Joop

Na zes nederlagen wil SP zich nog meer afzetten tegen andere linkse partijen

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3117 keer bekeken
  •  
marijnissen

Na de zesde verkiezingsnederlaag op rij wil de SP zich nog meer gaan afzetten tegen de PvdA en GroenLinks. Dat heeft Lilian Marijnissen, als partijleider verantwoordelijk voor de laatste vijf nederlagen, zaterdag gezegd tijdens de partijraad, zo meldt het Brabants Dagblad.

In 2019 schoot de SP zichzelf bij de Europese verkiezingen nog in eigen voet met een spotje waarin de partij de spot dreef met PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. De PvdA werd de grootste bij die verkiezingen, de SP verloor haar twee Europarlementariërs juist. De SP ging woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen in veel plaatsen onderuit. De partij verloor in totaal 107 raadszetels.

Het verlies was onder meer het gevolg van interne verdeeldheid. In de aanloop naar de verkiezingen royeerde de partij een flink aantal actieve leden. Zo werd in Rotterdam boegbeeld Leo de Kleijn uit de partij gezet. In Utrecht stapte het bestuur op, nadat de beoogde lijsttrekker was geroyeerd.

Marijnissen wil zich nu onderscheiden van de PvdA, GroenLinks en D66 door onder meer de nadelen van arbeidsmigratie te benadrukken. De PVV, die dat ook doet, leed woensdag de tiende verkiezingsnederlaag op rij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Astuiver
Astuiver21 mrt. 2022 - 9:02

Er liggen al rapporten van de commissie Roemer, dus daar heeft Marijnissen geen kans meer op om arbeidsmigratie aan te pakken. Sinds zij partijleider van de SP is, is de vertrouwde "tegen" stem weer terug, heeft het sociaal darwinisme ook binnen de SP de overhand genomen. Bij het pensioenakkoord in 2019 was de SP stil over haar eigen lid en medeonderhandelaar namens de FNV Tuur Elzinga, die nu voorzitter van de FNV is. Mevrouw Marijnissen probeert de SP ook als vakbond te leiden, wat hopeloos mislukt, er dezelfde verzamellp wordt afgespeeld met de harde persoonlijke aanvallen op bewindspersonen en fractievoorzitters van coalitiepartijen, en de 100% of 0% van de SP daardoor eindigt in 0% waardoor de kiezers niet meer geloven in het verhaal van de SP.

a.doorgeest
a.doorgeest21 mrt. 2022 - 0:43

Voor mijn gevoel ontpopt mevr. Marijnissen zich sinds haar aantreden als een populiste pur sang. Zij heeft daarmee de volstrekt heldere lijn van haar voorgangers - die idealistisch en duidelijk was - verlaten. Op menig moment neemt zij - voor mijn gevoel alweer - een loopje met de maatschappelijke werkelijkheid en draait zo het electoraat een rad voor ogen. De kiezer kan dit, denk ik , niet volgen of is er niet van gediend. Haar boodschap is weinig wervend en overtuigt totaal niet. Hoe goed haar vader ook was - scherpzinnig, duidelijk en ergens voor staand - is zij helaas niet. De SP kan onder haar roemloos ten onder gaan - want die weg blijkt wel te zijn ingeslagen - of een nieuwe voorman/voorvrouw zoeken die de oude SP-idealen wèl over het voetlicht weet te brengen. Onder deze Marijnissen zal het nooit meer iets worden met de SP...

Satya
Satya20 mrt. 2022 - 20:43

Erg benieuwd waarom mijn reacties vandaag allemaal zijn geweigerd. Ik stop er maar mee voorlopig. Hopelijk is het de site die niet functioneerd of zo maar dit is verspilde tijd. 5 reacties geweigerd die netjes waren. De functie een reactie is in afwachting mis ik heel erg.

3 Reacties
Redactie Joop
Redactie Joop20 mrt. 2022 - 21:07

Ha Satya, er gaat kennelijk iets mis want er is geen enkele reactie van je geweigerd vandaag. Wil je ons mailen op redactie@joop.nl welke reacties niet doorkomen. Dank!

Kuifje3
Kuifje321 mrt. 2022 - 9:36

@Satya: Ik denk dat ze niet geweigerd worden, maar dat de knop om reacties te plaatsen niet altijd werkt. Het lijkt alsof je online bent, maar dat ben je dan niet altijd. Ook verdwijnt je reactie uit zicht zodra je hem plaatst (onhandig) en missen we het oude overzicht van de geplaatste reacties nog. Het komt wel goed. Er zitten nog wat kinderziektes in de nieuwe site, maar dat is normaal bij zo’n verandering.

Kuifje3
Kuifje321 mrt. 2022 - 9:47

Dat de SP een eigen koers wil varen is juist erg goed. Het zijn juist de andere linkse partijen die wereldvreemd opereren door thema’s te omarmen waar de kiezer helemaal niets mee heeft. De SP is wat de PvdA vroeger was. Ze is een echte ARBEIDERS partij. Het probleem echter is dat Lilian Marijnissen als persoon geen politieke aantrekkingskracht heeft. Haar vader had dat wel en Roemer had dat ook. Die aantrekkingskracht heb je of heb je niet. Het is niet aan te leren of zo. Na uitsluitend verkiezingen te hebben verloren met deze partijleider lijkt het mij dat de SP iemand anders naar voren moet schuiven voor het te laat is. Pakweg tien jaar geleden was de partij in de peilingen nog even de grootste dus de potentie is er.

Olav Meijer
Olav Meijer20 mrt. 2022 - 15:01

[Marijnissen hekelde onder andere de nadruk van andere linkse partijen op ‘woke-thema’s’, arbeidsmigratie en het klimaat:.....] Marijnissen neemt dus zelfs de rechtse terminologie over met "woke-thema's". En zelfs "het klimaat" valt volgens haar daaronder! Nee, dit is bedroevend, zeer oud, uitstervend "links".

4 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer20 mrt. 2022 - 17:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Olav Meijer
Olav Meijer20 mrt. 2022 - 17:18

Correctie: Marijnissen noemde "het klimaat" naast, niet als onderdeel van "woke-thema's". Maar het blijft evengoed een bizar "verwijt" aan linkse partijen.

EricDonkaew
EricDonkaew21 mrt. 2022 - 6:26

Maar wat wil jij dan? 5 of 6 linkse partijen die allemaal precies hetzelfde denken over zaken als woke, klimaat en arbeidsmigratie? Dan heb je helemaal geen 5 of 6 verschillende partijen nodig, 1 volstaat dan. Werknemersbelangen, armoedebestrijding et cetera zijn andere onderwerpen dan klimaat en woke. Er lijkt me helemaal niets mis met een partij die de nadruk op de eerstgenoemde onderwerpen wil leggen. Er moet toch wat te kiezen overblijven, nietwaar? Daarbij is arbeidsmigratie in wezen een puur neoliberaal thema. Niet zo'n wonder dat de SP daar wat moeite heeft.

Olav Meijer
Olav Meijer22 mrt. 2022 - 16:34

@ Eric Donkaew: Natuurlijk kunnen er verschillende linkse partijen bestaan, met verschillende accenten. Ik vind het alleen bizar dat de SP (althans Marijnissen) zich zo afzet tegen klimaatactivisten en "woke-thema's". Hiervoor krijgt ze zeker applaus van (uiterst) rechts! Arbeidsmigratie is helemaal geen "puur neoliberaal thema", maar een maatschappelijke realiteit. Het is juist van heel groot belang dat "autochtone" en "allochtone" werkers zich niet tegen elkaar laten uitspelen!

Olav Meijer
Olav Meijer20 mrt. 2022 - 14:56

[In 2019 schoot de SP zichzelf bij de Europese verkiezingen nog in eigen voet met een spotje waarin de partij de spot dreef met PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans.] Ja, op deze grond voorspelde ik toen tevoren al het stemmenverlies en dus zetelverlies in het EP. Deze campagne was even (soiaal-)psychologisch ondoordacht als de "rode Ferrari"-campagne van Lilian Marijnissen eerder. Met hetzelfde door mij voorziene negatieve resultaat. De SP is bezig haar eigen graf te graven. De recente massale royementen helpen natuurlijk ook niet. De SP houdt te veel vast aan de lijn van de oude partijbonzen, in plaats van te kiezen voor nieuwe, kritische inbreng. En dit "zich afzetten tegen" zal ook averechts werken, als het betekent dat de SP nog minder aandacht zal hebben voor diversiteit, racisme, discriminatie op diverse gronden, enz. Het plan om "de nadelen van arbeidsmigratie te benadrukken " is al vast een bijzonder veeg teken.

2 Reacties
Hans van Heijningen
Hans van Heijningen21 mrt. 2022 - 11:02

'De nadelen van arbeidsmigratie benadrukken' een byzonder veeg teken. Kosmopolitisch links-liberaal geklets, arbeidsmigratie is het speeltje van liberalen en werkgevers. Het creeren van een arbeidsreserve is de manier om lonen te drukken en niets te doen aan slechte arbeidsomstandigheden. Hoe dacht je dat het komt dat het zo goed gaat met de economie, terwijl het minimumloon en de uitkeringen telkens opnieuw achterblijven? Trek eens wat tijd uit om Het Kapitaal te lezen. En voor het geval jij schrijft: progressieve mensen zijn voor 'gelijk loon, gelijk werk'. Ik ben geboren in het Westland, heb in mij jeugd gezien hoe de Arbeidsinspectie niet werkt en wat dat betreft is er in een halve eeuw weinig veranderd.

Olav Meijer
Olav Meijer22 mrt. 2022 - 16:23

@ Hans van Heiningen: Typisch de reactie van zo'n oude partijbons. Het is juist van belang dat "autochtone" en "allochtone" arbeiders/werkers zich niet tegen elkaar laten uitspelen, dus gezamenlijk strijd moeten voeren. Als je de nadelen van arbeidsmigratie gaat benadrukken speel je juist de grootkapitalisten in de kaart, omdat je verdeeldheid zaait onder de arbeidende bevolking. Arbeidsmigratie is een feit dat niet meer weg te denken is. In diverse sectoren bestaat al een groot tekort, waarin niet voldoende kan worden voorzien door "autochtone" arbeidskrachten, dus die aanvullende krachten zullen onvermijdelijk voor een deel uit het buitenland moeten komen. (Denk b.v. aan de zorg). Het gaat om gezamenlijke strijd, en niet eng-nationalistisch speculeren op in wezen reactionaire sentimenten. (Je beroep op "Het Kapitaal" hierbij is symptomatisch voor je opstelling. Alsof de geschiedenis heeft stilgestaan).

Gerygrr
Gerygrr20 mrt. 2022 - 12:32

Het is “de schuld van het kapitaal”…. Pracht lied. De SP is het favoriete mikpunt van de niet principiële linkse landelijke partijen. Daarbij wordt er hier vaak het woord populistisch voorgeplakt en dan krijg je een naar plaatje. De SP is het slachtoffer van een landelijke partij zijn. De mensen, die ze vertegenwoordigt wonen in de armste wijken. Als zij niet meer stemmen is dat simpelweg uit wanhoop. Het rijk heeft bezuinigd op essentiële zaken en de gemeenten zaken in toegeschoven. Hoe kunnen noodzakelijke voorzieningen op orde zijn in die buurten? Lokale politieke partijen kunnen door landelijke politici niet in debat gaan en ideologisch aan de tand gevoeld worden….. De uitslagen van de gemeentelijke verkiezingen is een boodschap aan de regering: Jullie regeren niet namens ons. Jullie hebben ons niets meer te bieden. Jullie zijn verantwoordelijk voor de armoede, het slechte onderwijs, wachtlijsten in de jeugdzorg, de woningnood. De middeninkomens houden netto evenveel over als de uitkeringstrekkers. De enigen, die nog op PvdA en Groen Links stemmen is de woke bovenklasse. Links vooruitstrevend, die nog wel een veel te dure woning kunnen kopen. Bedankt Stef Blok!

Cam Millo
Cam Millo20 mrt. 2022 - 10:36

Eigenlijk zet de SP zich dus af tegen lucht. Er zijn namelijk geen echte linkse partijen in Nederland meer op de SP na. Beetje Don Pixote

Arbeider10
Arbeider1020 mrt. 2022 - 10:30

Goed dat de SP na teleurstellende verkiezing nog even laat weten echt geen populistische partij te zijn die met alle winden meewaait in de jacht op (rijke) kiezers. De SP is en blijft de partij die primair de belangen van de Nederlandse arbeider blijft verdedigen. Hoe spijtig dat deze beginselvastheid betekent dat de afstand tot ''progressieve'' rechtse woke partijen steeds groter wordt. Meer afzetten tegen rechts zal dus niet nodig zijn, daar zorgt rechts zelf wel voor. Wat moet je als SP bijvoorbeeld met de ''progressief'' rechtse voorstellen om extra miljarden in de wapenindustrie van de rijken te gaan steken. Oorlogen compleet verkeerd inschatten, oorlogsgebied volpompen met wapentuig met alle vreselijke gevolgen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mrt. 2022 - 10:01

Bovenstaand verhaal is niet helemaal eerlijk. In het artikel waar naar gelinkt wordt staat dat de SP zich vooral wil gaan onderscheiden door meer buitenparlementaire actie te gaan voeren omdat veel mensen de partij als onderdeel van het politieke establishment zijn gaan zien. Ik denk dat die analyse klopt en dat een draai richting ‘straat’ en arbeidersklasse heel goed is. Wat de SP echter zou moeten beseffen is dat de arbeidersklasse tegenwoordig niet meer homogeen wit en ‘autochtoon’ is maar juist heel divers. Naast thema’s als wonen, zorg en minimumloon zijn discriminatie en racisme van groot belang want die zaken verdelen de arbeidersklasse en zorgen ervoor dat de strijd tegen groot-kapitalisten, neoliberalen en huisjesmelkers verzwakt wordt. De Belgische zusterpartij van de SP, de PvdA/PTB, weet die verschillende thema’s altijd goed te koppelen en heeft daardoor een veel diversere uitstraling dan de SP en is ook veel succesvoller. Dat de SP zich meer wil afzetten tegen de links-liberale partijen is op zich goed maar dat moet niet gaan om zogenaamde ‘woke’-thema’s maar om het feit dat die partijen onvoldoende strijd leveren tegen het neoliberalisme (en militarisme) en in de praktijk vaak de kant kiezen van de machtigen -zie PvdA in Rutte2.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2022 - 7:44

@ Mark Huysman Jij schrijft: Wat de SP echter zou moeten beseffen is dat de arbeidersklasse tegenwoordig niet meer homogeen wit en ‘autochtoon’ is maar juist heel divers. Het is een begin dat je blijkbaar onder ogen wil zien dat er geen homogene arbeidersklasse meer is. Maar dat je vervolgens niet wil begrijpen dat die verschillende mensen ook tegengestelde belangen hebben is weer een dieptepunt. Logisch zou zijn vast te stellen dat er naast de SP een ruim palet van allerlei meer of minder linkse partijen moet zijn die de belangen van de werkenden en werklozen dienen. Maar blijkbaar blijft het bij de aanhangers van het juiste linkse geloof te moeilijk om medestanders van buitten de eigen kring te accepteren. Daarom wordt het nooit meer wat met de SP.

Déjà vu
Déjà vu20 mrt. 2022 - 9:41

D'66 -een rechtse centrumpartij- links noemen, is een 'verschrijving' mag ik hopen.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR21 mrt. 2022 - 22:15

D66 is sociaal-economisch centrumrechts en sociaal-cultureel centrumlinks. De SP is sociaal-economisch links en sociaal-cultureel rechts.

Ewout Pool
Ewout Pool19 mrt. 2022 - 20:06

Dus eigenlijk denk je dat als je datgene nóg harder doet wat niet werkt dat het dan wel gaat werken? Ik denk dat de SP twee dingen moet doen: Alle recent geroyeerde partijleden terug laten keren en ruimte scheppen voor interne discussie en ten tweede weer in de wijken en buurten concrete actie gaan voeren voor hun achterban. Ontleen inspiratie aan Groep de Mos; ik deel hun ideeën niet maar hun ombudspolitiek heeft ze zo groot gemaakt. Ga gewoon concrete dingen oplossen en kom los van de Haagse werkelijkheid!

wittecisnoot
wittecisnoot19 mrt. 2022 - 19:55

2019 was voor alle EU-sceptische partijen slecht. Vooral de pro-EU kiezer kwam opdagen. Mensen gaan nou eenmaal niet graag stemmen voor een parlement dat ze niet willen. Veder is het tegenovergestelde het geval. De tijd dat de SP "Gastarbeid en Kapitaal" publiceerde, ligt achter ons. De mensen die weinig in migratie zien, zien dat de SP zich daar niet hard tegen maakt. Veel arbeiders zijn dat. Verder zijn arbeiders vaak links conservatief maar de SP lijkt, net zoals veel links, progressiever te worden. Je kan dus beter stellen dat de SP juist te weinig afstand van de andere linkse partijen neemt. Wat echter ook niet helpt, is dat de SP matige lijsttrekkers heeft na Jan Marijnissen . Kant deed weinig. Roemer leek het even zeer goed te doen maar piekte te vroeg. Lilian Marijnissen heeft weinig voor elkaar gekregen en lijkt er vooral dankzij haar achternaam te zitten. Zelf denk ik dat Ronald van Raak beter was. Maar Renske Leijten is een echt potentieel stemmenkanon waarvan ook niet SPers weten dat ze integer is.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje321 mrt. 2022 - 9:58

Ik ben een grote fan van Leijten, maar zie haar niet als een geschikte partijleider. Ze is een gedreven vakvrouw, maar te aardig en zal zich in de grote debatten laten wegdrukken. Een grote fout die al vele jaren links maakt is te mikken op de verkeerde thema’s. In plaats van dat te erkennen en de koers bij te stellen proberen ze juist nog veel harder zich op die verkeerde thema’s te richten.

Willem van der Decken
Willem van der Decken19 mrt. 2022 - 19:49

De SP gooide rabiate marxisten uit de partij en vertikt het om met de linkse woke bs van gl, pvda en d66 mee te waaien. Daarom werden ze door het ‘linkse motorblok’ kaag, klaver en ploumen buitengesloten. Maar juist de SP is trouw aan de socialistische beginselen. Dat is niet altijd populair, maar mensen ontdekken vanzelf wel weer hoe ‘links’ die andere 3 partijen zijn.

Satya
Satya19 mrt. 2022 - 18:36

De SP is terug bij zijn roots. Nationalistisch socialisme. (Ik bedoel geen nazisme al vind ik dit niet veel beter. ) Socialisme dat zich tegen arbeiders keert ipv tegen mechanismen die voor uitbuiting zorgen. Hoe dan? SPVV lijkt me een goede nieuwe naam voor de nep socialisten.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr20 mrt. 2022 - 12:42

Satya, Het systeem deugt niet! Dat klopt. Wie hebben voor dit systeem gezorgd? Waar zie jij in het verleden, dat het stemgedrag van de SP alleen een bepaalde groep arbeiders, uitkeringstrekkers, werkelozen, kinderen levend onder de armoedegrens wil helpen? Het stiekeme gelijktrekken van regelingen is de rot is het systeem. Dan is woke zijn erg goedkoop, letterlijk. Je kunt je beperken tot een select deel helpen. Verdeel en heerspolitiek en daar verliest uiteindelijk iedereen! Sociaal zijn is inclusief zijn!

Gerygrr
Gerygrr20 mrt. 2022 - 12:53

https://www.sp.nl/nieuws/2020/05/leijten-woest-om-ongelijke-compensatie-voor-ouders-toeslagenaffaire Waarom zou Renske zich zo woedend maken?

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 mrt. 2022 - 16:47

Ik denk dat de Rotterdamse kwestie tekenend is voor de problemen in de SP. De verdeeldheid sluimerde al jaren en komt nu naar buiten. Een deel van de aanhang is links, voorzichtig progressief en naar buiten gericht, de anderen zijn links, uitgesproken conservatief en naar het verleden gericht . In hun ogen bestaat de arbeider nog, met alle paternalistische gevoelens die daar bij horen. Het verklaart het dubbelbeeld in de standpunten van de partij. Het wil beide delen tevreden houden. En dat leidt uiteindelijk tot kiezersaantallen die gaan van de helft naar de helft van de helft etc. De Incredible Shrinking Party, die als ze de kiesdrempel niet meer haalt wegzakt in het subatomaire. Net als in de film. Daar zal deze poging om zich af te zetten tegen wat inmiddels groot links aan het worden is zeker toe bijdragen. De GL en PvdA stemmer heeft niets te zoeken bij de SP. Die zullen bij twijfel of vanuit strategische overwegingen eerder overstappen naar D66 of Volt. Precies wat we tijdens de laatste verkiezingen zagen. Het is tragisch hoe de partij die zich weigert aan te passen aan de moderne denk- en gevoelswereld, haar plek ingenomen ziet worden door enerzijds PVV en Ja21 en anderzijds door Bij1 en de eigen afsplitsingen.

2 Reacties
Karingin
Karingin19 mrt. 2022 - 20:33

Ik denk dat je gelijk hebt. Ze leven in het verleden

Gerygrr
Gerygrr21 mrt. 2022 - 12:02

Het is tragisch hoe de partij die zich weigert aan te passen aan de moderne denk- en gevoelswereld, haar plek ingenomen ziet worden door enerzijds PVV en Ja21 en anderzijds door Bij1 en de eigen afsplitsingen. De moderne denk- en gevoelswereld? Ik zie niet in hoe armoede denkt en voelt heden versus verleden! Armoede verlamt, armoede met nawijzen en belasteren is nog erger! Rotterdam stemt dus niet op partijen, die staan voor die moderne denkwereld, dat is duidelijk. Rotterdammers beseffen juist, dat een in aantal omvangrijke bevolking levend in armoede door geen enkele landelijke partij wordt geholpen! Arme gemeenten nog meer mensen in armoede laten opnemen is oneerlijk. Nu zijn de rijke gemeenten aan de beurt. Zo fijn, dat ze daar bereid zijn om hun aandeel op hun schouders te nemen! Bloemendaal, Wassenaar en dergelijke denk ik aan.