Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatminister Pakistan: rijke landen zijn herstelbetalingen verschuldigd

  •  
04-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2483 keer bekeken
  •  
overstromingpakistan

Rijke landen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, zouden herstelbetalingen moeten betalen aan arme landen die het slachtoffer worden. Dat zegt de Pakistaanse klimaatminister Sherry Rehman in een interview met The Guardian.

Pakistan wordt zwaar getroffen door de klimaatcrisis. Nadat het land deze zomer gebukt ging onder extreme hittegolven, staat nu een derde onder water door overstromingen. Zeker 1200 mensen zijn door de catastrofale wateroverlast overleden. Meer dan tweehonderd bruggen zijn ingestort of beschadigd. “Ik huiver als ik mensen hoor zeggen dat dit natuurrampen zijn”, zegt Rehman. “Dit zijn door de mens veroorzaakte rampen.”

Het ligt voor de hand dat fossiele bedrijven, die nu megawinsten boeken dankzij de oorlog in Oekraïne, meebetalen, meent Rehman. “Grote vervuilers proberen hun uitstoot vaak te verdoezelen. Maar je kunt niet ontkennen dat deze bedrijven soms nettowinsten hebben die hoger zijn dan het bruto nationaal product van de landen die nu de rotzooi moeten opruimen.”

Rijke landen hebben verreweg de grootste bijdrage geleverd aan de klimaatcrisis. Zo stoot de gemiddelde Nederlander evenveel CO2 uit in een dag als de gemiddelde inwoner van het straatarme Congo in een jaar.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (67)

dirk den boer
dirk den boer9 sep. 2022 - 10:16

Vandaag hierover in de NRC: Falende rijke landen schuldig aan ramp Pakistan, van de Clingendaler Pieter Pauw (klinkt bekend in de oren)..Pieter hekelt de slappe knieen van HET WESTEN, dus niet van Pakistan zelf, dat schuldig is aan verdwijnen van zijn bosareaal, dat van 30% naoorlogs tot 4% nu is geslonken, dus veel erosie en hogere risico's. Hij pleit ook voor meer noodhulp van DAT WESTEN, en voor grootschalige adaptaties ter bescherming tegen die overstromingen, ga er maar aan staan. verder: de problemen worden alleen maar groter naarmate we (HET WESTEN dus weer) langer wachten met ambitieus klimaat beleid. Bij nalaten hiervan, vreest hij meer instabiliteit en immigratie. Al met al, gewoon weer wat gezwam, geen spijkers met koppen, geen realiteitszin en kennis van zaken en mogelijkheden. Ik zie het somber in voor Pakistan, voor de hele verdere wereld ook trouwens.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 sep. 2022 - 21:34

5 eeuwen geleden... toen we net zo arm waren als pakistan... met kernwapens, straaljagers en de 44ste economie van de wereld.

5 Reacties
dirk den boer
dirk den boer6 sep. 2022 - 12:18

Ja, hehehe, kernwapens en de 44ste economie, maar ik had net natuurlijk over gemiddeld inkomen en welstand, en denk dat we toen in ieder geval verder waren met water management dan de Pakistani nu. Veel van mijn collegas hebben daar jaren 7o en 80 aan ontwikkelingshulp gedaan, meestal irrigatie, dus weg en waterbouw. Het punt is, doet de regering genoeg aan weg, dijk en waterbouw , en wat kost het om moessonregens (nu feller en onvoorspelbaarder dan ooit) te beteugelen? Vegrelijkbare toestanden in Djakarta (beter opgeven en verhuizen) en Bangla Desh. Beste misschien nog om aan drijvende huizenbouw te gaan doen daar, alhoewel NLse ingenieurs daar ongetwijfeld een vrijblijvend dijkje of dammetje kunnen gaan aanleggen, voor zoveel miljoenen per ingenieursbureau. Heb ik meegemaakt in Kenia, als je ergens klaar was, verlegde de rivier zich en ging ergens anders stromen, zodat je waterwerken helemaal droog kwamen te liggen. Zo gaat dat in waterlanden....

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:43

Jakarta zinkt met name door het gebruik van grondwater - plus dat het uberhaupt niet de beste grond was. Pakistan is een arm land en zeker per capita maar natuurlijk is er weldegelijk welvaart en kapitaal om iets te bereiken als men het wilt. Ze den bijv. ook mega projecten met China. Ook Pakistan is verbeterd in veertig jaar tijd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2022 - 11:15

Bangladesh heeft las ik geinvestreerd in een waarschuwingssysteem. Dat werkt op basis van hogere gronden waar je tijdelijk terecht kunt.

dirk den boer
dirk den boer7 sep. 2022 - 19:09

Geloof het of niet Danielle (maar we zitten immers bijna altijd op een lijn), dat is nu juist waarmee ik mijn eindrapport over de activiteiten in de Tanadelta, Kenia, mee afsloot: waarschuweingssysteem per radio omroep in de dorpen, zodat de mensen nog 1 of dagen de tijd hadden om hun oogst van rijst of peilvruchten veilig te stellen op een staketsel of vloertje, en niet bij wakker worden zouden zien dat de hele zaak was afgevoerd door de overstromingen. Niet iets natuurlijk dat de ingenieursbureaus of regeringen graag lezen, die willen optredn met iets kordaters en indrukwekkenders, met veel grondverzet, allerlei dijken en dammetjes en irrigatieprojecten. Uiteraard is het dat niet geworden. De elisabethsvloed kwam 2 eeuwen na ontstaan van de waterschappen en dat hele systeem van bandijken, dijkgraven en dijken, maar het was dus nog niet gecoordineerd en rigoureus genoeg gebleken, en zou dat nadien wel worden. Dat zie ik in Pakistan niet gebeuren, waar het trouwens nog veel grootser en alomvattender zou moeten gebeuren, met die enorme Indus en die Moessons. Trouwens, ook daar geldt, verleidelijk om te investeren in kernwapens en bewapening en fraaie moskeeen, dat water is Allahs beschikking, dat is dweilen met de kraan open.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2022 - 20:07

Van zo'n rivier win je het niet

dirk den boer
dirk den boer5 sep. 2022 - 15:12

Dat geklets over nederlandse waterbouwkundigen word ik ook behoorlijk moe. Wij hadden hier de Elisabethsvloed, 5 eeuwen geleden, toen we net zo arm waren als Pakistan nu. Wat kan je doen? Hoeveel kost het om overal dijkjes aan te leggen? heeft iemand daar enig idee van? Natuurlijk niet, beseffen we nu nog steeds niet dat wat er in de beschaafde en rijke wereld mogelijk is, niet opgaat in de rest van de wereld? Ik heb daar gewerkt. Mensen schrapen daar met een hak in de brandende zon in de grond om tenminste in het nodige levensonderhoud te voorzien (vooral koolhydraten, knol, graan, weinig of geen vlees). Hou nou eindelijk eens op met die idealistische onzin.....het zit er gewoon niet in, wereldwijd....

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 sep. 2022 - 8:54

"Natuurlijk niet, beseffen we nu nog steeds niet dat wat er in de beschaafde en rijke wereld mogelijk is, niet opgaat in de rest van de wereld?" "Beschaafd en rijk". Beschaafd? Werkelijk? Ondermeer je rijkdom, bijv. olie, halen uit arme landen en die niet met de vruchten daarvan maar met lekkende olieleidingen. en uitstoot, laten zitten. Zelfs, kijk naar Nederland, binnen je eigen 'beschaving' de rijkdom knap ongelijk verdelen. (Aandeelhouders en ceo's van bedrijven die mensen ontslaan flinke bonussen gunnen; de uitkeringsgerechtigde die een foutje maakt of boodschappen krijgt, flink straffen en aan de schandpaal nagelen) En ook daar terdege bewust mensen slachtoffer laten worden en blijven van je geldlust (gas Groningen). Over dat 'beschaafd' valt nog wel meer te melden. Dus laat dat 'beschaafd' maar weg. Dat is juist het probleem. Kónden we maar zeggen: beschaafde en rijke wereld. Want DAN zou het WEL mogelijk zijn. Is dat idealistisch. Het is een waarheid, die door een harde waarheid, het kapitalisme, egoïstische grenzeloze groei, onderuit wordt gehaald. Ik heb daar gewerkt. Mensen schrapen daar met een hak in de brandende zon in de grond om tenminste in het nodige levensonderhoud te voorzien (vooral koolhydraten, knol, graan, weinig of geen vlees).

dirk den boer
dirk den boer6 sep. 2022 - 12:25

Die beschaving blijkt alleen al uit ons voortdurend schuldbewust op de borst kloppen, oh oh oh wat hebben we toch aangericht in de rest vd wereld. Maar dat doen wij beschaafden als enigen, zelfs Spanje vindt nog steeds dat hun oude kolonieen veel aan hun beschaving en christianisering te danken heeft, en dus geen reden van klagen hebben. Je moet al erg hoog op de ladder staan om die schuld steeds weer aan te kaarten (Rusland doet er ook al niet aan mee, nog lang niet zo ver dus).

vdbemt
vdbemt7 sep. 2022 - 13:19

@Dirk "Die beschaving blijkt alleen al uit ons voortdurend schuldbewust op de borst kloppen, oh oh oh wat hebben we toch aangericht in de rest vd wereld" Dat je hier sukkels (dat vind jij) tegenkomt die zo zijn, wil nog niet zeggen dat Nederland, dat is al 12 jaar Rutte, zo beschaafd is. Heb jij voorbeelden van die schuldbewestheid van Rutte? EN dat hij daar ook wat mee DOET??

dirk den boer
dirk den boer5 sep. 2022 - 10:21

Vandaag hoerover in de nrc, -Al kalft de kust af, toch aast Gambia op olie- Gambia heeft dus ook te duchten van dat klimaat en de CO2 worldwide, maar hoe reageren ze er daar op? Hoe wij dat zien, is bekend, lees de discussies erover bij JOOP, zoals hieronder. Maar daarzo? Dit zegt ctivist Kemo erover in het stuk Als we olie hebben, dan kan de regering betere salarissen betalen....Onze prioriteit is niet om de planeet te redden, maar om de armoede in ons land te verminderen. Logisch toch? En wij maar zaniken over die planeet en de immigratie die niet fair zou zijn. De broer van Kemo is door de Libysche woestijn getrokken om via Lampedusa Europa binnen te varen. Hoe moet dit in Godesnaam aflopen? Zou die Gambiaanse olie (die er nog moet komen) de redding worden? Zoals in Nigeria?

Kuifje3
Kuifje35 sep. 2022 - 9:34

Zover ik me kan heugen wordt Pakistan al geteisterd door grote overstromingen. Het ene jaar wat erger dan het andere jaar. Natuurlijk is dit door de weersomstandigheden veroorzaakt en niet door menselijk handelen. De mens is hooguit verantwoordelijk voor omstandigheden waardoor het weer vaker is zoals het is. Maar goed, die discussie hebben we vaker gehad hier. Nederland heeft heel veel uitstekende ingenieurs die heel graag mee willen werken aan oplossingen in dit soort gebieden. Dat doen we trouwens al tientallen jaren. Herstelbetalingen zijn totale onzin, maar in het kader van onze ontwikkelingshulp zou ik er zeker voorstander van zijn om onze hulp aan te bieden om de dijken daar te verbeteren. Wel vind ik dat dit soort hulp niet vrijblijvend kan zijn. Pakistan staat niet bepaald bekend als de grootste vriend van het Westen. Voor wat hoort wat!

5 Reacties
vdbemt
vdbemt5 sep. 2022 - 14:00

"Zover ik me kan heugen wordt Pakistan al geteisterd door grote overstromingen. Het ene jaar wat erger dan het andere jaar. Natuurlijk is dit door de weersomstandigheden veroorzaakt en niet door menselijk handelen. De mens is hooguit verantwoordelijk voor omstandigheden waardoor het weer vaker is zoals het is." Ik constateer: de mens is verantwoordelijk voor omstandigheden, die het weer , dat leidt tot overstromingen, vaker doet voorkomen. (dat zeg je) Hoe doet de mens dat anders dan door menselijk handelen??

Kuifje3
Kuifje35 sep. 2022 - 20:50

Tja vdBemt. Als je iets niet WIL begrijpen dan is dat maar zo.

vdbemt
vdbemt6 sep. 2022 - 8:55

Dat is lachen. Je ziet zelf niet de tegenstrijdigheid in je teksten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 sep. 2022 - 18:05

overstromingen zijn normaal in Pakistan, maar wat nu aan de hand is, is niet normaal voor Pakistaanse begrippen. Ik geloof niet dat dijkverbetering de truc gaat doen in dit geval.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2022 - 7:28

Pakistan raakt in een alarmerend tempo ontbost met een veelvoud aan negatieve consequenties. Dat proces stoppen is aanzienlijk belangrijker dan dijkenbouw.

vdbemt
vdbemt5 sep. 2022 - 8:08

Overigens, door dit soort rampen, overstromingen en anderszins enorme droogtes (Afrika), beide met als gevolg hongersnoden, zal de migratie niet afnemen. Daar moet je als Europa beleid op gaan voeren dat menselijk is, niet, zoals nu, met Nederland voorop, onmenselijk en alleen maar probleemverleggend, - verschuivend en verergerend.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt5 sep. 2022 - 10:06

vervolgreactie op Molly Veenstra.

GeenProbleem
GeenProbleem5 sep. 2022 - 10:17

‘ n. Daar moet je als Europa beleid op gaan voeren dat menselijk is, niet, zoals nu, met Nederland voorop, onmenselijk en alleen maar probleemverleggend, - verschuivend en verergerend. ’ Hoe dan? Want dit is een open deur.

vdbemt
vdbemt5 sep. 2022 - 12:17

@GeenProbleem. Het begint met: vooruit kijken; visie. Zowel aan de kant van het ontvangen (niet, zodra het maar even kan, opvangplekken sluiten en een paar jaar later met tekorten zitten), aan de kant van het verdelen (eerlijke verdeling over Europa. Niet afkopen bij andere landen en ze vervolgens in de dikke shit laten zitten. Zowel dat land als de vluchtelingen). Aan de kant van waar ze vandaan komen. Daar niet alleen maar (Jaren- en jarenlang) over praten, maar het echt doen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 sep. 2022 - 7:19

Één derde van Pakistan is overstroomd. Een gebied zo groot als het verenigd koninkrijk. De herstelkosten zijn gigantisch en kunnen nooit worden opgebracht door een derde wereldland als Pakistan. Als ik de reacties hier onder lees, is de kans dat het westen substantieel gaat bijdragen aan herstel miniem. Bovendien is niet uit te sluiten dat vanwege de klimaatverandering een dergelijke ramp nogmaals zal plaatsvinden. Als ik een Pakistani was en ik zou niet dood willen, dan zou ik vertrekken. Bijvoorbeeld naar Nederland.

16 Reacties
vdbemt
vdbemt5 sep. 2022 - 8:03

"Als ik de reacties hier onder lees, is de kans dat het westen substantieel gaat bijdragen aan herstel miniem. ......... Als ik een Pakistani was en ik zou niet dood willen, dan zou ik vertrekken. Bijvoorbeeld naar Nederland." Als ik de reacties hieronder lees zou ik als Pakistani denken: Nederland, dat is een welvarend land, daar zou ik misschien een nieuw leven op kunnen bouwen. ...........Maar die oorspronkelijke Nederlanders dat zijn me toch een partij kortzichtige, egoïstische, discriminerende lieden, dat wordt dan daar geen vrolijk leven.

GeenProbleem
GeenProbleem5 sep. 2022 - 10:14

@vdbemt ‘ Maar die oorspronkelijke Nederlanders dat zijn me toch een partij kortzichtige, egoïstische, discriminerende lieden, dat wordt dan daar geen vrolijk leven. ’ 100k Syriërs opgevangen en 70k Oekraïners, maar die Nederlanders; die zijn zo asociaal…

GeenProbleem
GeenProbleem5 sep. 2022 - 10:16

@Molly Maak je geen zorgen Molly, die komen toch niet bij jou in het reservaat wonen, nee die komen in piepkleine dorpjes in de provincie wonen. Zo heeft Molly geen schuldgevoel meer maar blijft haar woongenot behouden, win win.

vdbemt
vdbemt5 sep. 2022 - 12:20

@GeenProbleem "100k Syriërs opgevangen en 70k Oekraïners, maar die Nederlanders; die zijn zo asociaal… " Mogelijk zijn de aantallen die je noemt discutabel. Maar dat even terzijde. Zijn deze vluchtelingen opgevangen omdat Nederland zo sociaal is. Of ONdanks dat NL zo asociaal is. Ik bedoel: jij en gelijkdenkenden hebben er niet om staan te springen.

GeenProbleem
GeenProbleem5 sep. 2022 - 18:56

@vdbemt 'Ik bedoel: jij en gelijkdenkenden hebben er niet om staan te springen. ' Ik sta niet te springen om ongecontroleerde en ongelimiteerde migratie VDBEMT, daar staan heel weinig mensen om te springen in Nederland.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 sep. 2022 - 20:04

@welkprobleem?nouditprobleem - 'Ik sta niet te springen om ongecontroleerde en ongelimiteerde migratie' Dan zou ik toch maar eens iets gaan doen aan het klimaatprobleem... Anders komen ze hier. Niet met duizenden, honderdduizenden of miljoenen, maar met miljarden. Ze willen namelijk niet dood. Snap je dat?

GeenProbleem
GeenProbleem6 sep. 2022 - 4:44

@Molly 'Dan zou ik toch maar eens iets gaan doen aan het klimaatprobleem...' Dat doe ik al, (en ik ben van mening dat Nederland dit in het algemeen al doet). Verder ben je bijzonder naief en wereldvreemd als je denkt dat mensen hier alleen heen komen vanwege klimaatproblemen. Ik heb het je al eerder gezegd, maar een verblijfsstatus in Nederland is voor veel mensen van over de hele wereld een golden ticket, huis, zorg en een uitkering allemaal betaald door de staat en dat voor de rest van je leven. 'Ze willen namelijk niet dood. Snap je dat?' Leuk die emotionele chantage, trap ik helaas niet in; overigens zouden de Pakistanen misschien eens wat minder geld moeten steken in wapens en madrassas en wat meer in water management.

GeenProbleem
GeenProbleem6 sep. 2022 - 4:48

@Molly Overigens, als de Pakistani's echt niet dood willen moeten ze denk ik zelf even beginnen om daar iets voor te verzinnen (roetfilters..??!) Pakistan staat op plek 3 van de meest vervuilde landen ter wereld. https://www.u-earth.eu/post/world-most-least-polluted-countries https://www.iqair.com/world-most-polluted-countries

vdbemt
vdbemt6 sep. 2022 - 9:04

@GeenProbleem. "Ik sta niet te springen om ongecontroleerde ........migratie" Oh. Dat is mooi. Als Nederland dat beter zou doen, dan heb je er geen bezwaar tegen. Ik weet het: je zegt ook nog: "Ik sta niet te springen om .... ongelimiteerde migratie". Jij legt je limiet nu al erg laag (en wat Molly zegt: geen oog voor wat ons te wachten staat). Die lage limiet, staat voor mij gelijk met: niet staan te springen om migratie. Zonder toevoegingen.

vdbemt
vdbemt6 sep. 2022 - 9:11

Goeie links , GeenProbleem. Je hebt 'lezen' en 'lezen'. Het is de ondersteuning voor jouw constatering: Palistan is het 3e vervuilde land. DIT heb je kennelijk niet gelezen: "It's important to note that the world’s most polluted countries are not always those that are the most polluting. Some of the least polluted countries in the world are responsible for the detrimental air quality impact they're having on other places. "

GeenProbleem
GeenProbleem6 sep. 2022 - 11:48

@vdbemt Ik schrijf toch echt 'vervuilde' .....

GeenProbleem
GeenProbleem6 sep. 2022 - 11:49

@vdbemt 'Jij legt je limiet nu al erg laag (en wat Molly zegt: geen oog voor wat ons te wachten staat). Die lage limiet, staat voor mij gelijk met: niet staan te springen om migratie. Zonder toevoegingen. ' Dat is een aanname.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2022 - 10:14

@GeenProbleem. @GeenProbleem. Ja. Je schrift 'vervuilde'. Je schrijft ook : "Overigens, als de Pakistani's echt niet dood willen moeten ze denk ik zelf even beginnen om daar iets voor te verzinnen (roetfilters..??!)" Waarmee je hunzelf de schuld geeft. En stelt dat ze er maar wat aan moeten doen. Terwijl ze toch ook met de effecten van ONZE welvaart zitten.

dirk den boer
dirk den boer7 sep. 2022 - 19:56

Pakistani vertrekken vooral naar de UK en de USA, alleen al om de taal en de historie, en doen het daar over het algemeen heel goed (maar zijn ook zelden gelukszoekers en de armeren, zoals de mensen die bij ons hun heil zoeken toch maar al te vaak).

vdbemt
vdbemt8 sep. 2022 - 8:19

@Dirk "maar zijn ook zelden gelukszoekers ..." Nee. Die gaan naar de UK of USA omdat ze het graag slechter hebben. Ben jij ook niet uit op zoveel mogelijk geluk? "Gelukszoeker" is een misselijke, populistische tot discriminatie aanzettende term.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2022 - 19:52

Eerder naar Noorwegen dan naar Nederland. Daar zit namelijk al een flinke club veelal matig geintegreerde voormalige Pakistani.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee934 sep. 2022 - 15:02

Pakistan is een zeer diep religieus land. Ik vind dat Rehman wel heel snel concludeert dat dit door menselijk handelen komt en met name de schuld is van rijke landen. Er moet misschien ook afgewogen worden of dit niet een daad van god is? Als er eentje is dan kan ik me niet indenken dat die altijd blij is met het reilen en zeilen van Pakistan (export terreur en extremisme, de meest gruwelijke minderheidsvervolging op aarde en het steunen van de taliban vanaf dag 1).

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 19:10

Pakistan steekt het liever in madrassas dan in water management.

dirk den boer
dirk den boer4 sep. 2022 - 20:48

Ben er ook van overtuigd dat de meerderheid vd Pakistanen hier de wil , de bewuste beschikking van Allah in zien, en dat het vruchteloos is om je af te vragen wat Hem bezielde, wraak voor de zondes? een lesje om voortaan beter op de dijken te letten? om uit te wijken naar de hogere delen van het land (ongeveer 50% is heuvelland of zelfs hooggebergte, tot 8000 mt aan toe, daar heb je zulke problemen niet).

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 sep. 2022 - 2:57

Ik ben het helemaal met je eens, de schade die Pakistan heeft veroorzaakt door hun extreme islam te exporteren is niet te overzien, vraag het maar aan de afghanen, Saoedi-Arabië, hun maatjes weten niet wat ze met al hun geld moeten, nou ik weet het wel.

Gio Servas
Gio Servas4 sep. 2022 - 14:50

Lijkt mij dat Pakistan rijk genoeg is, ze hebben het 5de grootste leger en is 1 van de 8 landen die officieel kernwapens heeft. Is blijkbaar voor de Pakistaanse regering een kwestie van prioriteiten stellen.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 sep. 2022 - 7:40

Probeer te denken als een machthebber in Pakistan. Herstel is onbetaalbaar. Hulp uit het westen kan Pakistan vergeten. Behalve dat Pakistani massaal gaan vertrekken, (bijvoorbeeld naar Nederland) is er nog een mogelijkheid waarop het land kan proberen zijn problemen op te lossen. Dat geef je indirect aan. Pakistan zou ook zijn kernwapens en het leger kunnen inzetten om het westen onder druk te zetten bij het 'verzoek' om herstelbetalingen.

Gnoom
Gnoom5 sep. 2022 - 8:46

Molly Veenstra 5 sep. 2022 - 9:40 Pakistan zou ook zijn kernwapens en het leger kunnen inzetten om het westen onder druk te zetten bij het 'verzoek' om herstelbetalingen. Die kernwapens hebben wij in "het westen" ook, dus daar kan je niet mee gaan dreigen. Ook een beetje raar; hulp vragen middels dreigen.

Kuifje3
Kuifje35 sep. 2022 - 9:38

@Molly: Pakistani trekken al vooral naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland en zo). Nederland is bij Pakistani minder geliefd gelukkig.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 sep. 2022 - 20:20

@Gnoom - 'Ook een beetje raar; hulp vragen middels dreigen.' Geen hulp. Pakistan vraagt om herstelbetalingen. Of wij de schade willen herstellen die we hebben veroorzaakt. Als het westen schuldbewust zou opspringen om de schade te vergoeden, ja, dan zou het heel raar zijn geweest om te veronderstellen dat een land dat feitelijk niets meer had te verliezen, zijn toevlucht zou nemen tot het ultieme dreigement. Een kernoorlog. Lees de reacties die hier staan nogmaals door. Heb je nog steeds de illusie dat 'wij' vrijwillig bereid zouden zijn om de schade te vergoeden die we zelf hebben veroorzaakt? 'Die kernwapens hebben wij in "het westen" ook...' Wat kan het westen doen? Pakistan is veranderd in een onbewoonbaar moeras. Wil het westen dit moeras gaan bombarderen?

Gio Servas
Gio Servas4 sep. 2022 - 14:13

De CO2 uitstoot van de Nederlander is niet zo zwart/wit, heeft te maken met energie gebruik en industrie en aangezien wij heel veel produceren voor heel de wereld kost dat veel energie, dit wordt dan bij het verbruik van de bevolking geteld van Nederland en dat geldt overigens voor alle "rijke landen". Als de cijfers zouden gaan over de daadwerkelijke uitstoot per persoon, dan zouden de cijfers er wel degelijk anders uitzien. Maar dat bekt dan niet zo lekker. Overigens hoeft u mij niet op mijn woord te geloven hoor. Dit is vanuit een onderzoek van Heleen de Coninck van de Radboud universiteit te Nijmegen.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 14:20

Nee hoor, het gaat om SCHULD.

Kuifje3
Kuifje35 sep. 2022 - 9:41

Ach GeenProbleem… De schuld die is ontstaan door klimaatverandering die volgens velen veroorzaakt is door een teveel aan CO2. Lastig hoor om te begrijpen wat Gio bedoelt he?

GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 12:49

Waarom investeren ze daar niet meer in water management???

1 Reactie
itsme3
itsme34 sep. 2022 - 16:32

Omdat er dan niet meer voldoende geld is om corruptie en andere onzinnige uitgaven te financieren

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon4 sep. 2022 - 11:50

Tja, hij kan het altijd proberen. Maar of daar nu zoveel respons op gaat komen. Volgens mij heeft Pakistan niet zoveel vrienden. En buurland India zal al helemaal niet staan te trappelen om hen de helpende hand te bieden.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 sep. 2022 - 7:50

'Tja, hij kan het altijd proberen.' Zij.

Wereldburger
Wereldburger4 sep. 2022 - 11:23

de rijkste landen die ze kunnen en zouden moeten aanspreken zijn in de eerste plaats al die staten van hun geloofsgenoten op het arabische schiereiland, daar wordt heel veel vervuiling aan de bron geproduceerd en heel veel winst gemaakt.

Wie o Wie
Wie o Wie4 sep. 2022 - 10:45

Pakistan hoort bij de landen met de ergste luchtvervuiling. Als je op het platteland of in bepaalde steden en buiten ontloopt, ga je 30 jaar eerder dood.

3 Reacties
LaBou
LaBou 4 sep. 2022 - 16:22

"Pakistan hoort bij de landen met de ergste luchtvervuiling." Uut het artikel: "Nadat het land deze zomer gebukt ging onder extreme hittegolven, " Maar was er niet een reageerder die beweerde dat die hitte werd veroorzaakt door de schonere lucht. Hoe zijn beide uitspraken (ernstige luchtverontreiniging i.c.m. extreme hitte) hier dan te combineren?

GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 19:13

Sterker nog: 'Het onderzoeksteam gebruikte de Nederlandse satelliet Tropomi om steden met veel uitstoot te identificeren. Buenos Aires (Argentinië), Delhi (India), Lahore (Pakistan) en Mumbai (India) vielen daarbij op. De uitstoot daar ligt gemiddeld dubbel zo hoog als eerdere schattingen die werden gemaakt op basis van wereldwijde inventarisaties. "Toen we vervolgens inzoomden met een hoge resolutie-satelliet, zagen we dat er in die vier steden vuilnisbelten waren die verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van die uitstoot", zegt SRON-onderzoeker Bram Maasakkers.' https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2440056-methaansatelliet-vindt-vuilnisbelt-met-klimaatimpact-van-1-5-miljoen-auto-s

Wie o Wie
Wie o Wie5 sep. 2022 - 19:43

Hoi Labou, Pakistan zegt dat het westen moet betalen vanwege de luchtverontreiniging. Los van wat daarvan het gevolg is, is het wel apart dat Pakistan zelf veel meer Gore lucht uitstoot. Beetje alsof Pakistan anderen roept om meer mensen op te nemen, terwijl ze het zelf al met 2 bewoners vol vindt.

Miss Piggy
Miss Piggy4 sep. 2022 - 10:10

Heb even de cijfers opgezocht, Pakistan ligt vlakbij nr1 in uitstoot: China en naast nummer 3 in uitstoot: India. Tja, veel geluk daarmee.

Mokker
Mokker4 sep. 2022 - 9:59

Pakistan mag eerst wel eens hand in eigen boezem steken, het land heeft miljarden over voor wapens die ze blijkbaar belangrijker vinden dan investeren in een betere waterhuishouding.

8 Reacties
LaBou
LaBou 4 sep. 2022 - 11:18

Dat geldt voor een heleboel landen, ook in deze streken.

GeenProbleem
GeenProbleem4 sep. 2022 - 12:49

@LaBou Raar hè? Met Rusland op de stoep?

LaBou
LaBou 4 sep. 2022 - 16:37

Als geen probleem putin en/of rusland toch niet had. Al had hij dan wel veel dichter bij huis kunnen kijken. Of is probleem misschien aandeelhouder bij de wapenindustrie in het westen.

KritischKijken
KritischKijken4 sep. 2022 - 18:20

@LaBou Ha, je moet toch wat proberen om je ongelijk niet te willen toegeven

LaBou
LaBou 4 sep. 2022 - 21:22

Dus nietkijken wil nu beweren dat het land dat op de 5e plaats staat een bedreiging vormt voor het land dat eenzaam op kop gaat. En laten de de nummers 2 t/m 4 niet vergeten.

GeenProbleem
GeenProbleem5 sep. 2022 - 4:19

Maar na de oorlog, toen zat LaBou opeens in het verzet.

LaBou
LaBou 5 sep. 2022 - 10:31

Nee hoor probleem, ik verzet me nu al tegen de onzin die jij hier ten berde brengt. Want jij doet nu al mee aan die oorlog maar dan wel aan de verkeerde kant.

vdbemt
vdbemt6 sep. 2022 - 9:16

Ik geloof dat we mogen stellen dat het NU in ons rijke en slimme land, gespecialiseerd in de waterhuishouding, niet zo goed gaat met die waterhuishouding. Toch? Jouw bewering is OOK op NL van toepassing: https://www.nu.nl/economie/6189201/nederland-is-op-twee-na-grootste-wapenimporteur-van-europa.html

dirk den boer
dirk den boer4 sep. 2022 - 9:49

Dat betekent dat de miljarden ontwikkelingshulp (van NL alleen al) voor Pakistan en zoveel andere zgn nood lijdende landen helemaal verkeerd uitpakten, van een arm maar laag uitstootland, ietsje ontwikkeld naar een wat rijker, maar dubbel tot 3dubbel uitstotend land. Ja, je kunt het niet allebei hebben natuurlijk.... Arme landen doen trouwens net zo hard mee aan de CO2 verrijking vd atmosfeer, door hun boskap voor houtskool en de landbouw, door onverantwoorde irrigatie , aircos in de miljoenen woningen etc etc. Ja, wat jagen we na eigenlijk....met zijn allen dus.

itsme3
itsme34 sep. 2022 - 9:33

Ach ja. Het land is ene puinzooi wegens wanbestuur, maar wel meteen het handje ophouden.