Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-topvrouw Ursula von der Leyen sluit samenwerken met ultrarechts niet helemaal uit

  •  
29-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2524 keer bekeken
  •  
ANP-497233693

Ursula von der Leyen, lijsttrekker voor de christen-democraten bij de Europese verkiezingen op 6 juni maar nu nog voorzitter van de Europese Commissie, sluit niet uit dat ze met ultrarechts gaat samenwerken. Dat werd duidelijk tijdens het eerste grote debat tussen de zogeheten spitzenkandidaten in Maastricht.

Tijdens het debat stelde Von der Leyen dat ze na de verkiezingen niet wil samenwerken met de groepering Identiteit en Democratie, de fractie van extreemrechtse partijen als bijvoorbeeld het Vlaams Belang. Ze zei tegen de lijsttrekker van die groep: "Ieder die uw programma bekijkt, ziet dat het is opgesteld door het Kremlin."

Bas Eickhout, de ervaren Nederlandse europarlementariër die de Europese Groenen aanvoert, wilde daarop van haar weten of dat ook geldt voor de Europese Conservatieven en Hervormers, dat is een fractie waar naast zeer rechtse types ook ultrarechste leden aan deelnemen, zoals die van de Broeders van Italië en de Poolse PiS.

Von der Leyen ontweek eerst het antwoord op de vraag, meldt Politico en verklaarde toen dat "het sterk afhangt van de samenstelling van het parlement en wie in welke groep zit." Het AD meldt dat Eickhout schrok van haar antwoord: De partij van Meloni bijvoorbeeld is in Italië bezig de persvrijheid te ondermijnen, het Spaanse Vox heeft heimwee naar dictator Franco en de Fransman Éric Zemmour is een Poetin-bewonderaar, zei hij.

Von der Leyen wil nog vijf jaar voorzitter blijven en heeft daar de steun van rechtse partijen voor nodig. Gevreesd wordt dat ultrarechts in juni grote winst gaat boeken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.