Joop

Geschillencollege D66: Europarlementariër Rafaela onterecht berispt

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2011 keer bekeken
  •  
ANP-456236392

Het geschillencollege van de D66 oordeelt vernietigend over het integriteitsonderzoek naar Europarlementariër Samira Rafaela, die van intimidatie beschuldigd werd. Het onderzoek dat heeft plaatsgevonden blijkt ‘onzorgvuldig’ te zijn en ‘had nooit mogen plaatsvinden’.

Drie voormalige medewerkers beschuldigden Rafaela in het voorjaar van ‘intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging’. Zij meldden dit bij de Commissie Integriteitsonderzoeken van D66. De commissie verklaarde de klachten gegrond, waardoor Rafaela een officiële waarschuwing kreeg. De Europarlementariër ging in beroep bij het geschillencollege, dat conflicten binnen D66 afhandelt. In augustus kreeg ze gelijk, blijkt uit de documenten die de Volkskrant in handen heeft gekregen. 

Het geschillencollege verklaarde dat het onderzoek van de commissie ‘onzorgvuldig’ was. Het landelijk bestuur van de partij had ‘onvoldoende’ gedaan om zeker te zijn van de beschuldigingen voordat ze Rafaela een waarschuwing gaf. Zo sprak de commissie met betrokken, maar deed geen aanvullend onderzoek. Aan schriftelijk bewijs, geluidsopnamen en getuigen werd geen aandacht geschonken. Het zou namelijk gaan om gedragingen tussen twee personen en dus geen gedocumenteerde zaken. 

De klachten werd gegrond verklaard mede door ‘de overeenkomsten in de inhoud en aard van de meldingen’. Volgens het geschillencollege is deze aanpak onzorgvuldig, vooral in zaken waarin het woord van de een tegen het ander staat. Ook zou de commissie überhaupt geen onderzoek gestart mogen hebben, omdat de klaagster geen D66-lid was. Zij werkte samen met Rafaela en stapte naar het landelijk bestuur, nadat de D66’er haar contract niet had verlengd. 

D66-bestuursvoorzitter Victor Everhardt zou de commissie overgehaald hebben om de klacht toch te behandelen. ‘Het rapport had nooit mogen bestaan’, oordeelt het geschillencollege. Ook had Everhardt geen waarschuwing mogen geven aan Rafaela. Hoewel het landelijk bestuur in beroep is gegaan, blijft het geschillencollege bij dat oordeel. 

De D66-Europarlementariër Rafaela is ‘diep geraakt’ door de kwestie. ‘Dit was een hele zware periode voor mij. Ik hoop dat het bestuur verstandige besluiten neemt in het belang van de melders, de partij, de kiezers en mijzelf’, laat ze weten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 nov. 2022 - 22:44

Soms denk ik wel waarom Zou het altijd zo gaan Als iedereen zo taai zou zijn als ik Dan zag het er misschien Allemaal heel anders uit Maar zo is het gelukkig niet Voorlopig ben ik vrij Ik kan doen en laten wat ik wil Ja ik kan doen en laten wat ik wil

itsme3
itsme324 nov. 2022 - 21:56

Het blijft een groot probleem van partijen als D66, PvdA en Volt, de afreken cultuur. Je hoeft maar een beschuldiging naar iemand te uiten en die persoon wordt meteen afgebrand. Bewijs is niet nodig.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 nov. 2022 - 16:30

Daar kunnen we trots op zijn op onze vertegenwoordiging in het EU parlment !! Feit blijft wel dat ze al lange tijd niet meer door 1 deur kan met In t Veld . D66 in 1 notendop..... NL kan mede hierdoor nog geen deuk in pakje EU boter slaan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 nov. 2022 - 15:56

'In augustus kreeg ze gelijk, blijkt uit de documenten die de Volkskrant in handen heeft gekregen. ' Drie (3!) maanden geleden. Waarom komt dit zo laat naar buiten?

Ewout Pool
Ewout Pool24 nov. 2022 - 15:41

Gaat lekker met dat "morele leiderschap" en de "nieuwe bestuurscultuur"...

1 Reactie
PGS
PGS24 nov. 2022 - 18:49

Je weet toch dat dit alleen maar loze woorden zijn voor de buhne.

Noordermeer2
Noordermeer224 nov. 2022 - 15:12

Dit soort onderzoekjes zijn wel erg populair tegenwoordig.

gerryj
gerryj24 nov. 2022 - 15:11

Nog een slachtoffer van de steeds grotere afzeikcultuur.