Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS erkent dat anti-transextremist Laurens Buijs geen podium had mogen krijgen in journaal

  •  
11-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16232 keer bekeken
  •  
FtYG4DKXsAAxp3x

De NOS erkent dat het uitnodigen van Laurens Buijs als duider van de homohaat in onder meer Eindhoven een slechte keuze was. Buijs werd opgevoerd als expert van de Universiteit van Amsterdam op het gebied van homofobie, maar is zelf volkomen geradicaliseerd en wijt de toename aan homohaat onder meer aan zogenaamde “woke”-opvattingen binnen de LHBTQIA-gemeenschap. Ook is Buijs een uitgesproken anti-transgenderactivist die zich tegenwoordig graag ophoudt in extreemrechtse kringen rond Forum voor Democratie en Ongehoord Nederland. Na de uitzending ontstond op sociale media een storm van kritiek.

Op Twitter schrijft NOS adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan:

Maandagavond kwam in het NOS Journaal van 20.00 uur sociaalwetenschapper van de UvA Laurens Buijs aan het woord over de agressie tegen lhbti-jongeren in Eindhoven. Voor dit onderwerp en in deze context hadden we hem niet als spreker moeten vragen. Buijs is onderdeel van een felle discussie over zijn opvattingen over wat hij noemt het 'radicaliseren' van een deel van de lhbti+-gemeenschap, en in het verlengde daarvan ook over de achtergrond van agressie tegen lhbti'ers. Omdat hij zelf in het middelpunt staat van een debat over precies dit onderwerp, was hij journalistiek gezien niet de beste duider van deze ontwikkeling. Hier waren we ons als redactie gisteravond onvoldoende van bewust.

Vorige week werd de deelname van Buijs aan een debat over ‘woke’ tijdens een congres van hogeronderwijsmedia in Groningen afgezegd. Nadat bekend werd dat Buijs was uitgenodigd, weigerden drie van de vier bestuursleden van organisator de Kring van Hoofdredacteuren naar het congres te komen. Ook een panellid zegde af. Buijs had daarvoor onder ander een afbeelding gedeeld met daarop een plaatje van progressvlaggen in de vorm van een hakenkruis en noemde hij in een opiniestuk bij het Amsterdamse Foliahet gebruik van non-binaire pronouns een ‘lege hype’ en de ‘woke-cultuur’ een gevaar voor de academische vrijheid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.