Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderd dagen na de verkiezingen: is domrechts te dom om een coalitie te vormen?

  •  
01-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7310 keer bekeken
  •  
vanderplaswilders

Bij zijn aantreden als informateur zei Kim Putters dat hij het niet nodig vond om een Twitterverbod af te kondigen voor de politieke leiders die een ultrarechtse coalitie willen vormen. Hij rekende op het “gezonde verstand” van de betrokkenen.

Vrijdag begon Geert Wilders de dag met een bericht op X waarin hij uithaalde naar VVD en NSC. De PVV heeft er, zo schreef hij, “alles aan gedaan” om een ultrarechts kabinet mogelijk te maken. “We zijn tien keer over onze schaduw heen gesprongen.” Als er straks toch een kabinet-Timmermans komt, dan is dat de schuld van Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt, schreef hij om 7:40 uur.

Eerder deze week streek de PVV haar beoogde coalitiepartners ook al tegen de haren in door in de Eerste Kamer tegen steun aan Oekraïne te stemmen. Putters had vorige week nog vastgesteld dat overeenstemming over de “internationale positie van Nederland” essentieel is om tot afspraken over een nieuwe coalitie te komen.

Ook Caroline van der Plas wekt niet de indruk dat ze VVD en NSC ook maar enig ‘comfort’ wil bieden – volgens oud-informateur Johan Remkes een belangrijke voorwaarde om een kabinet te vormen.

Dinsdag schoof Populientje aan bij Humberto om daar de opstelling van Omtzigt te becommentariëren. Donderdag deelde de BBB-leider een “gele kaart” uit aan minister Christianne van der Wal. Ook de PVV en NSC hakten tijdens het Kamerdebat in op de bewindsvrouw van de VVD. “Nou dat wordt niks hoor met die coalitievorming”, schreef GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet tijdens het debat op X.

Honderd dagen na de verkiezingen dringt zich de vraag op: willen de leiders van de PVV en BBB eigenlijk helemaal geen coalitie met VVD en NSC? Of zijn ze gewoon te dom om te begrijpen dat je af en toe je mond moet houden?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.