Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Campagne begonnen: Rutte kan zich niets herinneren maar weet nog wel dat Den Uyl verschrikkelijk was

  •  
28-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4360 keer bekeken
  •  
markrutte

De VVD trapt de verkiezingscampagne traditiegetrouw af met een aanval op links. In een interview met De Telegraaf waarschuwt partijleider Mark Rutte voor de combinatie PvdA-GroenLinks. Om het gevaar van deze partijen aan de Telegraaf-lezende boomers duidelijk te maken, hoeft hij slechts een halve eeuw terug in de tijd: naar het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Hoewel zijn geheugen hem onder andere omstandigheden keer op keer in de steek laat, heeft de VVD-leider zeer sterke herinneringen aan Den Uyl, die premier werd toen Rutte zes jaar oud was. Ook bij eerdere verkiezingen waarschuwde de premier al voor een terugkeer naar de tijd dat er werd gepleit voor de spreiding van kennis, macht en inkomen. Het kabinet-Den Uyl probeerde de ongelijkheid tegen te gaan, maar slaagde daar door de oliecrisis van 1973 slechts zeer ten dele in.

Links beleid zou volgens Rutte desastreus uitpakken voor de “de hardwerkende Nederlander”. CPB-doorrekeningen van de programma’s van GroenLinks en PvdA wijzen al verkiezing na verkiezing uit dat huishoudens die minder dan een ton per jaar verdienen, er bij die partijen flink op vooruit gaan. Volgens de VVD zijn dat vermoedelijk geen hardwerkende Nederlanders. Dat ben je pas als je huisjesmelker bent of CEO van een vervuilende, belasting ontwijkende multinational.

Rutte geeft het interview aan De T. samen met Edith Schippers, beoogd fractieleider van de VVD in de senaat en voorzitter bij het pensioenfonds van DSM. Vorige week kwam zij in opspraak vanwege de deplorabele stand van dat fonds. Terwijl gepensioneerde werknemers van het bedrijf daardoor straks op een houtje moeten bijten, krijgt de bedrijfstop tientallen miljoenen toegestopt. Schippers hield informatie hierover achter - een duidelijke aanwijzing dat zij zich warmloopt om serieleugenaar Rutte op te volgen.

Rutte zal de verkiezingscampagne over anderhalve maand naar verwachting afsluiten door bij drie verschillende talkshows in debat te gaan met Geert Wilders, Joost Eerdmans of een andere rechtsextremist die hoog in de peilingen staat maar zulke krankzinnige ideeën heeft dat meebesturen na de verkiezingen uitgesloten is. In die debatten zal het geen enkele keer gaan over provinciale onderwerpen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.