Joop

Medewerkers klagen over machtsmisbruik en pestgedrag D66-Europarlementariër

  •    •  
13-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7788 keer bekeken
  •  
samira

© cc-foto: U.S. Helsinki Commission

Drie voormalige medewerkers hebben klachten ingediend tegen D66-Europarlementariër Samira Rafaela. Zij zou zich hebben schuldig gemaakt aan machtsmisbruik, intimidatie, pestgedrag en bedreiging. De Commissie integriteitsonderzoeken van D66 verklaarde die klachten gegrond, meldt NRC. Volgens de commissie is er sprake van een “onveilige werksituatie”.

In een reactie laat Rafaela aan de krant weten dat ze zich “niet herkent” in de conclusies. Ze heeft een advocaat ingeschakeld. Volgens Rafaela heeft het partijbestuur onvoldoende naar haar geluisterd.

Er is een scheuring ontstaan in de Europese D66-fractie, schrijft NRC. “Tussen Rafaela en delegatieleider Sophie in ’t Veld (58) is een conflict ontstaan dat dusdanig is geëscaleerd dat Rafaela zich heeft teruggetrokken uit de samenwerking.” In 't Veld en Rafaela spreken elkaar nauwelijks meer.

Dit weekend is er een bijeenkomst voor D66-leden over de kwestie-Frans van Drimmelen. Die maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag tegenover een D66-medewerker. Zij klaagde dat de partij haar klachten onvoldoende serieus nam.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Ivan61
Ivan6115 mei 2022 - 10:00

Misschien kunnen drie medewerkers eigen werk niet aan. Dan is makkelijk om te klagen. Of is Samira zo fel dat zij onzeker worden. Dat weten wij niet. Misschien is nu het moment om vast te stellen wat is grens. Zeker op werkvloer. De rechten en plichten van leidinggevende en medewerker staan in arbeidsovereenkomst als goed is.

Joop  den Uil
Joop den Uil15 mei 2022 - 7:57

erop of eronder voor D66. Mijn gok? 2 leden van het bestuur gaan weg. Kaag blijft en vertrekt niet op gympies via de achterdeur. Daarna? ''door het stof, nederigheid, excuses, spijt, nooit meer, bezem erdoor, '' en vervolgens reces alsof er niets aan de hand is (geweest). En zo hoort het ook.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...14 mei 2022 - 17:50

@ Zandb Volgende de NRC wilde het bestuur de bevindingen van de integriteitscommissie over de bijeenkomst van morgen heen tillen. Tijdelijk in de la laten liggen, is misschien meer van toepassing.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 mei 2022 - 6:26

Nou ja, kijk Dank voor uw nuancerende toelichting.

Meta  Foor
Meta Foor14 mei 2022 - 17:48

Vederlichte vertegenwoordiging van Nederland, nul invloed op beleid, geen enkel gewicht in discussies. Waar hebben we het eigenlijk over ? Dust in the wind .... maar wel een dure dust.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 mei 2022 - 6:29

Meta Foor Inderdaad; waar heeft u het eigenlijk over? In het artikel gaat het om "een onveilige werksituatie". En of we daar aandacht aan besteden, dat is dus volgens u dus afhankelijk van hoe belangrijk het werk is dat verricht wordt?

Kipzonderkop1
Kipzonderkop114 mei 2022 - 15:49

De laatste stuiptrekkingen uit de D66 Van Drimmelen hoek? D66-Europarlementariër Samira Rafaela bleek niet gediend van de Drimmelkippetjes die een EU baantje moesten als haar persoonlijk medewerker. Tegen het zere been van Drimmelkippetje D66 in 't Veld natuurlijk. En dan wordt je dus voor het D66 tribunaal geworpen.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 mei 2022 - 6:31

Kipzonderkop Hoe eens we het ook over Van Drimmelen zouden kunnen zijn, ik zie toch echt niet zo snel wat hij hier mee te maken heeft.

Pater
Pater16 mei 2022 - 7:49

De typering 'Drimmelkippetjes' typeert vooral het denkkader van de schrijver.

Phantom3
Phantom314 mei 2022 - 15:42

Kaag had het vingertje hoog ten hemel toen het bijv. over Derksen ging (en 100% terecht). Maar als het over eigen partijleden gaat... oorverdovende stilte. De hypocrisie is tenenkrommend.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 mei 2022 - 6:43

Phantom Ik zie niet zo snel, wat Kaag hier fout doet.  De integriteitscommissie heeft haar werk gedaan. In"het geheim" zoals het hoort. En vandaag, zondag, zou daar openbaarheid aan gegeven worden, naar ik begreep. Dat Kaag hier nog niet op reageert - heeft iemand haar al wel gevraagd, zoals bij Derksen, wat ze er van vindt? - lijkt mij niet meer dan logisch. Overigens betreft het hier ook nog eens een kwestie die niet te vergelijken valt met de kwestie Derksen.

Mokker
Mokker15 mei 2022 - 8:09

D66 sprong inderdaad net iets te gretig op de Derksen-kwestie, blij om de aandacht van de eigen interne bagger af te leiden.

chwiedijk
chwiedijk14 mei 2022 - 15:32

Oche, oche...

Peace ....
Peace ....14 mei 2022 - 14:30

alle interpersoonlijke conflicten bij BN-ers en politici worden breed uitgemeten en kunnen maanden - of meer) voortduren voor er een ei gelegd is. Vaak een sisser of ''bijgelegd'' (is ander woord voor kop dicht en oprotten) Slecht voor alle slachtoffers. De hoop die ik had bij de aanstelling van Mar Hamers is vervlogen sinds ik alle procedures hoor die opgeworpen worden om ''zorgvuldig'' te wezen

Beisser
Beisser14 mei 2022 - 14:21

Bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat niet de "slachtoffers" maar de aangeklaagde het werkelijke slachtoffer is.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 mei 2022 - 6:44

Beisser Inderdaad.

Olav Meijer
Olav Meijer14 mei 2022 - 12:29

Het houdt maar niet op..... Ik denk dat door de me-too-beweging en de grensoverschrijdend-gedrag-incidenten aan de ene kant de antenne voor dit soort gedrag is versterkt, en aan de andere kant de durf bij slachtoffers is toegenomen het aan te kaarten. Ik vermoed dus niet dat het verschijnsel als zodanig is toegenomen, maar wel de openbaring en openbaarheid ervan. Het lijkt me een goede, (zelf)reinigende ontwikkeling. En dat het ook progressieve en linkse partijen betreft, mag geen erg grote verrassing heten. De mens is een complex wezen, en heeft zwakheden die niet aan een specifieke politieke richting zijn gebonden.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 mei 2022 - 15:00

Olav Meijer, "De mens is een complex wezen, en heeft zwakheden die niet aan een specifieke politieke richting zijn gebonden." Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag zal in veel partijen en organisaties voorkomen, zeker waar er ongelijke verhoudingen zijn tussen mensen. En inderdaad hoeft de toename van het aantal meldingen niet te betekenen dat het gedrag zelf is toegenomen, al kan dat laatste wel het geval zijn. Laten we hopen dat het toenemende bewustzijn over dit soort zaken ook daadwerkelijk leidt tot meer veiligheid bij partijen en andere organisaties.

Mokker
Mokker15 mei 2022 - 8:13

Het is vooral pijnlijk voor de partijen die zelf altijd met het vermanende vingertje klaar staan als anderen de fout in gaan. Moreel hoog van de toren blazende organisaties zijn vrijwel altijd hypocriet gebleken.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...14 mei 2022 - 8:10

Die beoogde transparantie en nieuwe bestuurscultuur wordt meer en meer een holle frase. Ook dit wilde de partij het liefst onder het tapijt wegmoffelen.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 mei 2022 - 16:24

Nou ja, kijk... En over welke informatie beschikt u, dat u kunt beweren: "Ook dit wilde de partij het liefst onder het tapijt wegmoffelen."?

Paleocon
Paleocon14 mei 2022 - 7:59

Tja, als je beleid als partij gericht is op sneeuwvlokjes dan moet je niet raar staan te kijken dat je eigen medewerkers dat ook zijn.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 mei 2022 - 15:41

@Paleocon "sneeuwvlokjes" Wat bedoel je? Beleid gericht op sneeuwvlokjes? De sneeuwvlokjesgeneratie? ("Me, me, me!") Of bedoel je overgevoelige types? Een sneeuwvlokje kan ook nog associaties oproepen met maagdelijke onschuld. In alle gevallen: Hoe dan?

Zandb
Zandb14 mei 2022 - 16:25

Paleocon Hebt u zelf wel enig idee, wat u bedoelt?

Paleocon
Paleocon14 mei 2022 - 21:33

“ Of bedoel je overgevoelige types?” Dit dus. Het lijkt mij geen toeval dat die meldingen vooral bij de partijen plaatsvinden (GL, D66 en Volt) die op alle slakken zout leggen. Als je je daarmee identificeert als partij, dan weet je dat je overgevoelige medewerkers aantrekt.

EenMening3
EenMening313 mei 2022 - 20:21

D66 en ook het kleine broertje Volt zijn de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws vanwege #metoo en machtsmisbruik. Maar ook bij de PvdA en de SP spelen #metoo-achtige taferelen Aan de exteemrechts kant van het politieke spectrum ligt PVV'er Dion Graus onder vuur. De beruchte roman van Baudet is seksistisch en zeer vrouwonvriendelijk, maar in strikte zin geen #metoo. Over het CDA en de VVD hoor je momenteel niets. Je zou verwachten dat het binnen de linkse, idealistische partijen beter zou gaan dan op rechts maar het omgekeerde lijkt eerder het geval.

11 Reacties
Karingin
Karingin14 mei 2022 - 9:27

Zit je hier nou gewoon toe te geven dat in het rechtse gedachtegoed sexisme is ingebakken? 😂 Maaruhm, je kan best bepaalde idealen hebben en je toch als een hork gedragen - mensen worden (mede) gestuurd door ervaringen en emoties hè. Het is schier onmogelijk om je áltijd volledig aan je principes te houden. Iets wat op rechts wel altijd van links verwacht wordt trouwens, waarmee ze alleen maar aantonen geen benul te hebben van de menselijke natuur, sociale interacties, cultuur....eigenlijk snappen ze gewoon niet veel van de samenleving

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...14 mei 2022 - 10:35

@ Karingin Je probeert het nogal te verzachten en te relativeren. "Practice what you preach" bedoelt Eenmening3. Je zou toch mogen verwachten dat partijen die de mond vol hebben over "me too" zelf hoge standaarden nastreven en het goede voorbeeld geven. Pijnlijk is dat júist bij de partijen die anderen vaak de maat nemen het ene na het andere geval naar buiten komt.

Gerygrr
Gerygrr14 mei 2022 - 11:04

Je vergeet de affaire bij Denk. Oftewel macht corrumpeert.

Eric Minnens
Eric Minnens14 mei 2022 - 11:07

@nou ja kijk @een mening Zielig, dat gejijbak van jullie. Lekker om het probleem heen lullen. Met vlag en wimpel geslaagd voor het troll-examen.

Markzelluf
Markzelluf14 mei 2022 - 12:50

Eric en Karin, het lijkt me toch duidelijk dat de recente voorbeelden laten zien dat hypocriet gedrag, een onveilige werkomgeving en grensoverschrijdend gedrag zowel bij linkse als rechtse partijen en organisaties voorkomt. Eerder lijkt het erop dat bij Christelijke organisaties juist wat minder is (over CU en SGP hoor je nooit wat op dit punt). Maar bij Denk, Bij1, PvdA, pvv, en recent met name d66 komt het vaak voor. Recent ook weer in Enschede

Zandb
Zandb14 mei 2022 - 16:37

EenMening Lekker belangrijk, of je machtswellustelingen dan meer ter rechterzijde of ter linkerzijde tegenkomt. Volgens mij is een machtswellusteling een machtswellusteling, hoe die zich ook waar voordoet. En zo iemand probeert zijn dan wel haar lusten bot te vieren. Wanneer je als groep als streven hebt, dat je machtswellustelingen geen kans geeft, betekent dat helaas nog niet dat machtswellustelingen zich daarnaar gedragen. Als u bedoelt dat tot op heden rechtse partijen weinig verschillen van linkse, als het om de manier gaat waarop je er in de openbaarheid treedt, dan moet ik u helaas gelijk geven. Dan verplicht de adeldom, in mijn optiek.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2022 - 17:23

@ Markzelluf Jij schrijft: Eerder lijkt het erop dat bij Christelijke organisaties juist wat minder is O. Zaken zoals incest, misbruik, mishandeling en seksuele intimidatie gedijen het beste in gesloten naar binnen gekeerde gemeenschappen. Maar jij weet dat het christendom deze excessen voorkomt? Kan je dat ook nog onderbouwen? Het is redelijk gemakkelijk wat gedateerd onderzoek te vinden dat wijst op het tegendeel. https://smpr.nl/application/files/9515/8566/6031/misbruik_in_religieuze_organisaties.pdf

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2022 - 17:26

@ EenMening3 Jij schrijft: Je zou verwachten dat het binnen de linkse, idealistische partijen beter zou gaan dan op rechts Dat klopt ook, bij links komt het in de openbaarheid en ontstaan er discussies. Bij bijvoorbeeld de PVV komt het in de openbaarheid en is er volgens de partij niets aan de hand. Dus als je wat minder oppervlakkig kijkt, zie je een heel andere werkelijkheid dan jij ziet.

Markzelluf
Markzelluf14 mei 2022 - 21:03

Daan, een zoektocht naar gedateerde onderzoeken lijkt me niet zo zinvol. Maar dat er in gesloten gemeenschappen ernstig grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, is me bekend. Begrijp me goed, ik denk niet dat christenen betere mensen zijn dat SP’ers, moslims of pvv’ers. Daar heb ik geen enkel bewijs voor. Mijn waarneming is dat zowel linkse als rechtse politieke partijen veel te vaak blijk geven van een ongezonde werkomgeving en bij Christelijke partijen komt dat minder vaak voor of in elk geval komt het minder in de media

Sonic2
Sonic215 mei 2022 - 16:10

@ Eenmening 3 D66 heeft 27.000 leden en er zijn 19 meldingen geweest van onveiligheid. Ik relativeer niets. Ik vind seksueel misbruik verschrikkelijk. Ik vind het ook verschrikkelijk dat velen hier vooral dit gebruiken als een stok om een partij te slaan die ze niet ligt. Laten we eerlijk zijn. De meeste mensen hier haten Kaag en D66. En willen de partij terug dringen tot 2006 achtige proporties. Het gaat helemaal niet om de waarheid. Het gaat niet om eerlijkheid. Dat is niet het hoofddoel. Het hoofddoel van velen is D66 beschadigen. D66 heeft zich wat te veel geuit tegen de "rechtse" oplichters en charlatans en dat heeft kwaad bloed gezet bij rechts en ultra rechts. En links is terecht teleurgesteld dat D66 weinig in economische zin voor elkaar krijgt. Terecht dat mensen boos zijn over het seksueel misbruik. Maar er zit bij velen hier zeer duidelijk een politieke ondertoon aan. Tijd dat mensen dat gewoon eens toegeven. Overigens zou het u sieren met de PvdA( u doelt op Gijs van Dijk) zeer terughoudend te zijn in oordelen. Lijkt me eerder een gevalletje van een explosieve relatie als dat er echt sprake is van seksueel misbruik. Laten we mensen alleen ophangen als ze echt iets gedaan hebben of op basis van feiten.

michellekepen
michellekepen15 mei 2022 - 20:39

Markzelluf, Uit je hele schrijven blijkt overduidelijk dat je het hier over politieke partijen en organisaties hebt, ik citeer: - zowel bij linkse als rechtse partijen en organisaties voorkomt - Christelijke organisaties// (over CU en SGP hoor je nooit wat op dit punt) - bij Denk, Bij1, PvdA, pvv, en recent met name d66 Maar opgelet, DaanOuwens probeert te stropoppen, richting zaken waar jij je (hier) volgens mij juist niet over uitlaat.... (exact dezelfde reactie gisteren ook al verstuurd, maar om mij onverklaarbare redenen niet terug te vinden!)