Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klaver en Kuiken kraken rechtse Rutte: ‘VVD is partij voor miljonairs’

  •  
03-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5633 keer bekeken
  •  
klaverkuiken

Waren het vorig weekend Mark Rutte en Edith Schippers die in De Telegraaf wat murmelden over het gevaar van PvdA, GroenLinks en Joop den Uyl, deze week slaan Jesse Klaver en Attje Kuiken terug met een interview in het AD.

“Je moet maar durven”, zegt Klaver over de spookbeelden die Rutte in het Telegraaf-interview probeerde op te roepen over de ‘linkse wolk’. “De VVD heeft de afgelopen jaren het land in tweeën gespleten. De verschillen tussen mensen met veel vermogen en zonder zijn groot gemaakt. De VVD is een partij voor miljonairs: het gemiddelde vermogen van de rijkste 1 procent is onder Rutte gestegen van 4 naar 6 miljoen.”

De PvdA en GroenLinks die na de Provinciale-Statenverkiezingen met een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer zullen plaatsnemen, willen de vermogensongelijkheid verkleinen. “Hoe mooi zou het zijn als wij mensen zekerheid kunnen bieden door tijdelijke huurcontracten te verbieden of een ‘tochtkorting’ op de huur af te dwingen bij slecht geïsoleerde huizen”, aldus Kuiken. “Ik snap wel dat de VVD en huisjesmelkers dan denken: chips, dat past ons niet.”

Linkse samenwerking is nodig om tegenwicht te bieden aan de gure rechtse wind van de VVD, legt Klaver uit. “We weten niet of dat het beste is voor de PvdA of het beste is voor GroenLinks, maar dit is wel het beste voor Nederland. Of het nou de mensen zijn van Extinction Rebellion die in actie komen voor klimaatverandering, of de verkoopsters bij de Bijenkorf of de buschauffeurs: allemaal zien ze dat het anders moet in dit land.”

Eerder deze week kwamen de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA al met een gemeenschappelijk stuk over de toekomst. Noortje Thijssen (GroenLinks) en Tim ’S Jongers (Wiardi Beckman Stichting) pleiten daarin voor een groene welzijnseconomie. Zij willen afrekenen met het primaat van de markt. De strijd voor een leefbare aarde en voor een eerlijke samenleving kunnen volgens GroenLinks en PvdA prima hand in hand gaan.

Zaterdag organiseren GroenLinks en de PvdA hun partijcongressen. Linkse samenwerking is bij beide bijeenkomsten het belangrijkste onderwerp.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.