Joop

Het stil gehouden schandaal over PFAS-vervuiling van de Westerschelde

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2968 keer bekeken
  •  
16884278095_26d8e4bb2b_k

© cc-foto: Lucas

De Nederlandse overheid maakt zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen over de Antwerpse afvalverwerker Indaver. Het bedrijf loost al jaren PFAS in het water en blijkt een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling in de Nederlandse Westerschelde. Dat onthulde Zembla in de uitzending ‘Het PFAS-schandaal’. In de nieuwste aflevering van de Zembla Podcast vertellen journalisten Roelof Bosma en Vincent Harmsen over het onderzoek.

“Het merkwaardige van dit alles is dat de overheid het weet, zich daar heel erg druk over maakt, maar dat nooit heeft gedeeld.” Dat zegt onderzoeksjournalist Roelof Bosma in de Zembla Podcast.  “De Zeeuwen weten dit dus niet, maar ook de Tweede Kamer heeft nooit geweten dat Mark Harbers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, op hoog niveau hierover overleg heeft met zijn ambtsgenoot in België. Met Omgevingsminister Zuhal Demir. In dat overleg wordt alleen maar over dit bedrijf, over Indaver, gesproken.”

Indaver is onder meer verantwoordelijk voor de verwerking van het PFAS-afval van Chemours in Dordrecht en 3M in Antwerpen. In februari van dit jaar heeft Rijkswaterstaat in een vertrouwelijke brief uitvoerig bezwaar gemaakt tegen een uitbreiding van de vergunning van Indaver. In de brief, die is verzonden namens minister Harbers, wordt gesteld dat Nederland door de lozingen van de Antwerpse afvalverwerker niet aan Europese wetgeving voor waterkwaliteit kan voldoen. 

Ook stelt Rijkswaterstaat dat door de lozingen de concentraties PFAS in vis in de Zeeuwse wateren “onaanvaardbaar verder verslechteren”. In juni komt daar nog een brief overheen waarin Rijkswaterstaat de Vlaamse overheid wijst op de “maatschappelijke problemen” die de hoge concentraties in de Westerschelde veroorzaken.

Hedwigepolder
Het is des te opmerkelijker dat diezelfde bewindspersoon, Mark Harbers, als het gaat over het onder water zetten va de Hedwigepolder zich publiekelijk geen zorgen lijkt te maken over het PFAS-gehalte in de Westerschelde.  

“De Zeeuwen moeten nu via ons vernemen dat de minister zich eigenlijk heel erg druk maakt over het PFAS-gehalte dat ook de Westerschelde inkomt via een afvalverwerker in Antwerpen.  Hoe kan dat nou? Waarom zit daar zo’n verschil tussen? Er zijn meer dan 50 Kamervragen gesteld naar aanleiding van ons onderzoek en we zijn erg benieuwd naar het antwoord van de minister.”

cc-foto: Lucas 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 sep. 2022 - 10:13

Ik wist ervan, kijk iedere avond naar Terzake en De Afspraak!

Paul250371
Paul25037129 sep. 2022 - 9:43

En het gaat maar door. Liegen, bedriegen, vervuilen, stelen. Walgelijk. Je zou kunnen stellen dat ze zich moeten schamen maar die kwaliteit hebben ze al lang verloren als ze het überhaupt hebben gehad.

Greendutch
Greendutch28 sep. 2022 - 22:48

daar waar geld -verdienen- belangrijkst is, zijn de waarheid, integriteit, dienstbaarheid aan de bevolking, democratische waarden, etc ondergeschikt. waarom is het anders voor journalisten a l t ij d ontzettend moeilijk om WOB verzoeken fatsoenlijk, op tijd / snel, openlijk / niet zwart gemaakt, beantwoord te krijgen?

1 Reactie
Zandb
Zandb29 sep. 2022 - 5:30

Greendutch Waar geld verdienen belangrijk is, daar heerst (samenvattend) geen moraal? Dat lijkt me een stelling die onhoudbaar en dus onzinnig is.

KritischKijken
KritischKijken28 sep. 2022 - 17:30

Achter de schermen? Stil? Ik meen me echt te herinneren dat dit lozen al veel eerder bekend was, en dat het in Belgie veel stof deed opwaaien, en men zich idd al zorgen maakten (boeren) nav die reportage ....

ZonderNaam2
ZonderNaam228 sep. 2022 - 17:12

Nederland moet toch ook nog steeds met enige regelmaat de Westerschelde uitbaggeren voor België om Antwerpen bereikbaar te houden? Zie daar je pressiemiddel.

Mokker
Mokker28 sep. 2022 - 16:41

Is al sinds eind vorige eeuw bekend. Iedereen met een teflonpan wordt aangeraden over te stappen op roestvrij staal.