Joop

Johan Vollenbroek rijdt enorme biomassacentrale in de wielen

  •  
15-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2660 keer bekeken
  •  
biomassa

Chemieconcern SABIC mag geen biomassacentrale neerzetten in Bergen op Zoom. De rechtbank Den Bosch heeft de natuurvergunning en de omgevingsvergunning voor de geplande centrale vernietigd. Volgens de rechtbank waren de vergunningen in strijd met de Habitatrichtlijn, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht én de Algemene wet bestuursrecht.

De zaak was aangespannen door de Brabantse Milieufederatie en Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek. De natuurbeschermer bindt al langer de strijd aan met biomassacentrales. De stikstof uit dergelijke centrales vormt een bedreiging voor natuurgebieden. Ook om andere reden is het gebruik van biomassa zeer omstreden.

De biomassacentrale in Bergen op Zoom zou een van de grootste van Nederland worden. Volgens Vollenbroek zou de centrale 821 ton stikstofoxiden per jaar uitstoten. Om de bouw mogelijk te maken, wilde SABIC gebruikmaken van ongebruikte stikstofrechten, maar daar heeft de rechtbank nu een stokje voor gestoken.

De uitspraak bevestigt nog maar eens dat ongebruikte stikstofrechten niet zomaar mogen worden ingezet voor nieuwe activiteiten. Vollenbroek roept de provincies dan ook op om alle zogeheten latente stikstofruimte in te trekken. “Alleen zo kan het misbruik van deze rechten met zekerheid worden voorkomen.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst16 feb. 2023 - 8:45

Als die houtblokken biomassa is dan is steenkool ook biomassa, alleen een paar miljoen jaar ouder.

Ranonkel2
Ranonkel215 feb. 2023 - 20:16

De kolencentrales maar langer open dan? De energie moet toch opgewekt worden.

4 Reacties
Zandb
Zandb16 feb. 2023 - 7:40

Ranonkel Als je met het gebruik van die kolenmijnen aan alle gestelde voorwaarden voldoet, is er toch niets aan de hand. Dat lijkt mij nogal wiedes.

vdbemt
vdbemt16 feb. 2023 - 9:29

In Alkmaar is net een fabriek geopend, een vergassingsreactor, nog de enige ter wereld, die van alle mogelijke afval op een schone manier schoon gas produceert. "SCW heeft afgelopen week voor het eerst op industriële schaal groen gas geleverd aan het hogedruknetwerk. Het gas wordt gecreëerd door superkritische watervergassing en het maakt bijna niet uit wat er voor afval in wordt gegooid. Daar zijn vooral waterschappen blij mee." Als de duvel meer van dat soort reactoren laten bouwen.

Ejoth
Ejoth16 feb. 2023 - 12:20

Bemt: schoon groen gas. Je bedoeld bioafval gas opgewerkt tot aardgas zodat het gemengd kan worden in het netwerk ? Geen CO2 uitstoot ?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 feb. 2023 - 16:30

@ vdbemt 16 feb. 2023 - 10:29 Bijzonder!! Waar kan ik hier meer over lezen??

Peterrr3
Peterrr315 feb. 2023 - 19:43

Ik mag Johan Vollenbroek wel !!!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 feb. 2023 - 9:30

We mogen hem zeer dankbaar zijn.