Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boete voor Ongehoord vanwege desinformatie, Karskens jammert over ‘ongewenste meningen’

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3298 keer bekeken
  •  
arnoldkarskens

De NPO heeft de rechts-radicale omroep Ongehoord Nederland een boete van 93.442 euro opgelegd, vanwege de “stelselmatige schending van de journalistieke code” van de publieke omroep. Bij toetreding tot het publieke bestel heeft ON de code ondertekend. De boete komt overeen met 2,5 procent van het jaarbudget van de omroep voor complotdenkers.

De financiële sanctie volgt op een onderzoek van de Ombudsman van de publieke omroep, Margo Smit. Smit stelde vast dat Ongehoord Nederland in zijn journalistieke programma’s ruimte geeft aan “aantoonbaar onjuiste informatie”. “Passief wanneer een presentator niet doorvraagt of aantoonbaar onjuiste informatie geuit door gasten niet tegenspreekt, en actief in eigen teksten van presentatoren of in reportages met aantoonbaar onjuiste opmerkingen”.

De presentatoren van Ongehoord Nederland laten de grootste flauwekul over de stikstofuitstoot door de vee-industrie onweersproken. Ook zien ze er geen been in als de Vlaamse rechtsextremist Filip Dewinter op de proppen komt met een extreemrechtse complottheorie over omvolking.

In een reactie op de boete trekt Ongehoord-oprichter Arnold Karskens de ‘je-mag-tegenwoordig-ook-niks-meer-zeggen’-kaart. Hij jammert dat de sanctie is opgelegd “omdat wij bepaalde, blijkbaar ongewenste, meningen hebben laten horen”.

Ironisch genoeg voerde Karskens enkele jaren geleden nog een mislukte kruistocht tegen de NOS. Hij beschuldigde de omroep onder meer van antisemitisme en discriminatie. Des te opmerkelijker was het dat Karskens bij de oprichting van Ongehoord Nederland in zee ging met iemand die ervoor pleitte om een platform te bieden aan Holocaust-ontkenners.

Betrokkenen bij de rechts-radicale omroep zijn bepaald niet vies van discriminatie. De voorzitter van de raad van toezicht verspreidde racistische en antisemitische complottheorieën. Hij werd opgevolgd door een moslimhater die is geschorst van Twitter.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (54)

najand
najand22 jul. 2022 - 17:26

Goede journalistiek houdt iedereen scherp en slechte journalistiek verkoopt kikkers als vogels. Dat is een gevaar voor de democratie. Een racist zegt altijd: Ik ben geen racist, maar... Dat is alleen maar een politiek spelletje, meer niet. Ik ben blij dat de NPO een begin maakt met het goede. Dat heb ik al jaren gemist. Jim Morrison juist zegt: "Wie zeggenschap heeft over de media, heeft zeggenschap over gedachten”

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 jul. 2022 - 10:27

'Ongewenste mening' is een doortrapte maar evengoed doorzichtige spin. De mening is niet ongewenst, het proces van meningsvorming van ON onderschrijdt alle miminum eisen. Kort gezegd: een leugen is ook een 'ongewenste mening'.

Molly Veenstra
Molly Veenstra9 jul. 2022 - 10:48

Dit is geen 'boete'. Dit is een korting op een riante subsidie van enige miljoenen. Waarom zou de Nederlandse staat deze verspreiding van fascistische complottheorieën moeten subsidiëren?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 jul. 2022 - 21:17

Dat ongehoorde medenederlanderschap is een roep om meelij en een beroep op valse sentimenten van het allooi van Anton Mussert, die trouwens ook al Landdagen in het leven riep voor misnoegde boeren.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 jul. 2022 - 10:02

Iedere blinde ziet met 1 oog dat ON zelf een complot uitvoert om de vrijheid van meningsuiting en onze democratie kapot te maken door uitingen die steeds verder over de grenzen van het toelaatbare gaan. Op die manier wil deze 'omroep' steeds strengere wetgeving uitlokken totdat het klimaat rijp en voorbereid is voor hun 'sterke man', opdat het einde van de democratie en de aanvang van een duizendjarig rijk een feit zijn. Er zijn sterke aanwijzingen dat ON hiertoe financiële steun van Russische, Poolse en Hongaarse oligarchen krijgt. Ook Nederlandse vermogende families zouden ON steunen. #TalesFromWappistan

MG1968-2
MG1968-28 jul. 2022 - 9:19

Kortom: niets geleerd en de boete kan dus oplopen. Er is vastgesteld dat het niet om meningen ging maar om het structureel, onjuist en bewust foutief weergeven van feiten. Ook nu weer: de boete heef geen betrekking op meningen (en dus ook op de waardering van die meningen). Deze heel PC van Karskens is een voorbeeld van wat ON verweten wordt. Niets geleerd dus.

vdbemt
vdbemt8 jul. 2022 - 9:14

Karskens kent het verschil niet tussen 'meningen' en 'feiten'. Je mag in dit land overal wat van vinden. Maar je moet niet dat wat je vindt, als feit verkopen. Zeker niet als dat leidt tot onrust, haat, discriminatie. En van feiten, die jou niet uitkomen, moet je niet gaan zeggen: dat is ook maar een mening. En biede gebeurt bij ON volop.

Broodmolen
Broodmolen8 jul. 2022 - 8:45

Deze reactie is verwijderd

3 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 13:37

De functie heet officieel : Ombudsman m/v.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2022 - 9:21

Dat was een oerdomme keus "ombud" was voldoende geweest. Door er "man" achter te plakken geef je aan dat de functie wordt vervuld door een man.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jul. 2022 - 10:31

“Dat was een oerdomme keus "ombud" was voldoende geweest.” Het is letterlijk uit het zweeds overgenomen, ik zie echter het probleem niet zo, vrouwen hebben justitia.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop18 jul. 2022 - 8:25

''Boete voor Ongehoord vanwege desinformatie, Karskens jammert over ‘ongewenste meningen’'' Karstens jammert wel te vroeg. Het is nog even afwachten welke boetes alle andere omroepen krijgen opgelegd voor jarenlang “stelselmatige schending van de journalistieke code” De ombudsman (m/v) stelt immers dat alle omroepen zich daaraan schuldig maken. Ook al gaat het dan in de meeste gevallen niet om ongewenste maar om blijkbaar gewenste desinformatie/meningen. Informatie is aantoonbaar onjuist of niet en of die (des)informatie nu wel of niet in het straatje van NPO machthebbers past maakt uiteraard niet uit.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 jul. 2022 - 8:05

Kipzonderkop Dat is feitelijk onjuist: "De ombudsman (m/v) stelt immers dat alle omroepen zich daaraan schuldig maken." De Ombudsman heeft kenbaar gemaakt dat alleen ON zich schuldig maakt aan een wijze van desinformeren die bestraft moet worden. De andere omroepen moeten op dat punt kritischer naar zichzelf kijken. Wanneer een omroep zich nooit - in de ogen van wie, overigens? - schuldig zou maken aan het (bedoeld of onbedoeld) verspreiden van desinformatie, dan zou die volmaakt zijn. Een ombudsman of vrouw die eist dat omroepen "volmaakt" zijn, die is niet goed wijs. Er is een doelstelling: Je doet zo goed mogelijk je best om te informeren. ON doet dat aantoonbaar en met een doel zo slecht dat die een boete verdient. Andere omroepen zouden op dat gebied wat kritischer kunnen zijn. Dat is wat de Ombudsman heeft vastgesteld.

Radio-Head
Radio-Head8 jul. 2022 - 7:23

ON zal na de VPRO en HUMAN de derde publieke omroep worden waar ik lid van ga zijn. Ben nu éénmaal niet zo religieus (dogmatisch) aangelegd, is meer iets voor mentaal gekneusden en bubbelianen😊, denk ik zomaar. (Overigens begint buiten de landsgrenzen bij diverse (vrije?)media ook door te dringen wat hier onder onze eigen Zine El Abidine Ben Ali gaande is) https://nl.wikipedia.org/wiki/Totalitarisme_(boek) "... Intellectueel, geestelijk en artistiek initiatief is net zo gevaarlijk voor totalitarisme als gangstervorming van de mafia, en beide zijn gevaarlijker as puur politieke oppositie. De consequente vervolging van elke vorm van hogere intellectuele activiteit door de nieuwe massaleiders komt voort uit hun ingeboren wrok tegen alles wat ze niet kunnen begrijpen. Totale overheersing geeft geen ruimte voor onafhankelijke initiatieven, op geen enkel terrein van het bestaan, voor geen enkele activiteit die niet geheel voorspelbaar is. Totalitarisme in macht vervangt onverwachts alle voornemende talentvolle individuen, ongeacht hun sympathieën, met gekken en dwazen wiens gebrek aan intelligentie en creativiteit steeds de beste waarborg voor hun loyaliteit is. ..." Fijne dag.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 13:39

Lees het boek van Mattias Desmet : De psychologie van het Totalitarisme. Was voor mij een eyeopener.

vdbemt
vdbemt9 jul. 2022 - 8:39

"Totalitarisme in macht vervangt onverwachts alle voornemende talentvolle individuen, ongeacht hun sympathieën, met gekken en dwazen wiens gebrek aan intelligentie en creativiteit steeds de beste waarborg voor hun loyaliteit is. ..." Dat is nu precies waar ON een voorbeeld van is. Figuren als Baudet volslagen onwaarheden laten verkopen, zonder weerwoord. Heb je gehoord wat hij van Putin vindt? Putin is een goede vredelievende leider. Ik kan moeilijk geloven dat jij, als je bewust voor het lidmaatschap van HUMAN en de VPRO kiest, ook voor het lidmaatschap van ON kiest. Moreel tegenstrijdiger kan niet.

Bert van der Neut
Bert van der Neut8 jul. 2022 - 7:15

T'is dus geen boete maar een inhouding op het budget van volgend jaar. Wat trouwens achterlijk hoog is maar dat terzijde.

Jopie666
Jopie6668 jul. 2022 - 7:07

Die lui liggen dubbel van deze boete dat geld vervangen ze zo. Onze geweldige NPO in actie.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 jul. 2022 - 8:08

Jopie U had liever gezien dat de NPO zich niets van wet- en regelgeving aan zou trekken en een waar dictatoriaal bewind zou voeren?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jul. 2022 - 4:39

Als je ziet welke schade Fox news in de VS aanricht moet je hier niet gaan wachten tot het hek van de dam is en deze ON omroep de vleugels definitief kan uitslaan.

6 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 7:14

Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor iedereen? Als het niet uitkomt of niet strookt met het gewenste narratief, dient het eerst ontmenselijkt te worden in tekst, en daarna komen er altijd de "goeden" om afwijkende meningen af te wijzen en te verbieden en dan wijzen ze naar "hun" democratie. Echte democratie betekent dat je ook onwelgevallige boodschappen accepteert, want voor je het weet, voer je censuur in en ben je niet beter dan de uitingen die je wilt verbeiden. Die schade wordt nooit gezien door de aanhangers van een repressief systeem. Er is bij de politiek altijd een 2de agenda en daar hoort de verdeel en heers tactiek altijd bij, incluis de ontmenselijking van de tegenstander.

Jozias2
Jozias28 jul. 2022 - 8:57

U bent voor een algeheel verbod? Het probleem nu is dat ON onderdeel is van het publieke bestel. Als commerciële omroep, zoals FOX, hebben ze daar natuurlijk niets mee te maken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jul. 2022 - 13:26

Gimli, ik stel voor dat je journalisten code aandachtig leest, dat je gaat uitzoeken wat het verschil tussen journalistiek bedrijven en een mening afgeven is, hopelijk bespaart me dat uitleg. https://www.nvj.nl/themas/journalistieke-praktijk/ethische-regels/code-journalistiek

Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 21:14

Als de Ombudsman zelf aangeeft, geldt het voor heel veel programma's op vele zenders. Het is weer een eenzijdige aanval op de vrijheid van meningsuiting. Het ministry of truth wordt binnenkort geïnstalleerd, de politiek is er al mee bezig en door een meerderheid zal dat geen probleem zijn om dat "democratisch" op te leggen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jul. 2022 - 9:45

“Als de Ombudsman zelf aangeeft, geldt het voor heel veel programma's op vele zenders.” Dat zal ongetwijfeld, ik kan daar niet goed over oordelen want ik kijk praktisch niet, het één sluit het ander niet uit, wie weet gaat iedereen nu beter opletten. “Het is weer een eenzijdige aanval op de vrijheid van meningsuiting.” Je zal ergens moeten beginnen, dan begin je met de ergste, de gevaarlijkste, een gewaarschuwd mens telt voor twee, zie Fox.

Pater
Pater11 jul. 2022 - 14:20

@Gimli Ik heb een tijdlang gedacht dat je een monomane anti-neoliberaal bent, ik begin nu in te zien dat je eigenlijk juist tegen regulering bent. Het is totaal bezopen dat we mee zouden moeten betalen aan een omroep die tegen het FvD aanhangt en niks met journalistiek maar alles met propaganda voor racistische klimaatontkenners.

Willem D2
Willem D27 jul. 2022 - 22:25

De ombudsman gaat het druk krijgen, want ON was misschien wel de opvallendste overtreder van de code, maar zeker niet de enige en daar zal de ombudsman nu wel vaker op gewezen gaan worden…..

5 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 7:27

Die neemt alleen zaken aan die door meerdere mensen wordt ingediend, zoals met ON. Je kunt met de huidige en innige samenwerking tussen de NPO en D'66 wel begrijpen dat die geen kans maken. De kadaverdiscipline in de politiek geldt ook voor de verschillende zendgemachtigden. Daar is de verdeling in zuilen nog steeds aanwezig en die zullen afwijkende meningen, net als in de politiek, in de kiem smoren. Linksom of rechtsom (no pun intended) gaat het natuurlijk om macht en wanneer de macht bij 1 partij ligt, is machtsmisbruik te verwachten. Het gebeurt bij de overheid al sinds tijden en daar wordt ook niets aan gedaan. Wel veel gepraat, maar weinig oplossingen of is de remedie veel malen duurder dan de schade door de overheid. Voorbeelden : Gaswinningschade, waarbij de uitvoering een verdrievoudiging is van de werkelijke schade. Het onderzoek over de mondkapjes, wat nu al 50% kost van de geleden schade, en allerlei adviesbureaus die noodzakelijk zijn om het Toeslagschandaal op te lossen, wat natuurlijk nog tientallen jaren gaat duren. De belastingbetaler is de pinautomaat van de overheid en die overheid is corrupt, maakt machtsmisbruik normaal en de baantjes worden onder de politici verdeeld. Maar de "extreem rechtse" partijen en zender is de schuld van alle ellende, hoe blind kun je zijn. De ombudsman zal er op gewezen worden, maar net als bij de echte Ombudsman, zal er door de politiek niet geluisterd worden of wanneer het ze goed uitkomt om een vijand uit te schakelen.

vdbemt
vdbemt8 jul. 2022 - 9:15

Dat zou dan toch goed zijn?

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 10:11

Willem Kom eens met concrete voorbeelden en maak eens duidelijk dat die 'overtredingen' van een vergelijkbare aard zijn. Iets roepen, dat kunnen we allemaal wel.

Pater
Pater8 jul. 2022 - 10:15

Aanschuren tegen de code, wat ongetwijfeld gebeurt, is wat anders dan propaganda voor klimaatontkenning e.d.

vdbemt
vdbemt9 jul. 2022 - 8:41

Dat is dan toch alleen maar goed?

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jul. 2022 - 22:12

Die lui zien geld en macht in ophitsering liegen, of leugenachtige ophitserij, dat is een oud model. In een land waar de sociale voorwaarden worden verwaarloost is dat makkelijker.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 7:29

Dat geldt ook voor Rutte en alle coalitie partijen, die voeren de zaken landelijk uit, waar ze de "extreem rechts" van beschuldigen, of het je de schandalen en affaires gemist, incluis de grootste Pinokkio in het kabinet.

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 10:15

Paul Er zijn inderdaad mogelijkheden genoeg voor populisten om te profiteren van zaken die, als ze zelf moesten regelen er waarschijnlijker nog beroerder zouden voorstaan. Neem maar een simpele regel, als niet door rood mogen rijden. Hoeveel moeite zou het een populistisch denker kosten om die regel volkomen belachelijk te maken?

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 jul. 2022 - 10:23

@gimli Als het ook geldt voor Rutte cum suis, dan lijkt het mij verstandig om ON én Rutte cum suis snoeihard te bestrijden. ON zijn gang laten gaan is in lijn van jouw argument een bizarre keuze.

Olav Meijer
Olav Meijer7 jul. 2022 - 21:31

[.....een onderzoek van de Ombudsman van de publieke omroep, Margo Smit. Smit stelde vast dat Ongehoord Nederland in zijn journalistieke programma’s ruimte geeft aan “aantoonbaar onjuiste informatie”.] Zo klaar als een klontje. "Ongewenste meningen" zijn een ander chapiter. Die bestaan overigens natuurlijk ook inderdaad wel, zoals onversneden racisme. En dat is ook hier en daar bij ON te vinden. Daaraan mogen zeker geen publieke gelden worden gespendeerd.

Mokker
Mokker7 jul. 2022 - 19:49

Het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie zien we natuurlijk wel bij meer omroepen terug, bijvoorbeeld bij religieus geïnspireerde programma's.

3 Reacties
Volrin
Volrin8 jul. 2022 - 5:13

Bij dat soort programma's wordt doorgaands duidelijk aangegeven dat het om programmering van een religeuze aard gaat en niet, zoals ON pretendeert, om journalistiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2022 - 6:22

EO bijvoorbeeld. Daarom haalde ik Op1 aan dat uitgezonden werd op 2. Die boerin werd amper tegengesproken en herhaalde iedere keer haar eigen desinformatie. Ik kneep mijn tenen bij elkaar.

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 6:50

Mokker Alle omroepen zenden reclame uit. Als er ergens onjuiste 'informatie' wordt gegeven, dan daar. En wat dacht u van de zendtijd voor politieke partijen? U kunt echt niet zelf bedenken waarom dat op zich geen probleem is en dat wat ON doet wel, zelfs zo dat het bestraft wordt? Verder; een religieuze omroep (of welke omroep ook) mag blijk geven van het geloof, dat de evolutietheorie onzin is maar wanneer die meent dat met feitelijk aantoonbare onzin te moeten bewijzen of als die meent dat kloppende feiten niet kloppen, dan is die ook aan de beurt.

Wie o Wie
Wie o Wie7 jul. 2022 - 18:09

Ik ben benieuwd of andere omroepen ook een boete krijgen. Zoals de ombudsman zei “ De ombudsman constateert dat programma’s van andere omroepen zich de kritiek ook moeten aantrekken. ”

7 Reacties
Gimli1955
Gimli19557 jul. 2022 - 19:41

Gezien het gebrek aan onafhankelijkheid van de NPO, de manier waarop de top omging met klokkenluiders en de relaties die de verschillende leidinggevenden hadden met de politiek, kun je volgens mij wel concluderen dat deze boete een politieke achtergrond heeft en dat D'66 een grote rol heeft gespeeld aan de vermeende corruptie en machtsmisbruik bij de NPO. Daar is toch een woord voor : nepotisme. De politieke stok is gevonden om de "hond" mee te slaan, kijken of de NPO ook zo rechtvaardig is richting bijvoorbeeld Op1, waarbij een presentator wel erg eenzijdig een gast de mond snoerde. Daar werd een afwijkend narratief geboden tegen de zienswijze van de desbetreffende zender.

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 6:56

Wie o Wie Dat is inderdaad een interessante gedachte: Hoe erg moet iets zijn voor je daarvoor een serieuze straf oploopt. Iemand die honderdduizend euro achterover drukt, verdient dezelfde 'kritiek' als iemand die ongevraagd een koekje uit de trommel neemt. Maar het zou wel heel bizar zijn, als ze beide dezelfde straf verdienen.

Zandb
Zandb8 jul. 2022 - 7:02

Gimli Noemt u nu eens, al is het er maar één organisatie die aantoonbaar "onafhankelijk en volledig zuiver op de graat" is en dan ook nog zo dat iedereen er van overtuigd is. Ik wil uw argumenten - bv de NPO heeft laten zien niet helemaal zuiver op de graat te zijn of bv er zijn meer omroepen die bedenkelijk handelen - niet wegpoetsen want die zijn terecht. Maar een blinde zou toch moeten kunnen zien, dat ON op eenzame, niet te tolereren hoogte staat, als het gaat om de wijze waarop zij "informeren".

Pater
Pater8 jul. 2022 - 10:19

@Gimli Nepinformatie moet de mond worden gesnoerd. Dat geldt niet minder voor suggestieve redeneringen die neerkomen op verdachtmakingen.

Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 13:51

@Pater Heel veel van wat hier geschreven wordt zijn verdachtmakingen en name calling, het ontmenselijken van de andersdenkenden, het neutraliseren van afwijkende meningen en standpunten. Kijk naar de titels van de onderwerpen, die zijn gekleurd en in 1 richting opgesteld. Er is maar 1 narratief mogelijk en dat is het beschadigen van de tegenstander en beschuldigen van extremisme, populisme en blind zijn voor het falen van een reeks van regeringen, die in werkelijkheid hebben uitgevoerd, waar jullie tegenstanders van beschuldigd worden. Hun woorden zijn al uitgevoerd door Rutte 1 tm 4, of ben je werkelijk blind voor alle onrecht? Rutte is racistisch en hij is ook de enige politicus, die in functie is veroordeeld voor discriminatie. Datgene wat anderen wordt aangemeten is al uitgevoerd, en zo'n 47.000 keer, incluis 1150 kinderen en 270.000 slachtoffers op zwarte lijsten, en 37.000 in Groningen en zo kan ik nog de Q-koorts en Chroom 6 patiënten melden. De media hebben het jaren lang bewust buiten het nieuws gehouden en de politiek ook, zeker gezien de infectueuze band tussen de leiding bij de NPO en bepaalde partijen in de politiek, waarbij zowel de minister en de staatsecretaris bij diezelfde partij horen.

Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 14:06

@Zandb Ten eerste hoef je het niet eens te zijn met ON, echter ze geven een afwijkend beeld van wat de meeste willen zien. Ik mis heel veel nieuws, wat wel te zien is op bijvoorbeeld de BBC, of Sky. Het nieuws in Nederland is eenzijdig, volgens 1 narratief. je ziet altijd dezelfde deskundigen in de praatprogramma's. Er mag niet afgeweken worden van het narratief wat geboden wordt door bijvoorbeeld het RIVM en het OMT. Er is amper ruimte voor een afwijkende mening of standpunt. Dat wijst op machtsmisbruik, wie bepaalt of iets waar is en kun je garanderen dat er geen gebruik gemaakt wordt van repressie. Vertrouwen op de onafhankelijkheid van de media, politiek en Rutte doe ik al lang niet meer, er is te vaak gelogen en er bestaat in de wetenschap nooit 1 narratief. Is er iets gedaan met de klokkenluiders waarschuwingen? Zijn de 3 personen niet samen op vakantie gegaan? De uitslag van het onderzoek zal uiteraard aangeven dat er niets onoorbaars is gebeurd, want wie vraagt en betaalt zal het antwoord krijgen, wat aanvaardbaar is. Het systeem is ziek, corrupt, en faalt. De politiek en zeker de overheid staat steeds verder van de burger af, en gezien de afkeer om te gaan stemmen bij verkiezingen, geeft aan dat vele burgers de democratie en de politiek de rug hebben toegekeerd. Het zoek het zelf maar uit dogma van de regering zorgt voor de afbraak van de maatschappij, de burger profiteert niet meer van het systeem en gaat op zoek naar alternatieven.

Zandb
Zandb9 jul. 2022 - 8:19

Gimli Uw stelling - "Ten eerste hoef je het niet eens te zijn met ON, echter ze geven een afwijkend beeld van wat de meeste willen zien." - geeft al zo'n vertekend beeld van wat een feitelijk kloppende informeren dan precies is. Alsof het antwoord op de vraag of iets feitelijk klopt af zou kunnen hangen van iemands mening, laat staan de meningen van vele iemanden ("de meesten")! Verder hanteert u het aloude populistisch frame dat niets volmaakt is en daarom volkomen rot, tot in de diepste kern. Het met veel geweld overvallen van een juwelier is echter niet hetzelfde als het 's nachts beroven van een juwelierszaak. Hoe u ook het gelijk aan uw zijde heeft, dat beide manieren als gemeenschappelijke deler hebben, dat het misdrijven zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter7 jul. 2022 - 16:27

Kunnen ze ergens in beroep of is de boete onherroepelijk?

Zandb
Zandb7 jul. 2022 - 15:50

Tja, wanneer je niet eens meer als je mening mag verkondigen dat Hitler joden op handen droeg en de holocaust gewoon een verzinsel is, waar moet het dan toch heen met onze samenleving.....

5 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 jul. 2022 - 21:17

Waar zeggen ze dat dan, bij ON ? Is ON zo extreem? Ik heb het nooit gevolgd, eigenlijk. Of hebben ze het woord 'eng' gezegd ?

vdbemt
vdbemt8 jul. 2022 - 9:17

@Baloe...., Maar als je het nooit gevolgd hebt, wat heeft deze reactie dan voor zin?

Pater
Pater8 jul. 2022 - 10:19

Natuurlijk overdrijft Zandb. Maar het scheelt niet eens zo veel.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jul. 2022 - 20:33

Naja, het was op zich wel een goede parodie, Pater, van Zandt

vdbemt
vdbemt9 jul. 2022 - 8:44

@Baloem..... "Ik heb het nooit gevolgd, eigenlijk. " Waarmee iedere reactie van jou eigenlijk volstrekt zinloos is.

Joop  den Uil
Joop den Uil7 jul. 2022 - 15:46

als ze nu elk programma beginnen met de opmerking:''dit is satire'' dan is er niets aan de hand en hun vaste kijkers begrijpen die zin toch niet. overigens: 2,5% is bijna een ton.... wel een lekker ruim budget dus (ruim, wat zeg ik ..)