Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikeinse staat Oklahoma neemt meest extreme abortuswet VS aan

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1259 keer bekeken
  •  
ANP-415009501

De Amerikaanse staat Oklahoma heeft zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, de strengste anti-abortuswet van het land aangenomen. De nieuwe wet maakt abortus al vanaf de bevruchting strafbaar, celstraffen kunnen oplopen tot wel tien jaar. De Republikeinse gouverneur van de staat Kevin Stitt, een fervent Trump-aanhanger, moet de wet nog ondertekenen, maar heeft al laten weten dit te doen. De wet gaat deze zomer in.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich momenteel nog over de zeer strenge nieuwe abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi. Het hof, dat een conservatieve meerderheid heeft, lijkt te bewegen in de richting van het toestaan van de strikte wetten. Tegenstanders van dit beleid vrezen dat dit het einde betekent van de historische Roe versus Wade-uitspraak uit 1973 waarmee abortus in het hele land gelegaliseerd werd. 

Terwijl de zaak nog loopt bij het Hooggerechtshof, maken door Republikeinen gedomineerde staten van de gelegenheid gebruik alvast hun eigen anti-abortuswetten door te voeren. Een extreem voorbeeld daarvan is Texas, dat afgelopen jaar een wet aannam die abortus zelfs in het geval van verkrachting en incest strafbaar maakt. Overtreders riskeren celstraffen en hoge boetes. Voor verklikkers is een premie uitgeloofd die kan oplopen tot tienduizenden dollars. Een eerdere poging die wet ongeldig te verklaren door het Hooggerechtshof, mislukte. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.