Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse corona-ontkenners beraamden ontvoering Duitse minister

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
953 keer bekeken
  •  
lauterbach

Het parket in het Duitse Koblenz doet onderzoek naar extremisten die onder meer van plan waren om de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) te ontvoeren. Er zijn in het hele land huiszoekingen gedaan, waarbij wapens en munitie in beslag zijn genomen. Ook werden er valse vaccinatiebewijzen, nagemaakte testbewijzen en plannen voor een staatsgreep gevonden. De politie heeft tot nu toe vier verdachten gearresteerd.

De onderzoekers stellen dat de verdachten behoren tot de zogeheten Reichsbürger-beweging: een verzameling van verwarde rechtsextremisten en complotdenkers die de Duitse grenzen van na 1945 niet accepteren. Volgens Der Spiegel hielden de extremisten zich op in chatgroepen met namen als ‘Verenigde Patriotten’.

De twee hoofdverdachten hadden het volgens de Duitse autoriteiten voorzien op Lauterbach, die eind vorig jaar aantrad als minister. Lauterbach, die van huis uit epidemioloog is, mengt zich sinds het begin van de pandemie nadrukkelijk in het debat over de coronamaatregelen. De hoogleraar geldt als een pleitbezorger van strenge maatregelen om het virus in bedwang te houden. Zijn expertise leverde hem de afgelopen jaren veel bewonderaars op, maar ook de nodige tegenstanders. Begin deze week nog protesteerden antivaxxers voor zijn huis.

De opgepakte extremisten waren ook van plan om met behulp van explosieven een landelijke stroomstoring te veroorzaken. Hun uiteindelijke doel was de omverwerping van het democratische systeem. Lauterbach heeft inmiddels op Twitter laten weten dat hij niet zal wijken voor terreur.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.