Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Rotterdams SP-boegbeeld Leo de Kleijn geroyeerd: 'Zuivering wordt doorgezet'

  •  
22-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
leodekleijn
De SP heeft de voormalige fractievoorzitter in Rotterdam Leo de Kleijn geroyeerd. Het royement verliep per e-mail, meldt De Kleijn op Twitter. Hij was drie keer lijsttrekker van de partij in de Maasstad.
Tegenover het AD zegt De Kleijn “heel verdrietig” te zijn. “Daar heb ik dan al die jaren de zolen voor uit m’n schoenen gelopen. En 150.000 euro afgedragen in de loop der jaren. Er kon niet eens een belletje af. Ik denk nu wel even: waar heb ik het allemaal voor gedaan?”
De Kleijn toonde zich in november vorig jaar in een opiniestuk op Joop.nl al kritisch over de wijze waarop de SP met kritische leden omgaat. “De SP is haar eigen graf aan het graven. Dat is niet alleen dom en jammer voor de partij zelf, het is ook erg slecht nieuws voor iedereen in dit land die wil opkomen voor een systeembreuk met het rechts-liberale beleid van de afgelopen decennia”, schreef hij.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart is De Kleijn lijstduwer voor Socialisten 010, een partij van geroyeerde SP’ers. Hoewel De Kleijn geen lid is van de nieuwe partij was dat voor de SP wel reden om zijn lidmaatschap stop te zetten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

johannn2
johannn224 jan. 2022 - 11:09

"Democratisch centralisme" .

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg24 jan. 2022 - 7:31

Ik blijf het raar vinden, dat een politieke partij kan eisen dat je geen lid bent van een andere politieke partij. Ten eerste is dat eenaangelegenheid uit het persoonlijke domein, gaat het, met andere woorden, de SP geen bal aan. Ten tweede is het echt niet zo dat je met de bewuste bepaling loyaliteit garandeert. Indirect vind ik het ook wat sektarisch hebben, en dat vind ik niet geruststellend aangaande het principe van "zonder last of ruggespraak". Dat neemt niet weg dat áls je dan besluit lid te worden van een dergelijke club, je weet welke de consequenties kunnen zijn.

Hernandez
Hernandez23 jan. 2022 - 17:30

'En 150.000 euro afgedragen in de loop der jaren. ' Haha kom nou toch Leo..

3 Reacties
OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 19:16

@ Hernandez: Het gaat natuurlijk niet om dat totaalbedrag op zich. Uiteraard kende Leo de Kleijn de afdrachtsregeling en ging hij ermee akkoord. Hij bedoelt dan ook zeker niet dat hij daarvoor geprezen zou moeten worden. Hij gaat om een illustratie van het feit, dat hij op een buitengewoon kille, bureaucratische manier eruit wordt gebonjourd. Dat lijkt me volkomen duidelijk.

EUpiet
EUpiet23 jan. 2022 - 19:43

Grow up Olav Het is een harde wereld. Hij kiest voor een weg en moet daar gewoon de consequenties van dragen. Met zijn weg heeft hij terecht of onterecht afscheid genomen van de SP. Dus nu moet hij verder op de weg die hij zelf heeft gekozen. Wat had hij gewild? Een paar knuffels en een bloemetje? Kan hij wel van mij krijgen. Of het iets toevoegt lijkt me twijfelachtig.

Hernandez
Hernandez24 jan. 2022 - 9:58

@Olav Klopt, dat had wel anders mogen. Maar de beste man wist waar hij mee akkoord ging toen hij in dienst van de SP ging.

Over2
Over223 jan. 2022 - 13:27

“Daar heb ik dan al die jaren de zolen voor uit m’n schoenen gelopen. En 150.000 euro afgedragen in de loop der jaren.'' Hier komt dus de rechtse aap uit de mouw. Echt heel benieuwd dus hoe de afdrachtenregeling van ''Socialisten 010'' er straks uitziet als de partij elite het partijprogramma binnenkort erdoor drukt. En het daarna waarschijnlijk mogelijk is voor De Kleijn c.s. om lid te worden van de partij. Intussen blijft dus de SP gelukkig de partij van en door arbeiders die in de eerste plaats de belangen van Nederlandse arbeiders (oud/jong/ziek/gezond/zwart/wit/allochtoon/autochtoon/gepensioneerd etc.) verdedigd. En de belangen van de maatschappij als geheel als geheel uiteraard. Maar dat spreekt vanzelf, als arbeiderspartij is het niet nodig om jezelf te profileren met de extreme standpunten waar populistische partijen in grossieren. In een poging om met het zaaien van tweedeling zoveel mogelijk pluche zetels te verwerven.

4 Reacties
gimli55
gimli5523 jan. 2022 - 15:32

Ja, laten we vooral de boodschapper vierendelen en niets met de oorzaak doen. Dat is normaal gedrag aan het worden in Nederland. Bovenmatig veel aandacht schenken aan de poppetjes, de gevolgen en met ineffectieve maatregelen komen. De oorzaak van het verlies bij andere partijen neerleggen en andersdenkenden offeren voor het groter goed van de partij. Dat is de inhoud van de hedendaagse politiek en hun principes, die zijn inwisselbaar voor het veroveren van stemmen. Er is steeds minder verschil tussen de verscheiden partijen, waarbij het ook steeds minder uitmaakt wat je stemt. Het resultaat is al 40 jaar hetzelfde.

LaBou
LaBou 23 jan. 2022 - 17:40

Kees was/is nou eenmaal niet links. Hij is aanhanger van trump enhet feit dat hij nu achter de sp aanloopt is een veeg teken voor de toekomst van die partij.

watcher3
watcher323 jan. 2022 - 20:15

"Hier komt dus de rechtse aap uit de mouw." Je ziet het zo compleet verkeerd dat het wel projectie zal zijn. Hij heeft niet gevraagd om er uit geschopt te worden. Hij heeft dat uit liefde voor de zaak gedaan en het maakt het wel degelijk duidelijk hoe zuur dit is. Het dedain waarmee jij daar over heen stapt is niet fris om naar te kijken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 jan. 2022 - 19:23

“Hier komt dus de rechtse aap uit de mouw.” Deed je dat maar Kees.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 jan. 2022 - 12:25

@gimli55 Interessante reactie. Mijn vraag hierbij: Op grond waarvan had de SP tegen moeten stemmen? -Hockey is elitair, dat verdient geen subsidie?(Maar hoe bepaal je dat?) -Dat hockeyveld kan nog wel een tijdje mee (de rapportage van de gemeente deugde niet?) -Geef prioriteit aan verbetering sociale omstandigheden (bestrijding analfabetisme, armoede enz. (een duidelijk criterium ?). Je doet toch aan politiek om afwegingen te maken en niet om op je gevoel af te gaan?

3 Reacties
gimli55
gimli5523 jan. 2022 - 15:14

@FransAkkermans1947 Er werd de club al een subsidie van €400.000 geboden en dan komt mij een zielig verhaal over eerst €100.000 extra, wat vlak voor het debat tussen de €149-179.000 blijkt te zijn en iemand die met dat bijltje heeft gehakt stelde dat ze het niet voor minder dan € 750.000 kunnen aanleggen. Dat komt op mij over als rupsje nooit genoeg. Het gaat mioj om de grenzeloze hebzucht en geen enkele moeite om het extra bedrag zelf te financieren. Ik gun de club zijn veld en er was al €400.000 toegezegd, en ik trap niet in de beschuldiging om hockey elitair te noemen, dat zijn jouw woorden. Het veld was afgekeurd en er kon zonder probleem een zandveld neergelegd worden voor €400.000. Het ernaast gelegen honkbalveld is door de gemeente ingepikt als grondopslag, waardoor het honkbal team in een andere gemeente de wedstrijden speelt. Zo zijn er nog een aantal sportverenigingen die dolblij zouden zijn met een investering van €400.000. De bestrijding van het analfabetisme was een voorbeeld waar de SP zich mee hoort te houden en daarnaast het geld eerlijk verdelen over meer sportverenigingen, en niet aan een egoïstische rupsje nooit genoeg club. Dat is niet waar de SP voor is opgericht en niet wat ze horen te doen, Daarnaast heeft de hockeyclub maar 241 leden en de voorzitter ontweek mijn vraag op welk niveau ze speelden, mijn verwachting is niet zo hoog gespannen en dan is een F1 circuit voor races met antieke auto's ook niet echt logisch en dat is een voorbeeld. Niet bedoeld om daar weer een nieuwe discussie voor op te starten. Afwegingen kun je ook op onderbouwde argumenten maken en die heb ik gegeven, juist mijn gevoel in deze kwestie heb ik thuis gelaten. Die bewaar ik voor mezelf.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 jan. 2022 - 20:02

@gimly55 U heeft helemaal gelijk dat een dergelijke investering kritisch bekeken moet worden. Mijn eerste reactie is ook dat dit belachelijk is, een vorm van Mijn punt is dat ik op geen enkele manier kan nagaan of uw verhaal klopt en waarom u gelijk heeft. Ook de motivering waarom de SP met dit voorstel akkoord gaat ontbreekt of is voor mij niet na te gaan. Ik heb het idee dat u wel over informatie en argumenten beschikt maar die hier niet deelt. Dan krijg je dit soort reacties als die van mij.

gimli55
gimli5523 jan. 2022 - 23:19

@FransAkkermans1947 Mijn voorbeelden lijken me duidelijk genoeg met uitgebreide onderbouwing, incluis getallen. Het gaat niet zo zeer om de bedragen, het gaat om de inhoud van de besluitvorming, dat de club na een zielig verhaal in de plaatselijke krant zo gemakkelijk het extra bedrag tegemoet mag zien, terwijl de echte kwetsbaren zeer waarschijnlijk gekort gaan worden in het sociale domein. De kwetsbaren worden steeds minder vertegenwoordigd door de politieke partijen, en zeker de SP. Dat maakt hun politieke aanwezigheid overbodig en dan is het niet zo vreemd wanneer kiezers andere partijen hun steun gunnen. De SP verliest net als de PvdA en het CDA hun bestaansrecht, ze vertegenwoordigen steeds minder kiezers. Dat de VVD zo groot blijft, is in mijn ogen erg logisch. De partij vertegenwoordigt zijn keizers wel, en dat is hun democratisch recht. Ik ben ook niet tegen de VVD, ik heb alleen erg veel moeite met onrecht, en dat laat ik ook vaak duidelijk blijken.

EenMening
EenMening23 jan. 2022 - 11:53

De afdrachtenregeling is belachelijk. Het is goed dat de SP de communisten eruit gooit, want die horen niet in een democratische partij thuis, hun ideologie neigt naar het dictatoriale. Hoewel ik persoonlijk niets heb met de SP, als die morgen verdwijnt zal ik er geen traan om laten, is het wel goed dat ze mensen bij Wilders en in mindere mate bij Thierry proberen weg te halen. Dit zijn de mensen die qua maatschappelijk positie eerder in de SP thuis horen, dan de salonsocialisten die hier vaak schrijven. Het is wel zaak om de PVV'ers te de-radicaliseren. Maar het belangrijkste zijn toch de economische onderwerpen, niet het nationalisme.

3 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot23 jan. 2022 - 14:39

In tegenstelling: die afdrachtregeling is briljant. Houdt alle Wim Kokjes uit je partij.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2022 - 0:43

Er zijn zat fatoenlijk democratische communistische partijen geweest in veel landen voor al langer dan een eeuw. Nog steeds trouwens. In de Coalitie in Chili onder de Nieuwe president zitten zowel bankiers als communisten. Mischien ben je verwart met revolutionaire Leninisten. Irriterend hoe links met een soort auto-Macarthyisme alsmaar dichter naar de Liberalen wil aanschurken. Dadelijk is iedereen rechts.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 jan. 2022 - 13:17

@Paul Spijkers Een 'fatsoenlijk democratische' partij lijkt me een partij die via vrije verkiezingen aan de macht wil komen. Wellicht dat communistische partijen in West-Europa op zeker moment de revolutie hebben afgezworen (zoals de CPN) maar u kent meer voorbeelden? Schijn mij bij, verlicht mijn pad.

Sarajlija
Sarajlija23 jan. 2022 - 10:48

De Kleijn vindt raar dat SP hem eruit trapt omdat hij een coupe wil plegen Pen klaagt hierover. Hoe triest wil je het hebben? SP gaat langzaam maar zeker verdwijnen maar deze socialisten lees communisten zijn veel slechtere alternatief. Zij voegen letterlijk niks toe. Waarom sluiten zij zich niet bij Bij1 met alle ervaring? Dan help je deze partij misschien. PvdD heeft dat destijds heel goed opgelost. De voorzitter die opeens buiten lijntjes ging kleuren werd geruisloos afgedankt.

1 Reactie
Sarajlija
Sarajlija23 jan. 2022 - 11:07

Pen klaagt hierover. P moet weg

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 jan. 2022 - 10:28

Mensen smachten naar nieuwe bestuurscultuur die begrijpelijk en open is. Lukt niet, het klimaatprobleem oplossen is eenvoudiger

Eric Minnens
Eric Minnens23 jan. 2022 - 7:04

Waar twee kijven hebben er twee schuld.

13 Reacties
LaBou
LaBou 23 jan. 2022 - 7:24

Niet altijd.

gimli55
gimli5523 jan. 2022 - 8:55

Laat dat, net als bij de Voice, wat minder genuanceerd liggen. Via de bekende cirkel redenatie wordt altijd de schuld neergelegd bij de 2 partijen, daarmee geef je impliciet aan, dat het dan ook aan beide partijen ligt. Dat is soms niet het geval. Afgelopen donderdag heeft onze fractie in onze stad ingestemd met en extra subsidie van €147.000 tot zelfs mogelijk €179.000, bovenop een subsidie van €400.000 om een hockeyveld te vernieuwen met een club van 241 leden. Tegelijkertijd zal er waarschijnlijk €1.5 miljoen gekort worden op het sociale domein in de nabije toekomst. Ze hebben gewoon meegestemd met de bestuurderspartijen na een zielig verhaaltje van de club over hun wensen. Ik weet dat het 2 verschillende financiële zaken zijn, maar dat zal het publiek niet inzien. Hier in de gemeente zijn ze vrijwel onzichtbaar en eigenlijk nutteloos als volksvertegenwoordiging. Van actie partij zijn ze verworden tot een bestuurderspartij light, en dan stemmen de kiezers liever op de echte bestuurderspartijen. Dat gaat ze ongetwijfeld stemmen kosten en dat is volkomen terecht. Op een bevolking van 55.000 inwoners en 10% analfabeten en een hoog aantal kwetsbaren vind ik het meestemmen stuitend voor het voordeel van zo'n kleine groep die profiteert van zo'n grote investering. Het bekende rupsje nooit genoeg en daar doet de SP nu aan mee.

JohnVKR
JohnVKR23 jan. 2022 - 10:32

Je draagt 150.000 euro af aan de partij, en er kan niet eens een bedankje af. Dat is de mentaliteit bij Marijnissen & Co. Walgelijk.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jan. 2022 - 11:46

Waar twee kijven... ("Je had die bestuursleden niet mogen royeren!" versus "Je had niet als lijstduwer op hun lijst moeten gaan staan") ...hebben er twee schuld. De een heeft moreel gelijk, de ander juridisch. Dat argument van die inhouding van €150.000 lijkt me onzin. Dat lag contractueel vast. Niks bedankje! Daar staan immers inkomsten van wellicht €300.000 (ik roep maar wat, het gaat om het principe) tegenover.

Gerygrr
Gerygrr23 jan. 2022 - 11:53

John VKR, Iedere SP’er, die voor de partij in een bepaalde functie is aangesteld valt onder die afdrachtregeling. Het klagen erover is raar. Zonder de partij is er geen inkomen.

JohnVKR
JohnVKR23 jan. 2022 - 12:05

@Eric Minnens Als jij je18 jaar lang inzet voor een partij, 14 jaar afdelingsbestuurder bent, 12 jaar namens de SP in de gemeenteraad zit, en door je enorme inzet voor de partij maar liefst 150.000 euro hebt kunnen afdragen aan de partijkas, dan vind jij een kil, zakelijk mailtje normaal? Dan vrees ik dat jij de enige bent.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jan. 2022 - 12:47

@gimli55 Dat van dat hockeyveld kam ik natuurlijk niet beoordelen, al geloof ik je graag. Ik zeg ook niet dat de SP mijn partij is, al heb ik er wel een paar keer op gestemd. Eigenlijk ben ik van de PvdA afgedwaald, maar keer ik onder Ploumen wellicht toch weer terug... Je moet wat...

gimli55
gimli5523 jan. 2022 - 13:58

@ Eric Minnens De SP is van koers en principes veranderd en is overbodig geworden. Vroeger wisten ze de ontevreden kiezers aan zich te binden, maar de FVD en PVV zijn overtuigender in hun standpunten. Dat wil niet zeggen dat de 2 partijen niet fout zijn of dat ze er niet mogen zijn, want dat is niet aan de partijen maar aan de kiezers in een democratisch bestel. Ik vind ze persoonlijk erg fout en zal ook nooit op ze stemmen. Dit ter voorkoming van allerlei verwijten en beschuldigingen van de usual suspects. Met een nieuwe koers is er een zuivering noodzakelijk, anders blijf je als partij altijd last houden van mogelijke dissidenten zoals in de PvdA en het CDA. Dat begrijp ik, echter dan moeten ze ook leveren. Hun nieuwe koers moet een stijging van de uitslag in verkiezingen inhouden, anders ben je weg. De noodzaak om steeds feller op dissidenten te reageren is een voorbeeld van de strijd aangaan met je eigen mensen en niet echt slim. Die mensen hebben in het verleden de partij groot gemaakt en dat hoort ook wat waard te zijn. Mijn inbreng was een voorbeeld van wat er niet goed gaat met de SP, en in essentie niet eens zo belangrijk, ware het niet dat het nu de basis van de partij is geworden. Onze gemeente heeft in het verleden Sinterklaas gespeeld en het college is en tijdje terug gesneuveld op financieel wanbeleid. Er is een soort zaken college opgericht en dat heeft voor de eerste keer bij een investering de raad zelf laten bepalen wat te doen. Met het financiële wanbeleid in gedachte, is de raad op het eerstvolgende moment al weer door het ijs gezakt en groeien net als eerder met onze schaatsbaan de bomen weer tot de hemel. De SP heeft meegestemd en de CU, SGP en de PvdA wilden de tering naar de nering zetten en hebben tegengestemd. Het gaat om een relatief klein bedrag op een totaal begroting van €130 miljoen, maar het is tekenend voor de verandering van standpunt. De SP zou zich dood moeten vechten om het sociale domein te beschermen van bezuinigingen en zeker in een gemeente waar er veel armoede heerst en analfabetisme. Als de SP alle dissidenten kwijt is, zal dat een Pyrrus overwinning blijken, met de nieuwe standpunten hebben ze nog geen enkele verkiezing gewonnen en dat ligt niet aan de PVV of de FVD. Ik weet van vele fervente SP leden, die de partij vaarwel hebben gezegd en daar ben ik een van. Als je je niet meer thuis voelt, verhuis je. Al weet ik nog niet waarnaar toe. Wees gerust : Geen FVD en ook geen PVV.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jan. 2022 - 15:02

@John "dan vind jij een kil, zakelijk mailtje normaal?" Nee, dat zeg ik ook nergens. Ik ging alleen in op jouw opmerking: "Je draagt 150.000 euro af aan de partij, en er kan niet eens een bedankje af." Voor die 150.000 hoeft de SP niet te bedanken. Part of the deal. De Kleyn hoeft ook niet te bedanken voor die (veronderstelde) 300.000. Overigens lijkt de SP mij wel een kille, zakelijke partij, qua bestuur.

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 19:04

@ Eric Minnens: [Waar twee kijven hebben er twee schuld.] Dat is te simpel, Eric. En ook wat gemakzuchtig, voor jouw doen. Ik heb de SP gedurende jaren -in elk geval naar mijn mening- steeds meer zien afzakken qua politieke lijn. Met name de praktische opstelling wat betreft migratie, vluchtelingen, racisme en discriminatie. Een paar jaar geleden heb ik mijn lidmaatschap daarom opgezegd. (Al eerder beviel mij het laten vallen van de standpunten tegen de monarchie en de NAVO niet). De nu geroyeerden waren leden (van de SP en/of de jongerenorganisatie ROOD) die vanuit onvrede probeerden de politieke lijn te wijzigen. Dat is een legitiem, democratisch recht van leden. Het partijbestuur heeft een open en eerlijke discussie niet aan willen gaan en heeft gegrepen naar bureaucratische machtsmiddelen. Hierbij moet ook de volgorde der dingen goed in de gaten worden gehouden. Zie b.v. ook wat Mark Huysman hieronder schrijft.

EenMening
EenMening23 jan. 2022 - 20:10

@OlavM Het is goed dat de SP de communisten eruit gooit, want die horen niet in een democratische partij thuis, hun ideologie neigt naar het dictatoriale. Hoewel ik persoonlijk niets heb met de SP, als die morgen verdwijnt zal ik er geen traan om laten, is het wel goed dat ze mensen bij Wilders en in mindere mate bij Thierry proberen weg te halen. Dit zijn de mensen die qua maatschappelijk positie eerder in de SP thuis horen, dan de salonsocialisten die hier vaak schrijven. Het is wel zaak om de PVV’ers te de-radicaliseren. Maar verreweg het belangrijkste zijn toch de economische onderwerpen.

EenMening
EenMening23 jan. 2022 - 20:11

Forumleden zijn waarschijnlijk niet te deprogrammeren. Het is een sekte.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jan. 2022 - 21:14

@OlavM "wat gemakzuchtig, voor jouw doen" Bedankt voor het compliment. ???? Maar ik vrees dat ik het in dezen toch bij deze gemakzucht houd, want dat hele gedoe rond SP, Rood, Communistisch Platform en Socialisten 010, is mij te gecompliceerd om een duidelijk zicht te krijgen op wie van de 'kijvers' het nu bij het rechte eind hebben. Ik zie er vooral een soort strijd in, wederzijds!, om via bestuurlijke handigheidjes, trucjes en blufpoker de overhand te krijgen. Wat je wel vaker ziet, in allerlei organisaties. Ik heb een aantal voor de hand liggende sites bekeken, met als trefwoorden bovengenoemde clubjes, en dat geeft mij geen aanleiding om van mijn gemeenplaats 'Waar twee kijven, hebben er twee schuld' afstand te nemen. Overigens ben ik het wel eens met de trend die jij jij in jouw stukje als volgt verwoordt: "Ik heb de SP gedurende jaren -in elk geval naar mijn mening- steeds meer zien afzakken qua politieke lijn. Met name de praktische opstelling wat betreft migratie, vluchtelingen, racisme en discriminatie." De SP is (was tijdens de informatie) immers nu ook bereid om met de VVD te regeren. Waar je het wel of niet mee eens kunt zijn, maar dat is een afzonderlijke kwestie (zij het dat de ruzie met Rood hierover begon). Ook de PvdA en GroenLinks kunnen m.i. voorlopig ogenschijnlijk helaas weinig anders dan de VVD/ midden /rechts in eventuele toekomstige formatieplannen te betrekken. Het zijn zware politieke tijden.

wittecisnoot
wittecisnoot23 jan. 2022 - 4:49

Even lezen ( https://www.sp.nl/statuten ): "Artikel 5: Lidmaatschap Iedereen die in Nederland woont en iedere Nederlander die in het buitenland woont en a. zestien jaar of ouder is; b. geen lid is van een andere politieke partij; c. het doel, de beginselen en de statuten van de vereniging onderschrijft". ... Lijstduwer worden lijkt mij een duidelijke schending van b en c. (Ook PvdA heeft dit in hun statuut). Geen zuivering dus maar een logisch gevolg.

4 Reacties
nikita72
nikita7223 jan. 2022 - 10:14

In Nederland zijn het niet partijen die op de kieslijst staan, maar personen. Volgens het artikel is Leo de Kleijn geen lid van socialisten 010 En ik denk dat hij nog steeds "het doel, de beginselen en de statuten van de vereniging" onderschrijft, maar niet de manier waarop de leiding van SP de doelen bereiken wil.

Sonic2
Sonic223 jan. 2022 - 11:13

Klopt. Maar het komt veel mensen goed uit om het als intern gedoe neer te zetten of als een zuivering. Daarna komt Mao weer voorbij en dan is de onderbuik weer geleegd. Het vorige gedoe was het uit de partij zetten van zolderkamer communisten.

wittecisnoot
wittecisnoot23 jan. 2022 - 17:04

@peinzer : theoretisch is er een kans dat de man geen lid is van die andere partij. Lijstduwer gaat natuurlijk, op het gebied van gezond verstand verder dan lid zijn. Ook dat verhaal SP doelen te steunen is theoretisch. In de praktijk berokkent hij de partij schade door de concurrent te ondersteunen.

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 18:42

@ Sonic: "Zolderkamercommunisten" is een misselijkmakende framing. Te meer als je je realiseert, dat de geroyeerden juist zeer praktisch actieve leden van de SP en de jongerentak (ROOD) zijn geweest.

Astuiver
Astuiver23 jan. 2022 - 1:44

De SP is bezig het eigen graf te graven door al het interne gedoe in die partij.

JohnVKR
JohnVKR22 jan. 2022 - 23:40

De SP is verworden tot een dictatoriaal geleid stelletje klootzakken. En als je de strijd tegen racisme aangaat, zoals Leo de Kleijn deed, dan word je door de SP uitgespuugd. Want oh ze zijn bij de SP zo verschrikkelijk bang voor de PVV. Alle racisten die nu op de PVV stemmen moeten zo snel mogelijk terug in het nest van de SP. Dat is de strategie, maar daarin zal de SP gegarandeerd hopeloos falen.

3 Reacties
Hernandez
Hernandez23 jan. 2022 - 12:42

De kiezer heeft altijd gelijk John, ze zijn bij de SP gaan evalueren: wat gaat er mis? Iets wat ze bij de PvdA en Groenlinks (na een aantal nederlagen) ook hadden moeten doen, en nu zitten we met een VVD/D66 kabinet opgescheept... :(

wittecisnoot
wittecisnoot23 jan. 2022 - 17:52

@Hernandez : raak. De arbeider wil graag minder migratie en is ook daar de verliezer van. De SP durfde vroeger meer kritische kanttekeningen te plaatsen bij migratie: Gastarbeid en Kapitaal in 1983. Maar de SP trok deze keutel weer in. Voor de EU geldt dit ook, hoewel de SP hier wel blijft volharden. Op het gebied van migratie heeft rechts het monopolie. Nu kan je de arbeiders die daarom rechts stemmen wel voor racisten uitmaken (niet jouw woorden) maar dan blijven ze Wilders stemmen. Als de SP slim is, dan zetten ze, op een redelijke manier, in tegen migratie.

JohnVKR
JohnVKR23 jan. 2022 - 22:37

@wittecisnoot "Als de SP slim is, dan zetten ze, op een redelijke manier, in tegen migratie." Dan moeten ze er ook bij vermelden wat de consequentie daarvan is: minder economische groei (wat niet erg hoeft te zijn, dat is een keuze), minder welvaart (wat niet erg hoeft te zijn, dat is een keuze), nog moeilijker om voldoende personeel te vinden voor de zorgsector, de politie, defensie, OV-bedrijven, de Rotterdamse haven en op heel veel andere plekken in de samenleving. Minder migratie is prima, maar leg dan wel de consequenties daarvan uit, namelijk een steeds groter wordend personeelsgebrek op cruciale plekken in onze samenleving met alle consequenties van dien. Dat personeelsgebrek is er nu al, en zal met minder migratie alleen maar groter worden.

Dehnus
Dehnus22 jan. 2022 - 20:52

De Marijnissen clan, zoekende naar de populisten stemvee van de PVV en FVD, schakelt hun hele activistische vleugel uit. Terwijl het toch echt die vleugel is die hun de stemmen op heeft geleverd. De mensen die vrijwillig hielpen met belastingpapieren invullen voor mensen. Die vrijwillig in buurten hielpen met activiteiten. Die naar protesten gingen in zake bezuiningen. Maar die ook tegen racisme protesteren en niet zo van het nieuwe Nationalisme van de Marijnissen clan houden. Dus ja dat moest er allemaal uit. Vergetende dat: Als je voor het zelfde geld het origineel kunt krijgen, waarom zou je dan het huis merk nemen? Dus die PVVer en FVDer gaat echt niet op huismerk Marijnissen stemmen als hij ook op "In uw huis vertrouwde Geert!" of "de enige echte Gerrit Ezel".

2 Reacties
Astuiver
Astuiver23 jan. 2022 - 1:47

Marijnissen wil inderdaad de kiezers van Geert en Thierry die nu slecht vertegenwoordigd worden met een sociaal economisch linkse en cultureel rechtse partij zonder gekkigheid van kiezers die de woorden van de partijleider letterlijk nemen door bijvoorbeeld kom in verzet te roepen terugwinnen. Alleen levert het haar 0,0 op.

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 3:06

Dat lonken naar kiezers van PVV en FvD is buitengoon stompzinnig. Hiervoor is een heldere antifascistische en antidiscriminatoire politieke lijn opgeofferd. Een vorm van "staartpolitiek".

chwiedijk
chwiedijk22 jan. 2022 - 20:16

Aan een tweede monarchie heb ik geen behoefte. Maak daar maar eens een einde aan,

Mark Huysman
Mark Huysman22 jan. 2022 - 19:55

Ik vind het niet verassend dat De Kleijn geroyeerd is aangezien hij lijstduwer voor Socialisten010 is. De manier waarop is natuurlijk treurig. En belangrijker: Socialisten010 is niet ontstaan omdat mensen de SP dwars willen zitten maar omdat de SP-leiding het functioneren van de Rotterdamse afdeling onmogelijk heeft gemaakt. Lokale besluiten zijn ongedaan gemaakt, de gekozen lijsttrekker is geroyeerd evenals een groot deel van het lokale bestuur en de fractie in de gemeenteraad. Aanleiding voor dit alles: de afdeling weigerde leden van de lijst te halen die volgens het landelijk bestuur lid waren van een concurrerende partij: jongerenorganisatie Rood dan wel Marxistisch Forum. Maar Rood en MF zijn geen concurrerende partijen. Rood is een jongerenorganisatie opgericht door de SP zelf en MF was een discussiegroep binnen de SP. Beide groepen wilden de koers van de SP naar links bijstellen en dat was reden voor de SP-leiding om tot royementen over te gaan. Nogal bezopen als je het mij vraagt. Ik zie overigens op twitter dat Sadet Karabulut het royement triest vindt. Ik vraag me af of er meer SP-prominenten zijn die dit een trieste ontwikkeling vinden. Het huidige SP-bestuur maakt naar mijn mening een van de weinige echt links partijen kapot op deze manier.

6 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 jan. 2022 - 21:50

Je kunt het onschuldig jongerenwerk noemen of een discussiegroep. Het ligt er maar aan waar je sympathie naar uitgaat. Maar er is toch gewoon sprake van factievorming, van dissidenten, van scheurmakerij, van partijstrijd, van ruzie. Elke partij gaat daar op geheel eigen wijze mee om. Maar partijen die zo verdeeld zijn hebben denk ik bij voorbaat al verloren. En er is vast nog wel iemand van de gestaalde kaders die zich Lenin's verbod op factievorming zullen herinneren. Is dit nu kenmerkend voor wat u een 'echt links' noemt?

gimli55
gimli5522 jan. 2022 - 22:32

@Mark Het is al kapot, ze zitten met hun woke op de verkeerde weg. Ze denken dat ze stemmers zijn verloren door het activisme, terwijl de keizers juist om die reden nog vertrouwen hadden in de enige "linkse" partij. Nu ze mee willen doen in de macht der volkeren raken ze hun bestaansrecht kwijt, dat was al de laatste keren het geval tijdens verschillende verkiezingen. Het is niet meer progressief, maar reactionair en ze missen een visie om de fundamentele problemen als het klimaat en het milieu aan te pakken. Ik heb ze als zeer actief lid en zelfs raadslid vaarwel gezegd. Ik ben nog een keer gebeld om te horen waarom ik opgestapt ben, en op de redenen kon de beller zeer veel begrip voor opbrengen. De jeugd heeft de toekomst en juist die zijn en masse buitengesloten, en dat is dom.

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 jan. 2022 - 22:44

Mark, de nieuwe lijn, Socialisten10, maken dat de SP het moeilijk heeft in Rotterdam. Het is een zeer vreemde kreet om te zeggen dat die nieuwe club door de SP kapot gemaakt wordt. Hoe e.e.a. afloopt zullen we wel zien. De door mij gewaardeerde Sadet Karabulut is zover ik weet geen kamerlid meer. Eerlijk gezegd vind ik jouw reactie nogal bezopen. Die de Kleijn heeft zelf gekozen voor een nieuwe partij en als zodanig kan hij dus niet bij de SP horen. Lijkt mij klaar als een klontje.

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 2:58

De SP is al jarenlang bezig haar eigen graf te graven. De wijze van afdanken van Leo de Kleijn is gewoon schaamteloos. Het afkalvingsproces gaat door.

Rode druppel
Rode druppel23 jan. 2022 - 9:09

Men kan zeggen wat men wil, maar als het in de statuten staat is het duidelijk. Als SP lid ben ik eigenlijk een beetje afgedwaald van de lijn waar ik voorstander van ben. Heb altijd de ruk naar de sociaal democratie van Roemer zeer bedenkelijk gevonden. Ik wil meer links, socialisme zoals de naam zegt.

Mark Huysman
Mark Huysman23 jan. 2022 - 11:16

@FransA [Maar er is toch gewoon sprake van factievorming, van dissidenten, van scheurmakerij, van partijstrijd, van ruzie. Elke partij gaat daar op geheel eigen wijze mee om.] Er is (was) zeker sprake van partijstrijd. En je hebt gelijk dat elke partij daar op eigen wijze mee omgaat. Maar mij lijkt het uit de partij gooien van mensen die een andere koers voorstaan wel de slechtste manier. Let wel: het gaat om mensen die de grondbeginselen van de SP ondersteunen maar de huidige gematigde koers afwijzen. Ze deden dat niet op stiekeme wijze maar door openlijk discussie te voeren en door alternatieve kandidaten voor het partijbestuur naar voren te schuiven. [Maar partijen die zo verdeeld zijn hebben denk ik bij voorbaat al verloren.] Ik denk dat dat geldt voor partijen die hun jongeren en activistische leden eruit gooien. @FransK [Mark, de nieuwe lijn, Socialisten10, maken dat de SP het moeilijk heeft in Rotterdam. Het is een zeer vreemde kreet om te zeggen dat die nieuwe club door de SP kapot gemaakt wordt.] Je draait gevolg en oorzaak om. De Socialisten010 zijn gestart omdat het landelijk SP-bestuur de lokale afdeling buitenspel heeft gezet. [Eerlijk gezegd vind ik jouw reactie nogal bezopen. Die de Kleijn heeft zelf gekozen voor een nieuwe partij en als zodanig kan hij dus niet bij de SP horen. Lijkt mij klaar als een klontje.] Zoals ik schrijf was het royement van De Kleijn te verwachten nadat hij lijstduwer bij Socialisten010 was geworden. Maar daar begint het verhaal natuurlijk niet. Het landelijk bestuur had de afdeling buitenspel gezet, de democratisch genomen besluiten ongedaan gemaakt, de gekozen lijsttrekker geroyeerd, etc. Meedoen aan de verkiezingen was daarom alleen nog mogelijk onder een andere naam.

Greendutch
Greendutch22 jan. 2022 - 19:52

wat betekend : dubbel lidmaatschap? als iemand 2x lid is dan is het toch normaal dat men er 1 opzegt? en die afdracht daar ga je van te voren mee akkoord, dat is een bepaalde levensstijl, als je daar nu over klaagt dan krijg ik het idee dat je niet echt overtuigd SP’er bent(geweest). ik vind het allemaal erg onduidelijk

9 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen22 jan. 2022 - 20:23

Kennelijk is hij geen lid van Socialisten 010, wat me eigenlijk verwondert want dat betekent dat je als niet-lid bij die partij op de kandidatenlijst kan staan. Ik denk dat de meeste partijen het niet waarderen als je voor een concurrent op de lijst gaat staan, ook al is het als lijstduwer. Ik heb even gekeken in de statuten van een paar andere partijen, bij het CDA en de PvdA mag het in ieder geval niet, bij de andere kon ik het niet zo snel vinden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 4:07

En daar ook nog voor betaald worden!

Mark Huysman
Mark Huysman23 jan. 2022 - 7:50

@Kees Ik begrijp dat Socialisten010 nog geen ledenstructuur heeft. De partij is nog maar net opgericht door mensen die uit de SP zijn gezet. De Kleijn was nog niet geroyeerd maar nu dus wel. Zoals ik hierboven schrijf vind ik dat op zich niet zo vreemd. Wat wel vreemd is is dat de SP het zo ver heeft laten komen. Bijna al het actieve kader in Rotterdam is uit de partij gejaagd. Vele jaren van ervaring zijn hiermee ongedaan gemaakt. Volgens mij was Rotterdam een van de grootste SP-afdelingen in het land met een sterke inwortelen in bewegingen tegen armoede en anti-sloopbeleid. Dat is nu allemaal weg. Hopelijk slagen de Socialisten010 erin om minimaal een zetel te winnen.

nikita72
nikita7223 jan. 2022 - 10:18

Greendutch, ik kan mij voorstellen dat mensen akkoord gaan met de afdracht, in de overtuiging dat de partij goede dingen doet met het geld. Ik kan mij voorstellen dat iemand teleurgesteld is als later blijkt dat de partij het actieve kader wegjaagt.

nikita72
nikita7223 jan. 2022 - 10:19

(Minoes: wat bedoelt u met "en daar nog voor betaald worden ook!" ? Wie wordt voor wat betaald?)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 jan. 2022 - 12:45

Mark, Het is pas heel recent opgericht, da's waar en de verkiezingen zijn al snel. Ze wilden wellicht eerst een kandidatenlijst samenstellen en dan aan de partijstructuur werken, op zich begrijpelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 15:01

peinzer Zolang ze voor de SP in de politiek zitten en daar hun lidmaatschap hebben, krijgen zij geld van de SP. Ik kan het me in die zin voorstellen wat betreft de SP dat ze niet meer zoals vroeger continue op een negatieve manier gelinkt werden aan Marxisme of Communisme enz. en al die regimes die namen droegen die ze later niet waard bleken waarop ze destijds altijd aangevallen werden. Misschien willen zij dat vanuit electorale redenen nu zelf loskoppelen van elkaar. Het werkte destijds in hun nadeel en nu ze zelf die knoop willen doorhakken, doet dat het blijkbaar alweer. Dit staat los van wat ik overal van vind verder. Maar daar vanuit begrijp ik het wel denk ik. Het wil m.i. niet automatisch zeggen dat het programma ineens niet meer deugt of zo anders is. Het lijkt me in principe een interne richtingenstrijd al zou het alleen maar in naam zijn. Weten doe ik het ook niet, ik kan er alleen maar over meedenken. Maar iets deugt voor sommigen ineens helemaal niet meer nu. terwijl ik denk dat ze zo dit niet de zou gebeurd zijn sommigen hier wel weer iets anders hadden verzonnen en hetzelfde hadden gereageerd. Maar maak je niet druk linkse kiezers schakelen links zelf wel uit, is het niet linksom dan is het wel rechtsom.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 15:02

werden = wilden worden...

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 15:09

Correctie Maar iets deugt voor sommigen ineens helemaal niet meer nu. terwijl ik denk dat wanneer dit niet zou gebeurd zijn, sommigen hier wel weer iets anders hadden verzonnen en anderen hetzelfde weer hadden gezegd zoals vroeger. Wie een stok zoekt om de hond te slaan zal er altijd wel een vinden. Zoiets. Ik denk nl. dat ze dat imago om die reden een beetje van zich af hebben willen werpen.