Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EBU neemt verstandig besluit: extreemrechts niet uitgenodigd voor debat

  •  
15-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5854 keer bekeken
  •  
anders

De European Broadcasting Union (EBU) organiseert volgende week een debat met de ‘Spitzenkandidaten’ van de grote Europese partijfamilies. De rechts-radicale fractie Identiteit en Democratie (ID), waarbij onder meer de PVV is aangesloten, is niet uitgenodigd. De reden? De Deense ID-leider Anders Vistisen is officieel nooit uitgeroepen tot Spitzenkandidaat, schrijft NRC.

Naast de ID-partij, die partijen vertegenwoordigt die volgens peilingen ruim 80 van de 720 zetels kunnen halen, is ook de partij van Europese Conservatieven en Hervormers niet bij het EBU-debat aanwezig. Ook die partij, volgens peilingen goed voor een dikke 70 zetels, heeft geen officiële ‘Spitzenkandidaat’.

De EBU ligt de afgelopen week flink onder vuur. Zo zijn in Nederland veel mensen verontwaardigd over de diskwalificatie van Joost Klein bij het Songfestival. Maar ook het verbod op Europese vlaggen bij het Songfestival en het censureren van het boegeroep bij het optreden van Israël is menigeen in het verkeerde keelgat geschoten. Met de kandidatenselectie voor het verkiezingsdebat lijkt de EBU zich nu te herpakken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.