Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De fluwelen zetels van de coalitie

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
50404368326_5d8695b47c_c

© cc-foto: ALDE

Kritischer media hadden de regeringspartijen veel stemmen gekost
Het is vandaag een jaar geleden dat Premier Mark Rutte in zijn Nationale Toespraak aankondigde het virus te laten rondgaan onder gezonde mensen richting de eindsituatie van groepsimmuniteit. Zijn verhaal was van een bedenkelijk wetenschappelijk, humanitair en bestuurlijk allooi, en het beleid is voorspelbaar misgegaan. Dat is in de eerste plaats te wijten aan de Kamer, die het kabinet controleert (althans had moeten controleren). Maar ook de grote kranten en omroepen hebben te weinig gedaan om het beleid van opbouwende kritiek te voorzien. Als de modale kiezer goed geïnformeerd zou zijn geweest over het coronabeleid waren Rutte’s VVD en zijn coalitiepartners waarschijnlijk kansloos.
Een wijs persoon zei ooit “journalistiek die niet kritisch naar de macht is, is weinig meer dan propaganda”. Toen Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen zei dat “De Telegraaf vanuit kabinetskringen het verzoek kreeg het RIVM een beetje heel te laten” werd duidelijk dat het kabinet dergelijke eenstemmigheid actief heeft geprobeerd te organiseren. Dit werd bevestigd toen begin december een grote reeks documenten uit de begintijd van de coronacrisis via een Wob-verzoek naar buiten kwam. Grote delen waren weggelakt, maar de samenvatting is dat de strategie van “gecontroleerd uitrazen” vooral afhankelijk was van het met communicatie voorkomen dat de wens van de bevolking om beschermd te worden zou omslaan naar politieke weerstand.
Op zich is communicatie sturen vanuit de overheid in een grote crisis niet opzienbarend, maar wel dat de pers meewerkte. Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok gaf op 19 maart aan het maatschappelijk debat te willen sturen “door niet allerlei virologen af te sturen” op het publiek, want „we moeten als land één lijn trekken om die lijn te steunen”.  Op 24 september 2020 gaf Klok ook aan te weinig aandacht aan de actiegroep Containment Nu! (waarin ondergetekende actief is) te hebben gegeven.
De Ombudsman van Trouw was het daar mee eens toen hij zei dat “opvallend is dat Viruswaarheid meer aandacht krijgt dan Containment Nu”. En ondanks het feit dat uw dienaar structureel goed zat en RIVM-voorman Jaap van Dissel eerder zelden, bleef een uitnodiging voor een kranteninterview of talkshow tot nu toe uit, en tientallen toch echt nuttige opinieartikelen werden niet gepubliceerd door NRC, Volkskrant, Parool en Trouw.
Het bredere verhaal De media hebben wel degelijk aandacht gegeven aan de vele fouten die het kabinet maakte, maar misten het bredere verhaal. Want alle ophef over het gebrek aan testen, beschermingsmiddelen, inreiscontroles en trage vaccinatie, of de wonderlijke prikorde, misten structureel de link naar de strategie. In het griepdraaiboek dat het kabinet gebruikt is er gewoon weinig reden om massaal te testen, traceren, beschermen, isoleren en vaccineren. Zo diende een te weinig kritische media een kabinet dat liever brokkenpiloot lijkt dan bewust slechte bestrijder van (te veel) infecties.
De cruciale fout van onze grote dagbladen en nieuwsshows is de omgang met feiten en wetenschap. Al voordat Premier Rutte op 16 maart 2020 aangaf het virus door de gezonde bevolking te willen laten gaan voor groepsimmuniteit was dit breed veroordeeld als onwetenschappelijk en onethisch. Hij ontkende in juni zelfs ooit een dergelijke toespraak gehouden te hebben. Het RIVM en haar voorman Jaap van Dissel hebben talloze keren beweringen gedaan die gewoon niet klopten, van “ maskers zijn schijnveilig ”  en “kinderen zijn niet besmettelijk” via “Nederland doet het relatief goed” en “indammen is de strategie” tot “Nederland doet al alles wat het kan om het virus af te remmen”. Hij deed niet eens moeite zijn misleiding te verhullen toen hij zei dat hij niet van plan is luchtgedragen verspreiding te erkennen omdat dat zou te duur zijn. Zijn collega Jacco Wallinga deelde zijn ontdekking dat het virus vooral door mensen zonder klachten wordt verspreid pas maanden later met het land “omdat je niet alles in één keer kunt vertellen ”. De meeste van deze onware beweringen zijn niet geduid in de media, laat staan dat erkend is dat er een gecoördineerde misleidingscampagne wordt gevoerd. Een aanpak die ook noodzakelijk is bij het griepdraaiboek dat het kabinet volgt. Zo bleef het publiek verstoken van informatie die nodig is voor een goede meningsvorming, maar ook om zelf beslissingen te kunnen nemen over onze persoonlijke veiligheid.
Misleidingscampage Een voorbeeld zijn scholen, die de afgelopen dagen meermaals meldden verrast te zijn door de grootschalige infectie in het gebouw, want kinderen zouden relatief weinig infecties opleveren en de RIVM-richtlijnen afdoende tegen infectie. Maar het RIVM wil juist níet dat kinderen en (gezonde) leraren niet besmet raken. Deze schoolbestuurders zijn in zekere zin verweesd, want vanuit hun positie hebben ze geen kans om aan hun zeer verregaande zorgplicht voor medewerkers en leerlingen te voldoen. Dit overigens met behulp van hun vakbonden , die ook nog eens de zorgmedewerkers in de steek hebben gelaten.
Zo valt niet aan de conclusie te ontkomen dat meer kritische massamedia een heel andere verkiezingsuitslag zouden hebben opgeleverd. Een partij waarvan je weet dat die een beleid steunde dat tot massale onnodige sterfte en andere gezondheidsschade leidde is niet aantrekkelijk, net zomin als de keuze voor meer dan een jaar jojo-lockdowns en structureel onzin vertellen tegen een bevolking die gewoon beschermd wil worden. Het geweld op straat is niet los te zien van de keuzes van de coalitie.
Consumenten van massamedia hebben geen kans gekregen rationeel een eigen mening te bepalen over hoeveel virus ze wenselijk vinden, of zelfs maar te begrijpen dat er alternatieven zijn die werken. Want ook als het “Zero Covid” van Australië en Vietnam niet haalbaar is, levert een lage infectiegraad à la Denemarken of Duitsland altijd voordelen op. Zo zit het hele debat gevangen in het denkkader van het “versoepelingsbudget”, dat geen verband houdt met het epidemiologische feit dat alleen vroeg hard remmen een kans biedt op duurzame versoepeling.
Dividend Tragisch is dat het verspreidingsbeleid bijna niemand buiten de medische sector dient. Miljoenen mensen hebben extra veel risico bij infectie, en moeten al een jaar kiezen tussen infectie en isolatie. Leraren, zorgmedewerkers en andere contactwerkers zijn in de vuurlinie gezet onder desinformatie, net als miljoenen ouders en hun kinderen. De horeca, cultuursector en winkels zijn onnodig lang dicht omdat de scholen onbeschermd zijn. Richting de 5 miljoen mensen moeten al besmet zijn geweest, vaak zonder te weten dat het virus ruimtes vult en 1,5 meter afstand niet voldoende is.
Zo houd je als politieke partij geen achterban over. Tenzij partijen in hoge mate met rust worden gelaten door welwillende massamedia, natuurlijk. De Nieuw-Zeeuwse premier Jacinda Ardern won de verkiezingen met indammen en eerlijkheid, Mark Rutte gaat het waarschijnlijk met het tegenovergestelde lukken. Het harde werk van de middenpartijen om het maatschappelijke middenveld bevriend te houden betaalt zijn dividenden uit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

19682
1968217 mrt. 2021 - 11:39

Paul250371. Ja paul zeker ,wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan australie ,vrijwel geen corona meer ,en 0? Drenkelingen.chapeau voor Australië.

Robert Follon
Robert Follon17 mrt. 2021 - 10:36

Hier. Aandacht in de media (you're welcome): https://www.at5.nl/artikelen/204367/demonstratie-bij-de-stopera-we-hebben-een-slecht-coronabeleid "De Actiegroep Containment Nu demonstreerde vanmiddag voor de Stopera tegen het Nederlandse coronabeleid .... Er kwamen vijftien demonstranten naar het plein voor het stadshuis."

2 Reacties
Jozias2
Jozias217 mrt. 2021 - 12:25

15 demonstranten, dat zal een politieke aardverschuiving worden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 mrt. 2021 - 13:09

De rest zit in een hele strenge zelfopgelegde lockdown.

Tom Lucassen
Tom Lucassen17 mrt. 2021 - 7:50

En dan daarbij nog te bedenken; * toeslagenaffaire met duizenden gedupeerden * groningen en het gas met dito gedupeerden * burgerdoden in het midden-oosten * dividend-fiasco En nog wel wat meer, maar zoals het lachebekje zelf aangeeft; er is ook veel goed gegaan in dit toffe land! Wat een flapdrol. Wilders pakte hem goed aan gisteren. Hopelijk kost hem dat nog wat zeteltjes. De kleinste grootste partij wederom. Lastige formatie derhalve.

3 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen17 mrt. 2021 - 7:51

* woningnood. * daklozen verdubbeld.

Paul250371
Paul25037117 mrt. 2021 - 10:00

walgelijke uitruildeal met Erdogan en het redden van drenkelingen strafbaar stellen. Totaal inhumaan misdadig vluchtelingen beleid. Het criminaliseren van minderheden en de allerarmsten.

Buitenstaander
Buitenstaander17 mrt. 2021 - 11:37

Je zou idd denken; 'gefundenes fressen' voor Links NL, maar zie wat ze er van bakken. Geeft echt te denken.....

Rutger Groot
Rutger Groot17 mrt. 2021 - 7:45

Aha het is de schuld van de media dat links het zo slecht doet in de peilingen! Ja als je de oorzaak niet wilt zoeken in het bijzonder slechte begrip van wat er speelt bij je potentiele kiezers (SP deels daargelagen) en het blind zijn voor de echte problemen in de wijken (dus wat de bewoners dagelijks beleven) dan kun je natuurlijk altijd iemand anders de schuld geven... Het is niet gek dat een deel van de traditionele achterban van bijvoorbeeld de PvdA naar PVV is gevlucht (wel jammer) - maar ga zelf maar eens 24/7 kijken in de 'traditionele PvdA stemmende buurten' - en dan zie je waar de ontevredenheid vandaan komt.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037117 mrt. 2021 - 10:04

Ahh, de kenner. De linksbasher die precies weet wat links zou moeten doen maar empathie een scheldwoord vindt. De man die echt weet hoe het op straat gaat vindt het helemaal niet gek dat er gestemd wordt op extreem rechtse racisten want daar heeft links het natuurlijk zelf naar gemaakt.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 10:44

LOL typisch dat je hier een "links" verhaal van maakt...mooi voorbeeld van de bevooroordeelde blik. Je sloeg zeker aan op de formulering: "Rutte's VVD en coalitiepartners", maar in feite gaat het alleen maar over het Kabinet en de Kamer - in zijn geheel dus - en de rol van de media

Buitenstaander
Buitenstaander17 mrt. 2021 - 11:40

@Paul Maar Paul, het geeft toch wel te denken dat met zoveel dingen die er fout gingen er zo weinig 'power' van links is gekomen. Ze zouden toch makkelijk de kiezer moeten kunnen overhalen... Waar gaat t dan mi? Beetje introspectie en meer realiteitszin?

Tom7
Tom717 mrt. 2021 - 7:12

Dat de media, Main Stream verstek heeft laten gaan bij frontpage berichten over het disproportionele geweld wat de laatste maanden is toegepast, waarbij mensen rechten hier in Nederland de hoek in zijn geknuppeld, is alleszeggend. Tekst uit `Whish you where Here´ Denk je dat je het kunt zien? Do you think you can tell? Hebben ze je ertoe gebracht te ruilen? Did they get you to trade Jouw helden voor geesten? Your heroes for ghosts? Hete as voor bomen? Hot ashes for trees? Hete lucht voor een verkoelend briesje? Hot air for a cool breeze? Koud comfort voor verandering? Cold comfort for change? Heb je geruild Did you exchange Een walk-on onderdeel in de oorlog A walk-on part in the war Voor een hoofdrol in een kooi? For a leading role in a cage? Veel stemplezier vandaag, und.................????

Fredje3
Fredje317 mrt. 2021 - 5:35

Wat gaat er dan zo onderscheidend slecht met Nederland? En vergelijk het niet met eilandstaten aan het einde van de wereld zoals Nieuw Zeeland aangezien die geen hub functie heeft en niet meer dan 400 inwoners per km2 heeft, maar nog geen 18 inwoners per km2. Van alle druk bewoonde landen die ook qua functie vergelijkbaar zijn heeft Nederland denk ik best wel een balans gevonden tussen ziekte en economie en ja, economie is belangrijk. We willen toch onze zorg en rechtstaat kunnen behouden en het liefst nog verbeteren? Daar hebben we economie voor nodig. Verder blijkt het laat instappen met vaccineren toch wel een kwestie te zijn van een betere voorbereiding aangezien we aardig aan het inlopen zijn. Overigens ben ik wel van mening dat als we niet beperkt zouden zijn geweest door het logge monster EU en haar EUrofielen dat het nog veel beter zou zijn geweest. In dat opzicht is het erg knap van een land als Nederland dat we ondanks alle handicaps (Rutte, de Jonge, RIVM, EU) er toch nog redelijk vanaf lijken te komen.

4 Reacties
gimli55
gimli5517 mrt. 2021 - 8:06

Ongekend onrecht Institutioneel racisme en discriminatie Etnisch profileren Toeslagaffaire Gaswinning affaire Qkoorts affaire Slecht testen of te weinig Te laat vaccineren Stikstof, koolstofdioxide debacle Afbraak rechtstelsel Afbraak sociale voorzieningen Afbraak zorg incluis 70.000 zorgmedewerkers ontslagen Halvering aantal IC bedden Nationale Politie Afbraak OV platteland Decentralisatie jeugdzorg, GGZ Verhoging BTW Afbraak onderwijs Belastingparadijs, op de 4de plek in de wereld Puinhoop reorganisatie belastingdienst Afbraak toezichthouders AFM, NVWA, kifid. Ik ben vast nog een rijtje vergeten in de lange reeks mislukkingen en slecht beleid onder Rutte 1 tm 3. Daarnaast heb ik de niet doorgegane plannen niet eens genoemd. Wat je maar redelijk durft te noemen. Laten we het omdraaien. Wat is er wel goed gegaan voor de burger? Noem niet het container begrip economie, want dat is niet concreet en kun je ook stellen wie en wanneer de burger daarvan geprofiteerd heeft. Noem 1 concreet profijt voor de burger tijdens Rutte 1 tm 3.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 10:22

"We willen toch onze zorg en rechtstaat kunnen behouden en het liefst nog verbeteren? " De rechtsstaat is zo'n beetje compleet afgebroken en de zorg zo "efficiënt" gemaakt dat die geen enkele klap kan opvangen, was dat je ontgaan? Als die alweer opgebouwd zouden worden - dat is maar de vraag onder de VVDemoliton - dan gaat dat jaren duren en veel geld kosten "Overigens ben ik wel van mening dat als we niet beperkt zouden zijn geweest door het logge monster EU en haar EUrofielen dat het nog veel beter zou zijn geweest." Wat bedoel je daarmee, de goedkeuring van de vaccins? Dat zou NL echt niet sneller gedaan hebben, eerder langzamer, en we zouden exact dezelfde richtlijnen gehanteerd hebben

Mohawk2
Mohawk217 mrt. 2021 - 11:58

“We willen toch onze zorg en rechtstaat kunnen behouden en het liefst nog verbeteren?” Naar analogie van een Amerikaanse majoor na de slag om Bén Tre in februari 1968: "We had to destroy the village in order to save it." "Destroy" inclusief de burgerbevolking wel te verstaan...

JanB2
JanB218 mrt. 2021 - 5:26

Van alle druk bewoonde landen die ook qua functie vergelijkbaar zijn heeft Nederland denk ik best wel een balans gevonden tussen ziekte en economie en ja, economie is belangrijk. Je hoeft maar even over de grens te kijken om te zien dat je volkomen uit je nek zwamt. En dan heb ik het nog niet eens over landen als Japan, Taiwan en Zuid-Korea. Stuk voor stuk landen met extreem dichtbevolkte gebieden.

EricDonkaew
EricDonkaew17 mrt. 2021 - 3:20

Op 24 september 2020 gaf Klok ook aan te weinig aandacht aan de actiegroep Containment Nu! (waarin ondergetekende actief is) te hebben gegeven. --------------------------------------------------- Containment Nu! trachtte een tijdje terug een grote massamanifestatie op touw te zetten, waar uiteindelijk maar acht demonstranten op afkwamen, onder wie een tweetal bij wijze van studentengrap. Geen wonder dat Klok aan deze club maar weinig aandacht wilde schenken. Blok doet inmiddels denken aan een muis op een brug vol met olifanten. Als niet-prominente prominent weigert hij ook steevast te reageren op reacties op zijn epistels.

Pater
Pater17 mrt. 2021 - 3:19

Blok schrijft: " In het griepdraaiboek dat het kabinet gebruikt is er gewoon weinig reden om massaal te testen, traceren, beschermen, isoleren en vaccineren." Erg misleidend. In februari werd nog gedacht dat corona vergelijkbaar was met griep, dat was in maart wel over. Dat testen en traceren pas laat op gang kwam had twee oorzaken: toen het RIVM tot het inzicht kwam dat corona al massaal rondwaarde was er geen beginnen meer aan, temeer omdat (2) de Nederlandse gezondheidszorgstructuur niet in staat was snel en doortastend de nodige materialen te regelen. Het falen van die structuur, met een minister Flater aan het hoofd, kenmerkte de Nederlandse aanpak langdurig. Het aansturen op groepsimmuniteit heeft een dag of 10 geduurd. Het sloeg nergens op, daar heeft Blok groot gelijk in, maar Blok framet al van begin af aan dat dat voortdurend het beleid is geweest. Er vallen bij Blok nog veel meer onjuistheden aan te geven, daar ben ik op Joop al vaker op ingegaan en dat ga ik niet meer herhalen. Het verbaast me daarom niks dat de kwaliteitskranten zijn bijdragen hebben geweigerd.

2 Reacties
The Apple
The Apple17 mrt. 2021 - 9:14

In juni , tien het aantal besmettingen was gedaald dit ca 2 per 100.000 inwoners, had het ministerie 4 maanden de tijd gehad om het testen en traceren te organiseren. Heeft de overheid feitelijk iets anders gedaan dar het virus "gecontroleerd" -om de ziekenhuizen niet over te belasten- laten rondgaan? Misschien met de mond, maar niet met de daad. "Het verbaast me daarom niks dat de kwaliteitskranten zijn bijdragen hebben geweigerd." Je constateert dus dat hij gelijk heeft, maar vindt dat niet meer dan terecht omdat hij een andere mening heeft dan de jouwe.

Pater
Pater17 mrt. 2021 - 16:17

@Apple "Je constateert dus dat hij gelijk heeft, maar vindt dat niet meer dan terecht omdat hij een andere mening heeft dan de jouwe." Dit neigt naar het mystieke niveau, onnavolgbaar. Het gekke is, Blok heeft nooit gereageerd op mijn regelmatige verwijten. Apple trad dan op als zijn vervanger, maar dat hielp niet echt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2021 - 2:19

Nederland is wat dat betreft een bubble van vals bewustzijn. In andere landen zijn korte kleine plaatselijke lockdowns om te voorkmen dat er epidemie komt. In Nederland komts de algemene landelijke lockdown BOVENOP de gepland behouden epidemie. Het is net alsof iedereen blijft zeggen dat vierkante wielen nu eenmaal moeten.

3 Reacties
itsme3
itsme317 mrt. 2021 - 8:47

Die "kleine plaatselijke lockdowns", als ze er al zijn, betreft gebieden die groter zijn dan heel Nederland.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2021 - 9:45

Soms wel zo geweest meestal al lang niet meer. En ook toen betekende het gewoon een open vrije gezonde maatschappij in het overgrote merendeel van het land, dus het basale verschil tussen publiek goed elders en achtergebleven criminele nalatenheid van regering in Nederland is er niet minder op. Integendeel. Ook is het zo dat ze nu ook maar een paar dagen duren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2021 - 9:47

Niet dat ik een gestalt knop die het vals bewustzijn afzet verwacht. Je zit er te diep en onvrij in.

itsme3
itsme316 mrt. 2021 - 22:52

Uw verhaal staat tjokvol illusies. - Uw vasthouden aan het groepsimmumiteit verhaal is al net zo zielig als PVV'ers die steeds over het kwartje van Kok beginnen - Maskers zijn inderdaad schijnveilig. Door de invoering van de maskers zijn mensen heel veel minder afstand gaan houden, blijkbaar omdat zij zich nu onkwetsbaar achtten. Toeval of niet, in de periode van de invoering van de maskers is het aantal besmettingen zwaar omhoog gegaan (golf 2b zullen we maar zeggen), als enige land van Europa in die periode. - Nederland doet het inderdaad goed. Tijdens de de tweede golf zijn wij qua aantal overledenen het vijf na best presterende land van de EU+UK+Noorwegen. De enige landen met een lagere relatieve sterfte zijn Noorwegen, Finland, Denemarken en Cyprus. Niet toevallig een eiland en twee landen aan de periferie van Europa met beperkte buitenlandse contacten. Denemarken is het enige land dat het op eigen kracht goed doet. - Duitsland doet het statistisch qua aantallen besmettingen in de tweede golf redelijk, maar heeft veel meer doden dan Nederland (relatief). Waar je bij de uitslag "positief" in Nederland een kleine 1% kans hebt om te sterven, is dat in Duitsland bijna 3%. Ergens gaat er dus iets mis in dat land. De prijs die Australië betaald heeft voor zijn relatief lage aantal besmettingen is erg hoog. Delen van het land hebben lang in een erg strenge lockdown gezeten, terwijl alleen al het contact tussen een inreiziger in quarantaine en haar bewaker leidde tot een zware coronagolf. En dat terwijl het al bijna onmogelijk is om het land binnen te komen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2021 - 8:55

Australië laat de eigen burgers die in het buitenland zijn gestrand ook slechts mondjesmaat toe.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 22:06

"levert een lage infectiegraad à la Denemarken of Duitsland altijd voordelen op. " De laatste piek in december was in Denemarken net zo groot als in Nederland als je kijkt naar het aantal besmettingen per miljoen inwoners. En als je kijkt naar het aantal overledenen is Denemarken geheel vergelijkbaar met Nederland. Qua overledenen per miljoen inwoners komt Duitsland ook op hetzelfde niveau als Nederland (73.000 sterfgevallen op 83 miljoen inwoners). Lijkt er op dat er in Duitsland er relatief veel mensen sterven aan Corona of dat er veel besmettingen onder de radar blijven. https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=40..latest&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=DNK~NLD

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg17 mrt. 2021 - 9:24

'Lijkt er op dat er in Duitsland er relatief veel mensen sterven aan Corona of dat er veel besmettingen onder de radar blijven.' Klopt, Duitsland is namelijk aanzienlijk minder gedigitaliseerd dan Nederland, met als gevolg een houtje-touwtje-beleid als het gaat om contactonderzoek en registratie van bezoekers. Het Deutsche Ärzteblatt besteedde er in het redactioneel commentaar aandacht aan: https://www.aerzteblatt.de/archiv/218195/Datenlage-Man-weiss-es-nicht-so-genau

Zapata
Zapata16 mrt. 2021 - 21:45

Media worden altijd een tijdje na de verkiezingen kritisch. Duurt een maandje of zes en dan begint het gemopper weer. Vlak voor de verkiezingen zijn ze juist helemaal niet kritisch maar dat is ook logisch want wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

voorburg2
voorburg216 mrt. 2021 - 20:51

Binnen het politiek bestel van Nederland was geen enkele partij die een Nieuwzeelands model voor coronapreventie ondersteunde. Het kabinet regeert bij gratie van de Kamer. En het was niet corona, maar de toealagenaffaire die de Kamer heeft doen vallen. Een puntje terzijde. Kinderen tot 12 jaar zijn zeer waarschijnlijk niet besmettelijk. Na een vol jaar corona is er nog nergens een overtuigend voorbeeld van een kind als patiënt 0 gevonden. In basisscholen zijn het voornamelijk leerkrachten die elkaar besmetten.

2 Reacties
The Apple
The Apple16 mrt. 2021 - 22:46

Een puntje terzijde - Waar haal jij die informatie vandaan?

voorburg2
voorburg213 mei 2021 - 13:06

Uit de krant en de opiniebladen. Als er een kind besmettelijk was geweest had ik dat wel gelezen. Of gelooft u in rijkscensuur?

Poeha
Poeha16 mrt. 2021 - 19:49

Als je kijkt naar andere landen, dan worstelen die ook. Nederland heeft het in 2020 economisch gezien goed gedaan. Het vaccineren is laat op gang gekomen, maar vanwege de enorme snelheid staan we inmiddels op de vierde plek. Andere landen vragen zich af hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen. Daarnaast Is de financiële Corona steun nergens zo groot als in Nederland. Er zijn weinig landen in Europa waar ik mee zou willen ruilen.

1 Reactie
gimli55
gimli5517 mrt. 2021 - 8:10

Jij niet, maar daar zijn de slachtoffers van de toeslagaffaire en de Groningers het vast niet mee eens. Die zijn met nog vele nu nog onzichtbare slachtoffers de pineut van Rutte 1 tm 3.