Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Texas vervolgt vrouw voor moord na plegen van abortus

  •  
09-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2485 keer bekeken
  •  
ANP-440015280

Een 26-jarige vrouw uit Texas is gearresteerd en wordt aangeklaagd voor moord nadat ze haar zwangerschap had beëindigd. In Texas geldt sinds enkele maanden een draconische anti-abortuswet die het plegen ervan strafbaar maakt tenzij complicaties tijdens de zwangerschap het leven van de moeder bedreigen. Verklikkers kunnen rekenen op tipgeld dat kan oplopen tot duizenden dollars. 

De vrouw, Lizelle Herrera, werd donderdag opgepakt omdat ze “doelbewust de dood van een individu heeft veroorzaakt door middel van een zelf opgewekte abortus”. Verdere details zijn niet vrijgegeven. De vrouw zit nog altijd vast met een borgsom gesteld op een half miljoen dollar. 

De abortushulporganisatie La Frontera Fund heeft een demonstratie bij het politiebureau gepland om aandacht te vragen voor het lot van Herrera. “Deze arrestatie is onmenselijk,” aldus de organisatie, die de onmiddellijke vrijheid van de vrouw eist. 

Het Amerikaans hooggerechtshof doet onderzoek naar de extreem conservatieve abortuswet in Texas, maar oordeelde vorig jaar al dat tot het onderzoek is afgerond, de wet uitgevoerd mag worden. Meerdere Republikeinse staten hebben sindsdien van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun eigen strenge abortuswetten alvast aan te nemen. Sinds in Texas de wet in werking trad, zijn naar schatting enkele duizenden vrouwen de staatsgrens over gevlucht voor een geheime abortus. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.