Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Boris Johnson verder in het nauw, raakt nóg meer ministers kwijt

  •  
06-07-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1074 keer bekeken
  •  
ANP-451383976

Hoewel de Britse premier Boris Johnson zelf nog niet aan opstappen denkt, raakte hij woensdag opnieuw een minister kwijt uit onvrede met zijn leiderschap, of gebrek daaraan. Will Quince, de minister voor Jeugd- en Familiezaken diende zijn ontslag in, nadat een dag eerder ook Rishi Sunak en Sajid Javid hetzelfde deden. De positie van Johnson komt daarmee verder in het nauw.

De ministers vertrekken omdat Johnson te laks is geweest met het optreden tegen Lagerhuislid Chris Pincher die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat weerhield Johnson er niet van Pincher tot chief whip te benoemen. Quince werd dinsdag nog naar voren geschoven om voor Johnson de kastanjes uit het vuur te halen en te zeggen dat de premier niet op de hoogte was van de klachten tegen Pincher. Quince distantieert zich daar nu van en zegt door de premier “van onjuiste informatie” te zijn voorzien, en dat hij niet meer naar goed fatsoen kan aanblijven in een regering onder leiding van Johnson. 

Met het vertrek van Quince komt het aantal mensen uit of direct betrokken bij de regering van Johnson dat ontslag neemt op 12. Nadat dinsdag Sunak en Javid opstapten, volgde even later ook parlementariër en persoonlijke assistent van de minister van Transport Laura Trott. Volgens haar is de overheid onder Johnson zijn betrouwbaarheid verloren. Dinsdagavond diende vicevoorzitter van de Conservatieve Partij Bim Afolami live op tv zijn ontslag in. Hij noemde de afhandeling van de zaak-Pincher ‘werkelijk afschuwelijk’ en zei ‘dit soort gedrag niet meer te kunnen verdedigen’. 

Update 11:00 uur:

Robin Walker, de minister van Onderwijs, is woensdag ook afgetreden. In zijn ontslagbrief aan de premier schrijft hij dat de Conservatieve partij 'waarvoor ik mijn hele leven campagne heb gevoerd', niet meer naar behoren functioneert als gevolg van het slechte leiderschap van Johnson. 

Update 12:40 uur:

Er blijft weinig over van het kabinet van Boris Johnson. Ook minister van de Financiën John Glen heeft zijn ontslag ingediend. In zijn afscheidsbrief schrijft hij dat het land 'beter verdient' dan een premier als Johnson.

Behalve de ministers stapt inmiddels ook het een na het andere Conservatieve parlementslid op uit onvrede over Johnson. De premier zelf blijft nog steeds gewoon zitten. 

Update 12:45 uur:

Het gaat hard nu. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Victoria Atkins heeft er de brui aan gegeven. In haar ontslagbrief aan Johnson schrijft ze: 'Waarden als integriteit, fatsoen, respect en professionaliteit moeten ons allemaal aangaan. Ik heb met toenemende bezorgdheid toegekeken hoe die waarden onder uw leiding zijn gebroken.'

Update 16:25 uur:

Michael Gove, de minister van Volkshuisvesting en een van de meest prominente leden van de Conservatieve Partij, heeft Boris Johnson opgeroepen om op te stappen. Die weigert dat vooralsnog en liet eerder op de dag nog weten vol goede moed door te zullen gaan met regeren, ondanks dat zijn kabinet in hoog tempo uit elkaar valt. Gove wordt in zijn oproep gesteund door de voormalige minister van Defensie Liam Fox, tot voor kort een nauwe bondgenoot van Johnson. 'De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben me ervan overtuigd dat je helaas niet de Conservatieve Partij en, belangrijker nog, ons land kunt blijven leiden,' aldus Fox. 

Tegelijkertijd is er nog een vacature in het kabinet ontstaan. Minister van Media, Data en Digitale Infrastructuur Julia Lopez heeft haar ontslagbrief ingediend. Daarin bedankt ze Johnson voor de kans die hij haar gegeven heeft, maar ze vraagt hem ook nu te vertrekken.

Update 17:50 uur:

Een delegatie van ministers is onderweg naar Boris Johnson om hem formeel te verzoeken af te treden als premier. Dat melden Britse media. Het zou gaan om de minister van Wales Simon Hart en de minister van Transport Grant Shapps. De derde persoon in het gezelschap is een opvallende naam, namelijk Nadhim Zahawi. Hij werd nog geen 24 uur geleden aangesteld als de nieuwe minister van Financiën, nadat Rishi Sunak zijn ontslag indiende en het vertrek van Boris Johnson eiste. 

Op verschillende Britse zenders wordt tijdens het debat live bijgehouden hoeveel Conservatieve parlementsleden inmiddels zijn vertrokken. Die teller loopt hard op:

Update 21:00 uur:

Boris Johnson is in zijn ambtswoning in gesprek met de ministers die van hem eisen dat hij zijn functie neerlegt. Bij die groep zou zich inmiddels ook minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel hebben aangesloten. Volgens de BBC peinst Johnson er echter niet over om af te treden en doet hij voorkomen alsof er niets aan de hand is. Er is ook nog wat steun voor de premier. Onder andere staatssecretaris van Cultuur Nadine Dorries en Brexit-minister Jacob Rees-Mogg blijven achter Johnson staan. 

De Conservatieve parlementariër Charles Walker heeft in gesprek met Channel 4 News gezegd dat het kabinet in wezen al gevallen is. Hij verwacht dat er geen houden aan is en dat Johnson nog voor het einde van de avond vertrokken is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Karingin
Karingin7 jul. 2022 - 9:06

Allemachtig, het is net een dood paard. Does z154474¹7

Karingin
Karingin7 jul. 2022 - 8:25

Dat ie nou hierover gaat vallen is dan best wel weer apart

Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2022 - 7:11

Johnson is verantwoordelijk voor duizenden onnodige doden tijdens de conrona-crisis. Hij heeft zijn eigen regels keer op keer gebroken. Hij is een pathologische leugenaar en hij heeft aanranders op belangrijke posities gezet. Zelfs zijn eigen MP’s en ministers, die tot voor kort groot fan waren, zien in dat het langer kan. Maar ook dat is voor hem geen reden om op te stappen. Tegelijk is het land in diepe crisis gewikkeld vanwege de inflatie waarbij volgens experts rond de 10 miljoen mensen in diepe armoede terecht dreigen te komen. Verschillende mensen waarschuwen voor rellen en burgerlijke ongehoorzaamheid. Als mensen hun huur, hypotheek, energie of eten niet meer kunnen betalen zullen ze in opstand komen. Als politici meer met zichzelf bezig zijn dan met problemen oplossen zal dat de wil tot verzet versterken. De spoorwegarbeiders olv de geweldige Mick Lynch zijn van plan om door te gaan met hun acties zolang ze de inflatie niet gecorrigeerd krijgen en zolang gedwongen ontslag dreigt. Lynch is uitgegroeid tot de polulairste linkse persoon in het VK. Andere sectoren dreigen ook met stakingen, Het is natuurlijk de vraag hoe e.e.a. zich verder ontwikkelt maar het zou wel eens kunnen dat het VK een nieuwe Winter of Discontent ingaat. Of misschien al eerder een Summer of Autumn of Discontent.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman7 jul. 2022 - 7:13

3e zin: "...het *niet* langer kan"

TheBigLebowski
TheBigLebowski6 jul. 2022 - 22:11

Het is net als hier met Rutte, nu gewoon zielig aan het worden. Treurige mensen zijn dit hoor. Bijna medelijden mee.

EenMening3
EenMening36 jul. 2022 - 19:56

Boris Johnson is de meest wonderlijke PM die het VK ooit (?) gehad heeft. Hij heeft het toch nog verbazingwekkend lang volgehouden. In het begin van zijn ambtstermijn was hij erg populair, hij behaalde in december 2019 een enorme verkiezingsoverwinning, maar die heeft hij niet echt verzilverd.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski6 jul. 2022 - 22:12

Ja, daar gaat het net als bij Rutte om; wie er het langst zit. Hoe maakt niet uit, als het maar lekker lang is.

Juppé🎗
Juppé🎗6 jul. 2022 - 19:37

Ik ben verre van conservative maar ik begrijp dat de conservatives dit op korte termijn zelf op moeten lossen. Mogelijk is Theresa May nog beschikbaar om het op te pakken vanuit het punt waarop het helemaal mis ging.

Break on through
Break on through6 jul. 2022 - 10:16

Boris Johnson is gone. A dead flower on the pulp heep of disasters that is called conservatism and populism. Johnson has left his best time behind him. Whatever that might have been.

Paul250371
Paul2503716 jul. 2022 - 10:14

Iets met Ratten en een hopelijk zinkend schip.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal6 jul. 2022 - 10:13

Johnson zal niet / nooit in een illuster top lijstje van UK PM's komen. Zal zelfs onder Blair eindigen (en dat zegt wat !)