Nederland is zo slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf in het najaar, dat een nieuwe lockdown dreigt. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers. Het kabinet heeft geen concrete aanpak klaarliggen voor het geval zo’n nieuwe golf aantreedt en een fatsoenlijk plan uitwerken duurt te lang. Door het uitblijven van investeringen, staat de zorg al bij een milde variant op omvallen.
Volgens de experts betekent dat gebrek aan plannen niet alleen dat het najaar een terugkeer kan betekenen van de beschermende maatregelen zoals mondkapjes en het verplicht afstand houden, maar ook dat Nederland wederom op slot moet. ‘Iedereen lijkt wel in slaap gevallen, het is een beetje de kop in het zand steken’, aldus ziekenhuisdirecteur David Jongen.
Uit de inventarisatie blijkt dat het personeelstekort in de zorg het grootste probleem vormt. Al voor de pandemie kampte de sector met een tekort aan menskracht, maar de verhoogde werkdruk en tegelijkertijd slechte beloning tijdens de pandemie zorgden ervoor dat veel verpleegkundigen zijn gestopt. Daarnaast is het ziekteverzuim onder verplegend personeel nog altijd twee keer zo hoog als voor de coronacrisis.
De NOS meldt:
"Juist op het gebied van het personeelstekort lijkt het ministerie van Volksgezondheid het bijltje er al bij voorbaat bij neergegooid te hebben. In de 'Beleidsagenda pandemische paraatheid' van 14 april staat: "Gelet op de tekorten in zowel de zorg als in andere sectoren, is het niet realistisch om het aantal zorgmedewerkers verder te laten toenemen in de komende jaren.""
Dat gebrek aan personeel, zorgt er op zijn beurt weer voor dat er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn. Die IC-capaciteit was daarvoor al ondermaats en niet toegespitst op en pandemie als Covid-19. Vorige week bleek uit onderzoek van NRC dat terwijl het kabinet tijdens de crisis voortdurend de mond vol had van het uitbreiden van IC-capaciteit, het ministerie van Volksgezondheid een ontmoedigingsbeleid voerde om de IC’s op orde te krijgen.
Wat een merkwaardig fatalistisch geluid bij voorbaat " het is niet realistisch om het aantal zorgmedewerkers te laten toenemen..." Hervorm de zorg, weg met de geldverslindende marktwerking en z'n op winst beluste ondernemers en investeerders, zodat de huidige wijk en thuiszorgmedewerkers in plaats van een groot deel van de tijd bezig met van hot naar her rijden, met zorg verlenen kunnen bezig zijn dus...veel meer geclusterde zorg/bejaardenkamers ( bejaardentehuizen? ) dit zorgt ook voor wat ruimte op de woningmarkt. En natuurlijk een behoorlijk salaris en weg met het door de ziektekostenverzekering opgelegde systeem van omschreven declareerbare handelingen dus gewoon ruimte en tijd voor eigen initiatief ,verantwoordelijkheid en inzicht waardoor zorg weer met 't hart verleend kan worden. Het huidige opgetuigde systeem is zeker in verpleeghuizen mensonwaardig en schrijnend waarbij ik me afvraag waarom we in dit land zo'n moeite hebben met een euthanasiepil voor ouderen die aangeven klaar te zijn met leven terwijl we blijkbaar niet eens in staat zijn deze ouderen op een waardige manier in hun laatste maanden bij te staan. Draagt allemaal niet bij tot het aantrekkelijkheid en aanzien van het zorgberoep....
Het is zeer betreurenswaardig dat de staat heeft besloten om PCR-test van de GGD niet langer voor iedereen die corona-gerelateerde klachten heeft beschikbaar te stellen. Wat zegt de staat daarmee tegen de burger die koorts heeft, een verstopte neus, keelpijn en een positieve zelf-test? Kan deze burger als hij zich weer goed voelt nog met goed fatsoen naar zijn werk of zijn bejaarde familieleden bezoeken? Zou hij nog naar de kroeg kunnen, of naar het theater de bioscoop of het restaurant, om maar niet te spreken over de supermarkt om de noodzakelijke inkopen te doen om in leven te blijven? De staat zegt dit tegen de burger: 'Zoek het zelf maar uit. Wij weten het ook niet zo precies. Misschien moet u thuis blijven zitten omdat u corona heeft, misschien is dat juist nergens voor nodig omdat u gewoon een koudje hebt gevat. Doei! vriendelijke groet: uw overheid. O ja, bedankt voor al dat belastinggeld! En stemt u de volgende keer weer opnieuw VVD? Wij hechten zeer aan de eigen verantwoordelijkheid van de burger.'
'Wat zegt de staat daarmee tegen de burger die koorts heeft, een verstopte neus, keelpijn ' Dat je een griepje hebt.
Ik las vandaag een analyse in een grote krant en daarin werd gesteld dat er helemaal geen parlementaire meerderheid is voor een streng Covid-beleid. Vandaar dat het Kabinet het rustig aan doet.
Waarom zou er een lockdown komen? Ik mag toch hopen dat iedereen nog weet hoe die voorkomen kan worden, daar is geen overheid voor nodig.
Als de overheid niet gaat investeren in de zorg nu het nog kan, en er een besmettingsgolf komt met een nieuwe variant waartegen nog geen groepsimmuniteit is opgebouwd, zal er opnieuw een lockdown moeten ingesteld om te voorkomen dat er een zorginfarct ontstaat. Een investering in de zorg is dus een soort verzekeringspremie tegen een lockdown. En omdat een lockdown uiteindelijk vele malen duurder is, lijkt me dat een verstandige investering.
@Molly, Bestrijden doe je aan de bron. Je moet zorgen dat mensen niet in het ziekenhuis terecht komen. Als we zelf niet in staat blijken om de lessen van de afgelopen jaren in praktijk te brengen is een tijdje ongecontroleerde oversterfte misschien wel een goede zaak.
hardleers zijn die lieden daar in Den Haag . als iedereen zo laks zou zijn zouden alle huishoudens nu totaal gedesoriënteerd zijn na 2 en een half jaar corona en een oorlog er achter aan. hoe reflecteren we nu op vertrouwen in de politiek? als beeldvorming daar zwaarder weegt dan wordt het tijd om zaken radicaal te veranderen. minder de waan van de dag, meer gedegen politiek. hoezeer ik de vrije pers waardeer, ik heb de laatste jaren gezien dat die erg pikken, als haviken, en de koers [willen] bepalen. de pers zal een stap terug moeten nemen en gewoon onderzoeken of alles correct gebeurt en verslag doen i.p.v. voorspellingen eisen of zelf voorspellingen doen. laat iedereen doen waar hij/zij voor is aangenomen/aangesteld. ook moeten politici de kans krijgen fouten te maken en die toe te geven [niet degenen die al keer op keer in de fout gegaan zijn, die zouden beter moeten weten] en zichzelf verbeteren. alsof het gewone mensen zijn. zij moeten niet werken om een voetstuk te kunnen krijgen en wij moeten die niet willen creëren.
Ach nee... Gewoon blijven boosteren en het gezond verstand blijven gebruiken. Een nieuwe lockdown gaat er echt niet komen en is ook zeer onwenselijk. Er is een zeer kleine kans op een ernstige mutatie van het virus, maar we moeten niet op voorhand uitgaan van het allerergste. Wél blijven zorgen dat de medische voorzieningen (IC-bedden en zo) op peil blijven, maar dat valt onder gezond verstand gebruiken. Geen nieuwe ellende s.v.p. voor kinderen en jongvolwassenen, in de wetenschap dat zij toch al nagenoeg geen last hadden en hebben van het virus. En doodsbange mensen blijven gewoon lekker thuis.
Grappig, Elke keer als er een nieuwe CAO wordt afgesloten met salerisverhogingen tot respectievelijk 10% en 7% en een vermindering van de werkdruk staat men bij de FNV en het personeel te juichen: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2019/12/nieuwe-cao-ziekenhuizen-na-instemming-fnv-leden https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2022/02/nieuwe-cao-ziekenhuizen-is-aangenomen Maar zodra de inkt net droog is begint het weer van voor af aan: onderbetaald en te hoge werkdruk.
Loonsverhoging lost het personeelstekort niet op hè. Als jij dubbele diensten moet draaien of 2x zoveel patiënten moet verzorgen dan normaal, kun je geen adequate zorg garanderen. Dus bid maar dat je komende herfst gezond blijft
@Karingin Waarom denk je dat mensen vertrekken bij de zorg? Vooral door het lage loon..
Natuurlijk gaat de zorg marktconform naar de klote, maar Jozias smijt er weer even als eeuwige advocaat van regeringsbeleid weer eens wat reactionaire zinnen tegenaan. Ook in tijden van onwaarschijnlijke arbeidskrapte waar kundig personeel makkelijk elders een baan vindt waar het werken minder zwaar is, vindt Jozias het helemaal niet erg als patiënten daarvan de dupe worden.
Ik vind het wel jammer dat de zorg nu corona blijft misbruiken om de overheid te dwingen wat aan het personeelstekort te doen. Het zorgt alleen voor bangmakerij. Misschien heb ik het mis, maar het enige wat naar mijn bescheiden mening een nieuwe lockdown kan veroorzaken is een nieuwe en meer besmettelijkere en dodelijkere variant (wat natuurlijk niet uit te sluiten is)
De discussie in de kamercommissie: Communiceer de onzekerheid naar de burgers! Met 20% van de kennis zijn beslissingen genomen vanaf het begin van de pandemie. De overheid was niet voorbereid. De feiten kenden zij niet…… Hoe moeten mensen zichzelf beschermen, (de kwetsbaren) als de anderen de urgentie niet zien, of willen zien? Het was fout om alleen te sturen op de IC bedden! Het uitzoeken van de oorzaken van het hoge ziekteverzuim lijkt mij urgent. Het onwel worden van schippers, automobilisten en brugbewakers…. De combinatie corona en sluimerende virussen? Personeel is wellicht ook met hoger loon niet te vinden, want ziek geworden en moet reïntegreren?
Na twee jaar van lockdowns en beperkende maatregelen was het hoog tijd om weer terug te keren naar het oude normaal. De ziekte is inmiddels endemisch en zal, net als de griep, met name in de wintermaanden regelmatig de kop opsteken. In China proberen ze vast te houden aan het zero-Covid beleid en plaatsen daarvoor tientallen miljoenen mensen in quarantaine maar zelfs dan is succes niet verzekerd. Ik vermoed dat de meesten van ons niet die kant op willen. Er moet ergens een middenweg zijn tussen helemaal niets doen en het Chinese dwangsysteem.
Joh, in November zit alles weer potdicht en kijkt Rutte ons heel serieus aan en meldt.... Echt, niemand had dit kunnen voorzien.
Goed lezen, er staat nergens iets over het voorkomen van een golf, alleen het aanpakken van de gevolgen van. Hoe willen we het voorkomen? Tja... afstand houden, geen handen schudden, thuis werken, mondkapjes... maar ja... dat willen we dus niet meer...
@Primarch, idd goed lezen, ik had het ook helemaal niet over voorkomen. Het aanpakken van de golf betekent dat we of de zorg op orde hebben of alles gaat potdicht en aangezien de overheid niets doet om een goede aanpak te garanderen zal alles potdicht moeten gaan.
De vigerende doctrine van de vrije markten leert dat de gesignaleerde problemen en alle bijbehorende gevaren als vanzelf zullen oplossen in het niets - mits maar de sociale kaalslag, en de kapitaalconcentratie aan de 'bovenkant' *) ongemoeid door kunnen gaan. Nieuwe golven van zeer besmettelijke ziektes, mogelijk door gevaarlijker virussen (vergeleken met COVID-19)? Bevolkingen raken verder uitverdund; de ziektelast en de overlijdensrisico's liggen vooral bij de kwetsbare, oudere, en armere burgers. (Ik denk aan eugenetica en aan Hitlers T4-programma) Voor vitale, meer jeugdige, kapitaalkrachtige en produktieve mensen komen er dan trouwens veel leuke woningen vrij op de markten. De opvolgers van Sywert van Lienden zitten al te rekenen. *) Waarom heet die demografische laag met de rijken en de allerrijksten eigenlijk 'de bovenkant'? Rijke mensen zijn nare mensen, anders waren ze niet rijk. Die zogeheten bovenkant is inhalig, oneerlijk, vulgair, ijdel, en pronkzuchtig. Figuren zonder cultuur en eruditie. Je zal maar in die kringen als intelligent en gevoelig kind moeten opgroeien...
Ja bij onnadenkende kiezers hoort een regering die zich een lakse houding kan veroorloven!
Zoals altijd (sinds de VVD heerst) liggen de prioriteiten van het kabinet, bij hen die het het minste nodig hebben.
Daar werd vorige zomer ook al voor gewaarschuwd, maar dit kabinet, net als het voorgaande, doet niet aan lessen trekken uit het verleden.
Er gaat al zo verschrikkelijk veel geld naar de zorg, maar het is blijkbaar nog niet genoeg. En de personeelstekorten worden vooral veroorzaakt doordat veel zorgmedewerkers deeltijd werken. Vaak 3 dagen in de week, valt me op. Zet daar nou eerst eens op in. En maak extra werken lonend.
personeelstekorten worden veroorzaakt door het aannemen van te weinig personeel.
@rvb Als er meer fulltime zou worden gewerkt, dan is extra personeel aantrekken helemaal niet nodig.