Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson wilde geheime militaire operatie in Leiden om coronavaccins te bemachtigen

  •  
04-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3675 keer bekeken
  •  
johnsonsoldaten

Tijdens de coronacrisis overwoog Boris Johnson een militaire operatie in Nederland om zo miljoenen vaccins te bemachtigen. De Conservatieve Britse premier vroeg zijn veiligheidsdiensten om een plan op te stellen om de AstraZeneca-productiefaciliteit in Leiden binnen te vallen. Dat meldt de Daily Mail.

Johnson was volgens bronnen van de Britse conservatieve krant woedend dat de Europese Unie de export van vijf miljoen voor het Verenigd Koninkrijk bestemde inentingen in maart 2021 blokkeerde. Diplomaten moesten Johnson erop wijzen dat het sturen van soldaten tot grote schade zou leiden.

Het is de zoveelste anekdote over het knotsgekke optreden van de premier tijdens de coronacrisis. Eerder kwam al naar buiten dat de Conservatieve politicus aan Britse topwetenschappers had gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk was om het virus uit te roeien met een speciale föhn.

Aanvankelijk beschouwde Johnson corona als een “manier van de natuur om met oude mensen om te gaan”. Hij wachtte daarom extreem lang met het nemen van maatregelen. De premier belandde uiteindelijk zelf op de intensive care.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Angelina Souren
Angelina Souren7 dec. 2023 - 6:41

Wat nu naar buiten komt over de aanpak van Johnson komt totaal niet als een verrassing. Het geeft bovendien goed aan hoe Engeland functioneert, al maakte Johnson het wel bijzonder bont. Als buitenlander in Engeland had ik vaak het gevoel dat ik me in een schijnrealiteit bevond. "Dit kan toch niet? Dit kan toch onmogelijk waar zijn?" Ik heb bijna 20 jaar in het land gewoond. Ik verhuisde er vanuit Amsterdam naartoe toen ik 44 was, met de bedoeling om uiteindelijk naar Amerika terug te keren. Daar had ik eerder een tijd gewoond. Verhuizen naar Engeland was onder meer alsof ik er in 1 klap 50 jaar bij kreeg. Ik was geen 44 meer. Ik was opeens 94. Past u op bij het uitstappen, mevrouw? Niet denken dat u kunt denken, mevrouw, we weten allemaal dat mensen boven de 45 aan dementie lijden. Nederland kent heel veel leeftijdsdiscriminatie, maar dit soort bizarre haat jegens iedereen boven de pakweg 45 lijkt hier toch zeldzaam. Het verschil zit waarschijnlijk in de Victoriaanse invloeden die in Engeland nog steeds spelen. Kinderen krijgen, dat doe je niet meer als je boven de 45 bent, dus word je dan als uitgerangeerd gezien. Helaas weerspiegelt de gerontofobie van Johnson dus het sentiment in het land. De haat jegens oudere volwassenen is er zo sterk dat je een koude hand om je hart voelt klemmen als je er bij stilstaat. Toch zijn veel Engelsen nu woedend op Johnson. Misschien gaan oudere Engelsen nu meer erkenning krijgen en worden ze niet meer als oud schroot behandeld.

KlaarOvert
KlaarOvert4 dec. 2023 - 21:32

Het gerucht dat Boris Johnson tijdens de coronacrisis overwoog een militaire operatie in Nederland uit te voeren om zo miljoenen vaccins te bemachtigen past niet in het frame dat hij corana niet serieus nam, integendeel. Maar dat wisten we natuurlijk jaren geleden al. Johnson investeerde mega in AstraZenica en bestelde als eerste op voorhand en zonder voorbehoud al de nodig vaccins om de VK burger te kunnen beschermen. Dat Rutte c.s. treuzelde en achter het net viste, de EU/Von der Leyen in de fout ging maakt dat niet anders. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5222005/astrazeneca-coronavaccin-export-levering-ema-eu-vk

1 Reactie
Karingin
Karingin5 dec. 2023 - 12:29

What the fuck heeft dat te maken met het feit dat hij een militaire aanslag wilde plegen in Nederland?? En hoezo zit je een complete gek - nog erger dan Trump, en dat is bijna knap - te verdedigen?

Wimtel
Wimtel4 dec. 2023 - 21:15

Wie nu een bondgenoot is/lijkt, kan in de toekomst minder vriendelijk zijn. We hebben ook eens iets gehad met het internationaal strafhof (ICC) en de VS (onder President Bush). Er is maar een manier (ietwat overdreven) om te zorgen dat ze geen gekkigheid uithalen: zorgen dat eenieder die met foute bedoelingen aan land komt in een kist of zak retour gaat. Daar hebben we wel een ander soort industrie voor nodig (die we vroeger wel hebben gehad). Wellicht krijgen we volgend jaar weer Trump als POTUS, en die kijkt anders naar het buitenland.

Dracae
Dracae4 dec. 2023 - 18:19

Dit krijg je dus als je totale idioten aan de macht hebt, we mogen blij zijn dat we Trump zonder al te veel schade hebben overleeft. Ondertussen zijn we mogelijk zelf aan de beurt... want, ja, het kan nog erger dan (niet echt) bestuurd worden door Rutte.

Kees Mierlo
Kees Mierlo4 dec. 2023 - 13:54

Dus 00kluns (my name is Blonde, very Blonde) zou wel eventjes helemaal Tom Cruise gaan op de AZ fabriek in Leiden. Jammer dat het niet doorging; hadden we het lab vol kunnen leggen met flacons gevuld met haaruitvalmiddel of iets wat extreme winderigheid veroorzaakt :-D

Mathijsco
Mathijsco4 dec. 2023 - 8:57

Het is een strategisch plan. Bouwstenen. Powerplay. Ieder land heeft er daar miljoenen van op de plank liggen. Het feit dat er op Volkel kernwapens liggen, wil ook niet zeggen dat ze morgen ingezet gaan worden.

2 Reacties
LaBou
LaBou 4 dec. 2023 - 11:04

Daar heeft Nederland ook nog eens niets over te zeggen. Dat beslist grote broer en die is alleen in het belang van grote broer geïnteresseerd. Wij mogen overigens wel opdraaien voor het afwerpen en de eventuele gevolgen daarvan.

Mathijsco
Mathijsco4 dec. 2023 - 18:13

@Labou. Exact. Ja zeg maar een beetje zoals de oorlog in Oekraïne.