Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson vroeg wetenschappers of het mogelijk was om corona uit te roeien met een föhn

  •  
01-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1632 keer bekeken
  •  
bojo

Terwijl Donald Trump in april 2020 injecties met bleekmiddel aanbeval als mogelijke remedie tegen het coronavirus, vestigde Boris Johnson aan het begin van de pandemie voor het eerst van zijn leven zijn hoop op een haardroger.

De Britse premier vroeg vooraanstaande wetenschappers of het mogelijk was om het coronavirus uit te roeien door met een speciale föhn je neus droog te blazen. Dat heeft zijn voormalige topadviseur Dominic Cummings geschreven aan de Britse commissie die de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt.

Johnson kreeg het idee om corona met een haardroger te bestrijden uit een YouTube-video, die hij prompt via WhatsApp deelde met de belangrijkste Britse wetenschappers die zich bezighielden met de coronacrisis. “Een dieptepunt”, schrijft Cummings.

Het was al langer bekend dat de Britse premier compleet werd overvallen door de coronapandemie. Volgens Cummings kwam dat omdat Johnson werd afgeleid door allerhande andere zaken. Hij was bezig met de afwikkeling van een scheiding, de peperdure herinrichting van de ambtswoning en de voorbereidingen voor een nieuw huwelijk. Ondertussen probeerde Johnson een biografie over Shakespeare te schrijven, schrijft Cummings.

Johnsons voormalige adviseur laat geen spaan heel van het Britse covid-beleid. Zo werd er volgens hem niets gedaan voor kwetsbare groepen. Eerder kwam al aan het licht dat Johnson corona beschouwde als “een manier van de natuur om oude mensen op te ruimen”. De Britse premier belandde zelf met corona op de intensive care.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 nov. 2023 - 2:46

In de VK bezit de top 1% een kwart van de rijkdom. Met liberalisering van democratische staten word dat in veel plekken grof erger, en in de VK is dat nooit ver weg geweest. De meeste regeerders komen uit een paar Colleges van Eton. In de periode tussen 45 en Reagan, Thatcher en Schengen was er meer gelijkheid. Niet staten democratisch gecontroleerd maar fondsen en financiele instituten beheren nu wat vroeger sociaal bezit was, alsof het latafundia zijn.

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 nov. 2023 - 17:39

Ach, er zijn ook massa's mensen die geloven dat god het wel oplost. Dan vind ik het idee van Boris toch een stuk redelijker.

Vuurrood
Vuurrood2 nov. 2023 - 10:11

Wat is er vreemd aam wat Boris zegt? In Nederland geloven ook mensen welke op voorspraak van BNers dat een bij hen gekochte maansteen om je nek hangen het ultieme middel is tegen allerlei kwalen, ook tegen corona. Trouwens, een glaasje vloeibare klei drinken schijnt ook heel goed te zijn voor je lichamelijk welbevinden. Tenminste, als de klei gekocht is bij de zus van.... Helpt het niet heb je in ieder geval de zekerheid dat begraven ook van binnenuit werkt. Niettemin blijven het natuurlijk gewoon kwakzalvende oplichters welke gretig gebruik van van of de goedgelovigheid van mensen of de wanhoop van mensen misbruiken in geval van toch een kwaal.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers3 nov. 2023 - 8:52

Omdat er elders mensen met idiote ideeen zijn wil nog niet zeggen dat wat Johnson zegt niet idioot is. Verder zou er een systeem moeten zijn waar idioten niet aan de macht kunnen komen en/of waar ze de verantwoordelijkheid hebben om experts te raadplegen. Wat men in het cafe of bij de Pilates denken mogen ze zelf weten.

GareRaap
GareRaap2 nov. 2023 - 9:29

Als we van dit soort ''onderzoekcommissies'' van huidige machthebbers naar het verleden iets leren dan is het wel dat types als Cummings in alle opzichten schadelijk zijn. En dus voorkomen moet worden dat dit soort op het moment dat ze mogelijk invloed kunnen uitoefenen niet serieus wordt genomen. De conclusie kan niet anders zijn dat Johnson dus gefaald heeft om dit soort uit zijn buurt te houden. Of het zou geweest moeten zijn om op dat moment de rat in het oog te kunnen houden. Zelfde verschijnsel kom je veel vaker tegen. Bijvoorbeeld Trump, Arib. En wat gaan we nog te horen krijgen over bijvoorbeeld Rutte en Biden als die zijn vertrokken? En hun populistische opvolger denkt garen te spinnen bij eigen publiek met onderzoekscommissies die vuilspuiters de ruimte geven?

Joop  den Uil
Joop den Uil2 nov. 2023 - 8:42

Och... in Nederland kocht een Minister voor 100 miljoen euro stofzuigerdoekjes in de waan dat dat als mondkapjes tegen corona zou helpen. Die zijn later bij het grof vuil gezet en de Minister kreeg promotie. Wat is nu stommer ?

ChroomVanadium
ChroomVanadium1 nov. 2023 - 21:33

Het paste wel in de gedachtegang van Johnson. Niet voor het eerst dat hij met bizarre uitlatingen kwam die eigenlijk nergens op slaan. Ik vond het altijd al een rare vogel.

Juppé🎗
Juppé🎗1 nov. 2023 - 20:48

Dan was Nederland met Rutte en de Jonge nog niet zo slecht af, ondanks de hulp van Omtzigt en Van Lienden om aan inferieure mondkapjes te komen.

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2023 - 8:43

Dat ben ik met je eens. Maar tevens geldt dat de hele wereld werd overvallen door de pandemie en ook medici zaten met de handen in het haar. En ik heb de indruk dat soms mensen uit andere disciplines tot goede voorstellen kwamen, zoals rond ventilatie, die later geïmplementeerd zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2023 - 10:52

Terwijl allerhande soorten kwakzalvers een kans roken om hun therapieën aan de man te brengen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2023 - 11:41

Iedere kwakzalver zag ook haar /zijn kans schoon om haar/zijn remedie aan de man te brengen.

Thom Brusse
Thom Brusse1 nov. 2023 - 20:17

Politici, ook de grootste, moeten zich als schoenmaker bij hun leest houden. Dit neemt niet weg dat er soms zeer onverwachte oplossingen gevonden worden, in dit geval eerder ongedachte en gehoonde geneeswijzen. Zo is er recent nieuws dat het door Trump vurig als panacee aanbevolen hydroxychloroquine wellicht tóch bleek te werken als middel om de kans op overlijden aan corona sterk te verminderen. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/werkte-hydroxychloroquine-dan-toch-wel-volgens-enkele-belgische-studies~bf8406e7/

1 Reactie
PVDB2
PVDB22 nov. 2023 - 17:58

Ja, zoals je hebt kunnen lezen in kleine dosis zou het kunnen helpen. Dan zou het in onderzoek onder een kleine groep mensen enig effect kunnen hebben dat de besmettelijkheid en de gevolgen minder zouden zijn. Het was en is geen wondermiddel. Net als andere medicijnen werkt het niet precies hetzelfde bij elke persoon. Dat wil niet zeggen dat niet standaard geneeswijzen altijd slecht of afkeurenswaardig zijn. Maar niet voor ernstige medische aandoening is het verstandig gewoon de normale paden te bewandelen. Het is geen handoplegging, roep tot God of magie waarmee je wel genezen kunt worden. Zie Sylvia Millicam die aan haar aandoening overleden is. Middeltjes op internet, die lekker goedkoop of als zeer werkzaam voor allerlei aandoeningen aangeboden worden, is een groeiend probleem.