Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnames: massamoord Boetsja is onderdeel van het Russische plan

  •  
07-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3607 keer bekeken
  •  
boetsja

Het heeft er alle schijn van dat het uitmoorden van burgers in Boetsja onderdeel uitmaakt van een vooropgezette Russische terreurcampagne. Dat valt op te maken uit gesprekken tussen Russische soldaten die zijn onderschept door de Duitse inlichtingendienst BND, schrijft Der Spiegel.

De oorlogsmisdaden zouden zijn gepleegd met het doel om de Oekraïense bevolking angst aan te jagen. Zo zou het verzet moeten worden gebroken. De opgenomen gesprekken wijzen erop dat de Russen ook elders opzettelijk burgers hebben vermoord. Het gaat daarbij onder meer om moorden in de omgeving van Marioepol.

De soldaten praten openlijk over zojuist gepleegde moorden, bijvoorbeeld op een fietser. Volgens de opnames spelen huurlingen van de Wagner-groep een leidende rol. Deze groep, die ook betrokken is bij massamoorden in Mali en tal van andere mensenrechtenschendingen, is opgericht door de Russische neonazi Dimitri Utkin.

De paramilitaire organisatie bestaat voornamelijk uit voormalige Russische militairen die tussen de 35 en 55 jaar oud zijn. De vermoedelijke eigenaar van de Wagner-groep, Yevgeny Prigozhin, heeft nauwe banden met Poetin. Zijn bijnaam luidt ‘de kok van Poetin’.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.