Joop

Geweld tegen lhbti'ers in Eindhoven en Groningen

  •    •  
09-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3289 keer bekeken
  •  
51108581482_45c42ce529_k

© cc-foto: Marco Verch

Zo'n twintig personen hebben zaterdagavond in Eindhoven het pand van de lhbti-belangenorganisatie COC belaagd. Een vrijwilliger is mishandeld en de regenboogvlag vernield. Volgens het COC bestond de groep uit voetbalsupporters maar het is onduidelijk of die bij PSV horen of bij de bezoekende club Excelsior uit Rotterdam.

Het voorval gebeurde rond zeven uur in de avond, een uur voordat de wedstrijd van PSV begon. Op dat moment was er in het pand van het COC aan de Prins Hendrikstraat een jongerenbijeenkomst voor jongeren tot en met achttien jaar. Tussen de tien en vijftien minderjarigen zagen volgens Ector hoe de groep intimiderend langs het pand liep, de vlag eraf trok en ermee in het rond sloeg. Ook riepen ze scheldwoorden als 'kankerhomo'. Toen een vrijwilliger de groep daarop aansprak, kreeg hij een klap tegen zijn hoofd. Volgens de voorzitter duurde het voorval niet lang. "Ze liepen door de straat, het leek geen bewuste actie. Maar zodra ze de regenboogvlag zagen, trokken ze die eraf."

De organisatie heeft aangifte gedaan en wil met de gemeente, KNVB en PSV overleggen over maatregelen.

Ook in Groningen was er sprake van geweld tegen lhbti'ers. Vijf medewerkers van de bar Dorothy’s Drag under the rainbow hebben daarbij min of meer verwondingen opgelopen.

Het incident vond rond 3.30 uur plaats, toen een passerende groep langsliep en homofobe taal begon uit te slaan.'We hadden een dragshow gehad, en mijn team en ik sloten de bar net af', zegt Dorothy. 'Ik denk vanwege onze gay pride vlag die vrolijk wappert, en Dorothy's pride logo, schreeuwden ze wat homofobe dingen naar ons. Wij schreeuwden vervolgens terug, dat ze daarmee moesten stoppen. Dat ging even zo door, tot ze op een gegeven moment hun excuses aanboden.'

Daarna werd een omstander die het incident filmde agressief:

Het begon met wat duwen en trekken. 'Maar vervolgens sloeg-ie één van mijn medewerkers, en vervolgens viel hij ook nog een andere medewerker aan. M'n partner en ik belandden vervolgens in een serieus vuistgevecht met die gast. Wij probeerden immers onze medewerkers én onze bar te verdedigen.'

De politie heeft de zaak in onderzoek.

cc-foto: Marco Verch 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

∆
10 apr. 2023 - 20:07

Deze extremistisch radicale 'supporters' moeten met hun gore gewelddadige tengels afblijven van (1) andermans spullen, zoals vlaggen, en (2) andersdenkenden/anderslevenden. Verder wens ik hen het dubbele toe, wat zij andere mensen aandoen.

Mathijsco
Mathijsco10 apr. 2023 - 14:48

Ze hebben een blik sterk bier in hun hand, zien toevallig een regenboogvlag en gaan dan schreeuwen en een klap uitdelen. Verderop zullen ze nog wel een paar keer hetzelfde hebben gedaan. Primaten.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen11 apr. 2023 - 17:34

Onzin Dit is homohaat. Een gedachtegoed wat sterk aanwezig is onder de voetbalhooligans/PVV volk.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 apr. 2023 - 12:25

"Wij schreeuwden vervolgens terug, dat ze daarmee moesten stoppen. Dat ging even zo door, tot ze op een gegeven moment hun excuses aanboden." Goh, ik dacht even dat dat laatste bericht nog een mooi einde zou hebben met die excuses, maar helaas.

2 Reacties
Karingin
Karingin10 apr. 2023 - 16:38

Oh dus als je maar excuses aanbiedt is het oké om iemand verrot te schelden en zelfs op zijn pan te rammen?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 apr. 2023 - 18:09

Karingin, Nee, natuurlijk is dat niet ok, maar toen ik las dat ze hun excuses aanboden (voor het schelden trouwens, het rammen begon pas later en kennelijk door een omstander) dacht ik dat de daders misschien tot inkeer waren gekomen.

JasDon
JasDon10 apr. 2023 - 9:35

LHBTI haat komt tegenwoordig uit meerdere hoeken: orthodox religieus/cultureel, conservatieve/pseudo-rationele typjes die meesurfen op de Amerikaanse cultuurgolf van transhaat en de typjes uit het artikel die uit volksbuurten komen en vaak laagopgeleid zijn. Ik baal er van dat we in de maatschappij steeds meer de trend zien richting conservatieve/religieuze denkbeelden, want ik krijg steeds meer het gevoel dat het leven van LHBTI'ers en daarmee de mensen om mij heen steeds moeilijker wordt gemaakt. Dat gezegd, waar ligt de oplossing? Misschien toch eens religie gelijk stellen met vrijheid van meningsuiting/levensovertuiging en alle scholen publiek maken zodat het curriculum afdoende ruimte kan bieden voor empathie en tolerantie, i.t.t. het verspreiden van dogmatisch denkbeelden.

13 Reacties
Sententia
Sententia10 apr. 2023 - 10:10

De oplossing is om niet klakkeloos alles uit de VS over te nemen, maar zelf na te denken. De woke/gender-ideologie komt uit de VS en de negatieve reacties daarop eveneens. De problemen zijn begonnen toen voor iedereen die afwijkt een letter bedacht werd en alle letters op één hoop gegooid werden. In het kneuterige Brabantse dorp waarin in woon, kijkt niemand meer op van een homo of lesbo, die zijn de gewoonste zaak van de wereld. Mensen hebben wel moeite met het gedram van de transactivisten, hoe ze de taal en definities van begrippen als man en vrouw willen veranderen, dat ze speciale privileges voor transpersonen eisen en (vooral) dat ze kwetsbare kinderen proberen te beïnvloeden.

Marinus C.
Marinus C.10 apr. 2023 - 10:49

De "woke-gender ideologie" is vergelijkbaar met de "Protocollen van de Wijzen van Sion". Het is een recht-reactionaire samenzweringstheorie, die bedacht is om angst en haat te zaaien tegen Transgenders, en bij extensie, tegen iedereen die niet in het bekrompen wereldbeeld van de AlloCisHet-normatieve BB past. "De problemen zijn begonnen toen voor iedereen die afwijkt een letter bedacht werd en alle letters op één hoop gegooid werden." Het lijkt me niet dat dat voor normale mensen een probleem vormt, maar ik kan me voorstellen dat LGBTQIA+haters er niet zo gecharmeerd van zijn dat alfabetmensen vaak voor de "strength in numbers" tactiek gaan. Zeker nu het erop begint te lijken dat de "numbers" veel hoger zijn dan aanvankelijk ingeschat. Mensen hebben wel moeite met het gedram van de transactivisten, hoe ze de taal en definities van begrippen als man en vrouw willen veranderen, dat ze speciale privileges voor transpersonen eisen en (vooral) dat ze kwetsbare kinderen proberen te beïnvloeden. Sommige mensen hebben heel veel moeite met Vrijheid van Meningsuiting vooral als anderen daar gebruik van maken. De enige GRS groep die speciale privileges voor zich zelf zoekt en kindertjes de eigen genderidentiteit en seksualiteit door de strot ramt, zijn cis-gender hetero's met bepaalde ideologische gerichtheden

Volrin
Volrin10 apr. 2023 - 11:10

@Sententia "De woke/gender-ideologie komt uit de VS en de negatieve reacties daarop eveneens" Gender is geen ideologie en kan dat ook niet zijn. Geef daarnaast eens een concrete definitie van DE 'woke ideologie'.

TanteJuut
TanteJuut10 apr. 2023 - 11:34

''Mensen hebben wel moeite met het gedram van de transactivisten, hoe ze de taal en definities van begrippen als man en vrouw willen veranderen, dat ze speciale privileges voor transpersonen eisen en (vooral) dat ze kwetsbare kinderen proberen te beïnvloeden" Het is volgens mij juist andersom. Door afkeer van transgenders zoekt men naar extreme uitzonderingen, om vervolgens te kunnen zeggen dat alle transen drammende activisten zijn die de kinderen willen beïnvloeden, want de vooroordelen moeten nu eenmaal bestendigd worden. Gelukkige en redelijke transen, het moet toch niet gekker worden... *schuimvlokken uit de mondhoeken veegt*

Sententia
Sententia10 apr. 2023 - 14:33

@TanteJuut, "*schuimvlokken uit de mondhoeken veegt*". Dat dus, de agressie die naar boven komt als je iets over transpersonen alleen maar ter discussie stelt. Geloof me, veruit de meeste mensen, waaronder transpersonen, interesseren me helemaal niet, laat staan dat ik afkeer heb van deze mensen. Op mijn werk loopt toevallig een transman rond, en ik probeer hem terwille te zijn door hem met hij/hem/etc. aan te spreken. Dat deze persoon z'n gezonde lichaam met chirurgische en hormonale ingrepen voorgoed heeft laten veranderen, stuit me echter tegen de borst, ookcomdat ik zelf noodgedwongen chirurgische ingrepen heb moeten ondergaan, vanwege een chronische ziekte. De transactivisten eisen, dat ik mijn collega als een man zie, wat ik ook verontrustend vind, want dit roept bij mij Orwelliaanse associaties op: oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht. Zoals gezegd, met de transpersonen an sich heb ik geen problemen, maar wel met het ingrijpen in lichamen en dat beleving als hetzelfde gezien wordt als feiten.

TanteJuut
TanteJuut10 apr. 2023 - 14:56

@sententia Excuses voor mijn 'agressie'. Uw wellevendheid jegens transpersonen is inspirerend. Doe zo voort.

Marinus C.
Marinus C.10 apr. 2023 - 16:15

Sententia Dat dus, de agressie die naar boven komt als je iets over transpersonen alleen maar ter discussie stelt. Dat dus, die hysterisch overdrijving, bij alles wat Transgenders en mensen die hun zaak behartigen zeggen of doen. Niets van wat TanteJuut schreef kan op wat voor rationele manier dan ook geduid worden als "agressie". E.e.a. doet hooguit vermoeden dat ze het bericht met enige vinnigheid ingetikt heeft, maar dat is niet geen agressie. Agressie impliceert (dreiging met) geweld en dergelijke. Als ze al wat verkeerd heeft gedaan, is dat ze hier wat mild is: "Door afkeer van transgenders zoekt men naar extreme uitzonderingen, om vervolgens te kunnen zeggen dat alle transen drammende activisten zijn die de kinderen willen beïnvloeden, " Bij de meeste kritiek die Transgenders over zich heen krijgen, gaat het voor zover ik kan zien namelijk om hypothetisch dingen die transgenders zouden kunnen doen. (bijv. van geslacht veranderen om toegang te krijgen tot de kleedkamer van het Junioren-Volleybalteam om te kunnen gluren) en reactionaire koortsdromen (bijv: het idee dat er een supermachtig Trans-kliek is die de internationaal touwtjes in handen heeft, en hun macht gebruik om het voor Transgenders makkelijker te maken om van geslacht veranderen om toegang te krijgen tot de kleedkamer van het Junioren-Volleybalteam om te kunnen gluren.)

JasDon
JasDon10 apr. 2023 - 17:05

Sententia, genderdysforie is gewoon een diagnose welke door psychologen en psychiaters vaak gezamenlijk wordt vastgesteld. Dat jij ideeën hebt over het nut van de daaropvolgende operaties doet daar niets aan af. Het doet ook niets af aan het feit dat mensen die mensen daarna over het algemeen veel beter in hun vel zitten. Ik weet best dat er scherpe randjes aan dit vraagstuk zitten, waar je een gesprek of debat over kan hebben. Maar door genderdysforie te erkennen en te behandelen wordt onze samenleving een betere plek voor nog meer mensen. Er is geen woke/gender ideologie, er zijn hoogstens transpersonen met extreme posities die soms even extreme reacties ontlokken. Maar deze mensen vertegenwoordigen de meerderheid van de transgemeenschap niet. Ze worden wel gebruikt als 'stereotype' om deze gemeenschap aan te vallen. Net zoals een transvrouw die een vrouw of meisje verkracht wordt gebruikt als bewijs dat vrouwen niet veilig kunnen zijn onder transvrouwen. Om een of andere reden wordt een verkrachtende cis-man niet gezien als bewijs dat vrouwen over het algemeen niet veilig zijn in de buurt van mannen. Behalve als je denkt dat verkrachtingen vooral of alleen in vrouwen WC's en kleedkamers kunnen plaatsvinden. Want die logica kan je ongeveer destilleren uit de achterlijke argumenten van transhaters.

Sententia
Sententia10 apr. 2023 - 18:35

@Marinus C., Ik voel geen afkeer van of haat voor transgenders en ik geef ook geen kritiek op transgenders. Het pesten, bespotten, intimideren van en geweld gebruiken tegen mensen keur ik ten zeerste af. Echter, het onderwerp ligt zó hypergevoelig, dat alles dat maar énigszins op kritiek lijkt, al zoveel emotie en weerstand oproept, dat een discussie vrijwel onmogelijk is. Maar die discussies zullen gevoerd móéten worden, ook als die lelijke vormen aannemen, willen transgenders ooit door het merendeel van de bevolking geaccepteerd worden. Simpelweg zeggen dat het zó is en niet anders, werkt niet.

Mathijsco
Mathijsco10 apr. 2023 - 18:41

@Sententia, het heeft (nu al) een emancipatoire werking. Moeten we gewoon eerlijk in zijn. Als kind van de jaren 80 en 90, herinner ik mij dat een transgender-persoon vroeger gewoon 'zo'n omgebouwde' werd genoemd. Echt, er was geen ruimte voor die mensen. Ze werden uitgelachen, in elkaar getrapt, belachelijk gemaakt als melaatsen. Heel voorzichtig kwam toen een keer de personage 'Meta' in GTST, maar daar bleef het bij. Als je dan nu zo'n Raven van Dorst ziet die al behoorlijk tot het establishment begint te behoren (en dat is maar een voorbeeld) dan denk ik: ja, er is wat aan het veranderen. En dat vind ik nog helemaal niet zo'n slechte zaak qua menselijke waardigheid. Wat zijn dan een paar toiletten? Het 'promoten' van transgender zijn kan gewoon niet. Uitgesloten. Net zoals dat je er niet voor kiest om homo of hetero te zijn. Het is wat het is, en een beetje begrip kan geen kwaad. Toch?

Marinus C.
Marinus C.10 apr. 2023 - 20:11

Sententia, je vind het al problematisch als LGBTQIA+ mensen bij elkaar klieken en met afkortingen aan het rommelen zijn. Want daar "begonnen de problemen" volgens jou. Nou, dat is een goede indicatie voor je tolerantielevel wat mij betreft. En ook van je kennisniveau aangaande wat "de problemen" zijn en waar die precies begonnen.

Volrin
Volrin11 apr. 2023 - 12:29

@Sententia "Dat deze persoon z'n gezonde lichaam met chirurgische en hormonale ingrepen voorgoed heeft laten veranderen, stuit me echter tegen de borst, ookcomdat ik zelf noodgedwongen chirurgische ingrepen heb moeten ondergaan, vanwege een chronische ziekte." Met alle respect, wat heeft het ene met het andere te maken? "De transactivisten eisen, dat ik mijn collega als een man zie, wat ik ook verontrustend vind," Wat is er mis met andere mensen met respect behandelen? " want dit roept bij mij Orwelliaanse associaties op: oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht." U haalt hier sowieso denk ik gender en sekse door elkaar, tenzij deze man ook de fysieke transitie heeft doorgemaakt. U vergelijking met Orwell slaat sowieso geen hout. " Zoals gezegd, met de transpersonen an sich heb ik geen problemen, maar wel met het ingrijpen in lichamen en dat beleving als hetzelfde gezien wordt als feiten." Omdat dat feiten zijn. Geslacht wordt sowieso niet bepaald op uiterlijke kenmerken.

Norsemen
Norsemen11 apr. 2023 - 21:21

Sententia Ze proberen kwetsbare kinderen te beïnvloeden? Wat ben jij een eng iemand zeg.

Pera71
Pera7110 apr. 2023 - 9:30

Onder welke steen hebben die figuren geleefd ? Het is 2023, Ierland had al een lhbti taoseiach en zelfs Servië heeft een lhbti minister-president. Wat is de volgende stap terud voor die figuren ? Heksen verbranden?

Adaestuo
Adaestuo10 apr. 2023 - 9:21

Dat gaat weer heel gewoon worden in dit landje... Wat naar mijn idee nogal opvallend is, is dat de omstander die het stond te filmen agressief werd zodra het niet langer naar zijn wens verliep. Was hij dan echt zomaar een omstander die ineens boos werd of was hij onderdeel van een opzetje? En overigens: Aanstaande zondag staat er een intimidatie-actie oeps sorry, demonstratie gepland tegen een drag queen voorlees middag in cultureel centrum Lantaren Venster in Rotterdam. Die intimidatie-actie, oeps nogmaals sorry, is een initiatief van Rascals Zuidwest en De Roze Leeuw. Die laatstgenoemde club is regelmatig te gast bij Onzindelijk Nederland dus dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.10 apr. 2023 - 10:26

De Roze Leeuw heette eerder de Dutch Gayservatives en doet denken aan NL versie van de Amerikaanse Log Cabin Republicans en de Engelse LGB alliance. Inderdaad het reactionair-rechtse afval van de LGBTQIA+ gemeenschap.

pahan
pahan10 apr. 2023 - 5:46

Vooral reagerend op de tweet: Nederland is ook helemaal niet tolerant, daarom was er wetgeving nodig. En daar hoort handhaving bij, die zal ook altijd nodig blijven. De tolerantie wordt opgelegd waarmee je de ergste uitingen maskeert en onderdrukt, maar maak nooit de fout om te denken dat mensen elkaar daardoor ineens wel gaan verdragen.

TanteJuut
TanteJuut9 apr. 2023 - 21:39

We zijn weer terug bij af. Potenrammen was toch iets uit de tijd van Spetters?

BrotherV
BrotherV9 apr. 2023 - 21:18

Maar noem ze geen fascisten....

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 apr. 2023 - 9:01

Want ben je dan gepikeerd? Alsof mensen die jij fascisten noemt de enige groep zijn die niet zitten te wachten op lhbtiq+-vlaggetjrles. Denk maar eens aan conservatieve religieuzen (buiten de Bible Belt) om maar een voorbeeld te noemen. Ik geloof dat zelfs communisten het er niet zo mee op hadden. Of zouden ze in China hier wel tolerant over zijn. Dus om het op fascisme af te wentelen komt erg simplistisch over.

Zandb
Zandb10 apr. 2023 - 9:30

Brother Waarom zou je mensen van wie je niet weet vanuit welke achtergrond ze tot deze handelingen komen "fascisten" willen noemen? Daarmee verlaag je je al gauw tot het niveau van diegenen die o.g.v. ongefundeerde vooroordelen dit soort acties ondernemen. Waarom zou je sowieso menen dat een etiket plakken je hier dichter bij een oplossing brengt. En dan zijn het fascisten, wat heb je er aan als ze er nooit voor veroordeeld kunnen worden.

BrotherV
BrotherV10 apr. 2023 - 12:20

i rest my case.

Bert van der Neut
Bert van der Neut10 apr. 2023 - 15:30

i rest my case. Dat zou mooi zijn.