Joop

Met volgende coronagolf in aantocht besluit minister nieuwe vaccinatieronde uit te stellen

  •    •  
17-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2215 keer bekeken
  •  
ANP-448682461

Er worden voorlopig geen nieuwe boosterprikken gegeven van het coronavaccin, ook niet voor kwetsbare ouderen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdag besloten na advies van het RIVM, dat zegt de noodzaak niet te zien van een nieuwe ronde herhaalprikken. 

Het RIVM erkent dat de boosters extra bescherming bieden tegen ziekte door het coronavirus, maar vindt het tegelijkertijd niet nodig om in de huidige “coronaluwe” periode door te gaan met prikken. Het zou volgens het instituut logischer zijn om met een nieuwe ronde van start te gaan ‘kort voor een verwachte toename van de infectiedruk’, zo blijkt uit berichtgeving van de Telegraaf. Dat zou dan in de herfst zijn, wanneer de kans op een nieuwe coronagolf weer toeneemt. 

Dinsdag liet de Europese ziektedienst ECDC weten dat die golf zich mogelijk al eerder aandient. In Zuid-Afrika hebben Omikron-varianten BA.4 en BA.5 de afgelopen weken al voor een opleving van het virus gezorgd, de ECDC verwacht dat dit de komende weken of maanden ook in Europa zal gebeuren. De varianten worden door de ECDC als 'zorgelijk' beschouwd. Eerder deze week bleek dat het kabinet ondanks twee jaar ervaring met Covid-19, geen concrete plannen heeft om een nieuwe coronagolf het hoofd te bieden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Le Chat Botté
Le Chat Botté19 mei 2022 - 6:21

Er is een kolossale roze olifant die voortdurend het vvd zicht belemmert. Zicht op de werkelijkheid, zicht op het eigen functioneren, zicht op de toekomst, het hele spectrum wordt geblokkeerd door de monumentale dikhuid. De vvd heeft deze olifant de naam Visie gegeven.

Andreas4
Andreas418 mei 2022 - 20:32

Natuurlijk krijgen wij ook met die nieuwe Covid-varianten en een flinke opleving te maken. We hebben immers mondiale superspreader Schiphol die ons voorziet van de nieuwste verkrijgbare ziektes in no time.

Paul250371
Paul25037118 mei 2022 - 9:06

" Eerder deze week bleek dat het kabinet ondanks twee jaar ervaring met Covid-19, geen concrete plannen heeft om een nieuwe coronagolf het hoofd te bieden." Verassend. Visie?, Vooruitzien, Doe normaal.

VictoriaX
VictoriaX17 mei 2022 - 19:48

Verstandig van Kuipers. Omikron is niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld griep en die nieuwe varianten lijken dat ook niet te zijn. Ziekenhuis capaciteit moet wel worden uitgebreid , los van Corona vergrijst de bevolking en zal er in de toekomst (nog) meer beroep op de zorg worden gedaan. Daarin is Kuipers weer niet zo slim.

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas17 mei 2022 - 20:16

"Verstandig van Kuipers.Omikron is niet gevaarlijker dan griep" En toch worden er jaarlijks 3,1 miljoen mensen gevaccineerd met een griepvaccin.

Olav Meijer
Olav Meijer17 mei 2022 - 21:19

Helemaal met je eens. Het is wel zaak dat wordt geanticipeerd op waarschijnlijk sterk toenemende infecties in het najaar, zodat niet weer achter de feiten wordt aangelopen. Zeker ook ter voorkoming van nieuwe lock-downs.

Gerygrr
Gerygrr18 mei 2022 - 9:42

Pindaklaas, Een belangrijk verschil met de griepprik is de duur van de opgebouwde immuniteit. Een griepprik beschermt een jaar. De coronavaccinatie biedt ongeveer 3 maanden bescherming. Met de nu bestaande immuniteit onder de bevolking kan er beter gewacht worden. Trouwens omikron omzeilt deels het immuunsysteem. Ook moeten er nieuwe vaccins ontwikkeld worden!

r v b
r v b19 mei 2022 - 9:59

@Gerygrr: volgens de website van het rivm is de griepprik ongeveer 24 weken effectief. Het coronavaccin is ook na 3 maanden nog steeds effectief, maar minder dan aan het begin. (bron: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/influenzavaccinatie-buiten-het-npg )

Greendutch
Greendutch17 mei 2022 - 15:35

sommige onderwerpen/problemen hebben tijd nodig om goede plannen voor te ontwikkelen voordat je ze bekend maakt. de pers wil ook graag voor de zomervakantie dingen hebben om over te kunnen schrijven zodat ze iets te doen hebben.