Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baby's in omgeving Chemours worden via moedermelk blootgesteld aan te veel PFAS

  •  
05-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
750 keer bekeken
  •  

Door het drinken van moedermelk krijgen baby’s die rondom de chemische fabriek van Chemours in Dordrecht wonen, gemiddeld tien keer meer PFAS binnen dan wat op basis van de gezondheidsnorm veilig wordt geacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat in opdracht van Zembla en de Franse tv-programma’s Envoyé Spécial en Green Warriors is uitgevoerd. PFAS zijn giftige chemicaliën die kunnen opstapelen in het lichaam en in het milieu vrijwel niet meer afbreken. “We weten dat als je te veel PFAS binnenkrijgt dit effecten kan hebben op het immuunsysteem”, zegt emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer, die het onderzoek leidde. “Daarom vind ik deze resultaten zeer zorgwekkend.”

Het onderzoek is een steekproef waarbij de moedermelk van tien moeders is geanalyseerd die in een straal van 7 kilometer rond de fabriek wonen. Met name de stof PFOA wordt in hoge concentraties in hun melk aangetroffen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Pietje Puk139
Pietje Puk1396 sep. 2022 - 12:25

Bij de tweede kamer verkiezingen van 2021 stemden de mensen in Dordrecht voor 65,7 % op de LIBERALE partijen VVD, CDA, PvdA (jazeker), SGP, PVV, D66, FvD. LIBERAAL betekent dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met het bedrijfsleven (Chemours dus) en in principe alleen voor politie en leger zorgt. Conclusie. Eigen schuld, dikke bult. Liberalisme = moord. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Maar blijkbaar vinden de Dordtenaren het geen probleem dat zoveel mensen kanker krijgen door Chemours. Anders zouden ze wel op andere partijen stemmen.

Wie o Wie
Wie o Wie6 sep. 2022 - 6:49

Ik begrijp dat wel wordt geadviseerd om gewoon moedermelk te blijven geven. “ Toch adviseert hij moeders die in de buurt van Chemours wonen om niet te stoppen met het geven van moedermelk” 10 x zoveel lijkt veel. Echter het gaat om een norm met 9 nullen achter de komma. Doe dat maal 10 en je kan het nagenoeg nog steeds niet waarnemen.

Radio-Head
Radio-Head6 sep. 2022 - 5:49

Dit is al 30 tot 40 jaar bekend, ongestraft vergiftigen is hiermee bewezen toegestaan binnen de Nederlandse Rechtstaat, punt. Dat maakt hiermee dat alle Rechtspraak binnen Nederland corrupt kan zijn.

Greendutch
Greendutch5 sep. 2022 - 16:38

een paar jaar geleden was al bekend dat de pfas in de grond, het water en grondwater, planten in de buurt zat, waarom zou het dan uit de mens en de moedermelk blijven? onbegrijpelijk dat er ooit een vergunning voor zo’n fabriek gegeven is zonder / te weinig voorafgaand wetenschappelijk onderzoek. in de USA was ook al bekend dat dergelijke materialen -gifstoffen, medicijnen, plastics, etc- die geproduceerd worden ook de omgeving belasten. vraag me af wie in de gemeente vergunningen geeft, waarom, hoeveel kennis die heeft etc. ???

4 Reacties
PVDB2
PVDB25 sep. 2022 - 17:48

Goede contacten met de omgevingsdienst, gemeentebestuur. Of een omgevingsdienst die teruggefloten wordt door hogerhand. Als het ons te veel benauwd wordt door strengere regels dan is het tijd voor actie. Ontkennen, verwarring zaaien. Geen financiering/sponsering voor de lokale gemeenschap. Dreigen met vertrekken. Minder werkgelegenheid. Minder belastinginkomsten, meer uitkeringen. Aandeelhouders willen winstmaximalisatie. Zo laag mogelijke kosten (arbeid, veiligheid, milieu, afval etc.), zo veel mogelijk winst. Meer dividend om uit te keren. Als een product een moneymaker is, zoals bij 1 van de vestigingen in de USA dat was, dan wil je dat koste wat kost behouden. Wat valse onderzoeken en leugens, wat druk uitoefenen op advocaten van de tegenpartij. 1 dergelijk gevalletje is verfilmd. Dark waters. Een must om die eens te zien. Wat de schade is aan mens, dier en leefomgeving. Alles voor cold hard cash. Maar met toch een (deels) goed eind waarin aangetoond kon worden wat de gevolgen waren. Na een lange en vermoeiende strijd... Het is niet te hopen dat het zover komt in Nederland. Maar je weet het nooit. (Groot) aandeelhouders en multinationals hebben veel macht. We hebben ook nog Shell, Tata Steel en Schiphol die dezelfde methodes gebruiken. Winst voor welzijn van de werknemers en omwonenden.

Karingin
Karingin6 sep. 2022 - 5:21

Een van de problemen is dat stoffen gewoon geloosd mogen worden tenzij bewezen is dat het schadelijk is. Ik weet niet precies hoe het zit - ik pikte het op bij een reportage serie van Teun vd Keuken - maar het idee alleen al is mind blowing

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert6 sep. 2022 - 9:28

@ Karingin - je zit goed, zoals zo vaak. Dat 'tenzij bewezen is', dat is een perverse omkering van wat heet het 'precautionary principle': https://en.wikipedia.org/wiki/Precautionary_principle Door die omkering kun je ongehinderd steeds weer nieuwe chemische verbindingen zonder consequenties op de leefomgeving loslaten. Het testen van de schadelijkheid kan dan pas beginnen als het te laat is: want dit proces start als er al waarneembare ellende in de wereld gekomen is. Het kapitalisme van onze dagen is compleet krankzinnig. Het vreet letterlijk alles op wat van waarde is. De totale kapitalisten zijn niet alleen diep gestoord, ze zijn ook uitzonderlijk dom. Ze snappen niet eens dat ook zij zelf door hun eigen doctrine verslonden zullen worden.

Gio Servas
Gio Servas6 sep. 2022 - 11:25

@Karingin, het is nog erger, bepaalde stoffen waarvan men weet dat het gevaarlijk is hoeven vaak niet eens te worden meegenomen in de metingen en berekeningen, komt namelijk niet zo goed uit.