Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël geeft kolonisten toestemming eerder ontruimde illegale nederzettingen in Palestina terug te nemen

  •  
22-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1527 keer bekeken
  •  
ANP-497882132

Het Israëlische leger heeft Joodse kolonisten woensdag groen licht gegeven om terug te keren naar drie voormalige nederzettingen op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt NRC. De drie illegale nederzettingen werden in 2005 verplicht ontruimd.

De extreemrechtse Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, die eerder de bevolking van Gaza "menselijke beesten" noemde, spreekt van een "historische stap". "De Joodse greep op Judea en Samaria [de Israëlische naam voor de Westelijke Jordaanoever] garandeert de veiligheid”, aldus Gallant.

De beslissing om de kolonisten terug te laten keren naar gestolen Palestijns grondgebied, komt op de dag dat Noorwegen, Spanje en Ierland aankondigden Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. Als reactie daarop heeft Israël al zijn diplomaten teruggeroepen uit de drie landen en gedreigd met "harde represailles".

Sinds de oorlog in Gaza is het geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever toegenomen. Het gebied wordt gecontroleerd door het Israëlische leger. Nu veel troepen naar Gaza zijn gestuurd, heeft het leger kolonisten uitgerust met uniformen en wapens. De kolonisten maken van de gelegenheid gebruik om een bloedbad aan te richten onder de Palestijnen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.