Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Polio aangetroffen in rioolwater New York, vrees voor uitbraak onder ongevaccineerden

  •  
13-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3566 keer bekeken
  •  
ANP-432449838

In het rioolwater van New York City is het poliovirus aangetroffen. Dat wijst er volgens de gezondheidsdienst mogelijk op dat het virus zich aan het verspreiden is onder ongevaccineerden. Polio werd tien jaar geleden voor het laatst waargenomen in de VS, tot vorige maand een jonge ongevaccineerde man besmet raakte. Hij raakte verlamd.

De zorgdirecteur van de staat New York heeft laten weten dat het aantreffen van polio ‘alarmerend’ is, maar nog niet direct reden voor grote zorgen omdat het simpel te voorkomen is door middel van een vaccinatie. Wie niet is gevaccineerd tegen polio, wordt opgeroepen dat alsnog te doen. 

In Londen werd sinds het begin van dit jaar al 119 keer het poliovirus aangetroffen in het rioolwater. Reden voor de Britse autoriteiten om 900.000 kinderen uit Londen een (booster-)vaccin te geven. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Dehnus
Dehnus14 aug. 2022 - 11:02

Na London, nu in New York, fantastisch antivaxxers. Echt. Ik hoop niet dat hun kinderen het krijgen, het is namelijk een verschrikkelijke martelgang. Tijd om eens een vaccinatie plicht in te gaan voeren.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert13 aug. 2022 - 17:45

Vriendelijke opmerking - de fotokeuze is juist maar ongelukkig. De aandacht gaat meteen naar Bruce Springsteen. Die niets met het onderwerp zelf te maken heeft. Ik hoop Springsteen volgend jaar weer in ons land te zien. (PS: ik volg hem sinds 1975. En ook zijn meest recente werk, "On Broadway" (jawel) "Western Stars" (studio én soundtrack), en "A Letter To You", dat is formidabel. Ja, hij maakte minder evenwichtige albums - maar welke artiest deed dit niet?)

2 Reacties
pahan
pahan14 aug. 2022 - 5:48

@drs, Ik heb kaarten, en hoop er bij te zijn.Ik ben van '65 dus loop wat achter maar heb mijn best gedaan daar in bij te komen :) Voor wat het onderwerp betreft, ook in Nederland blijft het een angstig perspectief. Mijn schoonvader heeft als kind polio gehad en is recent op hoge leeftijd overleden, maar heeft er zijn hele leven last van gehad.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert14 aug. 2022 - 10:24

Ha Pahan - dank voor je aanvulling. Goed dat je even de ernst van polio aan de orde stelt. In mijn jeugd heette dat algemeen 'de kinderpokken', in de tijd dat al wel de DKTP-vaccinatie bestond. Ik kende toen al weer oudere mensen die in hun jonge jaren deze infectie doorgemaakt hadden; en inderdaad: ze bleven altijd lokale verlammingsverschijnselen houden. Hoe is het dat dit gevaar nu in twee wereldsteden weer de kop opsteekt?

Greendutch
Greendutch13 aug. 2022 - 13:30

gezien de reislustigheid van NL benieuwd hoe snel hier een spoor gevonden wordt? en waar het dan opduikt? maar wel hopend dat het snel ingedamd kan worden want slachtoffers lijden een leven lang

1 Reactie
Dehnus
Dehnus14 aug. 2022 - 11:05

Serieus. Gewoon vaccineren. Dat constante "buitenland daan! Grenzie dicht! Dijkies hoog en verstoppen maar". Is nooit het antwoord. Hier is een vaccin tegen, dus prikken maar. Verplicht anders niet meer naar kinderopvang en andere sociale evenementen. En ja dan worden de grefos en zweefteven maar boos.