Joop

Opnieuw arrestaties vanwege plannen voor extreemrechtse staatsgreep Duitsland

  •    •  
23-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
848 keer bekeken
  •  
bondsdag

De Duitse autoriteiten hebben opnieuw drie rechtsextremisten opgepakt die betrokken zouden zijn bij het plannen van een staatsgreep. Het trio – twee mannen en een vrouw – zal dinsdag worden voorgeleid, meldt Tagesschau. Zij behoren tot de kennissenkring van prins Heinrich XIII Reuss, die na de coup de nieuwe leider van Duitsland zou moeten worden.

Eind vorig jaar werden er al 25 aanhangers van de Reichsbürger-beweging opgepakt, omdat zij vergevorderde plannen hadden voor een terreuraanslag op het Duitse parlement en het omverwerpen van de regering.

De Reichsbürger zijn rechtsextremistische complotdenkers die de Duitse grenzen van na 1945 niet accepteren. De aanhang van dit curieuze gedachtegoed groeide tijdens de coronacrisis. Eerder beraamden de samenzweringsfantasten ook al plannen om de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) te ontvoeren.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

PVDB2
PVDB224 mei 2023 - 8:15

Volgens Der Spiegel is 1 van de personen die aangehouden is Johanna Findeisen die politiek actief voor een marginaal extreemrechts partij in Duitsland. Volgens het OM in Duitsland heeft ze namens de (Prins) Reuss "groep" contact gezocht met het Kremlin om de geplande staatsgreep te faciliteren. Men had ook al een hele lijst met (politieke) tegenstanders die berecht moesten worden. Daarnaast heb je de Day X Germany movement, die de minister van Volksgezondheid wilden ontvoeren. Een van de gearresteerde mannen bleek een SS kostuum en Kalasnikov in bezit te hebben. Van het AFD, een exreemrechtse partij, gingen in 2020 een delegatie naar Moskou. Niet in maam van de regerering. Net Geert Wilders eerder ook niet deed. Met een pro Poetin standpunt zoals ze deze al eerder hadden ruchtbaar gemaakt.

Karingin
Karingin23 mei 2023 - 14:44

Heinrich VIII...? Ja met zo'n naam kan het niet missen natuurlijk

1 Reactie
PVDB2
PVDB224 mei 2023 - 10:11

Gelukkig leeft zijn vrouw nog wel... Maar weten natuurlijk niet hoeveel exen hij heeft gehad...

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst23 mei 2023 - 12:25

Ik vind het eigenlijk alleen om heel hard te lachen want volstrekt kansloos.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier23 mei 2023 - 13:01

Dat is heel kenmerkend voor extreemrechts. Zie ook: https://twitter.com/Nadim_Mansour_/status/1660915896993431553

∆
23 mei 2023 - 7:48

Hulde aan deze alerte Duitse inlichtingendienst.

Polle Kanis
Polle Kanis23 mei 2023 - 7:42

Goede zaak natuurlijk. Radicalen die plannen maken de democratische rechtstaat omver te werpen, zelfs wanneer die dat slechts beperken tot propageren daartoe, of wanneer zij daartoe contacten onderhouden met vreemde vijandige agressieve mogendheden daartoe dienen niet alleen gevolgd te worden maar ook opgepakt, hoe kansloos ze ook zijn. Onbegrijpelijk trouwens dat dat bij revolutionair socialistisch gecharmeerde radicalen in het Westen vaak nagelaten is toen deze met hetzelfde doel heulden met de Sovjet-unie en ook communistisch China. Maar zand erover.

13 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers23 mei 2023 - 8:33

In je fantasie. Je dacht dat de rode brigades, ETA en Bader Meinhof geen zaak waren? Nee hoor. Die werden ook gewoon opgespeurd en in de gevangenis gezet. Je hebt het waarschijnlijk gewoon over mensen met een andere mening die je ze vaag toewenst of analyse die je niet deelde inplaats van mensen die met wapens een staatsgreep van plan waren. Links in het westen was gewoon parliamentair.

Vuurrood
Vuurrood23 mei 2023 - 9:13

revolutionair socialistisch gecharmeerde radicalen in het Westen ??? Geef eens namen! Onderbouwd en bewezen!

Polle Kanis
Polle Kanis23 mei 2023 - 9:21

@Paul Die bedoel ik niet. Ik bedoel in de Bondsrepubliek de naoorlogse KPD die na een verbod (dat wel) overging in de Deutsche Friedensunion met dezelfde kameraden, en vanaf 1968 de DKP. Zij allen waren net als delen van de huidige Die Linke op omverwerping van de democratische rechtstaat gericht met steun van vreemde vijandige mogendheden. In Nederland gold dat natuurlijk voor CPN, PPR, PSP opgaand in het huidige GroenLinks en ook de SP. Dat soort actief tegen de democratische rechtstaat gerichte partijen heb je ter uiterst rechterzijde ook en voor hen geldt dus hetzelfde als ze daadwerkelijk activiteiten ontplooien zulks gedaan te krijgen hoe kansloos ook. Ik maak geen onderscheid.

Vuurrood
Vuurrood23 mei 2023 - 9:53

Polle Kanis: In Nederland gold dat natuurlijk voor CPN, PPR, PSP opgaand in het huidige GroenLinks en ook de SP. Eerder gevraagd, bewijzen! Onderbouwing en geen volslagen lulkoek! Rijst de vraag waarom jij FvD niet in dit rijtje schaart? FvD heeft zich wel openlijk uitgesproken tegen de democratische rechtstaat!

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 mei 2023 - 9:55

He's back! Inclusief de 'Ja dit keer weer rechts maar ook wel eens links'

Zandb
Zandb23 mei 2023 - 9:58

Polle U bent niet wijs. Ten eerste zijn er wel degelijk mensen geweest die vanwege hun voorliefde voor het communisme of soortgelijke dictaturen nauwlettend in de gaten werden (worden) gehouden en daarvan de nadelige gevolgen ondervonden. Dat in de gaten houden heeft echter nooit aanleiding gegeven tot grootscheepse ingrepen als waarvan hier in Duitsland sprake is. We hebben er dan ook maar heel weinig last van gehad. We hebben nog wel te maken gehad met enige terroristische acties. Erg genoeg maar, daar niet van, maar concrete plannen voor een staatsgreep! Maar u vindt het blijkbaar belangrijk om steeds maar weer - als trol steeds onder een andere naam - uw valse lied onder de aandacht te brengen. Zo langzamerhand wel wat sneu aan het worden.

Zacheria Goochem
Zacheria Goochem23 mei 2023 - 10:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier23 mei 2023 - 13:02

Waarom willen jullie het zo graag over links hebben? Waarom willen jullie zo graag over vroeger praten? Ik weet het wel...

Vuurrood
Vuurrood23 mei 2023 - 13:33

Oproerkraaier: Sommigen op deze site hebben heimwee naar vroeger tijden. Toen er nog "sterke" mannen waren die wel om wisten te gaan met anders denkenden, anders gekleurden. etc. Voor deze anders denkenden, anders gekleurden. etc. liep het, uiteraard, minder goed af. Dat is nu eenmaal het handelsmerk van "sterke" mannen. Sommigen hier verlangen hartstochtelijk terug naar die tijden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 mei 2023 - 15:12

Misschien toch een primeur: Polle Kanis bijgevallen door Zacheria Goochem. Is dit nou een verwarde man of zijn dit verwarde mannen?

LaBou
LaBou 23 mei 2023 - 16:13

"Misschien toch een primeur: Polle Kanis bijgevallen door Zacheria Goochem" Die speciaal daarvoor een account aanmaakte. Of zou het een tweede account zijn van dezelfde reaguurder om daarmee zichzelf te steunen? Gezien het taalgebruik zou je het haast gaan denken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 mei 2023 - 1:04

Polle. Zoals gezegd. Je hebt het gewoon over de parliamentaire partijen en wat je daar stelt over wat hun gedachten zouden zijn. Dat je parlementaire partijen wild vervolgen en opsluiten, die gewoon volgense de regels meededen, maakt je Fout met de grote F. Dat is namenlijk tegen de democratische rechtstaat haar grond beginsellen en wetten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2023 - 8:47

'Gezien het taalgebruik zou je het haast gaan denken. ' Zeker te weten, maar ik had nog niet eerder gezien dat Lego zichzelf bijvalt via een andere nick, dat is toch een primeur.

Goossen2
Goossen223 mei 2023 - 7:08

Met zijn drieën een staatsgreep plegen? Dat had ik wel willen zien.

3 Reacties
JanVG2
JanVG223 mei 2023 - 8:40

Eerst lezen, dan reageren. "Eind vorig jaar werden er al 25 aanhangers van de Reichsbürger-beweging opgepakt, omdat zij vergevorderde plannen hadden voor een terreuraanslag op het Duitse parlement en het omverwerpen van de regering. " ... deze 3 worden aan deze 25 toegevoegd. Het was een redelijk vertakte groep, hoewel hun "plan" niet echt goed doordacht was en ze relatief makkelijk tegen de lamp liepen. Toch was dit weldegelijk een reële bedreiging van de democratie en is het goed dat ze zijn opgepakt en dat men verder zoekt - en wellicht nog meer mensen oppakt.

oproerkraaier
oproerkraaier23 mei 2023 - 15:09

er is veel meer aan de hand: https://www.bnnvara.nl/joop/tags/reichsburger

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 mei 2023 - 15:14

Heb je nou door dat je vooringenomenheid leidt tot vertroebeling van je waarneming?

PVDB2
PVDB223 mei 2023 - 7:06

Het lijkt wel een mop: Een lerares, een komiek en een boekhouder staan voor de rechter. Het drie van de vijf hoofdpersonen van een terroristische organisatie in Duitsland die terecht staan om dat men een staatgreep wilde plegen en de Minister Van Volksgezondheid ontvoeren. Allen 3 met Duitse nationaliteit. De lerares, die lesgaf in theologie, Elisabeth R, zou de initiator zijn van de groep. Men vindt de huidige staat niet legitiem, en is net als de Reichsburger, een extreemrechte binnenlandse terroristische organisatie die wilde terugkeren naar het Keizerrijk uit de 19de eeuw. Met nodige, illegaal in het bezit hebbende vuurwapens. Men wilde ook disruptie in de samenleving door de energievoorziening te saboteren. Men probeerde explosieven uit voormalige Joegoslavië te halen om dit nog verder kracht bij te zetten. De aangeklaagden, zijn tussen de 44 en 75 jaar oud. De vrouw was niet alleen en groot fan van Poetin, die ze meerdere brieven schreef. De voorliefde voor Poetin is gelijk aan sommige AFD-politici die openlijk Poetin steunen. Zelfs zou ver gingen dat ze naar Rusland gingen om de bezetting van Oekraïne te steunen. Christian Blex was 1 van deze "volksvertegebwoordigers". Waar Poetin tegen de “nazi's” vecht, is de lerares theologie juist een steunpilaar voor antisemitisch Duitsland én voor corona sceptici. De grote boosdoener is dan ook de Minister van Volksgezondheid die Duitsland die voor zijn daden moest boeten.

Toppie toppie
Toppie toppie23 mei 2023 - 6:46

Goed dat ze zijn gearresteerd en dat de Politie ze snel in het vizier had en kon monitoren.