:16

Iedere keer als er een goed besluit wordt genomen op hypocrisie, dat helpt. Maar je hebt wel gelijk

DaanOuwens
DaanOuwens7 apr. 2022 - 21:57

@ Sam V Jij schrijft: Hypocriet is het altijd geweest en nu ook nog politiek misbruikt. Jammer. Je bedoelt dus dat het executeren van ongewapende burgers en het bombarderen van woonwijken voor jou hetzelfde is als het naleven van mensenrechten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 apr. 2022 - 1:12

Niks is perfect altijd overal hetzelfde in de geschiedenis maar als je daarom geen juiste besluiten kan beginnen te maken zou niemand niks goeds mogen doen. Wat een (hypocriete) dood doener is dat geklaag over hypocrisie steeds.

Sam V
Sam V8 apr. 2022 - 8:55

@ DaanOuwens Natuurlijk niet. Het gaat mij er om dat je in gesprek moet blijven. Steeds verder isoleren van de boosdoener brengt alleen maar grotere gevaren. Daarnaast was net de inkt van het handvest van de VN droog toen wij besloten tot ons “politionele acties” in Indonesië. Soms moet je zaken los van elkaar proberen te zien voor het grotere plaatje. Dit is op zijn best voor de bühne, maar ik vrees vooral contraproductief voor de toekomst.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 apr. 2022 - 10:31

Nog een weetje. De propaganda van de autocraten en hun diensten die het Soviet rijk vanuit moskou heersten, hadden ook een vaste meme daarover. Terwijl ze zelf een terreur gebruikten om de landen ten westen van hen onder de duim te krijgen en te houden, met een beeld van utopia aan een kant, en systematische massa vervolging, transport, en moord aan de andere kant, noemde ze de nog vrije landen van west Europa de 'hypocritische liberale democratieen'. Ze waren immers niet perfect.

DaanOuwens
DaanOuwens9 apr. 2022 - 11:06

@ Sam V Jij schrijft: Natuurlijk niet. Het gaat mij er om dat je in gesprek moet blijven. Dat kan maar niet in de commissie die over mensenrechten gaat. En jij schrijft: Soms moet je zaken los van elkaar proberen te zien voor het grotere plaatje. Nergens uit blijkt dat jij een zinnig groter plaatje ziet. Je beweert dat je de dader van oorlogsmisdaden moet laten meepraten over wat oorlogsdaden zijn. En dat het plegen van oorlogsmisdaden geen consequenties mag hebben, want je moet in gesprek blijven. Volgens mij is dat een heel klein raar plaatje waar jij naar kijkt. De consequentie van jouw opvattingen is inderdaad dat het executeren van ongewapende burgers en het bombarderen van woonwijken voor jou hetzelfde is als het naleven van mensenrechten, het maakt dus niet uit wat je doet. Dat leidt tot het legitimeren van oorlogsmisdaden. Dat is het grotere plaatje van wat jij beweert.