Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Vollenbroek rijdt enorme biomassacentrale in de wielen

  •  
15-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3139 keer bekeken
  •  
biomassa

Chemieconcern SABIC mag geen biomassacentrale neerzetten in Bergen op Zoom. De rechtbank Den Bosch heeft de natuurvergunning en de omgevingsvergunning voor de geplande centrale vernietigd. Volgens de rechtbank waren de vergunningen in strijd met de Habitatrichtlijn, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht én de Algemene wet bestuursrecht.

De zaak was aangespannen door de Brabantse Milieufederatie en Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek. De natuurbeschermer bindt al langer de strijd aan met biomassacentrales. De stikstof uit dergelijke centrales vormt een bedreiging voor natuurgebieden. Ook om andere reden is het gebruik van biomassa zeer omstreden.

De biomassacentrale in Bergen op Zoom zou een van de grootste van Nederland worden. Volgens Vollenbroek zou de centrale 821 ton stikstofoxiden per jaar uitstoten. Om de bouw mogelijk te maken, wilde SABIC gebruikmaken van ongebruikte stikstofrechten, maar daar heeft de rechtbank nu een stokje voor gestoken.

De uitspraak bevestigt nog maar eens dat ongebruikte stikstofrechten niet zomaar mogen worden ingezet voor nieuwe activiteiten. Vollenbroek roept de provincies dan ook op om alle zogeheten latente stikstofruimte in te trekken. “Alleen zo kan het misbruik van deze rechten met zekerheid worden voorkomen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.