Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘D66 maakt een potje van integriteitsonderzoeken’

  •  
20-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3868 keer bekeken
  •  
samira

D66-partijvoorzitter Victor Everhardt is ongeschikt voor zijn werk en het partijbestuur van D66 zou excuses moeten aanbieden vanwege de wijze waarop het is omgesprongen met de afhandeling van het integriteitsonderzoek naar Europarlementariër Samira Rafaela. Dat stelt Johan Fretz, die goed bevriend is met de Europarlementariër, in de nieuwste aflevering van zijn podcast Waanzinnig Land.

De podcaster pleit voor een nieuw onderzoek. Daarmee kan volgens hem ook de (ex-)medewerkers die klaagden over Rafaela recht worden gedaan.

Fretz doet uit de doeken dat Rafaela de dupe is geworden van aanhoudende tegenwerking binnen haar partij. Die begon al toen Rafaela op de conceptkandidatenlijst terechtkwam. Toen kwam er een (mislukte) interne campagne op gang om haar zoveel mogelijk omlaag te stemmen. Nadat Rafaela in het Europarlement belandde, werd ze opgezadeld met een staf die ze grotendeels niet zelf kon samenstellen.

Een jaar geleden werd Rafaela vervolgens publiekelijk beschuldigd van machtsmisbruik en pestgedrag. De Commissie Integriteitsonderzoeken (CIO) van D66 deelde een officiële waarschuwing aan haar uit vanwege het onveilige werkklimaat. Maar het geschillencollege van de D66 oordeelde vernietigend over het integriteitsonderzoek naar Rafaela. Het onderzoek was “onzorgvuldig” en “had nooit mogen plaatsvinden”, luidde de conclusie. Rafaela was ten onrechte door de mangel gehaald: het bestuur had geen officiële waarschuwing mogen geven aan Rafaela.

Fretz beschikt over documenten van het geschillencollege, waaruit hij in zijn podcast uitgebreid citeert. Daaruit blijkt dat de CIO bij het onderzoek onder meer geluidsopnames en andere bewijsstukken negeerde die door de klagers en Rafaela werden aangeleverd.

“Alsjeblieft Victor Everhardt, wees een volwassen vent en zeg gewoon dat je het niet goed gedaan hebt”, concludeert Fretz. “Een reputatie van iemand is helemaal kapot.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.