Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Ongevaccineerde jonge Amerikaan loopt polio op, eerste geval in bijna 10 jaar

  •  
22-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2879 keer bekeken
  •  

In 1979 verklaarden de Amerikaanse autoriteiten dat de gevreesde ziekte polio was uitgeroeid na een succesvolle massale vaccinatiecampagne. Maar de luidruchtige anti-vax beweging is druk bezig ook die vooruitgang terug te draaien. In Rockland County, een deel van de Amerikaanse staat New York dat berucht is vanwege het afwijzen van vaccinaties, heeft een jongvolwassene een maand geleden polio opgelopen. De ongevaccineerde patiënt is verlamd maar inmiddels niet meer besmettelijk.

De besmetting is volgens medici het gevolg van contact met iemand die zich had laten vaccineren met een verzwakte maar actieve versie van het virus. Dat oraal toegediende vaccin is in de VS twintig jaar geleden afgeschaft als beschermingsmiddel. Het wordt nog wel in andere landen, met name in Afirka gebruikt. In zeer zeldzame gevallen kan er polio door ontstaan bij derden en dat lijkt hierbij het geval. Wie zich heeft laten vaccineren is wel beschermd tegen de ziekte. Er wordt nog gezocht naar andere mogelijke besmettingsgevallen.

De autoriteiten hebben de identiteit van de patiënt niet bekend gemaakt maar volgens lokale bronnen gaat het om een jongeman uit de omvangrijke ultra-orthodoxe joodse gemeenschap in het gebied, meldt The New York Times.

Pogingen van de Verenigde Naties om polio wereldwijd uit te roeien zijn de afgelopen decennia weliswaar zeer succesvol geweest. De ziekte komt nog amper voor. De missie slaagde uiteindelijk niet totaal omdat uiteenlopende religieuze groeperingen in verschillende delen van de wereld zich tegen de vaccinatiecampagnes keerden. Daardoor zijn er nog steeds risicogebieden waar de ziekte opduikt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Jopie666
Jopie66622 jul. 2022 - 12:37

En moet ik hier nu wakkervan liggen. Statistisch gezien wordt deze groep in 50 jaar of zo toch gehalveerd minimaal. Laat ze maar lekker blijvende schade oplopen.