Joop

Zorgen over nieuwe golf coronabesmettingen die mogelijk al in de zomer losbarst

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4450 keer bekeken
  •  
ecdc

De Europese ziektedienst ECDC verwacht de komende weken en maanden een golf aan nieuwe coronabesmettingen. De varianten die daarvoor verantwoordelijk zullen zijn, BA.4 en BA.5, veroorzaken weliswaar relatief milde verschijnselen maar dat kan toch door problemen zorgen. De zogeheten subvarianten van de omikronvariant zijn zo besmettelijk dat een nieuwe golf toch weer kan leiden tot problematische toename van het aantal ziekenhuisopnames. Dat meldt NRC.

Nadat BA.4 en BA.5 in de afgelopen weken al een vijfde golf van besmettingen in Zuid-Afrika veroorzaakten, wordt die nu ook in Europa verwacht. In Portugal rapporteerde het nationale gezondheidsinstituut dat op 8 mei reeds 37 procent van de coronabesmettingen in dat land veroorzaakt worden door BA.5. Op basis van de groeisnelheid verwachten de Portugezen dat BA.5 daar volgende week (22 mei) al dominant zal zijn. Het concurrentievoordeel van BA.5 ten opzicht van BA.2 berekenden ze op 13 procent per dag. (...) In Amsterdam, waar het Argos Consortium een onafhankelijke steekproef doet onder positief geteste personen, betrof op 12 mei 8 procent van de onderzochte monsters de subvariant BA.5 (13 van de 181). De verspreiding van nieuwe virusvarianten loopt in grote steden als Amsterdam vaak voor op de landelijke trend.

De varianten worden door de ECDC als 'zorgelijk' beschouwd, oftewel variants of concern, omdat ze zich zo snel verspreiden. Aanvankelijk werd een nieuwe golf besmettingen pas in het najaar verwacht. Deskundigen constateren dat Nederland daar, om het zacht uit te drukken, onvoldoende op is voorbereid. Nu blijkt dat de gevreesde golf zich mogelijk al deze zomer aandient. Of misschien zelfs nog eerder. 

De varianten zijn onder meer zo besmettelijk omdat de antistoffen die het lichaam heeft aangemaakt na besmetting met eerdere versies van het virus er amper bescherming tegen bieden. Bij de vorige varianten BA.1, BA.2 en BA.3 was er geen sprake van een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Deskundigen menen dat dit ook voor de nieuwe varianten geldt maar dat is nog alleszins zeker. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Jozias2
Jozias217 mei 2022 - 22:17

“Bij de vorige varianten BA.1, BA.2 en BA.3 was er geen sprake van een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Deskundigen menen dat dit ook voor de nieuwe varianten geldt maar dat is nog alleszins zeker. “ Nu is er natuurlijk niets zeker in het leven. Maar als de deskundigen aangeven dat er geen stijging van het aantal ziekenhuisopnames te verwachten is, waar is dan de paniek op gebaseerd?

1 Reactie
Gaz Typari
Gaz Typari18 mei 2022 - 9:51

Op de mate van deskundigheid van deze "deskundigen".

Olav Meijer
Olav Meijer17 mei 2022 - 17:13

De wettelijke basis voor coronamaatregelen die fors inbreuk maken op grondrechten is inmiddels vervallen. Dit kan ertoe leiden dat niet te lichtvaardig kan worden overgegaan tot nieuwe ingrijpende maatregelen. En zeker ook niet die, welke bepaalde sectoren eenzijdig treffen, zoals de horeca. Aan de andere kant moet de regering natuurlijk wel zorgvuldig vooruitkijken en zich niet opnieuw laten verrassen door een plotselinge toename van besmettingen, ook al zijn de symptomen milder. Hiernaar ziet het er vooralsnog helaas niet naar uit.....

Greendutch
Greendutch17 mei 2022 - 15:46

kan JOOP hier een item van maken met cijfers over de vaccinaties die wereldwijd gedaan worden? hoeveel er door de rijke landen gedoneerd zijn aan arme landen? etc. graag cijfers hier.

1 Reactie
VictoriaX
VictoriaX17 mei 2022 - 19:36

Wat heeft dat met het topic hier te maken?

Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2022 - 14:39

Er zijn reeds medicijnen goedgekeurd die corona weten te voorkomen en dat is beter dan genezen , hier horen wij weinig over.

2 Reacties
Volrin
Volrin18 mei 2022 - 5:19

Welke medicijnen zijn dat dan?

r v b
r v b18 mei 2022 - 6:02

Dat noemen we vaccins.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 mei 2022 - 13:13

Laat maar komen, die milde en besmettelijke varianten. Hoe meer varianten we gehad hebben hoe meer weerstand (hopelijk) tegen de vast een keer komende niet-zo-milde variant.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert17 mei 2022 - 10:54

Niet verrassend, wel zorgwekkend - Nederland, volgens sommigen het beste en fijnste en gezondste en rijkste en meest gelukkige land dat de wereld ooit gekend heeft, is bijzonder slecht toegerust om nieuwe COVID-uitbraken het hoofd te bieden. Deze crisis werd veroorzaakt door de beste kabinetten die de wereld ooit gekend heeft. Wat mogen wij verwachten als de geschetste gevaren realiteit worden? De wederopstanding van de virus-ontkenners, nieuwe door Sywert van Lienden geïnspireerde charitatieve samenwerkingsverbanden met nieuwe bewindslieden die de vulpen ter ondertekening al paraat hebben, landsbreed volksverzet (de festivaldruk vanuit de onderkant is immens), talloze gecancelde evenementen met wereldsterren, lege stadions, hamsterwoede bij WC-papier, enorme vraag naar potige BOA's die tweemaal zo hoge boetes moeten uitschrijven, gescheld aan de zijlijn door Unmute Us, een toename van het aantal geflipte dansleraren, meer huiselijk geweld, meer drugsgebruik & extra veel alcoholisme, nog veel meer faillissementen, een terrasloze zomer, door de overheid verplicht gemaakt applaus voor de zorgmedewerkers die er nog zijn, en... ...dit alles is nog maar een fractie, uit het hoofd opgetekend. Ook mogelijk: een droge, snikhete zomer. Ik denk aan taferelen uit ‘Kuifje en de Geheimzinnige Ster’, en de profeet Philippulus: https://static.wikia.nocookie.net/tintin/images/2/2f/Philippulus_the_Prophet.jpg/revision/latest?cb=20110727234958 Het einde der tijden?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2022 - 12:49

drs. H.C. Queyncken Tollaert Goede bijdrage, niets aan toe te voegen!

Jozias2
Jozias217 mei 2022 - 10:47

Een zeer milde en zeer besmettelijke variant lijkt me heel goed nieuws.

6 Reacties
Volrin
Volrin17 mei 2022 - 11:59

Selectief lezen is ook een ding. "De zogeheten subvarianten van de omikronvariant zijn zo besmettelijk dat een nieuwe golf toch weer kan leiden tot problematische toename van het aantal ziekenhuisopnames. " Daarnaast kunnen erg besmettelijke varianten sneller leiden tot nieuwe varianten.

Gerygrr
Gerygrr17 mei 2022 - 12:04

Nog meer mensen long covid?

VictoriaX
VictoriaX17 mei 2022 - 19:41

@Thomas Eshuis, daarom is het een goed idee om de huidige zorg uit te breiden. Is wellicht heel duur maar niet zo duur als weer 2 jaar lockdowns. @Gerygrr Long covid is vooral een mentaal probleem. Maak mensen bang genoeg en er ontstaat stress die leidt tot ziekte. Niet heel anders dan burn out na stress op het werk.

Volrin
Volrin18 mei 2022 - 5:21

@VictoriaX Goed dat u het belang van een goede gezondheidszorg inziet. Wel weer jammer dat u diezelfde gezondheidszorg negeert om een onjuiste mening over Long Covid te posten.

Gerygrr
Gerygrr18 mei 2022 - 9:56

Victoria, En u weet dat op grond van welk bewijs? Welk onderzoek? https://nos.nl/artikel/2428739-vakbonden-eisen-150-miljoen-voor-schade-door-langdurige-coronaklachten Er werd niet getest. Er werd vooral ontkend… De huidige problemen op de arbeidsmarkt zijn veroorzaakt mede door long covid. Zelf heb ik het ook. Het wordt niet begrepen door artsen. Het immuunsysteem reageert op het stekeleiwit van corona en de ontstekingreacties zijn niet psychisch! Net als de kinderen die Mis-c kregen of ernstige leverontsteking! Post viraal syndroom!

Gerygrr
Gerygrr18 mei 2022 - 10:03

https://www.parool.nl/nederland/long-covid-is-een-verborgen-epidemie-en-50-000-mensen-dreigen-het-slachtoffer-te-worden~b3b8a4d6/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free Victoria, je ziet dat niemand iets zeker weet Post corona ook na asymptomatische besmetting.