Joop

Leren leven met covid betekent alleen maar zieker worden

  •    •  
12-07-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
7450 keer bekeken
  •  
51883977741_cd97b8f0bd_5k

© cc-foto: Roel Wijnants

Het klonk allemaal zo mooi in maart 2020. Te midden van alle chaos en paniek verscheen onze premier Rutte op tv in de eerste nationale toespraak in een halve eeuw. De situatie was ernstig, maar door de besmettingen weg te houden bij oudere mensen en snel 50% tot 60% van de gezonde bevolking te laten besmetten zou het virus weer weggaan: groepsimmuniteit. OMT-lid Marion Koopmans legde uit dat dit voor het einde van 2020 bereikt zou worden. Daarna kon dan het normale leven weer opgepakt worden. Bijna alle andere landen probeerden het virus in te dammen, maar dat zou (in de woorden van premier Boris Johnson) “irrationeel overreageren” zijn.

Het klonk mooi, maar liep lelijk af. De bescherming van ouderen mislukte onvermijdelijk bij zoveel virus, en toen eind 2020 al 60% van de mensen Covid gehad gekregen raasde het virus vrolijk verder. OMT’ers hoopten op “kruisimmuniteit” na besmetting door andere coronavirussen, maar die blijkt je alleen maar gevoeliger te maken voor Covid. Het immuunsysteem krijgt niet een goede work-out door corona, maar wordt in de breedte aangetast met meer andere ziekte tot gevolg. Het RIVM zei in oktober 2021 dat de ic-opnames na de Delta-golf zouden stokken dankzij “hybride immuniteit” (prik plus besmetting). Vaccinatie plus omikron zou zelfs “superimmuniteit” geven. Het virus zou met de tijd milder worden. Het mocht allemaal niet zo wezen.

Nederland koos dit beleid omdat het virus niet gestopt kon worden, maar dat konden vele landen wel. Juist dankzij uitraaslanden als Nederland is het virus nu veel moeilijker te stoppen. De basisgedachte dat veel infecties in de zomer en herfst fijn zijn omdat de ic de winter erna dan meer lucht krijgt viel ook in het water toen eind 2021 omikron kwam en Nederland als enige in lockdown moest. Dat de alleingang van Nederland medestanders krijgt is dus ook wensdenken.

In de afgelopen weken vallen twee enorme bommen op de kern van het hopium van het ministerie. Immuniteit van eerdere infectie helpt je niet zomaar tegen volgende infectie. In het geval van omikron helpt besmetting je eigenlijk niet tegen de volgende omikron. Besmetting in 2020 met de “Wuhan” en “Alfa” varianten maakt je in 2022 zelfs kwetsbaarder dan mensen die in 2020 niet besmet raakten (een minderheid in Nederland).

En de grootste bom werd afgelopen week door de WHO op het uitraasbeleid gedropt: iedere ronde infectie geeft je kans op Lon g Covid.Sterker nog, research wijst er op dat herhaalinfecties steeds meer problemen geven. Dit was in 2020 overigens al zo aannemelijk dat zelfs een econoom het door had.

Tussen de 20% en de 30% van de infecties geeft langdurige klachten en iets van 1% à 3% raakt echt uitgeschakeld voor werk. In de VS heeft nu 20% van de bevolking klachten. Het torenhoge verzuim op de arbeidsmarkt, tot en met 40% van de verpleegkundigen in minstens één ziekenhuis, houdt daar verband mee. Minister Kuipers van VWS vroeg het bedrijfsleven om zich voor te bereiden op een winter met 10% à 15% verzuim, maar dat enorme getal wordt nu al bereikt. Zelfs de Wall Street Journal en Financial Times zien een toekomst van massaal aangetast arbeidspotentieel en waarschuwen voor teveel corona.

Veel overheden In Europa en de rest van de wereld zien deze feiten en doen aan preventie. In Frankrijk en België wordt schone binnenlucht met nieuwe normen afgedwongen. Bijna overal vraagt de overheid aan burgers om FFP2-filtermaskers te dragen, of verplicht dat zelfs. Testen helpt de golven kleiner te houden en dus krijg je Covid minder vaak en minder hevig. Er is ruime voorlichting over hoe je besmet raakt (vooral door ademen zonder dat je iets merkt), wat bijvoorbeeld in Frankrijk 71% steun voor een FFP2-maskerplicht in het ov oplevert.

Nederland zet daar, vanuit de strategie, eerder anti-preventie tegenover. Eind 2021 ging ondergetekende voor de tweede keer succesvol richting de rechter vanwege alle desinformatie vanuit het ministerie en VWS. Nog steeds bestaat de voorlichting vaak uit onzin, zoals de “gevaren” van in Duitsland verplichte FFP2-filtermaskers. Het kabinet houdt een door de hele oppositie gesteunde motie tegen om mensen te informeren over de risico’s van Long Covid. Het ministerie vertelt trots over de hoge groepsimmuniteit in Nederland, maar herdefinieert dat dan als “we kunnen veel besmettingen hebben zonder dat de ic overloopt”.

De minister durfde in mei zelfs “er is nu geen Covid” te uiten. Kringen rond het kabinet worden boos als een stad al haar schoollokalen UV-desinfectiemachines geeft. Dat is allemaal niet onlogisch vanuit de gedachte dat “het virus zoveel mogelijk rond moet gaan” onder “groepen die relatief weinig op de ic komen”, zoals OMT-lid Bonten eerder dit jaar zei. Maar wetenschappelijk wel “volstrekt onzinnig” en menselijk “onbarmhartig”, stelt de Duitse overheid vast.

Het ergste is dat het virus verregaand onderdrukken beter kan dan ooit. We weten nu op basis van Nederlands onderzoek dat er 12x minder besmettingen zijn in klassen met een HEPA-luchtfilter. Ook maskers en goede ventilatie hebben zo’n effect. Innovatieve ‘Far UV’ lampen blijken het virus vrijwel onmiddellijk inactief te maken en schaden de ogen niet, weten we nu. Het nieuwe Novavax vaccin beschermt uitstekend en langdurig tegen omikron en komend jaar komen de neusspray-vaccins (die je echt onbesmettelijk maken) waarschijnlijk beschikbaar. En de belangrijkste interventie is voorlichting, die in Nederland dus eerder op de wens tot anti-preventie leunt.

De balans tussen risico’s van het virus en kosten van onderdrukken verschuift voortdurend. Bijna alle landen maken daarin afwegingen, maar Nederland staat vrijwel alleen door op maximale ruimte voor het virus te blijven sturen tot ver voorbij de zorgcapaciteit. Op het ministerie is de overtuiging dat veel blootstelling aan het virus Nederland weerbaarder maakt diep gevoeld. Voor iedere nieuwe voorspelbare tegenvaller is altijd wel een excuus. Het ministerie bracht in juni zelfs een video uit waarin groepsimmuniteit eerst opnieuw wordt gedefinieerd als weerstand tegen ic-opname en dan de eer wordt opgestreken voor de vele infecties in ons land.

Het beleid steunt op media die de framing van het kabinet blijven napraten. “Corona is voorbij”, klinkt het al een jaar terwijl de ziekenhuizen alleen maar voller raken en de golven steeds sneller komen. De framing dat lockdowns voorzichtig waren, in plaats van een roekeloze consequentie van gebrek aan preventie, zie je overal. Overdreven harde lockdowns in China worden gretig als schrikbeeld gebracht terwijl de bevolking daar sinds 2020 meestal alles kan, de economie en de zorg lekker draaien en massale en verergerende Long Covid een Westers fenomeen is waarop wordt neergekeken. Zoals een Chinese journalist deze week zei: "Ik begrijp het. Lockdown slecht, vrijheid goed. Maar wat is het plan nu 30% gehandicapt raakt? Jezelf uploaden naar de matrix?"

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Jaapboot1
Jaapboot18 sep. 2022 - 13:18

Ik ken uw niet persoonlijk maar uw beweringen komen echt over als complot denken 1 tip zoek hulp

Wie o Wie
Wie o Wie13 jul. 2022 - 15:51

“Succesvol richting de rechter” In de uitspraak lees ik toch dat de vordering wordt afgewezen en dat de staat vergoed moet worden in de kosten. De uitspraak is te lezen via de volgende link: https://screens.wings.dev/vonnis-15-01-2021-GEANONIMISEERD-GuAV735BEbQZBEB4Ag.pdf

Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2022 - 14:48

@Mick, goed stukje op socialisme.nu. M.n. wat betreft de redenen voor het non-beleid “Daarmee stelt de regering zich in feite op het eugenetische ‘dor hout’-standpunt: kwetsbare mensen hoeven niet letterlijk allemaal dood, maar het zou stiekem wel goed nieuws zijn. Het verschil met extreemrechts is dat Kuipers niet wordt gedreven door rassenleer, maar door neoliberaal cynisme, dat ervan uitgaat dat mensen hun bestaansrecht verliezen zodra ze geen geld meer opbrengen.” https://socialisme.nu/kuipers-covidbeleid-is-stap-terug/

Miss Piggy
Miss Piggy12 jul. 2022 - 19:33

Ik zal long covid zeker niet bagatelliseren. Ken genoeg mensen die maanden na ziek zijn geweest nog nauwelijks energie hebben. En ik hoor steeds meer berichten van mensen met long covid die uit het niets een hersenbloeding kregen. Dat gezegd hebbende: Ja, we zullen met Covid moeten leren leven. We kunnen niet eeuwig elk jaar onze samenleving op slot doen. We zien steeds meer hoe gigantisch de gevolgen daarvoor zijn, op wachtlijsten van mensen met andere aandoeningen, bedrijven die op omvallen staan, psychische klachten, vooral bij jongeren (20% die suïcidale gevoelens had!) en noem maar op. Echter we hoeven ons ook niet neer te leggen bij Covid en de gevolgen. Meer onderzoek, naar zowel effectievere vaccinatie, als behandeling. En ook preventie. De meeste zware gevallen van Covid waar toch oudere (mannen) met overgewicht.

JoostV2
JoostV212 jul. 2022 - 12:15

Ik zou graag enige bronvermelding zien over de zogenaamde uitspraak van Professor Koopmans. Het lijkt me namelijk laster wat hier staat. Enige wat ik in 2020 kan vinden is een interview in de correspondent. Hierin verteld ze een ander verhaal.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2022 - 16:38

Ditto!

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2022 - 11:39

Erg goed verhaal. Het beleid in Nederland is om moedeloos van te worden. Elke keer opnieuw blijkt het desastreus uit te pakken en elke keer opnieuw wordt voor dezelfde zoek-het-maar-uit benadering gekozen. Totdat de zorg het niet meer trekt en dan moet er alsnog een langdurige lockdown ingezet worden.

itsme3
itsme312 jul. 2022 - 11:07

Daar hebben we de heer Blok weer. Inmiddels heeft overal het beleid dat hij voorstaat overal ter wereld gefaald, omicron laat zich niet in bedwang houden, maar hij blijft stug proberen. "Nog steeds bestaat de voorlichting vaak uit onzin, zoals de “gevaren” van in Duitsland verplichte FFP2-filtermaskers." Wat uit de cijfers uit Duitsland inmiddels wel duidelijk is geworden is dat FFP2 lapjes geen enkele besmetting voorkomen, maar slechts een beetje uitstellen. Dankzij FFP2 is Duitsland, met aanhoudend hoge besmettingscijfers, naadloos van de vorige golf in de huidige golf overgegaan. Landen met een realistischer beleid hadden tot de opkomst van de nieuwe variant twee maanden lang nauwelijks besmettingen en daar heeft de golf inmiddels zo'n beetje zijn hoogtepunt bereikt.

1 Reactie
adriek
adriek13 jul. 2022 - 7:23

Mondkapjes hebben best wel effect. Vooral als ze correct gebruikt worden. FFP2 kapjes zijn duurder dan die andere schaamlapjes, dus die worden al snel een week of langer gebruikt. In de jaszak, uit de jaszak, binnenstebuiten of achterstevoren...

Gerygrr
Gerygrr12 jul. 2022 - 10:41

Mick, hartelijk dank voor je gloedvolle betoog! Het klopt helemaal bij wat ik ondervind en heb ondervonden als long covid patiënt. Drie artsen met zelf long covid zamelen geld in voor bio-medisch onderzoek. https://www.stichtinglongcovid.nl/wat-kan-je-doen De overheid heeft er geen geld voor. Ook vind ik het raar, dat er geen virusremmers worden voorgeschreven en simpelweg wordt gevraagd om uit te zieken met paracetamol.

5 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 jul. 2022 - 10:56

@ Gerygrr - dank voor deze bijdrage. En hulde voor die drie artsen. De overheid heeft er geen geld voor. Dit is heel erg, maar mag ons niet bevreemden. Aangenomen dat de symptomen van Long-Covid mensen door de bank genomen niet alleen ernstige klachten bezorgen, maar hen ook: 'minder produktief maken': naar goed neoliberaal gebruik wordt er niets gedaan voor de 'improduktieven'. In Duitsland werd voor zulke mensen de afschuwelijke term 'Ballastexistenzen' bedacht, zie: https://de.wikipedia.org/wiki/Ballastexistenzen

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jul. 2022 - 11:11

"'Ballastexistenzen'" Mooi woord voor iets lelijks indien het over mensen gaat. Het zou in Nederland de lading wel dekken.

Gerygrr
Gerygrr12 jul. 2022 - 13:09

Helaas! Zie de voorspelling, elke volgende ronde meer schade! Ook op jongere leeftijd kan dit starten….. Artsen kozen voor deze weg: geen test, of te laat getest dan is het geen. corona. Wel in het ziekenhuis met hartontsteking, herseninfarct, of bv nietontsteking, longembolie? Nou dan is het gewoon dat. Post- corona? Dat is niet wetenschappelijk onderzocht…… Tunnelvisie en angst voor Wappies.

LaBou
LaBou 12 jul. 2022 - 16:29

In Nederland zijn dat toch de onrendabelen?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert13 jul. 2022 - 5:15

@ LaBou - dank je. Ik trachtte even op juist dat woord te komen.

Jopie666
Jopie66612 jul. 2022 - 10:16

Dus uiteindelijk krijg je permanente klachten. De vraag is natuurlijk hoe jong je dan nog bent bijvoorbeeld 30 jaar of 70 jaar en na hoeveel herbesmettingen en hoeveel jaar het duurt totdat je permanente klachten hebt. Wat ben ik blij dat ik niet meer werk. 1 voordeel de Russen verdwijnen nu qua demografie nog wat eerder dan al was voorspelt.

LaBou
LaBou 12 jul. 2022 - 10:14

En nu maar wachten op het commentaar van de inmiddels bekende wappies hier.

haarklover
haarklover12 jul. 2022 - 9:36

Er zijn natuurlijk nog wat wegen tussen een Chinese lockdown (waarbij mensen thuis verhongeren) en het laten rondrazen van het virus. Een lockdown kan prima zijn, maar neem dan NIeuw-Zeeland als voorbeeld, niet China.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 jul. 2022 - 11:51

Ja, neem een eiland 2000km verwijderd van andere eilanden als voorbeeld. Dat is echt heel relevant. In IJsland is ook bijna niemand aan dat virus overleden en daar heeft men ook niet zo spastisch gereageerd als in Nieuw-Zeeland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2022 - 15:49

IJsland had ook toevallig de infrastructuur voor grootschalig testen waardoor de eerste gavallen konden worden opgespoord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2022 - 15:51

gevallen

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 jul. 2022 - 8:55

De economie draait helemaal niet zo goed in China en de vrijheden zijn extreem beperkt onder het mom van covid. Er is daarnaast geen enkele sprake van Westerse exceptionalisme want er zijn bijna geen landen op de wereld die een zero covid beleid nastreven. Wellicht hadden we covid buiten de deur kunnen houden als China niet aan het liegen was in het begin en doctors niet (mond) dood maakte. Of is iedereen Li Wenliang alweer vergeten? We moeten er voor waken dat we niet intrappen in de propaganda van dictaturen. Ze zijn goed in het maken van mooie facades maar daar achter is vaak kommer en kwel.