Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse opstand in Europees Parlement om Von der Leyens flirt met extreemrechts

  •  
27-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3624 keer bekeken
  •  
ANP-494257623

De linkse fracties in het Europees Parlement dreigen een nieuwe termijn als voorzitter van de Europese Commissie voor Ursula von der Leyen te torpederen als ze toenadering blijft zoeken tot extreemrechts. Dat meldt Politico maandag. Von der Leyen liet vorige maand weten niet uit te sluiten te willen samenwerken met onder meer de neofascistische Italiaanse premier Meloni. Die houding is de socialisten en sociaaldemocraten in het verkeerde keelgat geschoten.

Onder de opstandelingen bevinden zich onder meer de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en diens SPD-lijsttrekker voor het Europees Parlement Katarina Barley. Die laatste herhaalde afgelopen week nog eens de belofte van de fracties van Socialisten en Democraten, Renew Europe, de Groenen en Links om “nooit samen te werken of een coalitie te vormen met extreemrechts en radicale partijen op welk niveau dan ook”. Voor Renew Europe betekent dat ook dat de VVD, nu nog onderdeel van die fractie, na de verkiezingen een nieuw heenkomen kan zoeken vanwege de samenwerking met de extreemrechtse PVV.

Von der Leyen is zelf afkomstig uit de Europese Volkspartij waarbinnen de conservatieven en christendemocraten, waaronder het CDA, zich verenigd hebben. Afgelopen maand liet ze doorschemeren dat als zij er na de EU-verkiezingen niet in slaagt een meerderheid te behalen met behulp van centrumlinkse en liberale steun, ze naar rechts zal kijken. Daarbij sloot ze wel de groepering Identiteit en Democratie uit, met onder meer de extreemrechtse partijen Vlaams Belang, Alternative für Deutschland, Rassemblement National en de FPÖ. Wel staat ze open voor de Europese Conservatieven en Hervormers, een niet minder extreemrechtse fractie met bijvoorbeeld Giorgia Meloni’s Broeders van Italië, de Poolse PiS-partij, het Spaanse VOX en Reconquête van de Franse extremist Éric Zemmour.

Volgens de Luxemburger Nicolas Schmit, de topkandidaat voor de Socialisten wil Von der Leyen “ons laten geloven dat er zoiets bestaat als goede rechtsextremisten en slechte”. Volgens hem is Giorgia Meloni politiek extreemrechts en probeert ze “een sterk, geïntegreerd Europa” juist te ondermijnen. “Maar volgens mevrouw Von der Leyen is ze waarschijnlijk gewoon conservatief.”

Een deel van de linkse fracties heeft ook al een opvolger voor Von der Leyen in gedachten, mochten ze besluiten haar geen tweede termijn als voorzitter te gunnen: de Italiaanse oud-premier en oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Die laatste kandidaat valt niet alleen goed bij de Duitsers, maar is ook een favoriete voorzitter van de Fransen. Eerder deze maand liet Pascal Canfin, een Eurparlementariër uit de partij van president Macron weten dat wat hen betreft Draghi een topfunctie binnen de Europese Commissie krijgt en dat steun aan Von der Leyen nog lang niet zeker is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.