Joop

Succes voor milieuactivisten: 3M staakt PFAS-productie

  •  
20-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
561 keer bekeken
  •  
3mzwijndrecht

3M stopt voor het einde van 2025 met de productie van PFAS. Het chemiebedrijf neemt die beslissing onder druk van nieuwe regelgeving, schadeclaims en rechtszaken, meldt het financiële persbureau Bloomberg.

De laatste jaren zijn de zorgen over poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) flink toegenomen. De beruchte niet-afbreekbare stoffen duiken op de gekste plekken op: van de eieren van hobbykippen tot de babymelk van moeders die in de buurt van Chemours wonen. PFAS kan onder meer kanker en leverschade veroorzaken. Bij kinderen kan PFAS het immuunsysteem ondermijnen.

Het PFAS-afval van 3M komt onder meer terecht in de Nederlandse Westerschelde. Vanwege de vervuiling riep het RIVM eerder dit jaar al op om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is blij met de aankondiging van 3M. Ze noemt de stopzetting van de PFAS-productie op Twitter “groot en goed nieuws”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

PGS
PGS21 dec. 2022 - 5:46

Suzanne Kröger vindt het groot en goed nieuws dat 3M tot eind 2025 door gaat met het vergiftigen van de aarde en onze leefomgeving.

Gio Servas
Gio Servas21 dec. 2022 - 5:28

De vraag is, stoppen ze ermee? Of gaan ze de productie verplaatsen naar landen die het niet zo nauw nemen met het klimaat? Ik las laatst nog dat ongeveer 15% van de bedrijven in de EU er over na zitten te denken om de EU te verlaten door de veel te hoge kosten op energie en op regelgeving. Deze bedrijven zullen elders hun werk voortzetten waardoor er geen winst is op het klimaat en de EU nog meer afhankelijk zal gaan worden van import uit landen waar we dat waarschijnlijk niet echt willen. Mocht dat in dit geval ook zijn, dan is er geen sprake van winst.

Déjà vu
Déjà vu21 dec. 2022 - 1:18

Uit hoofde van mijn vak, kan ik u meedelen dat alle rotzooi die het milieu in verdwijnt, in de vorm van geld in de zakken van de investeerders terugkeert. Een beter milieu begint dus bij minder miljardairs!

Wimtel
Wimtel20 dec. 2022 - 16:29

Het is best apart (zachtjes uitgedrukt) dat bedrijven hier zo lang mee weg komen. Het is al veel langer bekend dat die stoffen worden geloosd. Wellicht wordt de productie in een ander warm land opgestart waar de overheid minder kritisch is.

Joop  den Uil
Joop den Uil20 dec. 2022 - 16:10

Goede zet van de activisten... maar ... onder welk ministerie valt de PFAs eigenlijk ? justitie, klimaat milieu economie ..... ? dan valt t te begrijpen dat ze 10-tallen jaren door konden gaan.

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 15:26

De aandeelhouders van dergelijke bedrijven zijn walgelijke monsters.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki20 dec. 2022 - 17:19

Maar het ergste zijn de overheden die erbij staan te kijken en niets doen terwijl heel duidelijk is hoe schadelijk die troep is.

Wakker Dier
Wakker Dier21 dec. 2022 - 8:48

Heb je al gecontroleerd of je er zelf niet een bent, via je pensioenfonds bijvoorbeeld?

Pietje Puk139
Pietje Puk13921 dec. 2022 - 8:59

Oki Doki, jij begrijpt niets van politiek. De liberale ideologie schrijft voor dat de overheid zich alleen met politie en leger bemoeit en NIET met het bedrijfsleven. Wikipedia. Nachtwakersstaat.