Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4298 keer bekeken
  •  
borisweg

Boris Johnson hoopte als een nieuwe Winston Churchill de geschiedenisboeken in te gaan, maar zijn regeerperiode van net geen drie jaar is uitgelopen op een totale farce. Donderdag heeft hij zijn aftreden bekendgemaakt. Als reactie op het aangekondigde vertrek steeg de waarde van het Britse pond.

Johnson verklaarde aan het begin van de middag dat hij wil blijven zitten tot er een opvolger is. In de loop van de ochtend kwamen er berichten naar buiten dat de premier nog probeert om tot aan de herfst aan te blijven, maar zelfs binnen zijn eigen partij ziet vrijwel niemand dat nog zitten.

De positie van Johnson was de afgelopen dagen onhoudbaar geworden nadat de ene na de andere minister vertrok. Een maand geleden won de premier nog ternauwernood een vertrouwensstemming in de Conservatieve partij, maar deze week werd duidelijk dat de meerderheid geen vertrouwen meer in hem heeft.

Nu zijn premierschap voorbij is, zal Johnson zijn oude carrière als niet helemaal serieus te nemen schrijver, spreker en opiniemaker vermoedelijk weer oppakken.

Oppositieleider Keir Starmer (Labour) reageert verheugd op het vertrek van Johnson. “Dit had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren. Hij is ongeschikt voor de functie”, aldus Starmer in een verklaring. De Labour-leider pleit voor nieuwe verkiezingen. “Dit land heeft een verse start nodig.”

“Het was altijd al duidelijk dat Boris Johnson volledig ongeschikt was om premier te zijn”, twittert de Schotse premier Nicola Sturgeon. “De Tories hadden hem nooit als leider mogen kiezen of hem zo lang in functie mogen houden.”

Johnsons periode als eerste minister werd gekenmerkt door een opeenstapeling van schandalen. Zo kwam hij recent onder vuur te liggen omdat hij feestjes gaf in de ambtswoning terwijl hij de bevolking opdroeg om dat vanwege corona niet te doen. Ook raakte hij in opspraak omdat hij was ‘vergeten’ dat een donateur zijn peperdure verbouwing van de ambtswoning had betaald.

Het laatste schandaal – Johnson had Chris Pincher als plaatsvervangend chief whip benoemd, terwijl hij wist dat Pincher werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag – deed de premier de das om.

Eind vorige maand stapte de voorzitter van de Conservatieven al op nadat de partij bij tussentijdse verkiezingen een gevoelige nederlaag had geleden. De Tories verloren onder meer het district Tiverton, dat een eeuw lang een conservatief bolwerk was.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Karingin
Karingin8 jul. 2022 - 16:06

https://www.youtube.com/watch?v=gmZjirIuaTc&ab_channel=TheLastLeg

Joost Spits
Joost Spits8 jul. 2022 - 4:13

-THE BAD JOKE IS OVER - Je kan beter zeggen dat Boris Johnson het ultieme voorbeeld is van a Bad Joke, i.p.v. clown. Hij heeft getekende overeenkomsten met de EU eenzijdig opgezegd en deze met voeten betreden. UK werd hierdoor een onbetrouwbare partij. Bad Joke Johnson loog dan ook alles bijelkaar, wat los en vast zat en heeft de kluit van alle kanten belazerd. Iets wat niet kenmerkend is voor de Britten en daardoor met zijn grillen en grollen vaak UK in verlegenheid heeft gebracht. Wellicht komt daar nu verandering in en mogelijk creëert zijn aftreden een toenadering tussen UK en EU. Dat is zeker niet ondenkbaar. Frans Timmermans heeft vaker dan eens gezegd, dat zijn politiek erop gericht is dat UK ten alle tijden welkom is terug te keren bij de EU. Voorts, het idee dat Putin zich goed zou voelen bij het aftreden van Boris Johnson, deel ik totaal niet. Er zijn zat serieuze kandidaten die fel gekant zijn tegen Putin. Bijvoorbeeld secretaris van defensie Ben Wallace of minister van BZ,  Liz Truss, lusten Putin wel rauw en kunnen zijn bloed wel drinken! Ook queen Elisabeth heeft reeds lange tijd geleden openlijk gezegd geen contact met Putin meer te willen onderhouden.  Ze gaf aan dat Putin elke realiteitszin kwijt is. Ik zie nieuwe kansen. The bad joke is over...

Juppé🎗
Juppé🎗7 jul. 2022 - 20:20

Ik vind het niet handig dat er Europese hoofden vallen voor dat van Poetin maar voor Johnson een uitzondering. Daarom dit linkje https://www.youtube.com/watch?v=EcfJ66oSFnc

Berry Westhoff
Berry Westhoff7 jul. 2022 - 17:48

En onze eigen clown?....die zit er nog steeds. Wat ze in de UK doen moeten ze zelf weten maar in onze nationale media lijkt het alsof ze het heerlijk vinden dat ie weggaat. Waarom eigenlijk? We hebben meer maar dan ook meer dan genoeg aan onze eigen problemen. Schaamte is eerder het juiste woord indien je de parallel trekt!

wittecisnoot
wittecisnoot7 jul. 2022 - 17:11

Putin mag blij zijn. Zijn meest gevaarlijke tegenstander heeft het veld geruimd. Onder Johnson was het VK, op de VS na, de grootste donateur van wapens.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 jul. 2022 - 17:03

Bojo, even los van zijn beleid vond ik hem ergens altijd wel sympathiek. Dat gestuntel in sociale situaties heeft een enigszins ontwapenend effect op mij, terwijl ik me ervan bewust ben dat het een act is die hij opvoert om precies dat te bereiken. Gek eigenlijk, dat je het doorziet maar dat het toch werkt, althans een beetje. Ik las in de krant al een zevental namen van mogelijke opvolgers, ik kende er eerlijk gezegd maar een van. In ieder geval kan Johnson zich troosten met de gedachte dat hij niet de geschiedenis in zal gaan als de premier onder wiens bewind het VK uit elkaar viel.

6 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jul. 2022 - 21:56

Dat was geen gestuntel. Dat was een Eton maffia rijkaard die het em deed voor zichzelf en de zijnen. Dat je em kent is niet een verdienste, maar een functie van zijn elitaire klasse en dat 'het kan me niet schelen hoe het zou moeten en wat ik voor het volk zou moeten doen' dat je denkt dat grappig is. Een facade voor slechte insteek en bedoelingen.

onyxcumulus
onyxcumulus8 jul. 2022 - 4:52

Ach Kees, kinderen zijn ook ontwapenend.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jul. 2022 - 6:14

@ Kees van Bemmelen - is het gestuntel van Johnson een 'act'? Ik geloof het niet. Misschien 'is' Boris zo. Ik zie in hem niet de berekenende corpsbal die anderen wél waarnemen. Hij is geen kil, egoïstisch leider, geen wandelende 'calculator' met een eigen agenda. Voor deze kwalificaties zie ik eerder Tony Blair en Margaret Thatcher in aanmerking komen; David Cameron ook. Tijdens zijn burgemeesterschap van Londen kon hij spontane acties uitvoeren, die hem populair maakten. Bijvoorbeeld op de fiets een tasjesrover achterna snellen. Niet iemand die van minuut tot minuut planmatig doet wat hem en/of zijn partij gewin brengt.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist28 jul. 2022 - 8:18

@ Drs. Waar ben jij eigenlijk op afgestudeerd?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jul. 2022 - 10:07

drs. H.C. Queyncken Tollaert, Ja, de tasjesrover was ik vergeten, ik geloof dat hij als burgemeester wel geliefd was. Nu eerst maar eens zien of er snel een nieuwe PM naar voren wordt geschoven.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jul. 2022 - 16:54

@ spelregeltoerist2 - de biologie, in het bijzonder die van de hersenen; ik kan ook 'neurowetenschappen' zeggen. Later werden psychologie en psychiatrie bijkomende interesses. Dank voor je interesse.

Halas
Halas7 jul. 2022 - 16:39

"Dit land heeft een verse start nodig" volgens Labour. Ik dacht dat er maar 1 clown was. Verse start, met Labour? LOL

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jul. 2022 - 18:53

Moeten wij hier enig valide argument in ontdekken? Anders dan ''links is helemaal niks''? Hier een zinnetje uit een artikel in Financial Times: (Keir Starmer defends Tony Blair as Labour continues shift to centre) : Keir Starmer has defended the award of a knighthood to his predecessor, Tony Blair, despite a petition with half a million signatures protesting against the honour, as the Labour leader continued to shift his party further to the right. Met bovenstaande en zeker na de weerzinwekkende scapegoating van Jeremy Corbyn zie ik nog liever een andere clown uit Tory-gelederen dan Keir Starmer. Tenslotte werd Boris Johnson slechts tot aftreden gedwongen door ''misdemeanor.'' (misdemeanor (n.) also misdemeanour, late 15c., "ill-behavior, evil conduct, fault," but almost always used in the legal sense of "an indictable offense of less grave nature than a felony;" from mis- "wrong" + Middle English demenure "conduct, management" - https://www.etymonline.com/word/misdemeanor) De democratie an sich heeft er belang bij of clowns in Engeland ook dit nog door kunnen drukken: de nieuwe ''Bill of Rights Bill'' Stefan Theil: Henry VIII on steroids – executive overreach in the Bill of Rights Bill https://ukconstitutionallaw.org/2022/07/06/stefan-theil-henry-viii-on-steroids-executive-overreach-in-the-bill-of-rights-bill/ (voor juristen). What would a British bill of rights look like? https://www.theguardian.com/law/2022/jun/21/what-would-a-british-bill-of-rights-look-like

Kipzonderkop1
Kipzonderkop17 jul. 2022 - 15:57

Het vertrek van premier Johnson is een slechte zaak voor de arbeiders die in meerderheid voor hem hebben gekozen met de Brexit. Eindelijk iemand die het arbeidersbelang niet op de laatste plaats zet moet het veld ruimen. En dan geloosd worden enkel op vuilspuiten over feestjes e.d. want serieuze kritiek is er niet. En nu? Krijgen de Britten een rechtse graaier als premier want weinig arbeiders zijn lid/hebben stemrecht bij Tories. En daar moeten de ''progressief'' rechtse sociaal-democraten Labourleider Starmer en Schotse nationalist Sturgeon dan om juichen. Beter kunnen de ''progressieven'' oppositie gaan voeren en met serieuze plannen komen die echt wel beter zijn dan gratis menstruatiespul voor paupers en niet te vergeten de (super) rijken.

4 Reacties
Karingin
Karingin7 jul. 2022 - 17:31

Ja die Brexit was echt zo'n zegen, dat die arbeiders het helemaal niet erg vonden om huisarrest te krijgen terwijl Downingstreet uitgelaten proostte op de domheid van het volk. Dat ze nu in de kou op een houtje moeten bijten nemen ze op de koop toe

Mohawk2
Mohawk27 jul. 2022 - 18:23

't Is me wat Kip, al je favoriete populisten, autocraten, plutocraten en (wannabe) dictators hebben zich de laatste tijd in de voet geschoten en moeten een voor een het veld ruimen of zijn op zijn minst in heel zwaar weer terecht gekomen. Als je werkelijk iets om arbeiders (of de mensheid) zou geven, zoals je hier altijd veinst, dat was je je reactie op de deconfiture van Johnson wel begonnen met: Good riddance, the freeloading bastard! (of woorden van gelijke strekking). In plaats daarvan zit je hier te janken om zijn vertrek. Tot slot over de Brexit: die is uitgevoerd! Je hebt al gewonnen, man... jouw vurig verlangde arbeidersparadijs voor de Britten onder de Tories buiten de EU is in full swing! Dus waarom ben je nou nog niet tevreden?

Sonic2
Sonic27 jul. 2022 - 19:19

Johnson is net zo leugenaar als Trump, Wilders en Baudet. Hij heeft helemaal niets gedaan voor de "arbeider". Echt helemaal niets. Het is het meest mysterieuze fenomeen van deze tijd. Dat er serieus "linkse" kiezers zijn die vallen voor de leugens, sprookjes en oplichterij van ultra rechtse charlatans. Het heeft Hitler in 1933 ook veel invloed gegeven. De illusie opwerpen dat hij er voor de arbeider was. De Engelse kiezer had in 2019 ongelijk. En het zou u sieren om eens de waarheid te spreken en deze fantast eens te zien voor wat hij is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jul. 2022 - 22:00

Het ging Johnson em om het alleenrecht op de financiele toekomst van zijn eigen klasse van groot bezitters en financiers. 'Arbeiders' zijn er op achteruitgegaan.

sAt0Ri...
sAt0Ri...7 jul. 2022 - 12:57

De man dacht de nieuwe Winston Churchill te worden/te zijn van deze tijd. Alleen dat al, die gedachte laat zien dat die vent compleet krankjorum is. En dan heb ik het nog niet eens over de vele schandalen. En zoiets wordt daar dan premier - van Engeland notabene. Dat zoiets überhaupt kan... En los daarvan, daar wordt hij nog door eigen partijleden aan de straat gezet. Die hebben nog enig gevoel van schaamte en verantwoordelijkheidsgevoel.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus7 jul. 2022 - 15:18

Tja, ze hebben daar in het VK nog steeds het idee dat ze The Greatest Empire of the World zijn. inmiddels weten we dat ze richting het volgend Anglo Saksische 3de wereldland afstevenen.

Markzelluf
Markzelluf7 jul. 2022 - 11:19

De koppensneller van dienst, beschouwt Johnson als clown. Velen vinden hem inderdaad grappig - veel grappiger in elk geval dan linkse westerse leiders als Mitterand en Schröder. En als je nu kijkt waarover hij gaat vallen, vooral leugentjes over borrels en inschattingsfouten bij het benoemen van homoseksuele collega die grensoverschrijdend gedrag vertoonde, kun je dan stellen dat BoJo moreel verdorvener is dan SPD-er Schröder? Ben ik niet van overtuigd

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer7 jul. 2022 - 21:14

@ Markzelluf: Een wedstrijdje "morele verdorvenheid" doet niet ter zake. Het is hier en nu van belang dat Boris Johnson -die inderdaad zelf graag de clown uithangt- totaal ongeschikt is voor het toch serieuze ambt van prime minister. Afgezien van het ontbreken van een consistente politieke visie ging het hem duidelijk altijd vooral om de eer en glorie van zijn eigen persoon, waarbij de ernstige problemen van de bevolking voor hem er minder toe deden en hij meende zelf te kunnen doen en laten wat hij wilde, tot en met dubbele standaarden, grove leugens, enz. De waardigheid van het ambt van premier zijn gooide hij te grabbel. De problemen waar ook de bevolking van het Verenigd Koninkrijk nu voor staat zijn te ernstig om brokkenpiloot Johnson door te kunnen laten modderen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2022 - 11:19

Zo nu en dan moet de veger door de augiasstal gaan!

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jul. 2022 - 13:13

Pfff .... Bij de conservatieven zitten nogal wat ''soortgenoten'' van Johnson: [...] after Johnson left Oxford, a brand new political challenge started brewing there. In September 1988, Thatcher gave her “Bruges speech”, warning towards “a European superstate exercising a brand new dominance from Brussels”. She had belatedly realised that her beloved European single market would entail nearer political integration. Her speech spooked the Oxford Tories. Ruling Britain was their caste’s prerogative. They didn’t need outsiders in Brussels muscling in. Why 1980s Oxford holds the key to Britain’s ruling class https://www.universalpersonality.com/why-1980s-oxford-holds-the-key-to-britains-ruling-class/

Broodmolen
Broodmolen7 jul. 2022 - 11:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jul. 2022 - 10:47

Jammer voor Boris, op naar de volgende politicus, links or rechts, who cares. Het zal sowieso een 'saaier' persoon worden, dus vooral jammer voor journalisten en cartoonisten. Waarschijnlijk ook een stuk minder artikelen hier over de situatie in het VK.

2 Reacties
Karingin
Karingin7 jul. 2022 - 17:26

Ja een paar leugentjes doen wij niet moeilijk over hè, totaal gebrek aan integriteit en schijt aan de burger is hier heel gewoon

Karingin
Karingin7 jul. 2022 - 17:26

Oeps, die hoorde onder meneer Zelluf

Thuiszitter
Thuiszitter7 jul. 2022 - 10:33

Nu Rutte nog !!

Sonic2
Sonic27 jul. 2022 - 10:07

Hahaha. Weer een ultra rechtse clown die van zijn voetstuk af valt. Wat zaten al die "rechtse kenners" er ook hier volledig toch naast. Zelfs Corbyn was beter geweest als deze clown die er zoals elke "rechts staatsman" er een ontzettend puinhoop van heeft gemaakt Engeland heeft een ruk naar links nodig. Labour is ook niet ideaal, maar Labour kan bij nieuwe verkiezingen hopelijk beginnen met het opruimen van de gebruikelijke rotzooi die rechts er elke keer van maakt. Het is een heerlijke dag vandaag.

6 Reacties
Kees Elewout
Kees Elewout7 jul. 2022 - 12:05

Boris Johnson is van centrum rechts en hem ultra rechts noemen is gewoon zielig .

Sonic2
Sonic27 jul. 2022 - 15:10

@ Kees Elewout Johnson is een neoliberaal. Dus dat is al ultra rechts. Ik weet dat de huidige 40 jaar van afbraak het heeft laten overkomen alsof neoliberalisme centrum rechts is, maar het is ultra rechts. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/en-weer-duikt-er-een-oude-racistische-column-op-van-boris-johnson En hier wat leesvoer. Weet u wat zielig is? Reacties zoals die van u. Vol met ongeïnformeerde haat richting mij. Weet u wat zielig is? Dat er nog mensen zijn die clowns zoals Johnson uit de wind houden. Weet u wat zielig is? Dat ultra rechtse en rechtse kiezers zo sneu zijn dat ze hun ongelijk niet kunnen erkennen. Hun excuus aanbieden aan realisten( zoals ik) en toegeven dat Corbyn een stuk beter is en was als deze clown. Dat is zielig. En uw reactie is ook zielig, want Johnson is absoluut niet centrum rechts. U weet niet waar u over praat. Maar dat is bij alles wat "rechts" is het geval eigenlijk

Markzelluf
Markzelluf7 jul. 2022 - 16:03

Waarschijnlijk vindt Sonic de PvdA ‘gewoon ‘ rechts en de Sp ‘gewoon’ links. Ach ja, tismaar hoe je in het leven staat.

Sonic2
Sonic27 jul. 2022 - 17:13

@ MarkZelluf Ik vind de SP links ja. De PvdA vind ik midden en centrum links. Volstrekt verkeerde suggestie dus van u. Ik ga er niet van uit dat u daar excuses voor gaat aanbieden. Voor het volstrekt verdraaien en volstrekt verkeerd weergeven van mijn woorden. Het is de "extreemlinkse Sonic" maar, dus het zal wel goed zijn. Dit soort volstrekt verkeerde beeldvorming de wereld in gooien

Markzelluf
Markzelluf7 jul. 2022 - 20:22

Wat vind jij dan gewoon rechts, Sonic? En wat ultralinks?

Sonic2
Sonic28 jul. 2022 - 14:29

@ Markzelluf Het is al een vooruitgang dat u het in ieder geval vraagt. Ik kan helaas niet echt een duidelijk antwoord daar op geven. Omdat dit allemaal beoordelingen zijn waar wat op af te dingen zijn. Ik vind tegen racisme zijn en een streep in het zand trekken niet ultra links, maar dat mensen het ultra links kunnen vinden dat is een kwestie van politieke smaak. Een kwestie van politieke meningsverschillen. Ik vind Simons en Azarkan dus niet ultra links, maar ik zal ook niet huilend in slaap vallen als u ze ultra links noemt. Ze komen het dichtst bij ultra links. Ik zou het zelf niet direct ultra links willen noemen. Het minst stupide "rechts" is JA21 en BBB. Ik vind Vincent Karremans van de VVD overigens( die zit alleen in Rotterdam) normaal rechts. CDA en VVD waren lang geleden ook normaal rechts. Ze zijn doorgeschoten op een heilloze weg van neoliberalisme. Niet ik ben geradicaliseerd of niet ik vind alles rechts van D66 eng of ultra rechts. Het is juist "rechts" die geradicaliseerd is. Of het nu om neoliberalisme, xenofobie of mannen zijn die voor vrouwen menen te moeten beslissen. De SGP zeg maar. Ik duid dat louter en dat schijnt heel erg links te zijn. Ik zou zeggen. Stop met mij bashen en kijk als u even de tijd heeft naar filmpjes van Bolkestein en Wiegel op Youtube. Dan ziet u zelf de achteruitgang ook wel. Niet dat u dat gaat erkennen, maar u zult het zien

Jonathan2
Jonathan27 jul. 2022 - 9:58

Een volgende carriére van zo'n veelbelovende rechtse politicus volkomen ten onrechte vroegtijdig afgebroken. Ondanks alle demoniseringen bleven ze zich, eerlijk, open en genuanceerd inzetten voor de waarheid en het land, daarbij nooit aan zichzelf denkend. Dit in alle bescheidenheid en met respect voor ieder mens. Om uiteindelijk aan de eigen goedheid ten onder te gaan. Maar laten wij ze nog eren. Of ze al in de gevangenis zitten of nog zullen vertrekken daarnaar toe mag in dit eerbetoon geen rol spelen. Silvio Berlusconi Nicholas Sarkozy Donald Trump Erdogan Boer Koekoek Winnie de Jongh De Lijst Corrupte voormalige VVD'ers De Lijst Corrupte voormalige LPF,ers. PVV'ers of FvD'ers Rita De hele rits Republikeinen wier glanzende loopbaan eindigde door een inval van de FBI Oom Dagobert Ect, etc , etc etc, etc, etc, etc, etc, etc ..........................................................................................................................................................................................................Etc, etc, et................................................ .................................................................................................... ......................etc

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus7 jul. 2022 - 15:22

Veelbelovend, dan heb je zijn falen in één woord keurig gevangen

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig7 jul. 2022 - 9:26

Na Donald Trump, alsnog een zeer smakeloze en zogenaamde wereldleider (Boris Johnson) minder op het wereldtoneel, zeer waarschijnlijk vanaf vandaag al, gelukkig maar. Mijn dag kan echt niet meer stuk. And may God bless the people of the UK.

2 Reacties
Kees Elewout
Kees Elewout7 jul. 2022 - 12:08

Jij ziet liever waardeloze jaknikkende zielepoten zoals Klaver en Jetten

Je van Ka
Je van Ka7 jul. 2022 - 14:46

Ja knikken naar wie dan, Kees?

Phantom3
Phantom37 jul. 2022 - 8:54

Als het in het VK kan, kan het hier ook.

Jan Wijn
Jan Wijn7 jul. 2022 - 8:48

Aan zijn kapsel te zien heeft hij enige tijd tegen de wind in gefiets: door die blaaskaken in het Brits parlement waait het dan ook hard. Het zou toch een belediging voor hem moeten zijn om vergeleken te willen worden met oorlogsmisdadiger Churchill.