Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nu VVD-NSC-SGP-coalitie dreigt, doet GroenLinks-PvdA voorstel om abortus uit het strafrecht te halen

  •  
15-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5451 keer bekeken
  •  
ellemeet

Corinne Ellemeet, Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, dient een initiatiefwet in om abortus uit het strafrecht te halen, meldt NRC. Het zal haar laatste actie zijn als Kamerlid. Na de verkiezingen zegt ze de politiek vaarwel.

Ellemeet maakt zich grote zorgen over een mogelijk nieuw rechts kabinet. Ze noemt het in NRC een “heel onprettig en beangstigend idee” dat Pieter Omtzigt van NSC een coalitie met de SGP wel ziet zitten. Hij speculeerde hardop over regeringsdeelname van de christen-fundamentalisten.

Vorige week was de lijsttrekker van de SGP, Chris Stoffer, aanwezig bij een intimidatieactie die is gericht tegen vrouwen die onderweg zijn naar een abortuskliniek. “Onacceptabel”, reageerde Ellemeet op X. “Dit is niet Hongarije, of Texas, of Polen, dit gebeurt in Nederland.”

Het zal nog maanden duren voor de initiatiefwet van Ellemeet is behandeld in de Kamer. De Volkskrant schrijft dat haar voorstel om abortus te decriminaliseren vermoedelijk weinig kans maakt. “Eerder dit jaar debatteerde de Kamer over het onderwerp, naar aanleiding van een burgerinitiatief van omroep BNNVara en het Humanistisch Verbond. De christelijke partijen waren tegen, evenals de PVV en Forum voor Democratie, maar ook de VVD toonde zich nog allerminst overtuigd. ‘Je moet niet iets repareren wat niet kapot is’, aldus VVD-Kamerlid Bevers destijds.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 nov. 2023 - 11:39

De sgp is zo'n 3%, max. Dat is een bekrompen club. Maar die grotere andere religieuze groep is grotendeels ook hiertegen. Bij elkaar, wat zal 't zijn, ca 10% (?), is dus nog steeds een kleine club. Je moet jezelf niet laten gijzelen voor dit soort zaken. Het is goed dat ze het op de kaart zet, blijven we iig wakker. Wat dat betreft is een zakenkabinet nog niet zo'n gek idee. Regeer naar wat de bevolking vind, dat zou pas democratisch zijn.

Inzicht
Inzicht16 nov. 2023 - 8:23

Inhoudelijk is er geen goede reden voor dit wetsvoorstel. Abortus is namelijk al gelegaliseerd mits voldaan wordt aan heel redelijke voorwaarden. Het progressieve geloof in absolute zelfbeschikking, wat ook ten grondslag lag aan het schrappen van de 5 dagen bedenktijd, is wel beschouwd behoorlijk radicaal. Misschien nog belangrijker is dat strategisch gezien Links niks te winnen heeft met het aanjagen van een cultuuroorlog. Het probleem van Links is namelijk dat door het voortdurende bombardement van reclamecampagnes de lage inkomens zich te veel zijn gaan identificeren met hoge inkomens en voortdurend denken dat zij op de drempel staan van een bestaan waarin belastingverlaging en een terugtrekkende overheid ook in hun belang zullen zijn. Het conservatieve smaldeel van de lage inkomens jaag je dus weg met een cultuuroorlog, terwijl progressief denkende hoge inkomens (binnen de private sector) hun welbegrepen economisch belang laten prevaleren.

Kuifje3
Kuifje315 nov. 2023 - 20:27

Er valt veel te zeggen om abortus toch nog in het strafrecht te houden. Niet omdat ik tegen abortus ben, maar om een aantal andere redenen: - Er moet duidelijk zijn wanneer er sprake is van abortus of van het doden van een ongeboren kind. Is dat na 3 maanden, 6 maanden, 8 maanden? - Lang niet iedere vrouw heeft dit loodzware besluit zelf genomen. Ik weet van heel dichtbij een jonge vrouw die haar moeder vertelde over haar zwangerschap en vervolgens dezelfde dag mee werd gesleept naar de kliniek. In de kliniek werd een afspraak gemaakt, maar in de daaropvolgende dagen besloten man en vrouw samen het kind toch te houden. De bedenktijd heeft dit gezin een echte kans gegeven. - Het strafrecht beschermt de vrouw tegen onkundige artsen. Natuurlijk is er overigens ook nog het tuchtrecht. Ook dat zal bescherming bieden. We mogen echter ook ervan uitgaan dat de huidige wetgeving al flinke bescherming biedt aan arts, moeder en ongeboren kind.

6 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 1:54

@ Kuifje: Het uitgangspunt van strafbaarheid deugt niet. Een vrouw zal alleen abortus willen ondergaan als zij zich door haar levensomstandigheden daartoe gedwongen ziet. In lid 5 van art. 296 WvSr wordt (het "tenzij") verwezen naar de Wet afbreking zwangerschap, die voldoende waarborgen bevat. Het medisch tuchtrecht houdt de artsen sowieso aansprakelijk. De kern moet zijn dat de vrouw zelf primair beschikt over haar eigen lichaam, en dat allerlei manipulatiemogelijkheden van rechts-religieuze groepen uitgebannen moeten worden. Verder blijft het onbevoegd uitoefenen van medische praktijken sowieso strafbaar.

Mardya
Mardya16 nov. 2023 - 8:22

"Het strafrecht beschermt de vrouw tegen onkundige artsen." Vooral dit, tezamen met de waarborg voor toestemming van de moeder. Ja, er is een optie om bij overlijden van de moeder door een onzorgvuldige behandeling dood door schuld ten laste te leggen maar de maximale straf daarvoor is veel lager dan de straffen in het artikel 296. Bij overlijden door een abortus die is gepleegd zonder uitdrukkelijke toestemming van de moeder zijn de straffen nog veel hoger. Mijns inziens prima. Iedereen die dit wenst kan in Nederland abortus laten plegen, maar dit artikel beschermt de moeder tegen malafide praktijken en ondoordacht handelen.

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 8:24

Kuifje Waneer er geen sprake is van een abortus maar van een moord, dan is er gewoon sprake van een moord: Moord is strafbaar. Niemand mag tot een abortus gedwongen worden. Het strafrecht (medisch tuchtrecht) beschermt mensen tegen onkundige artsen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 10:23

Nog maar eens de uitleg: https://nos.nl/artikel/2476329-nog-onvoldoende-politieke-steun-voor-schrappen-abortus-uit-strafrecht

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 11:05

Waarom zou het overlijden van een vrouw als gevolg van een medische fout de arts zwaarder moeten worden aangerekend bij een abortus dan wanneer het om een andere operatie gaat?

Kuifje3
Kuifje317 nov. 2023 - 10:24

@Olav: je stelling (een vrouw zal alleen abortus willen ondergaan als zij door haar levensomstandigheden daartoe gedwongen ziet) klopt niet! Dat was juist een van mijn punten hier! Die verplichte bedenktijd geeft de vrouw een heel klein beetje extra tijd om na te denken.

Gezondrechts
Gezondrechts15 nov. 2023 - 15:58

Prioriteiten. Prioriteiten... Waar is de tijd gebleven toen 'links' die nog op orde had?

2 Reacties
linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:30

Baas in eigen buik!

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 8:27

Gezond Onnozele vraag: Als u zelf niet in staat zou zijn om antwoord op deze (schijn) vraag te geven, wie dan wel? Ik bedoel: U hebt een probleem dus los het op.

Gerygrr
Gerygrr15 nov. 2023 - 14:41

De verplichte wachttijd naar 5 dagen wil Pieter toch? Mag je twee keer de walk of shame doen langs protesterende christenen bij de abortuskliniek. We leven in een land waar de pil niet meer wordt vergoed. Dubieuze influenzers geld verdienen met thermometers gedoe. Vandaag het nieuws: er wordt een toename geconstateerd van mond- en keelkanker in dezelfde zin komt het woord hpv virus voor….

2 Reacties
pahan
pahan15 nov. 2023 - 16:01

Typerende reactie. Hij had er een mening over, maar accepteert de consensus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 11:07

Dubieuze influenzers zijn mede verantwoordelijk voor het stijgen van de zorgkosten.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2023 - 13:04

Een verkiezingsstunt van iemand die op de valreep een onrealistisch voorstel doet. Je hebt anders ook niet veel verstand van politiek als je denkt dat de SGP dreigt deel te nemen aan een regering.

10 Reacties
pahan
pahan15 nov. 2023 - 16:01

En het noemen van de SGP was een NOS trucje. Sommige mensen zijn echt te simpel.

Zandb
Zandb15 nov. 2023 - 16:03

Frans Waarom eigenlijk is een voorstel om abortus uit het strafrecht te halen een onrealistisch voorstel? Het zou toch kunnen dat voldoende politici zouden begrijpen, dat noch 'zonder meer' alles recht op leven heeft, noch dat je 'zonder meer' recht op abortus hebt. Voor wie meent dat abortus moord is, die heeft de mogelijkheid - en moet die mogelijkheid hebben - om geen abortus te plegen. Wie daar anders overdenkt, die heeft de mogelijkheid - en moet die mogelijkheid hebben - om een abortus te ondergaan.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 16:27

Nee Frans, het is een poging om het recht op abortus te behouden. Vies gewoon dat je dat niet wilt erkennen en het afdoet als een verkiezingsstunt met "onrealistisch".

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2023 - 17:04

@Zandbergen Omdat het voorstel het in mei ook al niet gehaald heeft.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:32

Frans hoe kan een voorstel wat een paar dagen geleden is ingediend, in mei 2023 al zijn verworpen?

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 1:44

@ Frans Akkermans: Je vergeet dat een rechtse kongsi kan ontstaan van rechtse en extreem-rechtse partijen, waaronder ook de SGP op dit onderwerp. Het gaat niet alleen om de samenstelling van een eventuele regeringscoalitie, maar om een meerderheid van stemmen, waaraan ook partijen buiten de eventuele coalitie een bijdrage kunnen leveren.

Zandb
Zandb16 nov. 2023 - 8:30

Frans U begrijpt het blijkbaar niet. Misschien dat u het zo begrijpt: Wil het feit dat de meerderheid van de mensen niet voor het christendom kiest zeggen, dat het christendom niet realistisch is?

Mardya
Mardya16 nov. 2023 - 9:18

"Frans hoe kan een voorstel wat een paar dagen geleden is ingediend, in mei 2023 al zijn verworpen?" https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details/activiteit?id=2023A04061 Zie: stemmingen moties Burgerinitiatief Abortus is geen misdaad De motie van Ellemeet is verworpen. Echter, met betrekking tot dit onderwerp is de motie Dijk wel aangenomen, waar ook de VVD voor heeft gestemd. Deze motie behelst het verzoek om de gevolgen in kaart te brengen van het verwijderen van abortus uit het strafrecht. Uit een debat bleek al dat er best bereidheid bij de VVD om de wet aan te passen/verwijderen, mits er eerst in kaart wordt gebracht wat de juridische consequenties zijn. "Bij het schrappen van artikel 296 Wetboek van Strafrecht wordt de ongeboren vrucht jonger dan 24 weken niet meer zelfstandig beschermd in het strafrecht, meldt Yeşilgöz. Als de Kamer dit artikel wil schrappen, moet er wel gezorgd worden voor een goed juridisch alternatief. De minister is bereid om in kaart te brengen wat de juridische consequenties daarvan zijn." Bron: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/burgerinitiatief-abortus-geen-misdaad

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 10:03

Het schrappen van artikel 296 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht dekriminaliseert de artsen. Voor de abortuspraktijk verandert er niets. Dat het voorstel het niet haalde in mei komt voor een deel omdat de mensen de wet niet snappen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2023 - 10:26

Yeşilgöz heeft er weinig van gesnapt of ze staat te jokken.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal15 nov. 2023 - 11:27

Heftige concurrentie tussen GL en D66 ! Strijden om dezelfde been ... de partijleider verliest alle grip

1 Reactie
Zandb
Zandb15 nov. 2023 - 15:54

Ben Tja, het is natuurlijk niet mogelijk dat meerdere partijen hetzelfde belangrijk vinden. Zo zal de VVD natuurlijk ook nooit te kennen geven dat, wat nog rechtsere partijen willen, de VVD ook toevallig wil. En al helemaal niet, natuurlijk, als het om stemmenwinst gaat. Kortom: Uw conclusie dat 'de partijleider' - wie bedoelt u trouwnes, het gaat hier blijkbaar om twee partijen! - alle grip verliest, is wat mij betreft nergens op gebaseerd.

EenMening4
EenMening415 nov. 2023 - 11:25

Nederland stemt overwegend rechts. De linkse partijen zullen volgende week volgens de meest recente peilingen ca 35 zetels bemachtigen. Met Volt en D66 erbij kom je op 48. De kans is dus groot dat er een rechts kabinet komt. Een mogelijke verklaring is iets waar de laatste 50 jaar geen enkel kabinet in geslaagd is, met uitzondering van de kabinetten Rutte: een zeer goed draaiende economie, bijna volledige werkgelegenheid, hoge belastinginkomsten en een lage staatsschuld. Deze zeer gunstige situatie vertaalde zich in 2022 in een BBP van ca 942 miljard euro en totale belastinginkomsten van 415 miljard euro, dat is ca 43 % van het BBP. Die hoge belastinginkomsten vormen de basis van elk beleid. Zonder geld kun je immers niets voor elkaar krijgen. Je kunt overigens wel streven naar een andere verdeling van de belastinginkomsten, maar dat is aan de politiek. De kiezers weten dat een "echt" links kabinet de belastingen zal verhogen en beleid zal voeren dat slecht uitpakt voor bedrijven. Dat zal al snel leiden tot faillissementen en bedrijven die naar het buitenland vertrekken. Met als gevolg een stijgende werkloosheid, minder welvaart, minder belastinginkomsten en een snel stijgende staatsschuld. Het is dan ook bijzonder dom om de kip met gouden te slachten. Ook zal er waarschijnlijknog veel meer regelgeving komen, waardoor het toch al hoge aantal bureaucraten/bureau-ambtenaren nog verder zal groeien, wat weer een bedreiging is voor de vrijheid

4 Reacties
Norsemen
Norsemen15 nov. 2023 - 14:16

Rechts heeft geen meerderheid. De 2 rechtse partijen die er zijn, CDA en VVD, halen bij elkaar nog geen 40 zetels.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:34

Norse an, je lijkt de fascistische PVV te vergeten?

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 1:42

@ EenMening: Je vergeet dat een rechtse kongsi kan ontstaan van rechtse en extreem-rechtse partijen, waaronder ook de SGP op dit onderwerp. Het gaat niet alleen om de samenstelling van een eventuele regeringscoalitie, maar om een meerderheid van stemmen, waaraan ook partijen buiten de eventuele coalitie een bijdrage kunnen leveren.

Norsemen
Norsemen16 nov. 2023 - 8:31

De PVV is niet rechts. Extreem rechts en rechts zijn echt verschillende stromingen.

Sententia
Sententia15 nov. 2023 - 11:24

Abortus is gewoon goed geregeld in Nederland, en dat verandert ook niet als een centrumrechts kabinet aantreedt. Deze actie is dus gewoon bangmakerij, wanhopig populisme. Het toont aan hoe weinig GroenLinks (en de restanten van PvdA) eigenlijk te bieden heeft. De actie van SGP was inderdaad volkomen onbeschoft, maar verandert niks aan de situatie.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 nov. 2023 - 16:06

Sententia Vreemd. U neemt het GL/PvdA kwalijk dat ze plannen hebben om de abortuswetgeving te veranderen. Terwijl u ontkent, laat staan dat u kwalijk neemt, dat er plannen zijn om die abortusregeling strenger te maken.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:36

Het is zaak dit uit het strafrecht te halen.

Norsemen
Norsemen15 nov. 2023 - 10:43

Uiteraard zou abortus (en euthanasie ook) uit het strafrecht moeten. Dat het er überhaupt ooit in is gekomen is al belachelijk.

2 Reacties
linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:37

Christenen. Ze hebben ook het antisemitisme ingebracht. Gevolg? Holocaust!

Norsemen
Norsemen16 nov. 2023 - 8:35

Wat hebben die christenen ons toch allemaal voor moois gebracht... Er is helemaal niets goed aan religie.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen15 nov. 2023 - 8:56

Wat gaat er in de praktijk veranderen met die wet? Volgens mij niets. Voor de bühne dus. Alsof er geen echte problemen zijn.

6 Reacties
Mardya
Mardya15 nov. 2023 - 9:44

Nee, er verandert wel degelijk het een en ander. Artikel 296 richt zich voornamelijk op bescherming van de vrouw. Ik vind het onbegrijpelijk dat GL dit artikel uit het Strafrecht wil halen: Artikel 296 1. Hij die een vrouw een behandeling geeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat daardoor zwangerschap kan worden afgebroken, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar en zes maanden of geldboete van de vierde categorie. 2.Indien het feit de dood van de vrouw ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren opgelegd of geldboete van de vierde categorie. 3.Indien het feit is begaan zonder toestemming van de vrouw, wordt gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren opgelegd of geldboete van de vijfde categorie. 4.Indien het feit is begaan zonder toestemming van de vrouw en tevens haar dood ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren opgelegd of geldboete van de vijfde categorie. 5.Het in het eerste lid bedoelde feit is niet strafbaar, indien de behandeling is verricht door een arts in een ziekenhuis of kliniek waarin zodanige behandeling volgens de Wet afbreking zwangerschap mag worden verricht." Punt 3 vind ik heel belangrijk. Dit is nu strafbaar en zou ook strafbaar moeten blijven. Ook 1 en 5 belangrijk. Abortus mag alleen als deze uitgevoerd wordt in ziekenhuizen en klinieken die aan wettelijke eisen voldoen. Gezien de risico's bij een ondeskundige ingreep lijkt me dit zeer gewenst.

Norsemen
Norsemen15 nov. 2023 - 10:45

Tuurlijk Rob, laat men zich alleen met die paar echte problemen bezighouden. Belangrijkste echt probleem is wat te doen met al dat domme rechtse klootjesvolk

Zandb
Zandb15 nov. 2023 - 16:10

Rob Serieus? Zou er echt niets veranderen, wanneer er zaken uit het strafrecht gehaald zou worden? Laten we dat dan meteen maar doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2023 - 19:15

Natuurlijk verandert er iets. Het is meer dan tijd te erkennen dat abortus een medische handeling is waartegen vrouwen geen extra "beveiliging" behoeven vergeleken met andere mogelijk risicovolle medishe handelingen.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:41

Mardya, u doet nu net alsof die dingen die u noemt niet meer strafbaar zijn als dit wetsvoorstel wordt aangenomen. U speelt met de feiten op een manier die stinkt.

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2023 - 1:31

De kern van de zaak is, dat het uitgangspunt moet zijn dat de vrouw primair over haar eigen lichaam beslist en niet dat abortus -waarvoor geen vrouw met vreugde kiest maar waartoe zij zich onder omstandigheden wel gedwongen kan voelen- strafbaar is gesteld, tenzij.....(zie lid van art. 296 lid 5, waarin wordt verwezen naar de Wet afbreking zwangerschap). Als het uitgangspunt is, dat abortus een medische handeling is, dan is het niet meer zo beladen met allerlei religieuze ge- en verboden, met de daarmee verbonden manipulatiemogelijkheden voor rechts-religieuze groepen en personen. In de Wet afbreking zwangerschap staan waarborgen waaraan betrokken medici zich moeten houden, en zij zijn er ook tuchtrechtelijk aansprakelijk voor. En het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst is en blijft sowieso strafbaar.

De gewone nederlander
De gewone nederlander15 nov. 2023 - 8:15

Wat betekent het voorstel om abortus uit het strafrecht te halen concreet? Is het dan alleen iets tussen de moeder en de arts? Kan, indien de arts door toe bereid is, abortus gepleegd worden na bijvoorbeeld 32 weken?

2 Reacties
7anpau1
7anpau115 nov. 2023 - 11:09

De moeder wordt nooit strafbaar gesteld! De norm richt zich tegen personen die de arbortus uitvoeren. Het beschermd moeders tegen kwakzalvers die met een brijnaald of kleerhanger in de weer gaan. Voor de hoogopgeleide achterban van GL-PvdA geen issue, maar er zijn nog genoeg mensen die voor dit soort gevoelige kwesties misschien niet naar een arts kunnen of durven. De achtergrond van de wet is inderdaad ook verzet vanuit religieuze hoek. De wet is zo vormgegeven dat een arts niet verplicht kan worden om een abortus uit te voeren. In een typisch Nederlands compromis is in de wet gekomen dat alleen instellingen met een vergunning een abortus mogen uitvoeren. Artsen die vanuit hun geloof geen abortus wilden uitvoeren konden dan geen vergunning aanvragen. Dat neemt niet weg dat dit geen enkel obstakel vormt voor het verkrijgen van een legale abortus voor iedereen die dat wil. Natuurlijk is het uitvoeren van een medische handeling zonder de juiste kwalificaties verboden, maar dat is juridisch een stuk lastiger te bewijzen. Want is met een brijnaald in de weer een medische ingreep? Of iemand een of ander gevaarlijk kruidenbrouwsel geven? Praktijken rond illegale abortussen kunnen een risico zijn voor de gezondheid van vrouwen, ook in landen waar legale abortus mogelijk is.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 23:45

7anpau1,suggereert u nu dat dat legaal wordt als dit voorstel wordt aangenomen? Ik vind dat nogal demagogische onzin. Gevaarlijk ook.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 nov. 2023 - 8:10

Nee, hij zei dat er een bepaalde groep rechtse partijen was, en dat men dus als men een coalitie over rechts zou willen maken, dat men dan een selectie van die partijen zou moeten hebben. Maar de pers en de tegenstanders komt dat niet gemakkelijk uit, dus maken ze er iets anders van. Waarheid < Partijdigheid.