Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron blijft Le Pen voor in eerste ronde presidentsverkiezingen

  •  
10-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2347 keer bekeken
  •  
macronverkiezingen

Emmanuel Macron heeft in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen de meeste stemmen gekregen. Volgens een exit poll van Ipsos komt hij uit op 28,1 procent van de stemmen, terwijl de extreemrechtse Marine Le Pen goed is voor 23,3 procent. Le Pen wordt op de voet gevolgd door de linkse Jean-Luc Mélenchon (20,1 procent). De andere kandidaten komen niet boven de 8 procent uit.

De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de volgende ronde die twee weken later plaatsvindt. Op basis van de exit poll zouden dat Macron en Le Pen zijn, net als bij de vorige verkiezingen in 2017. Destijds won Macron met gemak. De verwachting is dat het dit keer een nek-aan-nekrace kan worden. 

Het is sinds de verkiezingen van 2002 niet meer voorgekomen dat een zittende president een tweede termijn kreeg. Mélenchon dringt er bij zijn aanhangers op aan om niet op Le Pen te stemmen. Daarmee spreekt hij zich een stuk duidelijker uit tegen de rechtsextremist dan vijf jaar geleden.

De groene kandidaat Yannick Jadot, de sociaal-democratische Anne Hidalgo, de rechtse Valérie Pécresse en de communistische Fabien Roussel hebben hun achterbannen al opgeroepen om over twee weken op Macron te stemmen. Volgens Jadot is het nodig om “een dam op te werpen tegen extreemrechts”.

Le Pen steeg de afgelopen weken flink in de peilingen. Hoewel zij een geestverwant is van de Vladimir Poetin en een miljoenenlening kreeg van een Kremlin-bank, nam ze tijdens de campagne afstand van de Russische oorlogsmisdadiger. Zo liet ze 1,2 miljoen verkiezingsfolders vernietigen vanwege een foto waarop ze trots poseerde met Poetin.

De extreemrechtse presidentskandidaat probeert deze keer zieltjes te winnen met economische onderwerpen, zoals de inflatie, die in heel Europa mede wordt aangejaagd door Poetins oorlog in Oekraïne.

Le Pen kan in de tweede ronde rekenen op de steun van de racistische geschiedvervalser Éric Zemmour, die zijn kiezers oproept om haar te steunen. Zemmour kwam tijdens de verkiezingen onder vuur te liggen vanwege zijn steun voor Poetin. Daarnaast beschuldigden acht vrouwen hem van seksueel geweld.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.